Het gaat om onderwijs! Welkom! Workshop Professionele Leer Gemeenschap

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Informatieavond 22 april 2013
Psalm 86 : 6 Leer mij naar Uw wil te hand’len, ‘k Zal dan in Uw waarheid wand’len; Neig mijn hart, en voeg het saam, Tot de vrees van Uwen Naam. Heer’,
De Meridiaan naar de toekomst. Welkom 1. De organisatie 2. Gelijke tijden 3. Continurooster.
3-jarigen in het basisonderwijs
Realisatie kindcentrum
Flitsbezoek Onderwijskundige leiders in de klas Reflectie in de school
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
 Bond KBO  jul-14 Workshop Focus op VVE: scholen en gemeenten samen aan de slag LEA congres 5 november 2008 Presentatie: Ron Davids.
De Kor f Openbare basisschool Montessori Welkom.
….een korte presentatie
Werken naar onderwijsbehoeften
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Taalbeleid in het vmbo - een praktijkvoorbeeld
Samenwerken in kennen en kunnen Onderwijs ontmoet zorg, 4 oktober 2013.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Leer- werkplaats MPG aanpak
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Leidinggeven aan professionals in modern onderwijs
Kenniswerkplaats Rotterdams talent
“Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres “Ontmoetingsprojecten” 20 januari 2011 LEA-congres.
Kwaliteitszorg als ontsluiter voor professionele ontwikkeling op school Opleiden in School (OiS) (V)SO Start-upconferentie.
Programma Stappenplan ZMO Individueel Zorgplan. In tien stappen naar een strategie voor zelfmanagementondersteuning Jeanny Engels 6 juni 2010.
Projectleidersplatform en Themamiddag Plan van aanpak
Lees- en Taalonderwijs op de Beatrixschool: ‘naar een zo hoog mogelijk niveau van functionele geletterdheid’ Jaarplan 2011.
Lees- en Taalonderwijs op de Deltaschool: ‘naar een zo hoog mogelijk niveau van functionele geletterdheid’ Jaarplan 2011 Samen grenzen verleggen.
Welkom Informatieavond 26 maart Doel: Doel: Aan het einde van deze bijeenkomst zijn jullie in hoofdlijnen geïnformeerd over: de wijze waarop wij.
Invoering van HGW en het werken met groepsplannen
WELKOM.
1 Netwerksessie Samenwerking rond taal op vmbo - mbo Lies Alons / ITTA Mbo Taalcoach Academie 25 september 2009.
Handelingsgericht samenwerken
Openbare Jenaplanschool de Buizerd
Een project van de Korengroep
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
SESSIE 8 PLEIDOOI VOOR DUURZAME CULTUURBELEVING OP SCHOOL.
Co-teaching Caroline Offerhaus
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Ouderavond Groepsorganisatie
Den Haag 13 november 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Leervragen in een PLG PLG bijeenkomst 17 november 2014
Kijkje in the Classroom Een andere kijk op (hoger) onderwijs: Het huiswerk samen maken in de klas en het bestuderen van de theorie met ICT buiten de les.
Samen werken aan praktijkonderzoek!
Het belang van de ketenverbinding Laura Punt. Wat komt er aan bod? Een stukje geschiedenis De beheersing van de basisvaardigheden Nut en noodzaak van.
PRIMO Opleiding Taalexpert
Haal het beste uit jezelf en anderen! Toekomstbestendige Bloei.
Ouderavond toekomst basisscholen Sluis/Schoondijke Welkom.
Pedagogisch werken in de wijk Kwartaal 1 Les 1 Kamer L
Toelichting inspectierapport. Agenda Inleiding/welkom Waar kijkt de inspectie naar? Hoe verder? Nog te beantwoorden vragen.
28 maart 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
Informatieve ouderavond Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
Parallelsessies 1: Focus op praktijk Overdracht vve - po in de praktijk Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair.
Een doorlopende leerlijn van VVE naar PO Hoe wordt er aan de doorgaande leerlijn van voorschoolse educatie naar het primair onderwijs vormgegeven? Door:
‘de kracht van 4 scholen’ vitaal en duurzaam onderwijs OUDERAVOND 6 SEPTEMBER 2016 INEKE VAN SIJL.
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Hoe versterken we de ondersteuningscapaciteit van scholen?
PBS in Florida, wat kunnen wij leren?
Schakelklassen, zomerscholen en onderwijstijdverlenging
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Versterken samenwerking lerarenopleidingen scholen
Ouders en school samen Maart 2016
Waarde(n)vol werk in uitvoering
Activernde didactiek & passende werkvormen
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Ouderavond voor ouders en verzorgers van de leerlingen van CBS de Tarissing
Transcript van de presentatie:

Het gaat om onderwijs! Welkom! Workshop Professionele Leer Gemeenschap Janita van Dorland Het gaat om onderwijs!

Kennismaken Mijnplein Verwonderwijs in Salland Diversiteit Overeenkomsten Verschillen Bijzonderheden

Duurzaam leren in de Veenkoloniën! Het project Duurzaam leren in de Veenkoloniën verbindt scholen, schoolbesturen en overheden in een gezamenlijke ambitie om de (taal)achterstanden in deze regio aan te pakken. Duurzaam leren in de Veenkoloniën is een project van de Agenda voor de Veenkoloniën. De ambitie is dat in 2011 op de projectscholen duurzame verbeteringen in het onderwijs te zien zijn in: hoge leerresultaten van alle kinderen ten aanzien van taal- en lezen door; data-gestuurd en doelgericht werken; effectieve instructie; evidence-based taalonderwijs; onderwijskundig leiderschap; leren op alle niveaus en ketenbenadering.

