De Opstand tegen Religie n.a.v. Mt. 21:33-46 13 april 2014 Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg De Prachtige Revolutie Deel 3.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Paulus' eerste brief aan Korinthe (20) 23 januari 2013 Bodegraven.
Jezus en de wet van Mozes.
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Opstand door de Opstanding n.a.v. Kolosse 2: april 2014 Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg De Prachtige Revolutie Deel 4.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
7 april 2013 Zoetermeer 1. 1Korinthe Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt? En met wat voor lichaam komen zij? 2.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Stromen van levend water Johannes
het koninklijk bruiloftsmaal
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Preek Halle 1 december 2013 Voldoen aan Gods verwachtingen
De allergrootste liefde
27 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Streeft dan naar de hoogste gaven. En ik wijs u een weg, die nog veel verder omhoog voert. 2.
“Gelijk een hert schreeuwt naar de waterstromen, alzo schreeuwt mijn ziel tot U, o God! Mijn ziel dorst naar God, naar den levenden God.” (Psalm 42:1-2)
Maar wat zeg jij?.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Genesis 14: 18 En Melchisedek, de koning van Salem, bracht brood en wijn; hij nu was een priester van God, de Allerhoogste. 19 En hij zegende hem en.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד
12 juni 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik... 1Kor. 12 – 14: over de plaats van 'het spreken in talen' hfst. 12: de minste van de charisma's hfst. 13: het.
De visie is Jezus One for all.
1 7 nov Rijnsburg 7 nov Rijnsburg. 2 Hebreeën 7 15 En nog veel duidelijker wordt het, als naar het evenbeeld van Melchisedek een andere priester.
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
Deel II verzoening.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
1. Gereformeerde Synode dr. J.G. Geelkerken 3.
Bij het kolenvuur Johannes
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
De Ben Adam Psalm 8.
12...Wij immers zijn niet opgewassen tegen deze grote menigte die tegen ons is opgerukt, en wij weten niet, wat wij doen moeten, maar op U zijn onze.
Wie is mijn naaste? Lucas
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
BEÏNVLOEDEN Marketing van beïnvloeders BEÏNVLOEDER BEÏNVLOED WORDEN Aäron op een bepaald moment, iemand die beïnvloed wordt Saul zei van zichzelf dat.
1 Gen 37:3 En Israël (Jacob) had Jozef lief boven al zijn zonen, omdat hij hem een zoon des ouderdoms was; en hij maakte hem een pronkgewaad. 4 Toen zijn.
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Matthéüs 26: Jezus in Gethsémané
Welkom in de samenkomst
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
Genade schenken 1.
Verlangen naar licht.
De Eerste mensen en de eerste zonde. De Eerste mensen en de eerste zonde.
Lucas 15: 11 En Hij zeide: Iemand had twee zonen
Ik wil jou van harte dienen
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
"Als ogen spreken" Introductie. Wie is Jezus voor jou? En daarbij de vraag: Wie ben ik, jij?
13 november 2014 Bodegraven 1. 2 de vorige keer: 1Kor.15:29-34 indien er geen doden opgewekt worden...  vs 29: waarom dopen?  vs.30-32: waarom doodsgevaren.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Garderen. Lucas En Hij zeide tot hem: Wat staat in de wet geschreven? Hoe leest gij? = Jezus tot de wetgeleerde.
15 december 2013 Rotterdam 1. Caesarea – een haven, een poort 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
23 mei 2013 Bodegraven vanaf hoofdstuk 6: hoofdst.1: de wijsheid van de wereld hoofdst.2: de wijsheid van God hoofdst.3: Gods akker en Gods bouwwerk.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
16 aug Rotterdam.  middelste bijbelhoofdstuk?  Psalm 118 laatste psalm van de 'Hallel'  Psalm 113 t/m 118  Matteüs 26:30  de naam van de schrijver.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
Beelden van de moskee van Omar
gelijkenis van de boze wijngaardeniers
Chaos & Herstel Genesis 1:1-5.
Transcript van de presentatie:

De Opstand tegen Religie n.a.v. Mt. 21: april 2014 Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg De Prachtige Revolutie Deel 3

