Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MR Vlinderbos jaarverslag 2012 – Wij zijn de MR! Oudergeleding:  ………….contactpersoon Ouderraad  Hans Waldercontactpersoon Bestuur  Yolande Bakker.
Advertisements

Welkom op de Julianaschool
Mediërend leren op bs. Theresia
Uitslag School Tevredenheid Onderzoek Ouders 2014
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Realisatie kindcentrum
Gebruikersdag Gelukskunde 6 oktober 2009 VAN HARTE WELKOM! Gebruikersdag Gelukskunde.
OBS Twekkelerveld Op 18 maart 2007 heet OBS Twekkelerveld voortaan een BOOM school. BOOM staat voor Beter Onderwijs Op Maat. In de nu volgende PowerPoint.
Toekomstige ontwikkelingen Basisonderwijs Graft-de Rijp.
Titel: Groeiproces de Ceder.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
WSNS Passend Onderwijs Stappenplan
Opbrengstgericht werken
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
Matthieu Roozen Carie van der Kruijs Irmgard Heijmans
INFORMATIEAVOND SCHOOLJAAR dinsdag 17 mei 2011.
Groot ICT-project Visie Daniëlle de Winter.
Groepsverdeling Randvoorwaarden voor de groepsindeling: -de beschikbare formatie (leerkrachten / management, ib, etc) -de aantallen leerlingen.
MR De doelstellingen van de Medezeggenschapsraad (MR) zijn: Het behartigen van de belangen van kinderen, leerkrachten en ouders Stem geven aan het personeel.
Pass’t Montessorionderwijs ?
Welkom welkom.
MR Vlinderbos jaarverslag 2009 – Wij zijn de MR! Oudergeleding: Carel Albertscontactpersoon Ouderraad Hans Waldercontactpersoon Directie Jeroen.
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
MR De Medezeggenschapsraad (MR) bestaat uit gelijk aantal leerkrachten en ouders MR Van Damschool bestaat uit: Inge Blok Ria van der Meijden Wijnand van.
De MedezeggenschapsRaad Inspraak in beleid. Programma Doel MR Taken en verantwoordelijkheden Samenstelling Werkwijze Inspraak: wat betekent dat voor jou?
CITO (onderdeel van het leerlingvolgsysteem)
“Help mij het zelf te doen”
Informatieavond Het Kompas Woensdag 15 april 2015.
De DATATEAM® methode data als inzet voor het werken aan onderwijs, kwaliteit en professionalisering Klaas Pit 16 april 2015.
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
Basisschool Op De Horst
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
OUDERBETROKKENHEID Bijeenkomst 2. VORIGE BIJEENKOMST  Voorstellen  Uitleg module  Introductie ouderbetrokkenheid  Woordspin ouderbetrokkenheid  Woordspin.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Ontwikkelingen toezicht speciaal en voortgezet speciaal onderwijs Cindy Ligt Piet van de Pol.
ISelf Internettool for Self-Evaluation and Learner Feedback.
De drie V’s Visie  De ontwikkeling van ieder kind afzonderlijk staat centraal. De leerling is eigenaar van zijn of haar eigen leren en kan zich in eigen.
“Met Kinderen Leren” Wat gaan we doen in ?
Kick off IKC Europaschool Welkom Soep met … IKC Europaschool (wie, wat, waarom) World café Afsluiting Rondje door de school (Reageren?
Ouderavond Schoolontwikkeling Woensdag 12 juni – uur Locatie Voorstraat.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Studiereis Finland Maandag 21 oktober tot en met vrijdag 25 oktober 2013.
Beleid combinatieklassen Eerste Leidse Schoolvereniging CONCEPT Vragen ter verduidelijking direct Inhoudelijke vragen later.
Informatieve ouderavond Inrichting schoolorganisatie Th.J.Rijkenschool
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
De (groei)indicatoren 8.2 en 2.1 en wat vraagt de Inspectie van het Onderwijs.
Formatie april Financiering school = lumpsum School ontvangt geld van het rijk op grond van: 1.Het aantal leerlingen op 1 oktober van.
Ouderinformatieavond Andere schooltijden Het belang van alle kinderen staat voorop!
Training Bijeenkomst 2. Onderwerpen bijeenkomst Het gebruik van verschillende media aan de hand van een thema en het toepassen van interactievaardigheden.
1 Schoolplan gebaseerd op:  visie in  gezamenlijkheid en  grote betrokkenheid.
Begeleiding beginnende leraren: groep B doorlopende leerlijn initieel→ post- initieel Uitgangspunten bij begeleiding startende leraren Doorlopende leerlijn:
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Ouderavond in het teken van onderwijs aan de kinderen van st
Passend onderwijs.
Studiemiddag donderdag 30 maart 2017
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop
Ouderbijeenkomst 20 juni 2017
Naar een typologie van scholen
Hoe schoolontwikkeling een feestje wordt op de werkvloer
Hoe geven wij ons onderwijs een nieuwe kleur?
Informatie- en bedankavond De Schare juni 2018
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Jaarverslag 2017 – 2018 Medezeggenschapsraad Kbs De Howiblo
PowerPoint Taal Bijeenkomst 4: Onderwijsaanbod formuleren
Hoe volgen wij onze kinderen?
Transcript van de presentatie:

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Onderwijskundige visie BS De Regenboog Uitgangspunt van de visie van de school werden 9 richtinggevende uitspraken die door het team gedaan zijn in oktober 2004 tijdens een studietweedaagse in Biezenmortel onder leiding van Kris Verbeeck (toen nog KPC).

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

Onderwijskundige visie BS De Regenboog

In 2009 zijn de richtinggevende uitspraken uitvoerig besproken en geëvalueerd. Uiteindelijk is de omschrijving van de visie toen teruggebracht naar 4 kernuitspraken

Wij bieden onze leerlingen een ononderbroken leerproces waarbij wij ons houden aan de kerndoelen (we bieden kinderen wat zij nodig hebben, waarbij wij ons houden aan de doelen gesteld door de wet)

Wij bieden onze leerlingen betekenisvol leren met een grote mate van autonomie (wij laten kinderen het belang zien van wat zij leren. Zij hebben daarin ook eigen keuze)

Onze leerkrachten zijn professionals die kinderen begeleiden in hun ontwikkeling

We werken met leerlijnen en flexibele werkvormen, gericht op afstemming(deze manier van werken lukt niet als je klassikaal onderwijs aanbiedt)

In de periode 2009-2017 is hard gewerkt aan zaken als de verdere uitwerking van de leerlijnen en borging van alle ontwikkelingen, o.a. het werken in clusters Hierbij is een accent gelegd op de verdere professionalisering van alle collega’s (vooral middels teamscholing), die tenslotte de motor zijn van het concept en het in hun groep waar moeten maken Opvallend: we blijken nooit tevreden achterover te leunen, maar altijd bezig te zijn met aanpassingen en verbeteringen. Soms leidt dat tot frustraties…. Het onderwijs op m.n. de locatie Hoevenbraak kreeg een impuls door het betrekken van de nieuwbouw in 2013. Ook het gebouw in Wijbosch kreeg een facelift, maar biedt onderwijskundig helaas minder mogelijkheden De term ‘Motiverend Leren’ zoals in de beginjaren gebruikt als naam voor het concept is vervangen door ‘Leren in geuren en kleuren’

2017: Gretig Groeien Strategisch beleidsplan SKOPOS 2017-2021

Schooljaar 2017-2018 Schrijven van een nieuw schoolplan voor de periode 2018-2022 op basis van het strategisch beleidsplan van SKOPOS Herijking van de visie op de groepsverdeling

Herijken visie op groepsverdeling, o.a. met Klankborgroep van ouders Doel: Betrekken van ouders bij het opnieuw vaststellen van de visie op de jaarlijkse groepsverdeling

Uitgangspunten bij vaststellen visie op de groepsverdeling: Onderwijskundige visie is bepalend voor de visie op de groepsverdeling Het team heeft een eerste bijeenkomst gehad over dit onderwerp Alle opties staan nog open We staan aan het begin van het proces Het kan zijn dat binnen de school verschillende vormen van groepsverdeling gehanteerd worden Visie wordt uiteindelijk vastgesteld door de medezeggenschapsraad (ouders en leerkrachten) op advies van de directie

Huidige situatie: allereerst wordt de beschikbare groepsformatie per locatie vastgesteld op basis van het aantal leerlingen op basis van de beschikbare formatie wordt, ook weer per locatie, een keuze gemaakt voor het aantal basisgroepen waarmee gewerkt gaat worden. basisgroepen worden zoveel mogelijk samengesteld binnen een cluster (onder-, midden- en bovenbouw). Binnen de clusters wordt jaarlijks gekeken naar de meest optimale groepsverdeling. Dit betekent dat er verschillende combinaties mogelijk zijn

Huidige groepsverdeling: Enkele groepen: ‘kleine’ groepen: zoals de groepen 4 en 5 in Wijbosch en de groepen 7 en 8 op de locatie Hoevenbraak ‘grote’ groepen: zoals de groepen 3,4,5 en 6 op de locatie Hoevenbraak Combinatiegroepen; zoals de kleutergroepen en de groepen 6/7/8 in Wijbosch

En nu….. aan de slag! Succes gewenst!!

In hoeverre is het aantal kinderen in een groep van invloed op de sociaal emotionele en cognitieve ontwikkeling van een kind? Wat zijn de kansen en belemmeringen?   Welke impact heeft de huidige groepsverdeling op uw kind? Waar heeft u mee te maken “kleine” groep , grote groep of een combinatiegroep? Wat zijn uw ervaringen? Wat zijn de kansen en belemmeringen? Hoe denkt u over de kwaliteit van het onderwijs in een "kleine" groep, een combinatiegroep, een grote groep?  Welke kansen en bedreigingen ziet u?

·         1e ronde 15 minuten ·         2e ronde 10 minuten ·         3e ronde 10 minuten ·         4e ronde 15 minuten

De gespreksleiders blijven zitten bij de stelling en ontvangen in totaal drie groepen die met elkaar over de stelling in gesprek gaan De 1e ronde wordt genoteerd wat er besproken is In ronde 2 en 3 kunnen de andere groepen aanvullen reageren enz. op dat wat al is genoteerd. In de 4e ronde geven de gespreksleiders een toelichting op de flap.