Semantisatieverhaal: Deze meneer is het brein achter de paperclip

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal: Ik wil in de toekomst graag op vakantie naar China. De toekomst dat is de tijd die nog moet komen. Daarom ben ik nu op Chinese les.
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico nog
Semantisatieverhaal: Mijn nicht maakt kleding, ze is een modeontwerper
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Aanstaande vrijdag, dat is de eerste vrijdag na nu, ga ik met mijn buurvrouw naar de bioscoop. Het valt niet mee voor mijn buurvrouw.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon maakt altijd heel veel rommel
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Hebben jullie ook een huisdier
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Een hele tijd geleden was er een erge storm in Nederland. Deze storm begon aan de kust, bij de zee, en trok landinwaarts, vanaf de.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik sport elke week, want het is aangetoond dat sporten gezond is. Het is bewezen dat sporten gezond is. Ik doe aan fitness, maar eigenlijk.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Ik hou van puzzelen
Semantisatieverhaal: Heb jij wel eens iets gezegd wat iemand anders kwetst? Dat je iets zegt of doet waardoor iemand verdrietig wordt (of zich beledigd.
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman is tijdens de carnaval, dat betekent in de tijd van de carnaval, een echte prins. Nee, niet de broer van onze koning.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Jullie hadden het vast al wel gehoord
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je welk spel ik heel leuk vindt. Monopoly
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn broertje deed dit weekend mee met een fietswedstrijd. Hij moest 200 km fietsen. Dat is toch absurd? Absurd betekent zo gek dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis.
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: Ik ben een grote fan van zang- en dansprogramma’s op de televisie. Ik ben bijvoorbeeld gek op “Dance Dance Dance”. Kennen jullie dit.
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik op internet las
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal: Ik was gisteren in Albert Heijn
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Deze meneer is het brein achter de paperclip Semantisatieverhaal: Deze meneer is het brein achter de paperclip. Deze meneer is diegene die de paperclip bedacht heeft. Gebruiken jullie wel eens een paperclip? Een paperclip is bestemd voor het bij elkaar houden van papier. Daar is de paperclip voor bedoeld. Ik beschouw de paperclip als een hele belangrijke uitvinding. Beschouwen als betekent vinden dat het zo is. Sommige mensen beschouwen de paperclip als een onbelangrijk voorwerp. Onterecht, vind ik. Onterecht betekent zonder goede reden. Ik realiseer me nu dat ik de paperclip echt vaak nodig heb. Zich realiseren betekent je van iets bewust worden, iets beseffen. Ja, ik realiseer me nu dat ik dikwijls, vaak, een paperclip gebruik. Ik gebruik zelden, bijna nooit, een punaise om papier bij elkaar te houden, maar ik gebruik dikwijls een paperclip. Denken jullie dat de meneer veel tijd gewijd heeft aan het bedenken van de paperclip? Wijden aan betekent veel tijd en aandacht geven. Eigenlijk, als je goed naar een paperclip kijkt, is het maar een simpel ding. Het is één ijzeren draadje die gebogen is als een soort langwerpig rondje. Er zitten geen diagonale lijnen in. Diagonaal betekent schuin. Zo’n simpel ding en nu kan je de paperclip overal kopen. In verschillende maten en zelfs, ook nog, in verschillende kleuren. Ja, ik vind de paperclip een belangrijk voorwerp. Denken jullie dat de meneer die de paperclip bedacht heeft, ook onderscheiden is? Onderscheiden worden betekent beloond worden, een prijs krijgen. De meneer is al heel lang geleden overleden, maar ik vind dat hij wel een onderscheiding, een prijs, verdiend.

Week 49 – 4 december 2018 Niveau B Mariët Koster Gerarda Das Francis Vrielink Week 49 – 4 december 2018 Niveau B

het brein achter iets

bestemd zijn voor

beschouwen als

zich realiseren

wijden aan

zelfs

onderscheiden worden

Op de woordmuur:

bestemd zijn voor = bedoeld zijn voor De paperclip is bestemd voor het bij elkaar houden van papier. beschouwen als = vinden dat het zo is Ik beschouw de paperclip als een hele belangrijke uitvinding.

wijden aan = veel tijd en aandacht geven Zal die meneer veel tijd hebben gewijd aan het bedenken van de paperclip? zelfs = ook nog De paperclips zijn in allerlei maten te koop en zelfs in allemaal verschillende kleuren.

zich realiseren = je van iets bewust worden, iets beseffen Ik realiseer me nu dat ik de paperclip echt vaak nodig heb.

onderscheiden worden = beloond worden, een prijs krijgen Denken jullie dat de meneer ook onderscheiden is?

het brein achter iets = diegene die iets bedacht heeft Deze meneer is het brein achter de paperclip.