De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE AVG EN DE RECHTEN VAN DE BETROKKENE - RECHT VAN TOEGANG

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE AVG EN DE RECHTEN VAN DE BETROKKENE - RECHT VAN TOEGANG"— Transcript van de presentatie:

1 DE AVG EN DE RECHTEN VAN DE BETROKKENE - RECHT VAN TOEGANG

2 AVG = Algemene Verordening Gegevensbescherming.
In het Belgische recht heeft de wet van 30 juli 2018 het toepassingsgebied ervan verruimd. De wet is in werking getreden op 5 september 2018.

3 De AVG kent de volgende rechten toe aan de betrokken personen:
het recht op informatie; het recht op toegang; het recht op verbetering; het recht op wissing; het recht op overdraagbaarheid van de gegevens; het recht van bezwaar; het recht niet het voorwerp te zijn van een geautomatiseerde individuele besluitvorming, waaronder profilering.

4 Plan Persoonsgegevens De wet "Privéleven" Bestanddelen van het recht van toegang Beperkingen Formalisme Conclusies

5 1. PERSOONSGEGEVENS Alle gegevens die betrekking hebben op een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon (…); Wanneer gegevens rechtstreeks of onrechtstreeks met een persoon in verband kunnen worden gebracht, gaat het over persoonsgegevens.

6 Persoonsgegevens De wet "Privéleven" Bestanddelen van het recht van toegang Beperkingen Formalisme Conclusies

7 Het recht van toegang is niet ontstaan met de AVG.
2. DE WET "PRIVÉLEVEN" Het recht van toegang is niet ontstaan met de AVG.

8 2. DE WET "PRIVÉLEVEN" Artikel 10 van de wet "Privéleven" = buiten werking gesteld door de wet van 30 juli 2018 Het recht om inlichtingen te vragen en te verkrijgen met betrekking tot de verwerking van persoonlijke gegevens bestond reeds.

9 Deze wet voorzag ook in de volgende rechten:
2. DE WET "PRIVÉLEVEN" Deze wet voorzag ook in de volgende rechten: het recht op informatie het recht van toegang het recht op verbetering het recht van bezwaar het recht op wissing. - verbod van geautomatiseerde besluitvorming.

10 2. DE WET "PRIVÉLEVEN" Wat de rechten van personen betreft, laat dit toe de impact van de bepalingen van de AVG te relativeren.

11 Persoonsgegevens De wet "Privéleven" Bestanddelen van het recht van toegang Beperkingen Formalisme Conclusies

12 3. BESTANDDELEN 3.1. Bevestiging van de verwerking 3.2. Toegang tot de gegevens 3.3. Aanvullende informatie

13 3 . BESTANDDELEN 3.1. Bevestiging van de verwerking
Het OCMW moet vermelden of de persoonsgegevens al dan niet verwerkt worden. ▪ de persoon identificeren ▪ beperking van het recht van toegang.

14 3. BESTANDDELEN 3.2. Toegang tot de gegevens
De betrokkene heeft toegang tot alle zijn persoonsgegevens die door het OCMW verwerkt worden (behalve in het kader van een beperking). Voorbeelden: alle documenten en informatie die hij zelf overgemaakt heeft; de informatie die ingewonnen werd op basis van de gegevensstromen; de documenten die hij ondertekend heeft; …. 14

15 3. BESTANDDELEN 3.3. Aanvullende informatie ● moet aan de betrokkene verstrekt worden zonder dat hij dit uitdrukkelijk vraagt. ● duidelijk en verstaanbaar voor de betrokkene.

16 3. BESTANDDELEN De verwerkingsdoeleinden.
De betrokken categorieën gegevens. De bestemmelingen en de categorieën van bestemmelingen. De opslagperiode. Het bestaan van het recht op verbetering, op wissing, de beperking van de verwerking en het bezwaar. Het recht om een klacht in te dienen bij de GBA. De bronnen. Geautomatiseerde besluitvorming, inclusief profilering.

