Uitganspunten passend onderwijs

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

PPO Delflanden Op weg naar 1 augustus 2014.
Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Nu: weer samen naar school
Passend Onderwijs presentatie voor MR februari 2014
INFORMATIEAVOND (G)MR SWV 36-02/ APRIL 2011.
Passend onderwijs SWV de Streek….. leerkrachtnetwerkavond maart 2011
Kenniskring VSO 25 september Budgettaire beheersbaarheid en transparantie Geen thuiszitters Minder bureaucratie Noodzaak tot het labelen van kinderen.
Presentatie Passend Onderwijs & informatie PO VO Congres
Passend onderwijs SWV VO Utrecht en Vechtstreek April 2012.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Swv V(S)O Eemland Baarns Lyceum 14 oktober 2013.
Passend Onderwijs een korte inleiding
passend onderwijs en zorgplicht
De ondersteuningsbehoefte van de leraar
Passend onderwijs 22 maart 2012 zorgcoördinatoren
PASSEND ONDERWIJS leerling en zorg : naar één kind – één plan
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
Passend Onderwijs Zorg in en om de school
Swv V(S)O Eemland Voorlichting medezeggenschapsraden
Werkconferentie 4 april 2013
Begeleiding van kinderen met zorg
Met een beperking van het V(MB)O naar het MBO
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Basisondersteuning ‘het geheel van preventieve en licht curatieve interventies die binnen de school planmatig worden uitgevoerd en is het fundament van.
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
Het VPI als basis voor integraal handelingsgericht indiceren
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
REA en kleine gemeenten
De kern van het arrangeren
Pilot Multidisciplinair Zorgteam in school (MZT) HGW - HGI (handelingsgericht werken - handelingsgericht indiceren) Doel:
Bijeenkomst GMR 12 januari Passend onderwijs.
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Maastricht 5 oktober 2012 Ron Benjamins.
Samenwerkingsverband VO-SVO West-Friesland Presentatie Inventarisatie Zorgprofielen West-Friesland op 29 maart 2011 Versie: SWV\Passend Onderwijs\VO-Zaken\
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL Voorpublicatie Instrumentarium passend onderwijs November 2011.
1zorg-route.
De ondersteuningsbehoefte van de leraar, de leerling en de ouders
Ieder kind de best passende ontwikkeling 8 februari 2011 Henk Keesenberg
SCHOOLONDERSTEUNINGS PROFIEL In het kader van de wet Passend Onderwijs de Baas Coaching en Advisering (BCA)1.
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Wat is passend onderwijs?
TAC. 1.Voorzitter 2.Vertegenwoordiging primair onderwijs (sbao) 3.Vertegenwoordiging SO cluster 3 4.Vertegenwoordiging SO cluster 4 Per bespreking 5.Wisselende.
Doelen, ambities en werkwijze Passend Onderwijs
Ontwikkelwerkplaats Jeugdzorg en Passend Onderwijs
Werkzaamheden bovenschools GZ psycholoog i.o Schooljaar Informatieochtend SWV /
Onderwijs passend maken binnen stichting kom Leren
Ontwikkelingsperspectief
Zorgplicht in passend onderwijs
Wegwijs in Passend Onderwijs. Waarom Passend onderwijs Elk kind recht op goed onderwijs Regulier onderwijs in principe de beste plek tenzij… Meedoen in.
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Zorgtoewijzing Passend Onderwijs. Nieuwe aanpak zorgtoewijzing Deze power point geeft een korte impressie van de nieuwe ontwikkelingen van Passend onderwijs.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Passend onderwijs versie 8 mei Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma. Geen thuiszitters. Scholen, besturen.
Doel ZAT “Zo veel mogelijk kinderen en hun gezinnen zo vroeg en zo snel mogelijk goede en afgestemde zorg bieden en leerkrachten in de klas ondersteunen.
 5 gemeenten  25 schoolbesturen  83 scholen  ca llngen.
Ambulante Begeleiding Tine Bruijne september 2015.
School en Wijk verbonden Congres Toegang en Teams in het Sociaal Domein Chaja Deen Dick Rasenberg en Edith Warmerdam
Vergadering directieraad Samenwerkingsverband V(S)O februari 2014.
Ieder kind de best passende ontwikkeling februari 2013 OP WEG NAAR 2014.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Conferentie Veldinitiatief passend onderwijs Zuid-Limburg Passend Onderwijs, een grenzeloze kans! MECC Maastricht: 11 november 2009 Kees Kuijs, Infopunt.
Ieder kind de best passende ontwikkeling NOT 2011 Henk Keesenberg
Samenwerkingsverband VO Amsterdam - Diemen
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Extra ondersteuning binnen het voorgezet onderwijs SWV-VO-ZK
Passend Onderwijs en Zorgplicht
Transcript van de presentatie:

Uitganspunten passend onderwijs Onderwijszorg en Jeugdzorg: knelpunten zijn vergelijkbaar Wat willen we bereiken: Met passend onderwijs willen we voorkomen dat kinderen uitvallen.

