Specialistische lesplaatsen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Passend onderwijs.
Advertisements

Leek, zaterdag 30 november Zorgplicht  Schoolbestuur  Leerlingen die staan ingeschreven  Leerlingen die worden aangemeld  Geen leerling tussen.
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Aan de slag met kerndoelen in het VSO
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Onderwijs passend maken met behulp van handelingsgericht werken Studiedag 13 oktober 2009 SWV Delft - Pijnacker.
‘WERKEN MET EEN ONTWIKKELINGS PERSPECTIEF’
passend onderwijs en zorgplicht
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Leerroutes op VSO Alphons Laudy
Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs?
VSO de Widdonckschool Weert
Passend Onderwijs Noord-Limburg November 2013
De grote sprong! VO PO.
VSO de Widdonckschool Weert
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
VERENIGING VOOR ALCOHOL- EN ANDERE DRUGPROBLEMEN (VAD) Een alcohol- en drugbeleid voor het secundair onderwijs.
Uitstroomprofielen in het VSO ... en dan ?
Leerlingenzorg op basisschool Los Hoes
Passend Onderwijs Wat verstaan we onder Passend Onderwijs?
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Belang Kind Verdeelmodel Verevening
Basisschool ‘t Heuvelke
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
Opbrengstgericht werken
LUNTEREN 2014 beleid in praktijk. Wat wil het SWV bereiken? schoolloopbanen hebben geen stagnaties overgangen verlopen soepel arrangementen zijn op maat.
Opbrengstenmeting Inspectie en de rol van het IOP Themadag IOP Praktijkonderwijs Eindhoven 20 januari 2010.
Ontwikkelingsperspectief
Zorgplicht in passend onderwijs
23 september 2014.
Dienst Expertise en Ondersteuning Candea College (EOC)
Ouderavond verwijzingen vervolgonderwijs.  Welkom  Passend Onderwijs  Verwijzingsprocedure  Mogelijkheden verwijzing - SBO (Speciale Basisschool)
Expertise Onderwijszorgkoepel Nu en in de toekomst.
‘Passend Onderwijs’. Gezamenlijke opdracht regulier en speciaal onderwijs. Herverdeling:  Ondersteuning  Middelen Eigen beleid in de regio (SWV)
Zorgtoewijzing Passend Onderwijs. Nieuwe aanpak zorgtoewijzing Deze power point geeft een korte impressie van de nieuwe ontwikkelingen van Passend onderwijs.
Het ABC van Passend Onderwijs Nadine de Boer en Kees Blaauw November 2013.
Opbrengstenmeting Inspectie en de rol van het IOP Themadag IOP Praktijkonderwijs Zoetermeer 27 januari 2010.
Passend onderwijs in swv Helmond-Peelland vso Arrangementen extra ondersteuning basisondersteuning TLV ACT School 1 oktober 2012 VSO 5,21% LGF 2,27% 92,52%
Passend onderwijs. Opbouw presentatie Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Het liefst een school in de buurt. De beste kansen.
Het OPP als kans voor samenwerking: werken met het Groeidocument
Kansen voor transformatie
Ontwikkelingen toezicht speciaal en voortgezet speciaal onderwijs Cindy Ligt Piet van de Pol.
Vso voorlichting 27 maart 2014 Passend Onderwijs vanuit het perspectief van vso scholen.
Ouderavond Schoolontwikkeling Woensdag 12 juni – uur Locatie Voorstraat.
Basisschool de Wegwijzer Hunsel. Passend onderwijs Passend onderwijs is de nieuwe wet voor het PO en het VO. Voor het PO geldt: (speciaal) basisonderwijs.
Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO Friesland Informatie voor ouders en leerkrachten.
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop N.a.v. vragen over doublure & verwijzen naar SBO Bijeenkomst 3.
Presentatie Passend onderwijs Voor: Ouders/verzorgers van SBO Petrus Dondersschool Datum: 3 april 2014.
De (groei)indicatoren 8.2 en 2.1 en wat vraagt de Inspectie van het Onderwijs.
Regiobijeenkomsten LECSO Oktober 2016 Rion Pennings
Passend onderwijs.
IB - Bijeenkomsten Westfriese Knoop
Praat+teken Praat+teken is een product van Epas
Info-avond september 2017.
Het zorgcontinuüm.
Ontwikkelingsperspectief (OPP) voor jonge kinderen/ kleuters
Karen van Berlo en Willemijn Kerkhof Psycholoog
STERK IN DE KLAS Onderwijszorgarrangement
Rekenen en wiskunde op Het Segment
SWV PO 2203 CA AFDELING HOOGEVEEN
Bijzonder onderwijs – Bijzondere zorg
passend onderwijs en de overdracht po-vo
Van overzicht inzicht  uitzicht (eventueel met de 3 cirkels zie uitleg site) Stap 1: Overzicht. Breng tijdens MDO samen de situatie in kaart, eventueel.
Praktische adviezen voor de onderwijssituatie
Presentatie voor teams Oktober 2018
De Berkenschutse De Berkenschutse SWV PO De Kempen
Reorganisatie Vrij CLB Kempen
Hoe volgen wij onze kinderen?
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Onderwijs en zorg bij SOi Groningen
Transcript van de presentatie:

Specialistische lesplaatsen (V)SO De Groote Aard TLV SO SBO De Piramide TLV SBO eventueel met SBO+ arrangement Ambulante dienst Centrum Passend Onderwijs (CPO)

TLV SO op De Groote Aard Via leerroutes naar verwachte uitstroom: 1 TLV SO op De Groote Aard Via leerroutes naar verwachte uitstroom: 1. Dagbesteding met belevingsgerichte activiteiten 2. Dagbesteding met dagbestedingsactiviteiten 3. Dagbesteding met arbeidsmatige activiteiten 4. Arbeidsmartktgericht/Vervolgonderwijs Voor SO uitstroomprofiel vervolgonderwijs. Werken met ontwikkelings- en uitstroomperspectieven. De organisatie van het onderwijs is erop gericht om leerlingen via vastgestelde leerroutes naar een te verwachten uitstroombestemming te brengen. Op basis van leerlingkenmerken van (V)SO-ZML - en ZML-MG-leerlingen kunnen we stellen dat het aantal realistische uitstroombestemmingen (V)SO beperkt is tot de volgende: 1. Dagbesteding met belevingsgerichte activiteiten (verzorgende en veilige situatie, waarin zoveel mogelijk kansen en stimulansen tot contact/interactie met de omgeving); 2. Dagbesteding met dagbestedingsactiviteiten (activiteiten gericht op ontwikkeling, oefening en behoud van vaardigheden); 3. Dagbesteding met arbeidsmatige activiteiten (werk/taken gericht op productie/resultaat met beperkte vereisten en werkdruk en zonder afrekening); 4. Arbeidsmartktgericht.

Werken met ontwikkelings- en uitstroomperspectieven.         Werken met ontwikkelings- en uitstroomperspectieven. De organisatie van het onderwijs is erop gericht om leerlingen via vastgestelde leerroutes naar een te verwachten uitstroombestemming te brengen. Op basis van leerlingkenmerken van (V)SO-ZML - en ZML-MG-leerlingen kunnen we stellen dat het aantal realistische uitstroombestemmingen (V)SO beperkt is tot de volgende: 1. Dagbesteding met belevingsgerichte activiteiten (verzorgende en veilige situatie, waarin zoveel mogelijk kansen en stimulansen tot contact/interactie met de omgeving); 2. Dagbesteding met dagbestedingsactiviteiten (activiteiten gericht op ontwikkeling, oefening en behoud van vaardigheden); 3. Dagbesteding met arbeidsmatige activiteiten (werk/taken gericht op productie/resultaat met beperkte vereisten en werkdruk en zonder afrekening); 4. Arbeidsmartktgericht.

Ontwikkelingsperspectief binnen 6 weken vastgesteld 1 Ontwikkelingsperspectief binnen 6 weken vastgesteld 1. IQ/Cognitieve ontwikkeling 2. Communicatie 3. Redzaamheid 4. Motorische ontwikkeling 5. Sociaal-emotionele ontwikkeling 6. Leren leren Om voor leerlingen een realistisch ontwikkelingsperspectief te bepalen, gebruiken we een kijkwijzer, waarbij zes factoren bepalend zijn voor de keuze. Deze zes factoren zijn: 1. IQ/Cognitieve ontwikkeling 2. Communicatie 3. Redzaamheid 4. Motorische ontwikkeling 5. Sociaal-emotionele ontwikkeling 6. Leren leren De inschaling in de leerroute gebeurt met behulp van de kijkwijzers, die daarvoor ontwikkeld zijn. Omdat de onderwijsloopbaan van een ZML-leerling een groot aantal jaren kan omvatten (van 4 tot 20 jaar) en het bij het jonge kind erg moeilijk is om verwachtingen te formuleren en uitspraken te doen over de uitstroombestemming, splitsen we de schooltijd in twee logische delen die naadloos op elkaar aansluiten: Een SO-leerling stroomt uit naar het VSO. Hij blijft in dezelfde leerroute, waardoor de aansluiting geborgd is. - De SO(MG)-periode van 4 tot +/- 12 jaar. - De VSO(MG)-periode van 12 tot 20 jaar (of eerder uitstroommoment). Voor elke leerling wordt binnen zes weken na plaatsing een ontwikkelingsperspectief geformuleerd. Dit gebeurt in een samenspel tussen de leerkracht en de Commissie van Begeleiding. Het perspectief wordt ambitieus geformuleerd, dat wil zeggen dat we ons richten op het te verwachten hoogst haalbare resultaat.

