Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Groen Proeven doet ook aan PDCA Lessen geleerd van monitoring van 36 pilots.
Opbrengstgericht werken in mijn school/klas: Hoe realiseer ik dat
Digitale toetsen op afstand Bregatha de Gooijer
De PvB analyseren: HELP!
Reflectievaardigheden en instrumenten
Leergang Groen Proeven Dag 2
Praktijkworkshop: Groen Proeven in de praktijk. Programma • Introductie • Waarom Groen Proeven? • Beleid mbt Groen Proeven • Waar staan we nu? • Ervaringen.
OGW en vakmanschap: het belang van een goede (aan)sturing
Collega’s betrekken bij taal- en rekenbeleid
‘HOW CAN I INTRODUCE NEW WAYS OF ASSESSMENT THAT CAN CONTRIBUTE TO GETTING PUPILS MORE INVOLVED IN THEIR OWN LEARNING?’ ‘Een onderzoek naar beoordelen.
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Samenwerken aan kwaliteit van (school)examinering loont!
Van Zwak naar Beter Jij maakt het verschil!!!. Quickwinst - MT stuurt aan, maakt een plan van aanpak - Confrontatie team met de feiten, volledige transparantie.
Opbrengstgericht werken en Groen Proeven: Hoe realiseer ik dat?
4. uitvoeren, monitoren en testen
Workshop OGW in de klas..
Middenmanagement in positie VO Congres 2013
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Hoe rijk is een GP ervaring?
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
T-AfL-Q: 0-meting en actieplan
Peter IJsenbrant en Marloes van Bussel
Bijeenkomst 8 Summatieve toetsing
Groen Proeven in de praktijk van AOC-Oost
Welkom! ‘Pilotbijeenkomst 14 oktober 2010’. Programma van vandaag Even voorstellen Groen Proeven flitst langs - Waar staat Groen Proeven voor? - De Groen.
Welkom Groen Proevers! ‘Kick off’ 13 september 2011.
Monitoring Groen Proeven : resultaten Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR
Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots!
Intakegesprekken voor Groen Proeven: een goede start is halve werk Judith Gulikers, Educatie en competentiestudies, WUR & Corry.
Flitsbijeenkomst Nieuwegein 20 november Wat u kunt verwachten: De doorlopende leerlijn eisen aan de school = eisen aan het curriculum? het referentiekader.
Werken aan kwaliteit gl met de juiste instrumenten.
Een Zeer Zwakke School, is het te vermijden?
Titelpagina.
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Samen aan zet Workshop voor bestuurders
SAMEN AAN ZET Gedeeld leiderschap.
Projectleidersplatform en Themamiddag Plan van aanpak
Waar staan we nu?.
03 februari Breed draagvlak AOC’s 2. Subsidietoekenning LNV Resultaten breed beschikbaar voor het groene onderwijs. Dit moet ‘leiden tot een versterking.
Pass’t Montessorionderwijs ?
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Differentiatie in het geschiedenisonderwijs
Succesvol rekenen op 2F Opdracht 1: wat is kenmerkend voor OGW en voor vakmanschap?
De kubus van CSPE succesfactoren!
OGW in de klas: hoe maak ik het leren zichtbaar?!
Return to Sender.
Wat is SWPBS - goed gedrag kun je leren?
Evalueren om te leren Kracht van Beoordelen
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
Aan de slag met POVO Wolvega/Oosterwolde Zet Engels ‘in the picture’ 28 oktober 2014 Jeroen Pennings & Kris Verbeeck.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
Pedagogisch werken in de wijk Kwartaal 1 Les 1 Kamer L
Bijeenkomst September 2015
Actieplan Beter Presteren: opbrengstgericht en ambitieus Henk den Boer Coördinerend inspecteur vo Masterclass Amersfoort 17 januari 2012.
Vele wegen leiden naar Rome Over differentiëren in het Primair Onderwijs EDR Studiedag 22 november 2012 Onderwijs op maat Jantine Kuijpers
Welkom op de Open Dag Het Hooghuis Stadion WelkomWelkom.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Welkom! iPad in de brugklassen 26 mei De meerwaarde van de iPad in de les
Presentatie door: Welkom Bij de bijeenkomst over Cyclische kwaliteitszorg Ivonne van Eerd en Jeroen Meijboom.
Examinering en OGW: kansen om te groeien!
Opbrengstgericht werken op het Bredero Lyceum
Mijn visie op onderwijs
Heb jij ballen voor scrummen?
Cijferloos lesgeven bij talen
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Transcript van de presentatie:

Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots! Ons even voorstellen en Juliette welkom heten Niet uitgebreid voorstelrondje maken, wijzen op visitekaartjes, kaartjes op de tafels en pauzemomenten Welkom op de startdag van de Groen Proeven – OGW pilots! WURKS-AOC Raad project Judith Gulikers (ECS/WUR) en Wilma Bredewold (Groen Proeven, AOC Raad) Juliette Vermaas (OGW, AOC Raad)

De doelen van dit pilotjaar. Teach what you preach.. De doelen van dit pilotjaar.

Reacties?? OGW in de praktijk Wat je mogelijk is opgevallen Wat kan ik van jou leren? Meer plezier in leren en in mijn vak Leerlingen willen harder werken Leerlingen uitdagen Bij elkaar kijken; zien we hetzelfde? Samenwerken in de vaksectie Leerlingen kunnen meer dan ik dacht Waarom scoort mijn klas zo? In de les de puntjes op de i Reflectie op mijn handelen als docent Etc. http://www.youtube.com/watch?v=NTTsxjCEku8 0:00 instarten – 4:10

Ik vind onze pilot GP - OGW inspirerend omdat…. Welke koppeling ziet men tussen filmpje/onderzoek met komend jaar en hun eigen ambities ogv GP-OGW (in combi met kennismaking). @WB: als kennismaking en opwarmer ‘Wordle’ met elkaar maken. Op deze sheet komt een voorbeeld Wordle rond GP-OGW. Werkwijze: Alle deelnemers (individueel) even kort over de vraag laten nadenken, even kort over laten hebben in het team, antwoorden op geeltjes en op 2 flappen laten plakken. Korte plenaire reflectie. Ik zal deze teksten verzamelen en er een Wordle van maken. Sturen we na in de ‘nazorgmail’.

Programma van vandaag Ochtend: ‘actieve’ theoretische basis Kennis maken Wat willen we bereiken? We starten niet bij ‘0’: succesfactoren OGW voor de (praktijk)docent (Juliette Vermaas, projectleider OGW) De rijkheid van een GP ervaring (GP i.r.t. toekomstperspectief leerling en OGW) Middag: aan de slag met de gereedschapskist Toelichting van en oefenen met de analyse instrumenten Bespreken thuiswerkopdrachten en instellingsdag (inplannen!) Teamopdracht Aard van de dag, het materiaal, de pilot en het onderzoek Presentaties zijn tevens naslagmateriaal (zie ook www.groenproeven.nl) Instrumenten in de gereedschapskist naar keuze Startdag = overview, verdieping op de instellingsdagen (op maat) In een pilot gaan we op ontdekking Onderzoek Terugkomdag Verschil in beginsituatie benoemen, zowel qua OGW als GP

Opbrengst Gericht Werken (OGW) = Inspectie: Het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van de onderwijsprestaties waarbij alle betrokkenen – bestuurders, schoolleiding, leraren en leerlingen – op basis van resultaten gericht actie ondernemen om het onderwijs te verbeteren Vertaald naar de praktijk: Docenten/secties buigen zich regelmatig over de vraag wat de resultaten over de leerlingen en over het onderwijs zeggen en gebruiken de conclusies om hun aanpak gericht te verbeteren. (Juliette Vermaas)

