Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
EGO Expertisecentrum Gezondheid Ouderen
Advertisements

Helena Kosec Leuven 11 maart 2013
Gezondheid, versterkt in eigen hand
Centre for Effective Public Health In the larger Rotterdam area The Triumph of Zephyr and Flora Museo del Settecento Veneziano, Ca' Rezzonico, Venice.
Een laagdrempelige inloop in de wijk
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Integraal gemeentelijk gezondheidsbeleid overgewicht Praktijkervaringen opgedaan in Zuid Limburg Mieke Steenbakkkers Diner Pensant Maastricht, 4 september.
Wmo-AWBZ in regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden
Veranderingen in de zorg
Wijkgericht werken: zorg en welzijn verbinden
   .
Herbert Schilthuis IGZ
Gemeentelijk gezondheidsbeleid met effect
Fit-4-work Een aanpak van G4-SZW, GGD en UWV
Ouderengezondheidszorg
Nieuwe vrienden maken en
1 functie Hoe bepaalt u uw lokale opgave? Netty van Triest Programmaregisseur Wonen en zorg 17 –
Inhoud presentatie Complexiteit en belang van preventieve zorg
Collectieve Preventie
08/09/ Integraal Gemeentelijk Alcoholbeleid.
Preventie effectiever maken
Resultaten werk wijkverpleegkundige NCVGZ 4 april 2013 Marjan Hoeijmakers.
Improving Mental Health by Sharing Knowledge E-learning Signaleren depressie Ontwikkeling en implementatie Marijke Ruiter.
SCHULDEN EN PARTICIPATIE
112 juni 2012 Handreiking Gezonde Gemeente Handreiking Gezonde Wijk Betrekken van burgers bij opstellen en uitvoeren van lokaal gezondheidsbeleid.
Beleid dementiezorg VGZ 2013
De OGGZ en de WMO 8 juni 2006 Stephan van Erp. Aanleiding OGGZ weinig aandacht in WMO Bieden van handreikingen aan gemeenten.
Jgz binnen de wijkteams en vraaggericht werken
4e Brede netwerkbijeenkomst 24 juni 2010 Dagvoorzitter Prof. dr. Marieke Schuurmans, coördinator NUZO.
Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen
Project “De brede huiskamer”. Ontstaan Huiskamers ( 4 tot 13 jarigen ) Onvoldoende gebruik buitenschoolse opvang (BSO) Onvoldoende deelname naschoolse.
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport OGGZ in de Wmo Maandelijkse bijeenkomst pilotgemeenten Wmo 12 juni 2006.
Lessenserie gericht op gezonde leefstijl. Ontwikkeling 2002 Ontwikkeld  RCT 2009 Doorontwikkeld  pilot 2011 Landelijke uitrol  implementatie onderzoek.
Integrale zorg een stap verder brengen
Sociale teams wat werkt (en in welke situatie)?
De ‘Zichtbare-schakel’-wijkverpleegkundige: een hele zorg minder Kosten-batenanalyse in opdracht van ZonMw Workshop effectieve innovaties in wonen, zorg.
© VIGeZ 2013.
Subsidiebeleid Barendrecht
Introductie JOGG (Loek Leenen)
Hoe spelen we daar in de dorpen op in? Presentatie: 4 maart 2015 Veranderingen in de zorg.
Rollen van gemeenten op het gebied van gezondheid en zorg PH-Forumdebat 25 januari 2005.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Ommen en preventieve zorg GGD IJsselland: Gemeenschappelijke Regeling, uw verlengd lokaal bestuur Nicolette Rigter: directeur Publieke Gezondheid Jaap.
Raalte en preventieve zorg GGD IJsselland: Gemeenschappelijke Regeling, uw verlengd lokaal bestuur Nicolette Rigter: directeur Publieke Gezondheid Marja.
Steenwijkerland en preventieve zorg GGD IJsselland: Gemeenschappelijke Regeling, uw verlengd lokaal bestuur Nicolette Rigter: directeur Publieke Gezondheid.
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Welzijnskader Beeldvormende avond 22 september 2015.
Platform ‘Weert in Beweging’ Platform Weert in Beweging Iedereen gezond in beweging!
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
“Gezondheidsbeleid in Gorinchem” Arie Strik5 april
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
SCOOLSPORT Zeeuws project “Sport en bewegen in en rond de school” De Moolhoek, KapelleDon Boscoschool, ‘s-HeerenhoekDe Tweemaster, Goes SportZeeland CIOS.
Participatieraad Assen 7 juni Gezond in Assen Landelijke regeling aanpak gezondheidsachterstanden Uitvoering Tinten Welzijnsgroep i.s.m. Progez,
Lokaal Gezondheidsbeleid en Wmo Gemeente Haaren. LGB en Wmo Presentatie GGD Hart voor Brabant kernboodschappen Haaren: Samenwerking tussen preventie WCPV.
Agenda Ontstaan Samen in de Stad Ontwikkeling Kernwoorden/visie
informatie over het project
Visie op duurzame gezondheid en zorg in de regio in 5 uitgangspunten
SamenOud Herontwerp van het zorgaanbod: naar vraaggerichte, samenhangende, proactieve en preventieve zorg en begeleiding voor ouderen (75+) Coen Ronde Leergemeenschap.
Marja Comajta Alkmaar, 16 oktober 2017
‘Maatschappelijke zorg & ambulantisering in de GGZ’:
Samenwerking Gemeenten en Zorg en Zekerheid
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Wmo beleid in de Drechtsteden
Leer mij de oudere kennen! Rotterdam, 26 april 2018
Gezondheidsverschillen
City Challenge Gemeente Zaanstad
Kansen van de Wmo voor de installatiebranche
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Transcript van de presentatie:

Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau Zorg voor morgen Schets van preventieve zorg voor ouderen op lokaal niveau Riki van Overbeek Bijeenkomst NUZO, 24 juni 2010 Utrecht

Quickscan Quickscan uitgevoerd voorjaar/zomer 2009 Opdracht Ministerie VWS In kader van Wet publieke gezondheid Ouderengezondheidszorg binnen reikwijdte van Wpg (artikel 5a) Uitvoering Wpg primair onder verantwoordelijkheid van gemeenten Welke activiteiten vinden al plaats en door wie?

Opzet Quickscan Casestudie bij vijf gemeenten (waaronder groepsgesprekken met ouderen) Onderzoek onder 40 gemeenten ggd, (thuis)zorg, eerste lijn, welzijnswerk, ggz Interviews met landelijke organisaties Onderzoek onder consultatiebureaus voor ouderen

Resultaten en Conclusies Wat is het aanbod van preventieve activiteiten voor ouderen? Wie zijn de doelgroepen en wat is het bereik? Wie organiseren de activiteiten, hoe worden ze gefinancierd en wat is de rol van de gemeenten?

Mantelzorgondersteuning Stoppen met roken Voorkomen van overgewicht Voorkomen eenzaamheid Vroegsignalering dementie Bevorderen zelfmanagement Polyfarmacie Vroegsignalering angst & depressie Tegengaan gebruik slaap- en kalmeringsmiddelen Beweegprogramma’s Mantelzorgondersteuning Valpreventie Versnippering Veel (kan zowel positief (dat je daarmee verschillende doelgroepen bereikt) als negatief gezien worden (dat het overzicht ontbreekt) Activiteiten als bewegen kunnen ook erg belangrijk zijn voor sociaal en psychische functioneren Veel aanbieders, maar lang niet altijd samenhang en samenwerking Bevorderen maatschappelijke participatie

Aanbod preventieve zorg voor ouderen Zeer divers aanbod, maar geen volledig overzicht. Grote lokale verschillen. Overlap, maar ook tekort. Aandacht voor vroegsignalering, maar niet altijd passende interventies voorhanden. Er is op lokaal niveau een zeer divers aanbod preventieve activiteiten beschikbaar gericht op fysieke, psychische en sociale aspecten van het functioneren van ouderen. Geen van de betrokken partijen heeft hierover echter volledig overzicht. Er lijkt enige overlap in het aanbod te zijn, maar er is zeker een tekort aan activiteiten op verschillende gebieden. Er is behoefte aan meer interventies gericht op het voorkomen van eenzaamheid, (vroeg)signalering van dementie, beweegprogramma’s, valpreventie, het overmatig gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en de (vroeg)signalering van angst en depressie bij ouderen. Er is aandacht voor vroegsignalering, maar als er problemen gesignaleerd zijn, zijn er niet altijd passende interventies voorhanden. Er is gebrek aan informatie over de effectiviteit van interventies. Een groot aantal interventies is niet (wetenschappelijk) onderzocht.

Aanbod (vervolg) Effectiviteit van interventies lastig te bepalen. Behoefte aan meer interventies rond eenzaamheid, dementie, bewegen, valrisico, het overmatig gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen en angst en depressie bij ouderen

Bereik doelgroepen Niet altijd toegesneden op ouderen als doelgroep of op oudere risicogroepen (lage SES, oudere migranten en oudere mantelzorgers). Risicogroepen nog onvoldoende bereikt, vooral sociaaleconomisch kwetsbare groepen en oudere migranten. Behoefte aan een wijkgerichte aanpak. De activiteiten en interventies die worden aangeboden zijn niet altijd toegesneden op ouderen als doelgroep of op oudere risicogroepen. Dat geldt bijvoorbeeld voor het tegengaan van alcoholmisbruik bij ouderen. Dat is een van de redenen dat risicogroepen nog onvoldoende worden bereikt. Het is moeilijk om sociaaleconomisch kwetsbare groepen waaronder oudere migranten te bereiken. De gangbare methoden werken vaak niet om deze doelgroepen over de drempel te helpen. Er is behoefte aan een wijkgerichte aanpak waarbij ouderen uit verschillende risicogroepen bij de vormgeving betrokken zijn. Het moet duidelijk zijn welke ouderen in de wijk wonen en wat hun behoeften zijn.

Organisatie, financiën en rol gemeenten Veelheid organisaties. Geen intensieve lokale samenwerking. Diverse financieringsbronnen, nauwelijks structureel. Belangrijke rol voor de gemeente om het aanbod beter af te stemmen op de behoefte van de populatie. Er zijn veel organisaties betrokken bij de uitvoering van de preventieve zorg voor ouderen. Naast de gemeenten zijn vooral de GGD, thuiszorgorganisaties, welzijnswerk voor ouderen, de eerste lijn en de ggz-organisaties actief op dit terrein. Er is op lokaal niveau echter geen intensieve samenwerking op het terrein van de ouderengezondheidszorg. Daardoor is het aanbod doorgaans niet goed op elkaar afgestemd. Er zijn uiteenlopende financieringsbronnen, maar er is nauwelijks structurele financiering beschikbaar voor preventieve activiteiten voor ouderen. Dat geeft knelpunten in de praktijk. Het kan ertoe leiden dat succesvolle activiteiten worden stopgezet. De gemeente kan een goede rol vervullen bij het coördineren van de ouderengezondheidszorg. Als de gemeente de regie neemt, kan het aanbod beter worden afgestemd op de behoefte van de populatie. Het is belangrijk ouderen zelf te betrekken bij de uitwerking van het ouderengezondheidsbeleid. Daarbij moeten ook ouderen uit risicogroepen worden betrokken.

Wat vinden ouderen zelf? Ouderen meer zelf betrekken bij beleid en uitvoering van preventie. Integrale aanpak: in relatie tot wonen, welzijn en zorg Wijkgericht met aandacht voor de samenstelling van de ouderen in de wijk

Rapport Zorg voor morgen Bestellen of downloaden: www.vilanswebwinkel.nl