Systematische leerlingenzorg en onderwijs Cyclisch samenspel: ouders, leerkrachten, pedagogisch team, commissie van begeleiding en overige deskundigen. Basis is ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). Digitaal leerlingvolgsysteem (CED SO-doelen). Leerkracht maakt groepsprogramma met subles groepen. Waar nodig individueel handelingsplan. Leerkracht krijgt ondersteuning van pedagogisch team. Indien nodig externe deskundigen, zoals pedagogen, fysiotherapeuten en jeugdzorg. Om voor leerlingen een realistisch ontwikkelingsperspectief te bepalen, gebruiken we een kijkwijzer, waarbij zes factoren bepalend zijn voor de keuze. Deze zes factoren zijn: 1. IQ/Cognitieve ontwikkeling 2. Communicatie 3. Redzaamheid 4. Motorische ontwikkeling 5. Sociaal-emotionele ontwikkeling 6. Leren leren De inschaling in de leerroute gebeurt met behulp van de kijkwijzers, die daarvoor ontwikkeld zijn. Omdat de onderwijsloopbaan van een ZML-leerling een groot aantal jaren kan omvatten (van 4 tot 20 jaar) en het bij het jonge kind erg moeilijk is om verwachtingen te formuleren en uitspraken te doen over de uitstroombestemming, splitsen we de schooltijd in twee logische delen die naadloos op elkaar aansluiten: Een SO-leerling stroomt uit naar het VSO. Hij blijft in dezelfde leerroute, waardoor de aansluiting geborgd is. - De SO(MG)-periode van 4 tot +/- 12 jaar. - De VSO(MG)-periode van 12 tot 20 jaar (of eerder uitstroommoment). Voor elke leerling wordt binnen zes weken na plaatsing een ontwikkelingsperspectief geformuleerd. Dit gebeurt in een samenspel tussen de leerkracht en de Commissie van Begeleiding. Het perspectief wordt ambitieus geformuleerd, dat wil zeggen dat we ons richten op het te verwachten hoogst haalbare resultaat.

Ambulante begeleiding vanuit het CPO Begeleiden leerlingen en hun leerkrachten binnen regulier basisonderwijs en SBO, waardoor in steeds meer gevallen plaatsing in SO niet nodig is. Ambulante begeleider: competentie leerkracht Onderwijsassistent: onderwijs van de leerling Om voor leerlingen een realistisch ontwikkelingsperspectief te bepalen, gebruiken we een kijkwijzer, waarbij zes factoren bepalend zijn voor de keuze. Deze zes factoren zijn: 1. IQ/Cognitieve ontwikkeling 2. Communicatie 3. Redzaamheid 4. Motorische ontwikkeling 5. Sociaal-emotionele ontwikkeling 6. Leren leren De inschaling in de leerroute gebeurt met behulp van de kijkwijzers, die daarvoor ontwikkeld zijn. Omdat de onderwijsloopbaan van een ZML-leerling een groot aantal jaren kan omvatten (van 4 tot 20 jaar) en het bij het jonge kind erg moeilijk is om verwachtingen te formuleren en uitspraken te doen over de uitstroombestemming, splitsen we de schooltijd in twee logische delen die naadloos op elkaar aansluiten: Een SO-leerling stroomt uit naar het VSO. Hij blijft in dezelfde leerroute, waardoor de aansluiting geborgd is. - De SO(MG)-periode van 4 tot +/- 12 jaar. - De VSO(MG)-periode van 12 tot 20 jaar (of eerder uitstroommoment). Voor elke leerling wordt binnen zes weken na plaatsing een ontwikkelingsperspectief geformuleerd. Dit gebeurt in een samenspel tussen de leerkracht en de Commissie van Begeleiding. Het perspectief wordt ambitieus geformuleerd, dat wil zeggen dat we ons richten op het te verwachten hoogst haalbare resultaat.