Semantisatieverhaal:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Aanstaande vrijdag, dat is de eerste vrijdag na nu, ga ik met mijn buurvrouw naar de bioscoop. Het valt niet mee voor mijn buurvrouw.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Hebben jullie ook een huisdier
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Een hele tijd geleden was er een erge storm in Nederland. Deze storm begon aan de kust, bij de zee, en trok landinwaarts, vanaf de.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik sport elke week, want het is aangetoond dat sporten gezond is. Het is bewezen dat sporten gezond is. Ik doe aan fitness, maar eigenlijk.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Ik hou van puzzelen
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Jullie hadden het vast al wel gehoord
Semantisatieverhaal: Buurman Bob houdt heel veel van mountainbiken
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal: Weet je welk spel ik heel leuk vindt. Monopoly
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is vaak niet thuis
Semantisatieverhaal: Je leert op school allemaal belangrijke dingen hè
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik vroeger altijd heel graag wilde
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal: Ik heb dit weekend de zolder opgeruimd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik op internet las
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal: Ik was gisteren in Albert Heijn
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Ik heb een naaimachine gekregen! Ik wilde al heel lang een naaimachine. Het lijkt mij leuk om mijn eigen kleren te naaien. Ik wil graag met textiel werken, met spullen die van stof gemaakt zijn, zoals kleren en handdoeken. Ook wil ik verschillende producten maken. Een product is iets wat gemaakt is. Ik heb de naaimachine van mijn moeder gekregen. Ik waardeer het heel erg dat ik hem mocht hebben. Waarderen betekent laten merken dat je blij bent met iets (of iemand). Naaimachines zijn erg duur. Mijn moeder vond het het waard om de naaimachine voor mij te kopen. Het het waard vinden betekent bepalen hoeveel geld je voor iets over hebt. Nu moet ik alleen nog uitzoeken hoe ik de naaimachine aan de praat krijg, zorgen dat iets het weer doet. Er zit geen boekje bij; geen gebruiksaanwijzing. Wist je heel veel gebruiksaanwijzingen op internet staan? Je kunt dat boekje dan downloaden. Ook zijn er op YouTube filmpjes waarop je kunt zien hoe een naaimachine werkt, hoe je die aan de praat krijgt. Maar bij YouTube heb je wel veel reclame: steeds van die spotjes aan het begin van een filmpje. Het spotje is een kort bericht op radio of tv om reclame te maken. Spotjes voor een campagne. Die vind ik helemaal irritant! De campagne is de actie om iets bekend te maken. Ik zou eigenlijk ook eens moeten zoeken naar een filmpje hoe ik mijn fietsband kan plakken. Mijn fietsband is defect. Hij is kapot. Ik moet hem repareren. Repareren betekent spullen die kapot zijn weer heel maken. Dat kan ik vast ook wel op YouTube vinden. Misschien moet er een hele nieuwe band om het wiel.. Dan moet ik de band vervangen, er iets anders voor in de plaats zetten, wisselen. Hmm.. misschien moet ik dat toch maar door een fietsenmaker laten doen. Hebben jullie wel eens een band geplakt?   Woordenschatwoorden Repareren = spullen die kapot zijn weer heel maken de campagne = de actie om iets bekend te maken het textiel = spullen die van stof gemaakt zijn, zoals kleren en handdoeken Defect = kapot Vervangen = iets anders ervoor in de plaats zetten, wisselen het product = iets wat gemaakt is het het waard vinden = bepalen hoeveel geld je voor iets over hebt aan de praat krijgen = zorgen dat iets het weer doet Waarderen = laten merken dat je blij bent met iets (of iemand) het spotje = een kort bericht op radio of tv om reclame te maken

Week nr 37 – 10 september 2019 Niveau A Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week nr 37 – 10 september 2019 Niveau A

het textiel

het product

waarderen

het het waard vinden

aan de praat krijgen

het spotje

de campagne

defect

repareren

vervangen

Op de woordmuur:

het textiel   het katoen   het linnen   de wol   de zijde  

repareren vervangen Ik repareer het gaatje in de lekke band.       Ik repareer het gaatje in de lekke band.      Ik vervang het hele wiel van de fiets.  

in orde   repareren   defect   Ik repareerde de defecte fietsband.

aan uit aan de praat krijgen   aan de praat krijgen   uit   Ik probeerde de naaimachine aan de praat te krijgen.

de campagne de reclame- campagne de politieke campagne   de reclame- campagne de politieke campagne de verkeers- campagne      

de handdoeken met tekst het product   de handdoeken met tekst   het t-shirt   de gordijnen  

het spotje = een kort bericht op radio of tv om reclame te maken Het filmpje was een spotje om reclame te maken voor Coca-Cola. De apen richten zich op mobieltjes en eten. waarderen = laten merken dat je blij bent met iets Ik waardeer het dat ik de naaimachine heb gekregen.

het het waard vinden = bepalen hoeveel geld je voor iets over hebt Mijn moeder vond het het waard om de naaimachine voor mij te kopen.