[33] Hoort een andere gelijkenis. Er was een heer des huizes, die een wijngaard plantte, en er een heg omheen zette, en er een wijnpers in groef en een toren bouwde; en hij verhuurde die aan pachters en ging buitenslands. [34] Toen nu de tijd der vruchten naderde, zond hij zijn slaven naar die pachters om zijn vruchten in ontvangst te nemen. MATTHEUS 21

[35] Maar de pachters grepen zijn slaven, sloegen de ene, doodden de andere en stenigden een derde. [36] Hij zond weder andere slaven, nog meer dan eerst, en zij behandelden hen op dezelfde wijze. MATTHEUS 21

[37] Ten laatste zond hij zijn zoon tot hen, zeggende: Mijn zoon zullen zij ontzien. [38] Maar toen de pachters de zoon zagen, zeiden zij tot elkander: Dit is de erfgenaam, komt, laten wij hem doden om zijn erfenis aan ons te brengen. [39] En zij grepen hem en wierpen hem buiten de wijngaard en doodden hem. MATTHEUS 21

[40] Wanneer nu de heer van de wijngaard komt, wat zal hij met die pachters doen? [41] Zij zeiden tot Hem: Een kwade dood zal hij die kwaden doen sterven en de wijngaard zal hij verhuren aan andere pachters, die hem de vruchten op tijd zullen afleveren. MATTHEUS 21

[42] Jezus zeide tot hen: Hebt gij nooit gelezen in de Schriften: ‘De steen, die de bouwlieden afgekeurd hadden, deze is tot een hoeksteen geworden; van de Here is dit geschied, en het is wonderlijk in onze ogen?’ MATTHEUS 21

[43] Daarom, Ik zeg u, dat het Koninkrijk Gods van u zal weggenomen worden en het zal gegeven worden aan een volk, dat de vruchten daarvan opbrengt. [44] [En wie op deze steen valt, zal verpletterd worden, en op wie hij valt, die zal hij vermorzelen.] MATTHEUS 21

[45] En toen de overpriesters en de Farizeeën zijn gelijkenissen hadden gehoord, begrepen zij, dat Hij hen bedoelde. [46] En hoewel zij Hem trachtten te grijpen, vreesden zij de scharen, daar die Hem voor een profeet hielden. MATTHEUS 21

We komen aan bij de climax van de botsing tussen Jezus en het religieus establishment (Mt ) Maar… Wat was er aan de hand? ACHTERGROND

Van Dale: “geloofsleer, godsdienst” Q: WAT IS RELIGIE? 1.Geloofsleer Een systeem waarin de juiste leer gepresenteerd en bewaakt wordt 2.Godsdienst Een dienst van mensen voor ‘hun god’ (in algemene zin) Ze vormt, als het ware, het menselijk antwoord op WIE GOD IS en ZEGT TE ZIJN

[15] Hij zeide tot hen: Maar gij, wie zegt gij, dat Ik ben? [16] Simon Petrus antwoordde en zeide: Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God! … [18] En Ik zeg u, dat gij Petrus zijt, en op deze petra zal Ik mijn gemeente bouwen… MATTHEUS 16

In Jezus is God -in eigen Persoon- naar de aarde gekomen (Immanuël – ‘God is met ons’, Mt. 1:23, 28:20) Met als doel: Algehele Verzoening wordt aangeboden (Goed Nieuws!) Vgl. Joh.3:16, 2 Kor. 5:13-21, Op. 22:13-14, 17 UITGANGSPUNTEN

Q: Wat is dat Goede Nieuws? “God fulfills His promise He made to our people Israel and reconciles Himself to man. God is coming to you. To all of you. Even the most wretched.” ~ Robert Powell, als ‘Jesus of Nazareth’ UITGANGSPUNTEN

Theologie en Religie begrijpen… Jezus

Doctrine Opinie Dogma Theologie begrijpen…

Religie begrijpen… Het ‘systeem’ van de Farizeeën -Schriftelijke Torah -Mondelinge Torah (Mishna) -Uitleg / ‘Toepassing van’ (Talmoed) (door de Rabbijnen) Een uitgebreid systeem waar ‘leer’ en ‘leven’ mee werden verankerd. Het verwerd uiteindelijk tot een systeem waar alles en iedereen mee werd gewogen en werd gelabeld als zijnde ‘binnen’ of ‘buiten’ met als doel: ‘vasthouden wat we hebben’.

