Het nieuwe Akkoord “De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt” 16 oktober 2013.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Project TERUGREM door Rudy STEVENS en Serge KERKHOF
Advertisements

Verzekeringen, hypotheken en financieringen. Met een spaarloonregeling kunnen werknemers met loon uit tegenwoordige dienstbetrekking belastingvrij een.
Hoe werkt een (gemengde) VvE?
Febeliec represents the industrial consumers of electricity and natural gas in Belgium Technisch reglement distributie (E+G) Opmerkingen Febeliec 11/4/2012.
Besturen van de eredienst: wijzigingen in de regelgeving.
Persconferentie minister Johan Vande Lanotte: De Federale Ombudsdienst voor de Consument 18 februari 2014
14 juni 2011 Infomoment georganiseerd door het Toelichting bij het aanvragen en afrekenen van creatie- en spreidingsdossiers door Machteld De Smedt (Vlaamse.
Nieuwe wet bescherming maritiem erfgoed
Einde Definitieve bijdrage 2011 op inkomen 2008 Definitieve bijdrage 2012 op inkomen 2009 Definitieve bijdrage 2013.
De levensverzekering (Deel 3)
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
Deeltijd-WW in bouw en hout De regels, de kansen en de risico’s voor werknemers September 2009.
Outsourcing 21 augustus 2008 Download op:
Een korte introductie…. Wanneer u zich op onze business to business website registreert, ontvangen we hiervan direct een melding.
Veranderen van leverancier of contract. Veranderen van leverancier hoe? enkel een contract met een nieuwe leverancier tekenen de oude en nieuwe leverancier.
Voorstellen wijziging Sportreglement Voorstel 4 Technische Commissie (1/2) Conferentie van de Clubs 2013 Betreft:kaartreservaties Het ABSO/BVOS Sportreglement.
Spaargedrag in België TNS marktstudie Februari 2013.
Regels Collectieve Zonne-Energiecentrale 10 mei 2014.
Ondernemersfondsen in Nederland
Bestedende beheerder Een eerste stap naar budgethouderschap.
Hulp bij het huishouden Gemeente Gouda presentatie gemeenteraad Gouda 15 september 2010.
Welvaartsverlies Pareto-efficiëntie.
Winstmaximalisatie monopolist
ELEKTRONISCHE FACTUUR
De Patiëntenrichtlijn
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
Activiteitenbesluit en geluid
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Toepassing huishoudelijk reglement en Evaluatie prestatie-indicatoren november 2007 tot oktober.
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
Basisopleiding sociale wetgeving januari 2014 Dag 1 Eenheidsstatuut: Motivering van het ontslag.
Belgacom Bizmail ONEway voor Leveranciers
Beleggingsleer Siem de Ruijter Jan Van Doorslaer
Wachtdienstregeling.
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
door Mr. Nicolette Schaapsmeerders
Voorschrift op stofnaam en substitutie
Overeenkomst.
OVERHEID EN BTW Drs. P.C.J. Oerlemans.
Algemene voorziening Huishoudelijke hulp (en plan voor HHT)
De juridische context van de digitale factuur.
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
De wet op de marktpraktijken en bescherming van de consument
Index De index wordt bepaald op basis van het aantal glasalen per trek (1x1m kruisnet) over de maanden april en mei, waarbij de trek genomen moeten worden.
Charlotte Fruytier Fruytier Arbeidsrecht/Ambtenarenrecht Expertpool VNG-OTD 24/
Commercieel beleid en recht
Recht H3 Kopen en verkopen Filiaalmanager.
BESPAAR MET CD&V OP JE ENERGIEFACTUUR Leen DIERICK
PROCES 21 MEI GOUDA Marvin Hendrikse. Even voorstellen 2 Marvin Hendrikse Directeur Stipter Telefoon: Vestigingsadres:
de boekhoudkundige verwerking van een economische cyclus:
Wegenwerken voor uw deur? Uw winkel voor een lange periode onbereikbaar voor het verkeer? Dan kan u financiële steun krijgen van de Vlaamse en federale.
WonenBreburg Energie Januari I.Achtergrond & het telt! Panel II.Profiel panelleden III.Resultaten onderzoek Inhoud rapport 2.
Consumentenbescherming in Nederland en onder de tropenzon Dr. Viola Heutger EU CARICOM.
Uw veiligheid, onze zorg. Bereken je autopremie Baloise Insurance brengt klanten tot bij u Uw veiligheid, onze zorg.
Informatiebijeenkomst Agrarisch Groen Private aanvulling WW en WGA: wat en hoe? Albert Smolenaers Woerden, 9 juni 2016.
Coöperatie cranendonck Energie, onze zorg Energie café 3 september 2014 Thema-avond zonnepanelen.
Bewonerscongres VIVAS 26 november 2016
Herziening toegangscontract (Werkgroep juridische aspecten) 25/01/2017
Lesbrief Markt & Overheid
Juridische aspecten van een webshop
Technische briefing Herziening Warmtewet
ADR's & SCAN CARDS.
nieuwe pensioenwet De verhouding tussen de pensioenovereenkomst,
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
(Verlengd) afkopen van de canon
Bevoegdheden IVC – kamer Sociale Zekerheid en Gezondheid
DE AVG EN DE RECHTEN VAN DE BETROKKENE - RECHT VAN TOEGANG
Transcript van de presentatie:

Het nieuwe Akkoord “De consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt” 16 oktober 2013

Het sectoraal akkoord “de consument in de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt”  Akkoord bevat gedragsregels die de leveranciers moeten naleven ten opzichte van de consumenten.  Akkoord is een aanvulling op de wettelijke bescherming van de consument in de energiemarkt.  Akkoord wordt beschouwd als een eerlijke handelspraktijk.  De Economische Inspectie van de FOD Economie ziet toe op de naleving van het akkoord. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

Waarom dit nieuw akkoord?  De energiemarkt is grondig gewijzigd sinds het oorspronkelijk akkoord in  De energiewet van 25/08/2012 voorzag een aanpassing van het akkoord.  Het akkoord moet rekening houden met het gewijzigde wettelijke kader. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

De belangrijkste wijzigingen  1. Jaarlijkse melding van goedkoopste tarief  2. Meer tarieftransparantie en meer mogelijkheden om te vergelijken  3. Switchen wordt gemakkelijker  4. Evenwichtige contracten  5. Mogelijkheid om slotfacturen niet te domiciliëren  6. Duidelijkheid over verlenging contracten van bepaalde duur Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

1. Jaarlijkse melding van goedkoopste tarief Leveranciers moeten jaarlijks aan hun klanten de bij hen goedkoopste tariefformule melden, rekening houdend met het verbruik van de consument. De consument kan onmiddellijk en zonder kosten overstappen naar dit lager tarief. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

2. Meer tarieftransparantie en meer mogelijkheden om te vergelijken  Tariefsimulator in overeenstemming met het Charter van de CREG.  Op de website van de leveranciers moet ook een link staan naar de tariefsimulator van de gewestelijke regulatoren  Indien promotietarieven worden gegeven, moeten de voorwaarden waaronder of tijdstippen waarop ze worden toegekend, uitdrukkelijk worden weergegeven. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

3. Switchen wordt gemakkelijker  Er kunnen bij een switch nooit schadevergoedingen worden aangerekend.  Kortingen die een consument definitief heeft verworven, kunnen niet worden teruggevraagd indien de consument verandert van leverancier.  Er mogen geen schadevergoedingen of administratieve kosten worden aangerekend naar aanleiding van een verhuis van de klant, ongeacht of hij bij dezelfde leverancier blijft of een andere leverancier kiest.  Bij een verhuis stopt de leverancier de aanrekening voor het energieverbruik in de vorige woning de dag na de melding van de verhuizing door de consument aan de leverancier. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

4. Evenwichtige contracten  De leveranciers gaan interesten betalen bij laattijdige terugbetaling aan de consument.  Slotfacturen moeten binnen de 6 weken na de switch (de ontvangst van de metergegevens van de distributienetbeheerder) worden opgemaakt. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

5. Mogelijkheid om slotfacturen niet te domiciliëren  De consument kan ten allen tijde vragen om zijn slot- of afrekeningsfactuur uit de domiciliëring uit te sluiten.  Daarnaast blijft de regel behouden dat er minstens 15 kalenderdagen moeten liggen tussen de eindfacturatie en de uitvoering van de domiciliëringsopdracht. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

6. Duidelijkheid verlenging contracten van bepaalde duur  Wanneer een contract stilzwijgend wordt verlengd, mag dit nooit aan een hoger tarief.  Wanneer bij een contract van bepaalde duur de leverancier, naar aanleiding van het einde van het contract, een verlengingstarief voorstelt, dan moet de consument hier uitdrukkelijk mee instemmen. Doet de consument dit niet, dan kan de leverancier wel verder blijven leveren, maar dan enkel aan het goedkoopste tarief voor het equivalent product van bepaalde duur dat hij op dat moment op de markt aanbiedt. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

Inwerkingtreding  1 januari 2014  Behalve bepalingen m.b.t. domiciliëring, algemene voorwaarden en nalatigheidsinteresten: ten laatste op 1 april 2014 Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord

Besluit Het nieuwe akkoord is een volgende stap vooruit in de bescherming van de consument op de energiemarkt en moet toelaten dat de marktwerking niet terug stilvalt. Vice-Premier ministre, Ministre fédéral de l'Économie, des Consommateurs et de la Mer du Nord