Uitgangspunten Belangrijke elementen wet passend onderwijs: Zorgplicht Niet vrijblijvende samenwerking tussen schoolbesturen Budgetfinanciering

Uitgangspunten Door vroegtijdig vaststellen van problemen en de juiste hulp geven de uitsroom van leerlingen naar bovenschoolse onderwijsvoorzieningen reduceren. In plaats van testen en vaststellen handelingsgerichte onderzoek en hulp. Handelings Gericht Werken. Opvoed- en opgroeiondersteuning moet onderdeel zijn van het totale zorgsysteem rond school en gezin. (Centrum Jeugd en Gezin)

Uitgangspunten Goed Onderwijs Opbrengstgericht werken Passend Onderwijs doorlopende leer- en zorglijnen beheersing taal en rekenen

UItgangspunten Basiszorg Vier aspecten: Afspraken over het voorkomen van problemen en eenvoudige hulp waar nodig Onderwijszorg- en; wat weet en kan het team begeleidingsstructuur en hoe is die zichtbaar Planmatig werken;indicator zorg en begeleiding inspectie Kwaliteit; toezichtskader inspectie is minimumnorm

Referentiekader Afspraken over voorkomen van problemen en eenvoudige hulp waar nodig. Preventieve zorg: tijdig signaleren van leer-, opgroei- en opvoedproblemen i.s.m. CJG Aanbod voor leerlingen met dyslexie en / of dyscalculie Onderwijsprogramma’s en leerlijnen afgestemd op ll. met een meer of minder dan gemiddelde intelligentie Fysieke toegankelijkheid en de beschikbaarheid van hulpmiddelen voor ll. met een (meervoudig) lichamelijke handicap Programma’s en methodieken gericht op sociale veiligheid en voorkomen van gedragsproblemen Protocol voor medische handelingen Hulp die de school samen met ketenpartners kan bieden.

Uitgangspunten Dekkend aanbod van extra onderwijszorg: Het swv richt een dekkende structuur in van extra onderwijszorg Deze extra onderwijszorg omvat alle vormen van onderwijs en zorg die de basiszorg overstijgen De grens tussen basiszorg en extra zorg wordt door het swv bepaald Aan de bovenkant wordt de extra zorg begrensd door het beschikbare budget van het swv

Uitgangspunten De extra onderwijszorg wordt georganiseerd in de vorm van arrangementen Variërend van eenvoudige hulp en tijdelijk van aard tot intensief en langdurend tot structureel van aard Uitgangspunt: ‘waar mogelijk’ de leerling weer terugkeert op de reguliere school en binnen de basiszorgstructuur van de school

Uitgangspunten Voorbeelden van onderwijszorgarrangementen: Tijdelijk toegevoegde ondersteuning voor de leraar/het team van de school Een budget voor de school waarmee deze aan specifieke onderwijszorgbehoefte van een specifieke leerling tegemoet kan komen Een tijdelijke plaats voor de leerling in een voorziening binnen de school (tijdelijke) beschikbaarheid van specifieke hulpmiddelen voor leerlingen met een (meervoudige) lichamelijke handicap die de basiszorg overstijgen Een (tijdelijke) plaats voor de leerling binnen een bovenschoolse voorziening Een gecombineerd traject van onderwijs en jeugdzorg Een (tijdelijke) plaats of observatie binnen speciaal basisonderwijs of het (voortgezet) speciaal onderwijs

UItgangspunten Zorgtoewijzing: Criteria Op basis van handelingsgericht onderzoek door meerdere mensen Vanuit principe van thuis- en schoolnabijheid Met transparante middelentoewijzing Met minimale bureaucratie Na overleg met ouders

Uitgangspunten Zorgtoewijzing: Criteria Na overleg met ouders betekent: Extra (onderwijs)zorg in principe thuis- of schoolnabij. Als leerlingen zijn aangewezen op een andere school met een passend onderwijszorgprofiel binnen het samenwerkingsverband dan zijn belangrijke factoren: Wens van de ouders Mogelijkheden van de school Steun in de thuissituatie Beschikbaarheid van hulpverlening in het gezin. Ouders worden bij het proces van zorgtoewijzing betrokken en ondersteund, vanaf de eerste signalering door de leerkracht tot het besluit welk passen aanbod wordt geboden.

Uitgangspunten Voor leerlingen die (structureel) gebruik maken van een onderwijsarrangement, stelt de school in samenspraak met een toeleverende school een Ontwikkelingsperspectief of handelingsplan op (beschrijving hoe dicht de leerling de kerndoelen kan benaderen en welke ondersteuning daar voor nodig is)

Uitgangspunten Toegeruste leraren: zij beschikken naast Vakkennis Vaardig klassenmanagement Algemene pedagogisch-didactische vaardigheden Ook over vaardigheden waarmee: Leer- en ontwikkelingsproblemen bij kinderen vroegtijdig worden gesignaleerd Ondersteuningsbehoeften van ouders bij opvoeding en in gezin vroegtijdig worden gesignaleerd Ouders vroegtijdig bij de zorgvraag worden betrokken Effectieve middelen worden ingezet bij beginnende (gedrags)problematiek Gebruik wordt gemaakt van en wordt deelgenomen aan de zorgstructuur in en om de school Planmatig wordt gewerkt aan verbetering van de ontwikkelingskansen van de leerling Wordt gestreefd naar zo hoog mogelijke opbrengsten Wordt geëvalueerd welke opbrengsten behaald zijn.

Uitgangspunten Schoolcultuur: Opbrengstgericht werken Vroegsignalering Systematisch volgen van leervorderingen van ll. Werken in teamverband: benutten van elkaars sterke kanten Schoolleider: Dialoog over basiszorg, zorgprofiel en professionalisering Medezeggenschap

basiszorg breedtezorg dieptezorg

Uitgangspunten Ouders in positie : Zorgplicht school Keuzevrijheid; bij extra onderwijszorg is er beperktere keuze Informatieplicht over profielen van scholen in de regio Rol van ouders en de school bij onderwijs en opvoeding is niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Ouders en onderwijsgevende als partner

Er is altijd een weg www.passendonderwijs.nl