De omgeving en doorverwijzer Vragen:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hengelo, 27 februari 2013 Mr. Lydia Janssen
Advertisements

CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Eerste gebod De HEER vindt het fijn,
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Flip Jan van Oenen Clemens Bernardt
De Drama Driehoek.
Jezus en de wet van Mozes.
Beroepsgeheim op de SEH
Xtreme 2011 Get Alive!. Wie laat je binnen,als je Jezus binnenlaat?
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Nul Energie Huis Workshop offerte.
Discipelschap.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Provocatief te werk in een assertiviteitstraining.
Hoe doe je dat? Actief Zendingswerk
Beroepsgeheim in de Bijzondere Jeugdbijstand Antwerpen, 14 oktober 2008 Beroepsgeheim: we zwijgen erover?! Axel Liégeois K.U.Leuven – Broeders van Liefde.
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
Een startersgids voor innovatie
Interne omzetcijfers Paul van Schooten.
Vraag 1) juist/onjuist. De plichten van de patiënt:
WELKOM OP TOV!.
TRAINING SOCIALE VAARDIG-HEDEN
Iedereen coach naar Jef Clement.
WELKOM! Bij de Workshop “Blik op jezelf” Oftewel BLIK OP IK..!
Eigenaardig hoe dit uitkomt.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Interpreteren van data
Beroepsgeheim Kris Stas.
Welkom op TOV!.
Patronen en Integraal samenwerken
Communicatiehandvatten Blijf in contact
Hoe krijg ik ze mee Leerlingen, ouders, team Programma Michel Boer Muiswerk, waarom heb ik daar voor gekozen? Opdracht: kansen en bedreigingen Hoe heb.
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
Personeelsessie LOKO.
Stappenplan Samenvatten
…?.
MANTELZORGGESPREK.
15 feiten die u nog niet wist of waarover u nog niet nagedacht heeft.
Babbelen met ouders… maar niet zomaar!
O Heer, wat ben ik moe!.
Het kost niets om dit te lezen.... het kost niets om te proberen !!! Te kijken maar doorlezen tot het einde het kost niets om te proberen !!! Te kijken.
Les 2:Vriendschap, relatie en seksualiteit
Kom verder. Saxion. Minor Internet Marketing SEA | Les 4. Social Media I.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Mind Us INCLUSIE Voorwoord De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veronderstelt dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Maar hoe vanzelfsprekend.
Groepsdynamica & Interactief communiceren
DE BERGREDE (4) WELKOM. Psalm 119: 1  Welzalig wie de rechte wegen gaan,  wie in de regels van Gods wijsheid treden.  Zalig wie zijn getuigenis verstaan,
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
ECHT OF ONECHT Echtheidskenmerken geld 40! Papier Voelbare inkt Watermerk Inkt met kleuromslag Veiligheidsdraad Hologram Ultraviolet licht.

(Ped)agogiek werkcollege 2 Jennifer de Vries-Aydogdu med.hro.nl/vrije.
Methodiek: Plancyclus
Kom laat ons zingen vandaag, klappen vandaag, dansen vandaag, prijzen vandaag en bidden tot de eer van God.
Noodoproep.
Veilig Thuis Noord Holland Noord Sean Lindaya medewerker Veilig Thuis Zaanstreek Waterland speler H2 Alkmaar Guardians.
Aandoeningen/ziektes Functies & anatomische eigenschappen Activiteiten en participatie Omgevingsfactoren Persoonlijke factoren InschikkelijkheidIk ben.
OM en medisch beroepsgeheim Openheid & OM OM legt op zitting steeds verantwoording af; Openheid is een pijler van de rechtstaat; Macht die.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Wat heeft een eenzaam en bang schaap nodig?. Zoek je ook naar liefde, warmte, bemoediging en bescherming? Verlang je naar een goede relatie? Is er iemand.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
1 Een patiënt op de SEH van het MCH, verhalen uit de ziekenhuispraktijk Ivette Janssen, gezondheidsjurist Frans de Voeght, zorgmanager SEH.
Coördinatie van de hulp Workshop 4. Voorstellingsrondje Maatschappelijke evoluties Perspectief van de cliënt Casusoverleg Ervaring delen Cliëntoverleg.
De nieuwe KNMG-Meldcode Waarom een nieuwe Meldcode? Kindermishandeling groot maatschappelijk probleem Artsen: –Melden relatief.
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
Communiceren met mantelzorgers Informeren en afstemmen.
De veranderende rol van de IB
Afstemmen op elkaar doorheen voorbereidend gesprek
Nee Zeggen!.
Transcript van de presentatie:

De omgeving en doorverwijzer Vragen: Waar let je op als je iemand aanvaardt in therapie? Het eerste gesprek laat al uitschijnen dan Patrick zich niet moeiteloos zal integreren in de communauteit. Wat als het spaak loopt tussen hem en de anderen? Wat moet ik doen indien de anderen mij aanspreken over Patrick en met vragen zitten of ongewilde informatie willen meegeven?

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen  Zijn er mensen uit de omgeving van de cliënt (doorverwijzer ?) die contact en overleg zullen vragen? Is het in het voordeel van de cliënt om hier op in te gaan? Zijn het hulpverleners die gebonden zijn aan het beroepsgeheim of niet? Ik deel op voorhand mee dat ik geen overleg pleeg over mijn cliënt zonder zijn toestemming  kan ik terecht in mijn eigen team met deze deontologische vragen? Zijn de andere leden hiervoor ontvankelijk?

Het gedeeld beroepsgeheim Vragen: Stel dat er een directe of indirecte band bestaat tussen Patrick en een van mijn collega’s. Wat doe ik dan? Wat doe ik wanneer de vraag komt om passages niet te vermelden op het team? Wie beslist of er een gedeeld dan wel individueel beroepsgeheim komt?

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen het beroepsgeheim in een cggz is in principe steeds een gedeeld beroepsgeheim. Ook mijn teamleden moeten dus in staat zijn om het beroepsgeheim mee te bewaren. Een te dichte relatie tussen hem en een van mijn collega’s houdt in dat die collega geen deel uitmaakt van het intervisieteam bij de bespreking.  

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen Ik vraag steeds Patrick’s toestemming voor dit gedeeld beroepsgeheim. Hij is dan ook de bewaarder ervan In principe kan Patrick zijn toestemming met het gedeeld beroepsgeheim op elk moment intrekken. Wat is zijn motivatie om een uitzondering te vragen op het gedeeld beroepsgeheim. Aan mij om uit te maken of ik de therapie dan nog werkbaar vindt.

Het dossier Vragen: Wie is verantwoordelijk voor de bescherming van het beroepsgeheim en het dossier in het bijzonder? Waar moet ik op letten?

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen Het centrum moet de dossiers bewaren achter slot en grendel. Ook de PC-registratie moet beveiligd zijn met een paswoord Ikzelf: Laat ik dit dossier soms slingeren op mijn bureau? Is de naam van de cliënt te lezen omdat hij op de buitenflap van het dossier of in mijn openliggende agenda staat? Telefoneer ik soms met open deur over de cliënt?

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen Stap ik naar de wachtzaal en zeg ik er de naam van de cliënt i.p.v. mijn eigen naam? In hoeverre laat ik mij beïnvloeden door de subassertieve (of soms agressieve) houding van de cliënt t.o.v.zijn patiëntenrechten en zijn privacy? We kunnen spreken van grote en kleine ethische inbreuken tegen het beroepsgeheim

Ventileren en illustreren Vragen: Overkomt het mij soms dat ik bij het ventileren of bij het illustreren van mijn werk aan buitenstaanders uit het oog verlies dat mijn cliënt onherkenbaar moet zijn? Toon ik voldoende respect voor mijn cliënt?

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen Ik mag ventileren maar dan zorg ik ervoor dat hij niet identificeerbaar is. Vaak zien we dat in het ventileren eigen tegenoverdrachtelijke gevoelens meespelen De richtinggevende vraag hierbij is: Hoe zou ik willen dat de hulpverlener met het beroepsgeheim omgaat, als ik zelf cliënt zou zijn?

Overleggen, vergaderen en zorgcoördinatie Vragen: Het is in Patrick’s voordeel dat hij een aangepaste trajectbegeleiding krijgt, maar wat kan ik aan de trajectbegeleidster vertellen, wat niet en hoe pak ik dit aan? het werken in netwerken zoals bij thuisgezondheidszorg, case-management stelt nieuwe vragen aan het beroepsgeheim. Bestaat er nog zoiets als individueel beroepsgeheim?

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen Overleg valt niet onder het gedeeld beroepsgeheim en kan slechts na expliciete toestemming van Patrick. Ik bespreek met hem wat het voordeel en nadeel voor hem is. Patrick op voorhand vragen wat ik kan meedelen en wat niet (need-to-know principe versus het nice-to-know principe)? Achteraf feedback teruggeven. 

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen Hoe goed de samenwerking ook is en hoe veel voordelen het overleg ook biedt, we moeten ons afvragen wat het effect is op de cliënt van het afschaffen van het individueel beroepsgeheim.

Beroepsgeheim en rollen Vragen: Ga ik in op andere opdrachten en rollen als ik reeds een rol heb als hulpverlener met beroepsgeheim.? Bv: bemiddelaar tussen cliënt en derden rapport opstellen voor de werkloosheidsdiensten

Deontologische afwegingen en ondernomen stappen Wat is in het belang van Patrick en waar komt zijn privacy in het gedrang? Een inhoudelijke rapportage naar de werkloosheidsinspecteur kan niet De kans om in een bemiddelend gesprek te slagen zonder fouten te maken tegen het beroepsgeheim is heel klein.

Duur van het beroepsgeheim Vragen: Vragen: Kan na het overlijden van mijn cliënt het beroepsgeheim opgeheven worden? In welke situaties niet, in welke situaties wel?

Schema Beroepsgeheim

Sreekplicht, spreekrecht, zwijgrecht Ahmed is een man van 35 jaar. Hij is door zijn vrouw in de steek gelaten. Regelmatig uit hij in de therapie bedreigingen over het ombrengen van zijn vrouw en haar nieuwe vriend. Hij blijft ook regelmatig afwezig uit de therapie. De begeleider vraagt zich in het team af, wat hij moet doen met deze bedreigingen. 

Sreekplicht, spreekrecht, zwijgrecht Hoe zwaar of reëel is de bedreiging? Welke stappen kan ik ondernemen om de bedreiging te ontmijnen? Is de werkalliantie stevig genoeg om therapeutisch rust te brengen? Wie moet ik op de hoogte brengen? Politie? Potentiële slachtoffers?