De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Visie mediawijsheid KB

Verwante presentaties


Presentatie over: "Visie mediawijsheid KB"— Transcript van de presentatie:

1 Visie mediawijsheid KB 2016-2018
Maaike Toonen 14 maart 2017 Ik zal heel kort iets vertellen over de visie mediawijsheid, maar ik wil eigenlijk vooral met jullie en met de Raad voor Cultuur in gesprek om te kijken of we een gezamenlijke ambitie kunnen formuleren.

2 Aanleiding Technologische ontwikkelingen Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatorische ontwikkelingen binnen het Bibliotheekstelsel

3 Een visie die aansluit op de in slide 1 genoemde ontwikkelingen
Doelstellingen visie Een visie die aansluit op de in slide 1 genoemde ontwikkelingen Een visie die aansluit op de missie en visie van de KB De visie dient als handvat voor openbare bibliotheken om hun lokaal beleid te formuleren De visie geeft houvast voor de te kiezen doelgroepen De visie dient als kader voor de KB om haar concrete uitvoeringsplannen op het gebied van mediawijsheid per doelgroep vorm te geven De visie geeft houvast aan de te kiezen doelgroepen en daarnaast geeft de visie aan welke rol je zou kunnen pakken op dit terrein. Ik denk dat iedereen het er wel over eens is dát bibliotheken een grote rol kunnen spelen op dit terrein. Bovendien wordt dit ook nog eens genoemd in de wet.

4 Mediawijsheid binnen de wsob
Lezen & literatuur: taalvaardigheid als voorwaarde voor mediawijsheid (m.n. informatievaardigheden) Kennis & informatie: het bieden van objectieve, betrouwbare en pluriforme informatie in de hedendaagse information overload Ontwikkeling & Educatie: vergroten van mediawijsheid binnen de context van het onderwijs Verschillende rollen van de bibliotheek De rollen die wij onderscheiden zijn die van warenhuis, wegwijzer en werkplaats. Warenhuis heeft betrekking op de collectie en de rol van de bibliotheek om informatie voor iedereen toegankelijk te maken. De rollen die wij onderscheiden zijn die van warenhuis, wegwijzer en werkplaats. Warenhuis heeft betrekking op de collectie en de rol van de bibliotheek om informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Wegwijzer slaat op het feit dat de bibliotheek mensen de juiste vaardigheden kan aanleren om om te gaan met al deze verschillende informatiebronnen. Werkplaats tenslotte slaat op het feit dat bibliotheken de plek kunnen zijn waar kinderen en volwassenen leren, creëren en kennis vergaren.

5 Warenhuis -> uitbouw nationale digitale jeugdbibliotheek
Ondertussen is de KB ism SPN bezig om de 3 w’s uit te rollen in het land. Mbt het warenhuis werken we aan de nationale digitale jeugdbibliotheek die als aanvulling dient op de lokale collectie.

6 Wegwijzer tools informatievaardigheden
De wegwijzer-functie wordt verder geïntegreerd binnen dBos en dient ook verder uitgerold te worden in het land.

7 Werkplaats -> pilots Fablabs
Mbt werkplaats zijn we dit jaar een aantal pilots gestart onder meer ism Rijnbrink en Frysklab die we in 2018 verder willen gaan uitrollen. Maar goed, waar ik het dus met name met jullie over wil hebben en ook met de RvC, en dat sluit ook aan bij de titel van onze sessie is: wat zijn onze gezamenlijke ambities voor de toekomst? De samenleving telt ongeveer 1,6 miljoen digibeten en zo’n 2,5 miljoen ll. Ik ben van mening dat wij als bibliotheeksector een grote bijdrage kunnen leveren aan het dichten van deze kloof. Leesbevordering ter voorkoming van achterstanden op het gebied van taal en mediawijsheid voor het voorkomen van achterstanden op het gebied van digivaardigheid. Dus mijn vraag aan jullie is: heo kunnen we met z’n allen massa maken zodat we die kloof kunnen dichten en hoe gaan we dat dan doen (bv. met name via het onderwijs of ook daarbuiten?) Wat is daar voor nodig? Zowel lokaal als landelijk en met welke partners gaan we dit doen?

8 Vragen?


Download ppt "Visie mediawijsheid KB"

Verwante presentaties


Ads door Google