Bevrijdingstheologie Leerhuis Jona. Praktisch Data 5-7/2 Bijbelweekend Zijn met Jozef 10/3 (eco)feminisme 6/5 politiek/materialistisch 13-16/5 Bijbelvierdaagse.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Advertisements

Jezus en de wet van Mozes.
Prekenserie Handelingen - deel 6 (slot) ‘Gods Woord overwint omdat het mensen in de vrijheid zet!’ Hand 28,31.
Lijden door eigen schuld in het Oude Testament
30 maart 2014 Rotterdam 1. 2 Romeinen 4 17 (...) van die God Voor het aangezicht van die God, in wie hij geloofde, die de doden levend maakt en het niet.
Wat de Bijbel erover te zeggen heeft
Gods verborgen glans.
De Heilige Geest in het Oude Testament
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
gestorven voor onze zonden 3 Want voor alle dingen heb ik u overgegeven, hetgeen ik zelf ontvangen heb: Christus is gestorven voor onze zonden, naar de.
Welkom.
Bestemming God eren ….
Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag
Godsdienst 1.
Huiswerk gemaakt!?.
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Frankie Schram 1 Nieuwe encyclopedie van de Vlaamse Beweging Werken met een webstek Fr. Schram 26/02/2000.
De kerk in de Middeleeuwen
Recht en Macht Saul de eerste koning.
Macht en recht tussenperiode.
Macht en recht tussenperiode.
1 Begin van het Evangelie van Jezus Christus. 2 Gelijk geschreven staat bij de profeet Jesaja: Zie, Ik zend mijn bode voor uw aangezicht uit, die uw.
Efeze Toen nu de zeven dagen nagenoeg om waren, zagen de Joden uit Asia hem (= Paulus) in de tempel, en brachten al het volk in opschudding.
Matteüs TEGEN HET AANBREKEN (lett. op- lichten) van de eerste dag der week... lett. één [dag] van de sabbatten = dag van de eerstelingsgarve!!
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Godsdienst.
Beloofd is beloofd.
WELKOM OP TOV!.
Zondag 2 september 2012 doop Tessa Groeneveld Exodus 14:9-22 “Wees niet bang, wacht rustig af, de Heer zal voor u strijden.” De Heer liet de zee terugwijken,
Woord van Leven Februari
Woord van Leven Juni 2011 “U moet u niet aanpassen aan deze wereld, maar uw gezindheid vernieuwen. Zo zult u ontdekken wat God van u wil en wat goed.
Om te genezen wie gebroken van hart zijn…
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
‘Liever een open relatie?’
Publieke ruimten, waarom? Jordi Farrando Sara Mispelter en Karolien Noppen.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Christus als profeet. De profeet: de stem van God God wil het liefst met ieder persoonlijk spreken. In Israël (na de zondeval) is voorzien in personen.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Christelijke Vrijheid
Joodse lezing Leerhuis Jona. Praktisch Data 30/1 bevrijdingstheologie 5-7/2 Bijbelweekend Zijn met Jozef 10/3 (eco)feminisme 6/5 politiek/materialistisch.
Historisch-kritische lezing Leerhuis Jona. Praktisch Data 9/12 joods 30/1 bevrijdingstheologie 5-7/2 Bijbelweekend Zijn met Jozef 10/3 (eco)feminisme.
Republiek versus Frankrijk
Eerste zondag van de veertigdagentijd 17 februari “Gezalfde herder”
Godsdienst.
Ik wil jou van harte dienen
Preek Hebreeën 4:
? ! Gods gerechtigheid... 1.
Zondag 5-6 HC Franeker 13 december 2009
Parasja B’Shalach Toen hij weg zond. Exodus 13, ,16 Haftara: Richteren 4,4 – 5,31 Barak & Debora B’rit Chadashah(N.T.): Openb.15,2-4.
Welkom in deze kerkdienst
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
De kerkdienst als brandpunt van de gemeente De kerkdienst als soort herhaling van Exodus 19: God ontmoet zijn volk.
Kaarten op tafel.
De hele Heilige Schrift vol van Gods Zoon Schokkende namen van Jezus Jezus: hét geschenk uit de hemel DE ZEVENDE SCHONE NAAM VAN JEZUS.
Exodus 13: De Here ging voor hen uit, des daags in een wolkkolom om hen te leiden op de weg, en des nachts in een vuurkolom om hun voor te lichten,
Mattheus evangelie een overzicht Jaap G. Fijnvandraat - Ehv Amerongen, 20 februari 2008.
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
SEIZOEN 2015/16 STARTZONDAG.
Structuur in de Heilige Schrift Zijn de teksten van de heilige Schrift uit de losse pols opgeschreven? of met precisie en structuur?
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 1 De boodschap waar wij voor gaan.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Les 1 voor 2 april Mattheüs schreef het Evangelie om te introduceren:
Waar blijft de tijd Sociale media in jouw leven. Waar blijft de tijd Intro Je hoorde het verhaal van Marijke. Reageer eens op haar situatie. Sociale media.
Brief aan de Galaten -20- geloof – vrijkoping belofte.
“Zou er in een van de steden in het land dat de Heer, uw God, u zal geven toch iemand uit uw eigen volk gebrek lijden, dan mag dat u niet koud laten. U.
Teksten zoeken en vinden
Transcript van de presentatie:

Bevrijdingstheologie Leerhuis Jona

Praktisch Data 5-7/2 Bijbelweekend Zijn met Jozef 10/3 (eco)feminisme 6/5 politiek/materialistisch 13-16/5 Bijbelvierdaagse 9/6 psychologisch

Maarten Devos - Leerhuis Jona - Motief vzw 3 Verloop avond 1.Rondje:Bevrijdingstheologie? 2.Tekst: Het volk wil een koning 1Sam 8 3.Uitleg grondopties bevrijdingstheologie 4.Actualisatie tekst 5.Evaluatie (kort)

Rondje Wat vind jij van een politieke interpretatie van de schriften? Mag je vanuit religieus standpunt aan politiek doen?

Tekst Het volk vraagt een koning: 1Sam 8 Context: - overgang rechters/koningen - Saul als laatste richter, eerste hofprofeet - Jozua – Richteren – 1&2 Samuel – 1&2 Koningen = 1 geheelverhaal - zowel anti- als pro-monarchistische teksten in de boeken Samuel - het exodusverhaal zindert mee

Vragen • Drie rollen. Welke? Versta je hun standpunten? • Centrale figuur? Wie spreekt met wie? • Tegen wie richt Samuël eigenlijk zijn kritiek? • Waarin bestaat volgens de tekst de taak van de koning? • Welke ‘rechten’ zal de koning doen gelden? Beoordeel en actualiseer. • In welke korte zit van Samuël zijn betoog samen? Wat betekent dit zinnetje in het licht van Exodus? • Welk verband zie je tussen v8 en 17b? (Deut 17,16) • Waarom wil het volk een koning? Waarom wil het zich onderwerpen aan slavernij?

Ernesto Cardenal

Uitgangspunten bevrijdingstheologie 1.De armen staan centraal, zij zijn de belofte op het koninkrijk van God. 2.Er is maar 1 richting en dat is de richting van een strijdvaardige JHWH, hij/zij laat de armen niet in de steek. 3.Het bevrijdende van de lezing ligt in het feit dat er een perspectiefwissel gebeurt bij het lezen van de teksten. Waar vroeger religie gebruikt werd om te onderdrukken, wordt het nu gebruikt om groepen te doen opstaan tegen onrecht(vaardigheid). 4.2 de Zuid-Amerikaanse bisschoppenconferentie in Medellin speelde cruciale rol (1968).

Enkele voorbeelden • Uitgangspunten 1) voorkeurkeuze voor de armen; 2) bewustmaking van institutioneel geweld; 3) blootleggen van zondige structuren; 4) orthopraxie. (doen!) • Feministische, Afrikaanse, ecologische en interreligieuze theologieën van bevrijding. Hun overeenkomst is de overtuiging dat iedere vorm van knechting in tegenspraak is met Gods wil en daarom opgeheven moet worden.

Gustavo Gurierrez • Gustavo Gutiérrez Medellín bracht een vitale beweging op gang. Zij liet zich inspireren door het werk van Gustavo Gutiérrez, een Peruaanse theoloog en dominicaan die in Medellín bisschoppelijk adviseur was geweest. In 1971 verscheen zijn boek Teologia de liberación. Het was dit boek dat de term ‘Theologie van Bevrijding’ introduceerde. • Drie dimensies van bevrijding Lucas 4: Drie dimensies van bevrijding. – politieke en sociale bevrijding door middel van aanpakken van de wortels van armoede en onrechtvaardigheid. – emancipatie van de armen, onderdrukten en gemarginaliseerden door het scheppen van mogelijkheden waardoor zij zich vrij en waardig kunnen ontplooien. – bevrijding op persoonlijk niveau door de verlossing van egoïsme en zonde en het herstellen van de liefdesband met God en de medemens.

Enkele prominente figuren Don Helder Camara Oscar Romero Leonardo Boff Carlos Mesters (NL) Jung mo Sung Jan Sobrino Ernesto Cardenal En de uitdager: Joseph Ratzinger!

Kritiek Ratzinger congregatie geloofsleer februari 1983: een brief naar de Peruaanse bisschoppen Bevrijdingstheologie dwaalt op acht punten : 1)marxistische geschiedenisopvatting 2)selectieve Bijbellezing met overdreven aandacht voor armen 3)visie op Heilige Geest als zijnde gescheiden van traditie en ambt 4)klassenbepaalde theologie 5)streven naar Rijk Gods door klassenstrijd, ook binnen de Kerk 6)wijziging van de Kerk in een partizanenbeweging 7)veronachtzaming van de Zaligsprekingen 8)marxistische verdraaiing van het Evangelie.

Praktijk 1.Wat zijn goede koningen? 2.Hoe kan je politiek en religie verzoenen zonder in idolatrie of ‘ideologisme’ te vervallen? 3.Kan je dit zonder de klassentheorie van Marx wel lezen?

Evaluatie