PLG lezen Negen scholen: Het Kompas, De Wegwijzer, De Veenster, De Boei, De Regenboog Een, De Kloostertuin, De Lichtbaak, De Wingerd, Het Octaaf 120 leerkrachten Verschil in beginsituatie, schoolcultuur, teams, concept, etc.

Uitgaan van overeenkomsten Met directies en MIB-ers de focus bepalen Wat hebben leerkrachten nodig Kennis vergroten, ervaringen delen, leren van elkaar op team en directie niveau Voorbereiding PLG plan 2010-2011 door voorbereidingsgroepje, akkoord van alle directeuren.

Voorbereiding inhoudelijk Investeren in leerkrachtvaardigheden Klassenmanagement Kwaliteit van instructie Kennis van de leerlijn lezen Planning 3 gezamenlijke teambijeenkomsten op verschillende tijdstippen na schooltijd Inschakelen deskundigen

Voorbereidingsproces Afstemmen inhoud met 3 verschillende deskundigen met elk een eigen expertise Werken aan hetzelfde doel, dezelfde boodschap doorgeven Workshop moet meer dan kennisoverdracht zijn 3 loops leren: nieuwe informatie, toepassen in de werksituatie, terugkoppelen in team Leerkrachten van verschillende scholen in contact brengen met elkaar

Eerste gezamenlijke bijeenkomst Een goed programma Deskundige workshopgevers Verdeling leerkrachten in onderbouw, middenbouw, bovenbouw Thema: Directe Instructie Model Leerlijn lezen Klassenmanagement

Geen succes! Reacties van leerkrachten Niets nieuws gehoord DIM kennen we al Theorie best interessant maar hoe doe je het in de klas Laat maar eens zien hoe het moet Leuk om andere collega’s te ontmoeten

Proces succes Evalueren van de studiebijeenkomst in de teams Centrale terugkoppeling in bijeenkomst met directies, MIB-ers, leescoördinatoren, workshopgevers. Analyse en focusbepaling n.a.v. evaluaties en gesprek. Conclusie Leerkrachten kennen het DIM maar worstelen met het toepassen in de dagelijkse praktijk. Er is behoefte aan goede voorbeelden en leren van elkaar.

Aanpassen en uitdagen Leerkrachten betrekken bij de PLG Luisteren naar wát leerkrachten willen weten Uitvoeren collegiale consultatie en klassenbezoeken Aanpassen PLG programma aan behoefte leerkrachten In PLG verband tijd maken voor bouwen aan vertrouwen en uitwisseling tussen collega’s Teams uitdagen om goede voorbeelden aan te leveren Bewust wording directies van PLG verantwoordelijkheid t.a.v. uitvoering in het team Grotere betrokkenheid directies bij het PLG vervolg

Twee gezamenlijke bijeenkomsten De avond is ingedeeld in twee gedeelten A Theorie door de bekende extern deskundigen B Praktijk door deskundige COG leerkrachten Onderwerpen praktijk klassenmanagement in combinatiegroepen Dyslexie Woordenschat Nieuwsbegrip DIM in een kleutergroep

Evaluatie tweede bijeenkomst Evaluatie in teams, terugkoppeling in de bijeenkomst voor directies/MIB/leescoördinator Theorie van de deskundigen is beter afgestemd op de behoeften Leerkrachten als workshopgevers, delen van good practice, trots op eigen aanpak Delen van knelpunten en oplossingen Leerkrachten willen meer tijd voor uitwisseling Leerkrachten en directies voelen zich meer betrokken bij de PLG (Bijna) elke school heeft een actief aandeel op de bijeenkomst.

Derde gezamenlijke bijeenkomst Onderdelen Theorie Versterken nieuwe kennis door de extern deskundigen. Praktijk Elke school maakt een poster per bouw “wat werkt” op school t.a.v. taal/lees onderwijs. En een poster met een leervraag voor de school. Good practice fair voor uitwisseling Intervisie Leerkrachten zijn verdeeld in onderbouw/middenbouw/bovenbouw groepen van 8 personen Directeuren leiden de gespreksgroepen De probleemstelling wordt ter plaatse bepaald Eten Vieren en ontmoeten

Algemene conclusies Afstemmen van de inhoud/aanpak PLG n.a.v. de reacties van de leerkrachten. Onderlinge samenwerking scholen uitbreiden op allerlei niveaus. Directies hebben een belangrijke rol in het PLG proces. Voortzetten en uitbreiden directie PLG met schoolbezoeken, maatjesscholen etc. Gebruik maken van eigen deskundigen versterkt de organisatie. Inschakelen extern deskundigen voor kennis die niet aanwezig is. Betrekken extern deskundigen bij het proces (ontstaan van een doorgaande lijn) De PLG werkwijze voortzetten voor het invoeren van de 1-Zorgroute

PLG op school Onderwijs op de agenda Verantwoordelijkheid van alle betrokkenen Openheid en vertrouwen Brengen, halen en koers bepalen Leren van elkaar, delen van kennis en kunde in team Toetsresultaten als informatiebron (Zelf)bewustzijn De kracht van de leerkracht

Mijnplein Marktplaats Aanbod Wat werkt bij jou op school goed bij begrijpend lezen? Vraag Wat zou je willen weten over begrijpend lezen?

Onderwijs maak je samen Eén leerkracht weet veel, Een team van leerkrachten weet meer, De leerkrachten van Mijnplein zijn een BRON Maak van de bron een FONTEIN om onderwijsbeter en leuker te maken. SUCCES!