Boek III: Administratief goederenrecht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VERTEGENWOORDIGER EN VERTROUWENSPERSOON
Advertisements

Samenwerking tussen overheden
AUTONOME GEMEENTEBEDRIJVEN EN ADMINISTRATIEF GOEDERENRECHT
Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
DELFT, 7 NOVEMBER 2011 STUDIEBIJEENKOMST ADELBERTKERK mr. Petra M.M. Stassen
Open normen in wetgeving
Nathalie Ragheno Adviseur bij het Juridisch departement van het VBO
2. Onderneming, eenmanszaak maatschap en vof
Motivering van het ontslag
Eén schadeloket Ruimte voor de Rivier Bewonersbijeenkomst Ruimte vd Rivier IJsseldelta 28 mei 2013 / Gemeentehuis Kampen mr. Joost R.M. van der Poel Secretaris.
19 juni 2012 Dirk Van Heuven Gemeentelijke bevoegdheid en verplichtingen inzake de inzameling en ophaling van huishoudelijke afvalstoffen.
Organisaties en management. Agenda  Les 2   1.1 Organisaties en 1.2Management  leren behandelde & mk wb 1.1 tm 1.5.
Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Gegevensbescherming CQI-metingen 16 september 2010 CKZ mr Alexander J.J.T. Singewald © Singewald.
Nieuwe project-m.e.r.-regelgeving Project-m.e.r.-screening Dienst Mer
PROCEDURE BETROKKEN ACTOREN RECHTSBESCHERMING De stedenbouwkundige vergunning VERBIST Advocaten
Rechtshandelingen van de Unie
Contract, AV, incoterms, E-commerce en Weens koopverdrag
Aansprakelijkheid bestuurders
Hoofdstuk 16 Europese mededingingsregels voor lidstaten.
Ondernemingsvormen Eenmanszaak
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Welkom bij de STABU.
Didier Nachtergaele Autonome Gemeentebedrijven en vastgoedpolitiek Studienamiddag Larcier 8 juni 2006 Didier Nachtergaele.
Regeling De dienstenrichtlijn
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
Roerende zekerheden en bescherming van de consument Reinhard Steennot Hoofddocent UGent Instituut Financieel Recht.
Eigendomsvoorbehoud onder het nieuwe regime
DE BIJZONDERE BEROEPSTITEL VAN VERPLEEGKUNDIGE GESPECIALISEERD IN GERIATRIE EN DE BIJZONDERE BEROEPSBEKWAAMHEID VAN VERPLEEGKUNDIGE MET EEN BIJZONDERE.
Boek II: ambtenarenrecht
ADMINISTRATIEVE SANCTIES
ABBB Algemene rechtsbeginselen als een bron van administratief recht als materiële (beginselen sensu lato) en formele bron (beginselen sensu stricto) van.
Begrip openbare dienst
3 Arbeidsrecht en de arbeidsovereenkomst
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
4. Besloten vennootschap
Zaken- en verbintenisrecht
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Hoofdstuk 8 Btw-reglementering.
1 ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGING Persoonlijke toestand en verklaring op erewoord.
RECHT & INFOMATICA 3de licentiaat rechten RUG – academiejaar 2003 Prof. Dr. Rogier de Corte 6 maart 2003 Enkele auteursrechtelijke aspecten.
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
AAII - JURIDISCHE DIENSTEN BRUSSEL. Takenpakket AdviesDefensiefOffensief.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Voordracht van mr. E. Loesberg WERKNEMERS IN HET VOORONTWERP INSOLVENTIEWET.
Alles rondom het huishoudelijk reglement door mr. J.A. (John) Liewes
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H6. Beperkte rechten H7. De verbintenis in het algemeen H8. Nakoming en niet-nakoming.
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H4. Pand & Hypotheek. H5. Eigendom.
Het openbaar ministerie tussen uitvoerende en rechterlijke macht Annelies Balcaen & Tom Vander Beken Institute for International Research on Criminal Policy,
1 CCC & CCM – Mod2 JACM Juridische Aspecten Credit Management H12. Koop & Ruil.
Staatshervorming Binnenvaart Jaarvergadering VBR Peter Claeyssens 22 januari 2016.
Persoonsgegevens en de Wbp
Verdeling en de rechter
De Gemeentelijke – en de Brandweerorganisatie Nu : -Gemeentelijk georganiseerd -Beroeps = gemeentepersoneel = toezicht gewest Vrijwillig = suï generis.
1 Terminologie verrijkt7:175 (1) BW: Schenking is de overeenkomst om niet, die ertoe strekt dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen.
Actualiteiten beslag en executierecht
Recht in Gedwongen Kader
Externe integriteit: Wet Bibob
Software en het Weens Koopverdrag
Wetboek van Strafrecht in het algemeen
Bestuursrecht Hoorcollege V
Evoluties in de nieuwe regelgeving
31 mei Wet bescherming bedrijfsgeheimen verandert de procespraktijk?
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
Besturen van de eredienst & Gemeente verhoudingen en verplichtingen
De vereniging anno 2020 juni 2018.
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
Bestuursrecht Hoorcollege 1
Zekerheden op intellectuele eigendom
Transcript van de presentatie:

Boek III: Administratief goederenrecht

Openbaar en privaat domein Belang van het onderscheid: bijzonder juridisch regime van het domein van overheidslichamen Art 537 B.W. “goederen die niet aan bijzondere personen toebehoren worden beheerd en kunnen alleen worden vervreemd met inachtneming van de vormen en overeenkomstig de regelen die daarvoor in het bijzonder zijn bepaald”

De begrippen “openbaar domein” en “privaat domein” Begrippen van doctrinale oorsprong Goederen van openbare rechtspersonen behoren in beginsel tot het privaat (overheids)domein tenzij het tegendeel blijkt uit de wet of de bestemming van het goed Criteria voor het onderscheid - B.W. art. 538, 539, 541: ontoereikend - Cass. 3 mei 1968 : “behoren tot het openbaar domein de goederen die door een uitdrukkelijke of impliciete beslissing van de bevoegde overheid worden bestemd tot het gebruik van allen, zonder onderscheid van de persoon”

Voorbehoud en kritiek “bestemd tot het gebruik van allen” “goederen die van nature tot het openbaar domein behoren” (overheidsbeslissing is slechts declaratief) Centrale notie : “bestemd tot de openbare dienst of voor de tegemoetkoming aan andere openbare noodwendigheden en dat in die functie door geen ander kan worden vervangen”

Affectatie en desaffectatie Een goed wordt in het openbaar domein opgenomen dooor zijn affectatie; door desaafectatie komt hieraan een einde, dit alles zonder dat hierbij eigendomsoverdracht moet plaatsvinden. Desaffectatie (uitdrukkelijk of impliciet doch zeker : Cass. 3 mei 1968; R.v.St., 23 februari 1996). Regelgeving inzake openbaar domein en, meer specifiek die inzake de buurtwegen, staat los van de iegendom van de ondergrond (R.v.St., 8 februari 2000)

Rechtsregelen inzake openbaar domein Onvervreemdbaarheid van het OD (zolang het is bestemd voor de werking van de openbare dienst is het buiten de handel) Onverjaarbaarheid van goederen behorend tot OD In beginsel niet vatbaar voor zakelijke rechten of vatbaar olm te worden bezwaard (opstal, hypotheken, erfdienstbaarheden, …) Geen toepassing van art. 2279 en 2280 BW Niet vatbaar voor verhuring Beslagbaarheid : art. 1412bis Ger.W. Vlaams decreet van 18 juli 2003 betreffende de publik private samenwerking (zakelijke rechten ingeval van uitdrukkelijke en omstandige motivering én niet kennelijk onverenigbaar met de bestemming van het goed)

Rechtsregelen betreffende het privaat domein In beginsel zijn de bepalingen van het B.W. van toepassing Uitzonderingen: - art. 1412bis Ger. W. - verhuring : bijzondere wetten - vervreemding : art. 87-90 van het KB houdende de coördinatie van de wetten op de Rijkscomptabiliteit (uitz art. 8 PPS-decreet) - gelijkheidsbeginsel en transparatiebeginsel

Ingebruiknemeing van de goederen van het openbaar domein Collectief met inachtneming van de wetten en reglementen Privatief Bij wijze van stationeer- of wegvergunning Bij wijze van domeinconcessie Wijze van gunning Precaire rechten, herroepbaar maar verbod van willekeur