De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter."— Transcript van de presentatie:

1 De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter Zemst

2 Vraag  Hoe waarschijnlijk is het dat er na 8 oktober politici aantreden die zich met e-government willen bezighouden?  Wat is er nodig om politici zover te krijgen dat zij een visionair beleid uitdragen?  Wat zal er vooraan in de beleidsverklaringen staan en tot welke daden zal men bereid zijn in de periode 2007-2012?

3 Stelling 1  Politici houden zich niet met e-government bezig - vroeger niet, nu niet, later niet. Hopelijk houden ze zich volop met government – besturen - bezig. E-government is het middel waarop men die dingen doet waar men zich wel mee bezig houdt. Waar men zich teveel met e-government bezig houdt, moet men zich afvragen of men wel de juiste prioriteiten stelt.

4 Stelling 2  Een bestuur dat zich niet met e-government bezig houdt, is verkeerd bezig.  Internet (en alles e-) is van deze tijd en wie dit negeert is in het verleden bezig en komt te laat.  De burger weet dat de overheid computerzalen vol informatie heeft en voelt zich voor de gek gehouden als alles toch steeds opnieuw wordt opgevraagd. Als hij een formulier of een instructie niet vindt op de website van het bestuur en eerst aan het loket moet aanschuiven om te weten wat hij moet doen…

5 Stelling 3  e-Government is geen middel om te scoren maar zonder kun je alleen blunderen.  Wie de middelen van deze tijd niet inzet om zijn echte doelen te bereiken, zal deze doelen niet bereiken.  Automatisering dient ingezet te worden om de efficiency te verhogen, om kafka te verbannen en om mensen voor of achter het loket zinloos werk te besparen.

6 Stelling 4  Weten hoe het moet, dat is de kwestie  Al dat geld voor websites is over de balk gegooid, als slechts weinigen er voordeel aan hebben.  Prioriteiten moeten gesteld worden aan de hand van een kosten-baten afweging en waar in het recente verleden het meeste geld aan besteed is beantwoordt niet altijd aan deze criteria.

7 Stelling 5  Als de "Hogere" Overheid weet waar e-govt naartoe gaat, moeten ze dat zeggen.  Vlaanderen, fedICT, provincie, lokaal bestuur: wie ziet het globale plaatje?  Vlaanderen investeert in eigen e-government, wanneer betrekken zij de gemeenten erbij (ID-TV, gemeente on-line).  FedICT : EIK is er – en nu de toepassingen.  VERA : speerpuntinitiatief van het provinciebestuur?

8 Stelling 6  De nieuwe verkozenen zullen gemiddeld zes jaar jonger zijn en dus 6 jaar meer van deze tijd.  Hopelijk zullen ze op een verstandige manier automatiseren zonder de echte doelstellingen, de mensen en de maatschappij, uit het oog te verliezen.  Hopelijk wordt e-govt bij de opleiding van de nieuwe mensen - door de VVSG, door de partijen, door VERA - in een gepast kader gezet: niet in de vergeethoek - niet vergoddelijkt.

9 Vragen?


Download ppt "De illusies die we ons mogen permitteren VERA 20|6|2006: “ICT- en e-governmentbeleid in de komende legislatuur” Tom Dehaene  Vlaams parlementariër  OCMW-voorzitter."

Verwante presentaties


Ads door Google