GP-OGW in de praktijkvakken Er is al veel OGW onderzoek en ondersteuning, maar vooral binnen PO en op het gebied van rekenen en taal. Hierbij zijn allerlei “Toetsdata” aanwezig en taal/rekenniveaus waarlangs je leerlingen kunt leggen. Wij gaan samen een nieuwe uitdaging aan: OGW in het groene VMBO Binnen de praktijkvakken Voorbereidend op CSPE en MBO Met de GP PvB als “Data” Op basis hiervan gaan we meer doelgericht en resultaatgericht werken aan de ontwikkeling van iedere VMBO leerling

GP PvB binnen een evenwichtig PTA SE en CSPE laten samen zien of een leerling ‘startbekwaam’ is voor het MBO Alle SE toetsen samen (PTA) zijn complementair en werken toe naar een (eind)doel Elke toets geeft informatie over waar de leerling staat Welke informatie is dat? Wat biedt deze informatie mij? De Groen Proeven als uitgangspunt, maar werkwijze GP-OGW cyclus van toepassing op andere toetsvormen

4. uitvoeren, monitoren en testen 1. analyse PvB(‘s) 2. diagnose klas leerling docent / onderwijs 3. doelen (irt CSPE/MBO) + concrete acties 4. uitvoeren, monitoren en testen GP - OGW cyclus lijkt op PDCA cyclus, maar begint bij analyse van huidige situatie (PvB prestaties) om van daaruit te komen tot acties en doelen

Na afloop van dit jaar kan iedere docent .... GP PvB’s doelgericht inzetten in de ontwikkeling van de leerling. Ter voorbereiding op het CSPE; het MBO; en/of docent/school/maatschappelijke doelen De summatieve GP PvB formatief gebruiken Een GP PvB kritisch analyseren op het niveau van zijn klas, individuele leerlingen, zijn lesinhoud en –vorm, zijn eigen handelen als docent en op basis hiervan tot concrete acties komen Feedup, feedback en feedforward inzetten binnen GP en OGW GP-OGW handen en voeten geven in samenwerking met zijn praktijkteam, teamleider en zijn leerlingen

De TL-er stimuleert en faciliteert dit door............ Richting docenten een heldere visie, inclusief heldere en uitdagende verwachtingen te formuleren GP-OGW moet leiden tot een meer open cultuur en afstemming binnen het team Na elke PvB afname analyseert het praktijkteam de PvB en formuleert concrete acties Elke docent bepaalt samen met zijn leerling specifieke leerdoelen ter voorbereiding op de PvB Docenten stimuleren om hierbij de OGW cyclus toe te passen. Hij maakt hier met docenten resultaatafspraken over. Docenten kunnen zichtbaar maken hoe zij hun onderwijs hebben aangepast n.a.v. de PvB analyse Docenten hebben minimaal van 2 collega’s feedback gekregen op hun handelen Sturen op gezamenlijke team activiteiten (1) analyseren van PvB’s (2) consequenties hieraan verbinden op klas, docent, team niveau (3) doelen stellen en bijstellen (4) elkaar constructieve feedback geven op OGW praktijken Veel tips: Vermaas (2013) Opbrengst gericht sturen door de schoolleiding. (www.schoolaanzet.nl) Korte break

Even verse koffie/thee pakken en dan …. Opbrengst gericht werken en Groen Proeven Juliette Vermaas

Mevrouw Groen Proeven PvB Op een zomerse dag gaat zij een rondje lopen Er was eens............ Mevrouw Groen Proeven PvB Op een zomerse dag gaat zij een rondje lopen En staat ineens oog in oog met Meneer OGW En ze dacht......................

Hoe komen bij jullie de Groen Proeven PvB en OGW samen dit jaar?? En ineens zag ik je lopen en ik dacht, oeh oeh Ik was meteen onderste boven en jij om de, hoek hoek En we liepen samen verder.. En ik dacht, hoe hoe Passen wij ineens zo, goe oed Bij elkaar en ik weet niet wat ik, doe doe Hoe zijn we hier beland, oeh oeh Hoe komen bij jullie de Groen Proeven PvB en OGW samen dit jaar??

In de pauze even een ‘spel’overleg! Waar zien jullie als team de uitdaging in de ontmoeting tussen GP en OGW?