De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Diaconale bewustwording, een duurzaam proces."— Transcript van de presentatie:

1 Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.

2 Opbouw: Inleiding 30 Bijbelstudies aandachtsgebieden eerlijk gul groen gastvrij

3 Zendingsbevel Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen.

4 Leven we in de kerken niet veel te veel
langs het probleem van de armoede heen?

5 Thema rijkdom en armoede op zondag.
Geen activisme, we leven uit genade Maar het gaat wel om onze integriteit als christen Het gaat op meer dan plaatsen in de Bijbel om rijkdom en armoede, gerechtigheid en het gevaar van hebzucht.

6 Lezen: Lucas 12 13 En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen hem: Mens, wie heeft Mij tot rechter of verdeler van een erfenis over u aangesteld? 15 En Hij zei tegen hen: Kijk uit en wees op uw hoede voor de hebzucht. Immers, al heeft iemand overvloed, zijn leven behoort niet tot zijn bezit.

7 Lezen: Lucas 12 16 En Hij zei tot hen een gelijkenis en sprak: Het land van een rijke man had veel opgebracht. 17 En hij overlegde bij zichzelf en zei: Wat zal ik doen? Want ik heb geen ruimte om mijn vruchten op te slaan. 18 En hij zei: Dit zal ik doen: ik zal mijn schuren afbreken en grotere bouwen en ik zal daarin al mijn koren en al mijn goederen opslaan. 19 En ik zal tegen mijn ziel zeggen: Ziel, u hebt veel goederen liggen voor veel jaren. Neem rust, eet, drink en wees vrolijk.

8 Lezen: Lucas 12 20 Maar God zei tegen hem: Dwaas! In deze nacht zal men uw ziel van u opeisen; en wat u gereedgemaakt hebt, voor wie zal het zijn? 21 Zo is het met hem die voor zichzelf schatten verzamelt en niet rijk is in God.

9 Lezen: Lucas 12 16 En Hij zei tot hen een gelijkenis en sprak: Het land van een rijke man had veel opgebracht. 17 En hij overlegde bij zichzelf en zei: Wat zal ik doen? Want ik heb geen ruimte om mijn vruchten op te slaan. 18 En hij zei: Dit zal ik doen: ik zal mijn schuren afbreken en grotere bouwen en ik zal daarin al mijn koren en al mijn goederen opslaan. 19 En ik zal tegen mijn ziel zeggen: Ziel, u hebt veel goederen liggen voor veel jaren. Neem rust, eet, drink en wees vrolijk.

10 Rijkdom als zegen (Abraham, Job, Salomon, Jabes)
Rijkdom tot zegen voor anderen. De Here Jezus waarschuwt regelmatig tegen het dienen van de Mammon. Rijkdom door roof, uitbuiting en afpersing

11 De rijkste 20% van de bevolking consumeert 86% van goederen en diensten op wereldschaal.

12 Hier ligt een taak voor Diaconieën: Niet alleen geld inzamelen.
Niet meer dan eerlijk Hier ligt een taak voor Diaconieën: Niet alleen geld inzamelen. Niet alleen goede doelen onder de aandacht brengen. Ook aanspreken op levensstijl. Het gaat om gerechtigheid doen.

13 Ik wil het niet weten!!

14 Grondstoffen zijn beperkt Milieu kan het niet aan
We kunnen zo niet doorgaan! Het is niet eerlijk Grondstoffen zijn beperkt Milieu kan het niet aan Streven naar genot raakt nooit bevredigd Hebzucht leidt van het goede leven af Deze manier van leven is niet integer

15 Doe eens een Michacursus in uw gemeente.
Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God. Doe eens een Michacursus in uw gemeente.

16 Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Eerlijkheid Als je betaalt wat producten werkelijk kosten (grondstoffen, arbeid en milieu) dan steun je de armen ver weg structureel.

26 Aandachtsvelden Groen Arme mensen betalen onevenredig hoge kosten ten gevolge van klimaatsverandering. (Wij verhogen de dijken, Bangladesh loopt gewoon onder.) Door groener te leven beschermen we de leefomgeving van de armen. Maar groene producten kosten meestal wel meer.

27 Diaconale bewustwording, een duurzaam proces.


Download ppt "Diaconale bewustwording, een duurzaam proces."

Verwante presentaties


Ads door Google