Gemeente utrechtse heuvelrug

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Jeugdzorg en Lang zult u wonen
Advertisements

Aandacht voor het steunend netwerk
Transitie en transformatie Jeugdzorg
Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Bouwen aan een nieuwe sociale infrastructuur 27 maart 2014
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Veranderingen in de zorg
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Opzet van de workshop Kennismaken
Maatschappelijk Aanbesteden
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pink Hilverdink, Nederlands Jeugdinstituut.
Zorg nieuwe stijl.
Herstructurering Sociaal Domein
Samen verder!.
TRANSITIEQUIZ onder leiding van Lucille Werner.
Verbinden van zorg en onderwijs
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Het Westerwoldse zorgmodel
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Projectbureau transities in de zorg
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
De veranderingen in de zorg…..
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Toegang Jeugdhulp Zutphen
Vierde voortgangsrapportage Implementatie Jeugdwet.
1 Richting nieuwe Woonvisie Den Helder Raadscommissie S&B 23 november 2015.
BUURTCOÖPERATIE SEGHWAERT: SAMENWERKEN IN DE WIJK Over talent, meedoen en samenwerken met de inwoners van Zoetermeer Powered by: Fonteynenburg, Ipse de.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Mee®doen. Visie Mee®doen Participatie gaat voor ons over de trotse, zelfstandige inwoner die volop in de samenleving staat en die alleen indien nodig,
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Transformatie/transitie jeugdzorg Zeeland Cora Schout 16 april 2013.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Cliëntenparticipatie: u krijgt er een partner bij! Regio Twente, 10 april
INKOPEN EN STUREN OP RESULTATEN JEUGDHULP GEMEENTE BRUNSSUM Maureen Schonewille Adviseur Vilans 8 maart 2016.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Jeugdhulp: zo doen we dat in de gemeente Brunssum, samen in Parkstad Limburg én Zuid-Limburg! Presentatie raadsinformatieavond 16 september.
SOCIAAL DOMEIN Wmo, Jeugdzorg en Participatiewet Omzien naar elkaar Ondersteuning door gemeente Pieter van Zwanenburg.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Rijk geschakeerd! Decentralisatie en participatie: trends, relaties en gevolgen Prof. dr. Kim Putters Waalwijk, 7 november 2014.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
Stichting Jeugdformaat
Regionale werkconferentie Samen Sterk voor Mantelzorg
12.2 Totstandkoming van een wet
“NPZZG werkt aan een continuüm van vertrouwen" 2013  2017  2020
Rivas Zorggroep de beste partner van de huisarts !?
Cliëntenraad Sociaal Domein
Toekomst Fysieke Overlegtafel BOV/Kempen Resultaten inventarisatie
Studiereis Schotland/Edinburgh
Wmo beleid in de Drechtsteden
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
Goede zorg in alle fasen van de keten (voorbeeld)
Uitvoering Nota NEW Ingang welzijn en zorg Woensdag 23 november 2017
ISociaal Programma gericht op stroomlijning van informatievoorziening van het sociaal domein om de inwoner sneller aan een passende oplossing te helpen.
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Verwevenheid school- en gezinsproblematiek bij thuiszitters
Flits-sessie Het verhogen van de aantrekkingskracht van de instelling
Introductie en ontwikkelingen
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Gemeente utrechtse heuvelrug Opbrengst vissenkom sociaal domein Gemeente utrechtse heuvelrug Kees Goudzwaard 19 februari 2018

Opbrengst per thema (1) Eén gezin, één plan Dit is een belangrijk uitgangspunt maar in de dagelijkse praktijk lukt dit niet altijd. Vooral als er sprake is van verschillende financieringsbronnen van de zorg, maakt iedereen zijn eigen plan. Het privacy-argument wordt door zorgverleners soms misbruikt om de zorg niet af te stemmen. De inwoner zou de centrale beheerder moeten zijn van zijn eigen plan. Een plan zou niet statisch moeten zijn, verandert mee met de inwoner. Maatwerk Het inzetten op maatwerk gaat beter dan een paar jaar geleden. Wat betreft Jeugdhulp is hier nog veel op te winnen. Cruciaal hierbij is om bij het eerste contact te zien wanneer inzet van zware zorg nodig is. Hiervoor is expertise nodig bij de toegang. Deze expertise is te halen bij de zorgverleners. Bij het goed leveren van maatwerk is het verder ook zaak om breed te kijken in het gezin, ook kijken naar de achterliggende problematiek. De participatiewet biedt weinig ruimte voor maatwerk. De manier waarop onze gemeente de huishoudelijke hulp vormgeeft, wordt gezien als goed voorbeeld van het combineren van maatwerk en eigen kracht. Dichtbij De nabijheid van de dorpsteams werkt, ze zijn goed vindbaar als het nodig is. Er kan nog meer geïnvesteerd worden in het aansluiten op vrijwilligers en mantelzorgers. Belangrijk hierbij is om te investeren in plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn mooie voorbeelden in onze gemeente waarbij kwetsbare inwoners en vrijwilligers er voor elkaar zijn.

Opbrengst per thema (2) Normaliseren Bij bepaalde kwetsbare doelgroepen is dit één van de moeilijkste opgaven. Dit vraagt ook veel van de draagkracht van de samenleving. Bij het onderwijs vindt men door de wet Passend onderwijs zaken weer meer normaal. Meedoen Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, dit zorgt dat er meer crisismanagement georganiseerd moet worden. Men ziet al wel een mentaliteitsverandering naar een participatiesamenleving, we staan hierbij nog aan het begin. Zoeken naar het juiste evenwicht tussen innoveren en niet te snelle afbouw van bestaande voorzieningen is belangrijk. Trots en aandachtspunten Trots: We spreken inmiddels dezelfde taal en weten elkaar te vinden Aandachtspunt: Nog niet alle partijen zijn voldoende aangesloten, zoals de GGZ. Trots: De transformatie is, ondanks veel scepsis vooraf over de draagkracht van de gemeenten, heel goed verlopen. Aandachtspunt: Hoe en met wie bespreek ik mijn twijfels over de kwaliteit van andere hulpverleners in mijn netwerk? Ontwikkelingen sociaal domein Aankomende Wijzigingen eigen bijdrage

Conclusies Het sociaal domein is op de goede weg, de betrokken organisaties zitten op één lijn, en tegelijkertijd zijn er ook nog een aantal aandachtspunten om de diverse thema’s verder uit te bouwen en te verdiepen. De betrokken organisaties, dorpsteams, ambtenaren en de raad hebben in de afgelopen jaren in goed overleg, goed werk geleverd. Het is een leerproces van trail and error, er ligt geen blauwdruk voor de toekomst vast. Clientervaring is lastig te meten, om dat de respons niet altijd hoog genoeg is, voor jeugdzorg geldt heel duidelijk dat het goed gaat wanneer er minder kinderen in de kliniek opgenomen worden. Goede communicatie naar de raad is een belangrijk aandachtspunt Er bestaat het risico dat er teveel partners om een gezin of inwoner heen staan, waardoor de slagkracht mist. Duidelijke taakverdeling en regie zijn van groot belang. De lijnen tussen zorgverleners en de middelbare school moeten korter worden. Nu heeft de school niet altijd overzicht. De samenwerking tussen de betrokken organisatie gaat goed en dat is een compliment waard. De vindbaarheid van de juiste hulp is een aandachtspunt: hoe kan de samenleving optimaal rondom de hulpvrager staan? De sociale basis kan nog verder opgebouwd worden: samenwerking met sportverenigingen, kinderdagopvang en dergelijke kan nog verder uitgebouwd worden. De achterliggende gedachte daarbij is dat inwoners niet alleen in de wijk wonen, maar er ook leven. Het is de kunst om niet in schotten te denken, maar om innovatie te steunen en te blijven financieren. Privacy is een aandachtspunt: hoe kan noodzakelijk overleg plaatsvinden, zonder het recht op privacy van inwoners te schenden? Er lijkt een tekort aan pleeggezinnen te ontstaan De rol van welzijn heeft in deze evaluatie geen bijzondere aandacht gehad, terwijl dit een belangrijke tak is ook in het kader van preventie en vrijwilligers