Kenniscirkel 4-6-2013 Caroline Heijer. Programma 10.05 uur: dbos: hoe pak je het aan, intern en extern? 10.35 uur: dbos en de zwakke lezer 11.05 uur:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
“Die verzuimdossiers kosten mij teveel tijd”
Advertisements

Communicatie en draagvlak
Voorgeschiedenis: KPC rapport februari 2009
Ondernemen in de praktijk
CALVIJN MEERPAAL ACADEMY
Missie: Calibris, adviseur voor praktijkleren, ondersteunt bedrijven binnen Zorg,Welzijn en Sport bij het hebben van voldoende en voldoende gekwalificeerd.
Handicap + studie nieuwe stijl Congres OCW Studeren met een functiebeperking Utrecht, 24 november 2011.
netwerk organisatiebeheersing
OnderwijsServicebus. De OnderwijsServicebus is een mobiele mediatheek ter ondersteuning van het onderwijs in kleine kernen.
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
OR-platform 15 november.
MBO passend onderwijs
ALV Christenunie Woerden 31 mei 2011
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
De Bibliotheek onder vuur E-Books Tablets Internet Social Media Bezuinigingen Heeft de bibliotheek nog toekomst?
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Welkom !!! Bs Meuleveld SBO Peelhorst
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Kees Broekhof Hans Cohen de Lara Sardes. Stappen Welke onderwerpen liggen er op ons bord? Welke gaan we aanpakken? Welke oplossingen zijn beschikbaar?
NME: kiezen, leren, meedoen
Sportbonden en gemeenten samen aan de slag
Missie, visie, strategie & jaarplan
LOMOZ Versterking van de positionering 1. 2 Agenda 1.Drijfveren: idealisme 2.Marketingbeleid 3.De vertaalslag naar de LOMOZ situatie 4.Plan van aanpak.
Welkom Workshop: Vereniging van de Toekomst Programma: -Voorstellen -Introductie Huis voor de Sport Limburg -Vereniging van de Toekomst.
Een project van de Korengroep
De openbare bibliotheek in verandering Presentatie bibliotheekvernieuwing in West-Friesland M. van Wijk Mei 2008, Stede Broec.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Presentatie resultaten monitor landelijk versus lokaal maart 2014.
Wat is een IKC? Samenhangende voorziening met onderwijs, opvang en zorg voor kinderen en heeft de volgende kenmerken: Eén visie Het kind van 0-12 jaar.
Betere prestaties op het gebied van LEZEN & MEDIAWIJSHEID Samen sterk met.
Arbeidstoeleiding van jongeren met een beperking
De Bibliotheek en basisvaardigheden en Kunst van Lezen 0-18 jaar
Toekomst Financiële Functie
Bedrijfsnaam Bedrijfsplan. Missie Vertel hier jouw missie op lange termijn. Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
Het samenbrengen van taal- en leesvaardigheid en kunst- en cultuureducatie in Noord-Brabant ten behoeve van de omgang met de 21 e eeuwse vaardigheden in.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
BBM workshop Educatie & Jeugdbeleid 20 april 2015 Tilburg.
Van samen beschrijven, inkopen naar allemaal gebruiken; de uitdaging op informatie. Samen: alleen als het ons uitkomt!? Theo Peters (KING)VIAG themadag.
Welkom In het nationaal gevangenismuseum. op eigen kracht.
{ Bedrijfsnaam Bedrijfsplan.  Vertel hier jouw missie op lange termijn.  Probeer woorden te gebruiken die nadruk leggen op de groei van jouw bedrijf.
Leesplezier in de schoolbibliotheek
In opdracht van SIOB 15 augustus Wat is dBos? De Bibliotheek op school is een landelijke strategische aanpak van de bibliotheken, primair onderwijs.
Presentatie gemeenteraad Boekel 18 november 2014.
Lezen, taalontwikkeling en zwakke lezers en dBos Kenniscirkel dBos 4 juni 2013 Nicolien de Pater.
Kenniscirkel dBos 11 oktober Beeld tot nu toe – NH ● Open deur voor de kwartiermaker ● Combinatie met regeling cultuureducatie ● Kennisdelen graag.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Brede School Ursem 2014 Visie Bevorderen van de ontwikkeling kinderen 0-12 jaar Samen sterker Efficiënt inzetten van ruimten Versterken voorzieningenniveau.
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
Bibliotheek van betekenis; bibliotheekbeleid gemeente Borsele
Masterclass Marketing voor kleinere zorgorganisaties 2013 Jan Verschuren BTN Saskia ter Kuile In voor zorg!
Presentatie landelijke resultaten monitor Samengesteld door:
Bibliotheek op school in de praktijk Inspiratiedag 5 mei 2015.
Monitor dBos terugblik op praktische ervaringen meting vooruitblik en planning meting Kunst van Lezen Nicolien de Pater.
Nieuwe kansen voor groei van de handbalsport Slagkracht verhogen op: individueel niveau clubniveau landelijk niveau.
<plaats en datum>
De openbare bibliotheek als huis van de mediawijsheid in 2027
Aan de slag… passend lezen in de bibliotheek
‘Spelen met Ruimte, in de lokale samenwerking’
Concrete stappen naar aansprekende woonzorg- en serviceconcepten
Marketingstrategie J. Kamphuis AOC –Oost 2017
CIO 3.0: een gemeentelijk perspectief op de digitale transformatie
Visie mediawijsheid KB
ONDERWIJS EN ARBEIDSMARKT
<plaats en datum>
Wegwijzer in mediawijsheid en mediaopvoeding 0-6 jaar
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Naar een stad waarin iedereen meedoet
Tel mee met Taal: Meer samenwerken voor minder laaggeletterdheid
Rijk van Nijmegen Bondgenotenbijeenkomst
Hoofdstuk 3 Waarom ondernemen?
Transcript van de presentatie:

Kenniscirkel Caroline Heijer

Programma uur: dbos: hoe pak je het aan, intern en extern? uur: dbos en de zwakke lezer uur: pauze uur: ervaringen van bibliotheken - opleiding leesconsulent, - opleiding specialist onderwijs - de monitor - Strategische keuzes uur: vragen en tips uur: lunch uur: Schoolwise

A3 methodiek de Bibliotheek op school (interne organisatie)

Het goede nieuws : ● Er is een landelijke brochure: Strategische procesaanpak ● ProBiblio kan u ondersteunen. Er zijn gekwalificeerde A3-adviseurs die u kunnen begeleiden bij het proces en educatieve adviseurs voor de inhoud ● ProBiblio verzamelt voorbeelden (ook die van u?)

Missie: waarom bestaan we (hier: dbos)? ● De missie betreft de primaire functie van de Bibliotheek op school die als een opdracht kan worden ervaren en niet aan verandering onderhevig is. ● Voorbeeldmissie van de Bibliotheek op school in Brabant Met de aanpak de Bibliotheek op school is de bibliotheek een gelijkwaardige partner van onderwijs en gemeente in het realiseren van een optimale ontwikkeling bij kinderen op het gebied van taal en mediawijsheid

Visie: droom met een deadline ● De visie is een dynamisch beeld van de toekomst. Het is de collectieve ambitie voor de komende drie jaren. De visie bevat onderscheidende kenmerken t.o.v. collega-organisaties en gedeelde waarden ● Voorbeeldvisie van de Bibliotheek op school in Brabant In een veranderende wereld, waarin naast de leescultuur de beeldcultuur belangrijker wordt, spelen lezen en mediawijsheid een steeds grotere rol. Kinderen moeten zo optimaal mogelijk toegerust zijn om in de toekomst volwaardig te kunnen participeren in de maatschappij. De bibliotheek is de samenwerkingspartner voor het onderwijs om kinderen taal- en mediavaardig te maken.

Succesbepalende factoren ● Een succesbepalende factor is dat wat de organisatie succesvol maakt in de ogen van de verschillende belanghebbenden: medewerkers, ketenpartners, maatschappij en lokale politiek. Een SBF is daarmee bepalend voor de continuïteit van dbos-aanpak. Voorbeelden SBF-en voor de Bibliotheek op school: ● Consistentie van de koers; ● vermeerdering van aantal deelnemende scholen; ● Scores op lezen van leerlingen; ● Voldoende loopbaanperspectief voor medewerkers; ● Actieve participatie in samenwerkingsverbanden ● Leesbevordering op maat; ● Positionering in de keten ● Intensieve samenwerking met ketenpartners

Overzicht stappen strategische marktbewerking: blik naar buiten (maar we staan nog binnen) 1. Het uitvoeren van een situatieanalyse ● Het maken van een interne en externe analyse aan de hand van een SWOT ● Het onderbrengen van de analyse in een confrontatiematrix 2. Het vaststellen van de (marketing)doelstellingen 3. Het bepalen van de (marketing)strategie 4. Het invullen van de marketingmix: 5 Ps. 5. Het segmenteren van de markt, uitwerken Decision Making Unit en bepalen positionering 6. Het uitwerken van de marktbewerking en communicatie (promotie)

Voorbeeld Swot van bibl SterkteZwakte Vakkennis onderwijs Vakkennis educatief bibliotheekwerk Vakkennis jeugdliteratuur Doelgroep jeugd Laaggeletterdheid Collectie Kennis nieuwe media Innovatieve vermogen bibliotheek Projectsubsidies – duurzaamheid kwaliteit Flexibiliteit van de bibliotheek Formatie Kansenbedreigingen Aandacht voor bestrijding Laaggeletterdheid Aandacht voor Taal en Lezen binnen scholen Nauwelijks kennis nieuwe media in het onderwijs Gemeenten kiezen voor jeugd Onderwijzers van nu houden van lezen en zien lezen als broodnodig Digitalisering onderwijs Bezuinigingen bibliotheek en onderwijs Concurrentie van o.a. onderwijsbegeleidingsdienst Digitalisering andere aanbieders

Bouwstenen intern: marketing/communicatie Wat heb je al, wat nog gebeuren, wie of wat nodig Een propositie omvat je totaal aanbod naar je kerndoelgroep toe: met welke producten/diensten en met welk aanbod ga je de boer op. Het gaat hierbij niet alleen om het product dat je hebt, maar vooral om de kernbehoeften die het vervult

Het goede nieuws : ● Er is een landelijke brochure: Strategische procesaanpak ● ProBiblio kan u ondersteunen. De marketingadviseurs kunnen u ondersteunen bij het maken van een marketingplan voor dbos en de educatieve adviseurs ondersteunen bij het bepalen van de inhoud ● ProBiblio organiseert in het najaar samen met u (regionale) conferenties dbos voor uw stakeholders (schooldirecties, gemeenten)

Voorbeeld Accountplan

Bouwstenen intern: exploitatie Wat heb je al, wat nog gebeuren, wie of wat nodig ProBiblio - rekent graag met u mee - heeft een subsidie-adviseur

Leenrecht Vrijstelling Als uitleningen aan leerlingen en leerkrachten plaatsvinden in en onder verantwoordelijkheid van de school, dan hoeft geen leenrecht te worden betaald, omdat het dan valt onder het vrijstellingsregime. In deze situatie is niet van belang of de school een eigen collectie heeft of dat zij gebruik maakt van collecties die ter beschikking worden gesteld door de bibliotheek of provinciale serviceorganisatie Geen vrijstelling Als de uitleningen in het gebouw van de school plaatsvinden, onder verantwoordelijkheid van de bibliotheek, dan moet over de uitleningen wel een leenrechtvergoeding worden betaald aan Stichting Leenrecht. Hiervan is onder andere sprake als de bibliotheek in de school fungeert als bibliotheekvestiging die publiek toegankelijk is, zoals in het geval van een buurtbibliotheek of bij multifunctionele accommodaties

Bouwsteen expertise Wat heb je al, wat nog gebeuren, wie of wat nodig ProBiblio biedt : ● training strategisch netwerken voor bibliotheekdirecties (najaar) ● nascholing en intervisie leesconsulenten (najaar) ● doorverwijzing naar goede trainers Open Boek ● organisatieadvies reorganisatie

Bouwsteen extern: netwerk en beleid Wat heb je al, wat nog gebeuren, wie of wat nodig ProBiblio: -adviseert bij opzetten lokaal netwerk -denkt mee over creëren gezamenlijke visie/ beleid -ondersteunt u bij plan van aanpak

Bouwsteen monitor Wat heb je al, wat nog gebeuren, wie of wat nodig ProBiblio biedt: - training monitor - ondersteuning bij analyseren resultaten op lokaal niveau

Bouwsteen collectie/logistiek Wat heb je al, wat nog gebeuren, wie of wat nodig ProBiblio denkt samen met bibliotheken over een mogelijk partnership om gezamenlijk een depot op te bouwen voor een ‘webshop’ ( vroeger boek-1-boek) : wisselcollecties voor groep 1 t/m 4 en digitaal reserveren voor groep 5 t/m 8

Bouwsteen lees- en mediaplan en bouwsteen activiteiten Wat heb je al, wat nog gebeuren, wie of wat nodig ProBiblio - verzamelt en deelt goede voorbeelden - biedt nascholing aan leesconsulenten (najaar)

Bouwsteen Digitaal ICT Wat heb je al, wat nog gebeuren, wie of wat nodig ProBiblio: - heeft plan van aanpak Schoolwise - heeft overzicht andere systemen - maakt offerte die u nodig heeft voor aanvragen vergoedingsregeling - kan met u presentaties voor scholen verzorgen - traint uw personeel in Schoolwise - richt voor BicatWise-bibliotheken Schoolwise in