Staat het vrije aanbod van verzoening in de weg, want het heeft haar: - ‘eigen kijk op wat ‘verzoening is’ … (1) - en aan wie … (2) - en door wie … (3) - en onder welke omstandigheden dit wordt aangeboden … (4) RELIGIE Kortom: God kan nooit zó goed zijn… en daarom: Religie maakt van God een karikatuur, net zoals Satan dat deed in de hof van Eden (Vgl. Gen. 3:1, 4-5)

Staat het vrije aanbod van verzoening in de weg: - Verzoening wordt handelswaar (21:12-13) - Verzoening is alleen verkrijgbaar door middel van bemiddeling (priesterklasse) - Verzoening is alleen voor de selecte club die het ‘weten’ en de juiste stappen willen nemen om het ‘te weten te komen’ (werken der gerechtigheid). RELIGIE Kortom: God kan nooit zó goed zijn… en daarom: Religie maakt van God een karikatuur, net zoals Satan dat deed in de hof van Eden (Vgl. Gen. 3:1, 4-5)

[13] Maar wee u, schriftgeleerden en Farizeeën, gij huichelaars, want gij sluit het Koninkrijk der hemelen toe voor de mensen. Immers, gij gaat er niet binnen en die trachten binnen te gaan, laat gij niet toe daarin te komen. MATTHEUS 23

[37] Hij zeide tot hem: Gij zult de Here, uw God, liefhebben met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand. [38] Dit is het grote en eerste gebod. [39] Het tweede, daaraan gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf. [40] Aan deze twee geboden hangt de ganse wet en de profeten. MATTHEUS 22: HET GROTE GEBOD

MATTHEUS 21 [37] Ten laatste zond hij zijn zoon tot hen, zeggende: Mijn zoon zullen zij ontzien. [38] Maar toen de pachters de zoon zagen, zeiden zij tot elkander: Dit is de erfgenaam, komt, laten wij hem doden om zijn erfenis aan ons te brengen. [39] En zij grepen hem en wierpen hem buiten de wijngaard en doodden hem. TERUG NAAR DE PARABEL

[45] En toen de overpriesters en de Farizeeën zijn gelijkenissen hadden gehoord, begrepen zij, dat Hij hen bedoelde. [46] En hoewel zij Hem trachtten te grijpen, vreesden zij de scharen, daar die Hem voor een profeet hielden. MATTHEUS 21

[42] Jezus zeide tot hen: Hebt gij nooit gelezen in de Schriften: ‘De steen, die de bouwlieden afgekeurd hadden, deze is tot een hoeksteen geworden; van de Here is dit geschied, en het is wonderlijk in onze ogen?’ MATTHEUS 21

Heb jij Gods aanbod van verzoening al aangenomen? Q(UESTIONTIME):

1.Als jij je met God hebt laten verzoenen, leef je op dit moment vanuit deze verzoening? 2.Op welke gebieden ligt er voor jou nog een uitdaging als ‘ambassadeur van de verzoening’? (2 Kor. 5) 3.Tegen welke ‘systemen’ en ‘bolwerken’ in jouw leven mag jij ‘in Christus’ in opstand komen en mag de kracht van de Opstanding zich manifesteren? (2 Kor. 10) Q(UESTIONTIME):

De liefde is lankmoedig, de liefde is goedertieren, zij is niet afgunstig, de liefde praalt niet, zij is niet opgeblazen, zij kwetst niemands gevoel, zij zoekt zichzelf niet, zij wordt niet verbitterd, zij rekent het kwade niet toe. Zij is niet blijde over ongerechtigheid, maar zij is blijde met de waarheid. Alles bedekt zij, alles gelooft zij, alles hoopt zij, alles verdraagt zij. ~ Paulus, 1 Korinthe 13 BOUWEN OP CHRISTUS = bouwen op LIEFDE

Dat kan! Je kunt na de dienst met iemand doorpraten. Je kunt ook voor je laten bidden. Je kunt ook samen met iemand bidden. JOIN THE REVOLUTION! NAPRATEN? Mailen mag ook: