Miranda Boone RSJ congres 2013

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Blijven zitten of wegwezen
Advertisements

De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.
Vrijheid van meningsuiting van ambtenaren:
CNV Vakcentrale Wet Werken Naar Vermogen Gevolgen voor de jonggehandicapten Leon Meijer Hoofd Beleid en Communicatie CNV vakcentrale 7 november 2011.
KNHS Regio Zeeland Jeugd Stimuleringsplan
Juridische aspecten van eHealth Startconferentie INPREZE 25 juni 2013 mr. dr. Anton Ekker.
Aanscherping bijstand voor jongeren en gezinnen
Universiteit Antwerpen Karel de Grote-Hogeschool
Toekomst van internationalisering op de lerarenopleidingen
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
2013 EVALUATIES N+1. INLEIDING • Gelieve onze 2011 video te bekijken voor meer details aangaande het proces en de applicatie
DE WET VOORKEURSRECHT GEMEENTEN (Wvg)
WMO Praat mee!.
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) DATUM1 december 2005 PLAATSNISB Bewegen als levenslange uitdaging.
Hoe leiden we AIOS op vanaf 2011?: Implementatie van de Modernisering Op de werkvloer.
Werken naar onderwijsbehoeften
De MR in het primair onderwijs: juridische aspecten Inhoud:  Overwegingen t.a.v. de bevoegdheden  Verschillende advies- en instemmingsrechten  Geschillen.
  Droogbed (+) cursus.
Implementeren doe je samen
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Nieuwe Wmo – Platform VO
PIJ onderzoeksprogrammering
Samenwerken in burgerschap
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
De Patiëntenrichtlijn
Speciaal Jeugdstraf- & en Strafprocesrecht (ART.40) Naam spreker :mr. E.M. Mijnarends Datum : 27 juni 2012.
Een kansenpas voor het onderwijs 1.De kansenpas 2.OK-pas (Oudenaardse Kansenpas) 3.Schoolkosten, cultuurparticipatie & kansenpas 4.De OK-pas in het onderwijs.
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Kwaliteitszorg volgens ISO 9001 Platform milieuhandhaving
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
‘Kwaliteitsversterking Voor- en Vroegschoolse Educatie’
Tekst: 1 Sam. 1:1-20. Niet terugslaan, maar bidden.
Vrijwilligersbeleid Samen werken aan de toekomst November 2005.
Zorg nieuwe stijl.
Werkconferentie FNV Bouw “Toekomst A-lijn” NBC Nieuwegein 25 november 2006.
Grondwater & IJpelaar Bas Hoefeijzers Eric Willekens, mei 2011
BLIK OP DE SAMENLEVING.
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
2014 EVALUATIES N+1.
Onafhankelijk onderzoek ûnôfhinklik ûndersyk
De (T)OR en de bestuurder
OVERTUIGEN MET WOORDEN
Uitwisseling = onderdeel Innovatieprogramma Innovatie = Human Resource-programma Gedragen en uitgedragen door de top Terugkerende innovatieve activiteiten.
Gentle Teaching.
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Problematiek en zorgbehoefte van gedetineerden met een ISD maatregel IVO Dr. Tim Schoenmakers, drs. Soenita Ganpat, ir. Elske Wits NK Dr. Peter Greeven.
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Het examen havo-vwo Cijfers in eindexamenjaar Eindcijfer = Schoolexamencijfer + centraal eindexamen cijfer : 2 PTA = Programma van Toetsing.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
(Ped)agogiek Hoorcollege 7
Versterking CliëntenPositie (VCP) mei ICF International Classification of Functioning, Disability and Health.
Landelijke studiedag Ypsilon 14 november 2015 Het succes van goed wonen.
Beleid voorschoolse periode. Geschiedenis peuterwerk moeders komen samen terwijl kinderen spelen vrijwilligers die kinderen samen laten spelen professionalisering.
Subsidiebeleidskader begeleiden van ex-gedetineerden voor wonen en werken 2015 Jennifer Day Hoofdkantoor DJI Project Re-integratie en Nazorg (ex-)gedetineerden.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Recht op effectieve behandeling Prof.dr. Bram Orobio de Castro Ontwikkelingspsychologie, Universiteit Utrecht.
1 Landerd 2020 Levendig en natuurlijk ondernemend Voorbereidende raadsvergadering
Strafrechtketen Dit is Cesare L. Cesare L. is 68 jaar oud.
Doelen behalen met activiteiten
Doelen behalen met activiteiten
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
Voorlichting Havo klas 4 van droom naar werkelijkheid
Privacy en Leerplicht/RMC
Juridische onderbouwing van de waardewisselaar lerarenbeurs
Transcript van de presentatie:

Miranda Boone RSJ congres 2013 Eigen verantwoordelijkheid als grondslag voor detentiefasering en het toekennen van meer vrijheden Miranda Boone RSJ congres 2013

Eigen verantwoordelijkheid in wetgeving en beleid Bonus-Malus systeem uit Werkzame Detentie 1995 DBM 2006 Niet meewerken TR als weigeringsgrond voor zbbi of regimair verlof (artikel lid 2 lid 2 onder c; artikel 3 lid 3 RSPOG) Artikel 4 PBW (wetsvoorstel 33745): gedetineerden ten aanzien van wie gebleken is van goed gedrag kunnen in aanmerking komen voor elektronische detentie Wijzigingsvoorstel RSPOG: Promoveren-degraderen Artikel 1d lid 2: Een gedetineerde heeft aanspraak op promotie indien hij op alle onderdelen van goed gedrag, zoals opgenomen in de bijlage Stimuleren en ontmoedigen, positief scoort gedurende een periode van zes weken

Bezwaar 1: resocialisatie is voor iedereen Resocialisatie als recht (Duits Federaal Constitutioneel Hof 1973) Artikel 10 lid 3 IVBPR: Het gevangenisstelsel dient te voorzien in een behandeling van gevangenen die in de eerste plaats is gericht op heropvoeding en recalssering (…) 2 lid 2 PBW:Met handhaving van het karakter van de vrijheidsstraf of de vrijheidsbenemende maatregel wordt de tenuitvoerlegging hiervan zoveel mogelijk dienstbaar gemaakt aan de voorbereiding van de terugkeer van de betrokkene in de maatschappij

Bezwaar 1: Resocialisatie is voor iedereen (2) Concreet: hoe wordt nu nog inhoud gegeven aan resocialisatie in het basisprogramma? Wijzigingsvoorstel RSOPG: wettelijk minimum aan activiteiten + nazorg en enkele activiteiten gericht op versterken motivatie RSJ: gemiddeld 20 uur per dag op cel (HvB) Teeven (Brief van 12 november 2013): 43 uur activiteiten per week Er wordt alleen in gedetineerden geïnvesteerd, zoals door het aanbieden van gedragsinterventies, scholing en terugkeeractiviteiten als kans op succes aanwezig is en/of de houding van de gedetineerde hiertoe aanleiding geeft (Teeven, Brief van 8 november 2011 aan de Tweede Kamer, p. 5)

Onderdeel van Modernisering Gevangeniswezen Bezwaar II Wetenschappelijke fundering van promoveren-egraderen ontbreekt Bewerkstelligen gedragsverandering of selectiecriterium voor verdeling schaarse middelen? Onderdeel van Modernisering Gevangeniswezen Beoogt recidivereductie van 25 % tussen 2007-2025 Hoe? Levensloopbenadering Maar wat hij daar dan mee bedoelt wordt nergens duidelijk of het moet zijn dat ‘gedetineerden ook na hun verblijf in de inrichting worden gevolgd.’ Eerlijk gezegd bloedhekel aan dat soort obligate verwijzingen naar criminologische theorieën of inzichten, maar goed, ik ben ook criminoloog en volg de inzichten die daar ontwikkeld worden over de effectiviteit van sancties op de voet, maar kritisch en heb de levensloopbenadering ook altijd als inspirerende piste beschouwd voor het nadenken over effectiviteit van sancties. Vooral omdat het, anders dan de What Works benadering waar TR in eerste instantie helemaal op was gebaseerd, als uitgangspunt neemt de redenen die veroordeelden zelf hebben om te stoppen met crminaliteit en op basis daarvan kijkt hoe je dat moment door het toepassen van interventies zou kunnen versnellen.

Good Lives Model (Ward & Maruna) Bezwaar II: wetenschappelijke fundering van promoveren-degraderen ontbreekt Good Lives Model (Ward & Maruna) Uitgangspunt is dat iedereen op zoek is naar primary goods (kennis, autonomie, geluk, innerlijke vrede) Vraag is hoe je dat gaat bereiken (secondary goods) Motivatie en eigen verantwoordelijkheid vormen het hart van het model Samenleving heeft ook een rol in het proces van stoppen met criminaliteit Stoppen met criminaliteit is een delicaat proces waar terugval tot op zekere hoogte bij hoort Pompe:’Criminelen kunnen zich alleen losmaken van hun misdadige levensstijl als zij als mensen werden gerespecteerd.’

Kenmerken van algemene populatie gedetineerden Bezwaar 3: promoveren-degraderen gaat ten koste van de zwakkere gedetineerden Kenmerken van algemene populatie gedetineerden Artikel 1d lid 2 Wijzigingsvoorstel RSPOG Gedetineerde komt in aanmerking voor plusprogramma indien hij op alle onderdelen van goed gedrag, zoals opgenomen in de bijlage stimuleren en ontmoedigen gedurende een periode van zes weken positief scoort Lid 4 Indien bekend is dat een gedetineerde een verstandelijke beperking of ziekelijke stoornis, waaronder ernstige verslavingsproblematiek heeft (wie stelt dat vast, MB?) hoeft hij niet positief te scoren op het onderdeel zorg en begeleiding, mits hij bereidheid toont tot verbetering