17 Persoonsgegevens De wet "Privéleven" Bestanddelen van het recht van toegang Beperkingen Formalisme Conclusies

18 Het recht van toegang is niet absoluut.
4. BEPERKINGEN Het recht van toegang is niet absoluut.

19 4. BEPERKINGEN 4.1. Wettelijk voorziene beperkingen 4.2. Evenwicht tussen het recht van toegang en een ander fundamenteel recht

20 4. BEPERKINGEN 4.1. Wettelijk opgelegde beperkingen
● Wanneer het OCMW zijn gegevens overdraagt. ● Wanneer het OCMW verwerkingen van gegevens ontvangt. ● Wanneer de databanken van het OCMW door andere instellingen geraadpleegd worden.

21 4. BEPERKINGEN Dit beoogt specifieke hypothesen waarvoor geheimhouding nodig is aangezien er een verband is met de uitoefening van de opdrachten van volgende instellingen: - instellingen die bijzondere onderzoeksopdrachten uitvoeren; - het OCAD; - de strijdkrachten; - de inlichtingendiensten en de veiligheidsdiensten; - de passagiersinformatie-eenheid; - de rechterlijke autoriteiten de politiediensten, de algemene inspectie van de federale politie en van de lokale politie, de cel voor verwerking van financiële informatie, de algemene administratie der douane en accijnzen, en de passagiersinformatie-eenheid.

22 4. BEPERKINGEN 4.2. Evenwicht tussen het recht van toegang en een ander fundamenteel recht: ● een conflict met een ander fundamenteel recht van de betrokkene of van een derde; ● er moet een evenwicht gecreëerd worden tussen de twee betrokken rechten; ● de afwijking moet een legitiem doel nastreven, nodig zijn en evenredig zijn. Préciser qu’il est préférable d’indiquer dans le dossier la motivation qui a amener à ne pas respecter le droit d’accès

23 Persoonsgegevens De wet "Privéleven" Bestanddelen van het recht van toegang Beperkingen Formalisme Conclusies

24 5. FORMALISME 5.1. Uitoefening van het recht van toegang
5.2. Antwoord van het OCMW

25 5. FORMALISME 5.1. Uitoefening van het recht van toegang
● geen formalisme ● kan door een advocaat ingevoerd worden met betrekking tot zijn cliënt.

26 5. FORMALISME 5.2. Antwoord van het OCMW 5.2.1. Antwoordplicht
● Zich vergewissen van de identiteit van de persoon. ● In geval van twijfel vraagt het OCMW bijkomende inlichtingen (bijvoorbeeld: fotokopie van de keerzijde van de identiteitskaart) Uitzonderingen: duidelijk niet-gegronde of buitensporige vraag.

27 5. FORMALISME 5.2.2 Wie moet antwoorden? Het OCMW moet erop toezien dat er geantwoord wordt De inhoud van de verstrekte informatie De betrokken persoon moet de informatie kunnen begrijpen De vorm Schriftelijk, via andere middelen, inclusief door middel van een gewoonlijk gebruikt formaat.

28 5. FORMALISME Antwoordtermijn ● Zo spoedig mogelijk. ● In ieder geval binnen een termijn van een maand te rekenen vanaf de ontvangst van de vraag. ● Deze termijn kan met twee maanden verlengd worden. NB: de betrokkene verwittigen in geval van verlenging

29 5. FORMALISME Kosten Geen betaling behalve in geval van een duidelijk buitensporige of niet-gegronde vraag. Herinnering: weigering om te antwoorden.

30 Persoonsgegevens De wet "Privéleven" Wezenlijke elementen van het recht van toegang Beperkingen Formalisme Conclusies

31 6. CONCLUSIES Het recht van toegang bestond reeds in de wet "Privéleven"; de AVG heeft dit recht niet gecreëerd. Het recht van toegang is niet absoluut.


Download ppt "DE AVG EN DE RECHTEN VAN DE BETROKKENE - RECHT VAN TOEGANG"

Verwante presentaties


Ads door Google