De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek."— Transcript van de presentatie:

1 Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek

2 Gevolgen ondervoeding Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Meer kans op infecties (verminderde darmwerking en verlaagde weerstand) Ondervoeding Afname gewicht en spiermassa Afname gewicht en spiermassa Hogere mortaliteit Hogere mortaliteit Meer kans op complicaties Meer kans op complicaties Afname kwaliteit van leven Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Verminderde wondgenezing/ toename kans decubitus Langere opnameduur Hogere behandelingskosten

3 Prevalentie ondervoeding LPZ

4 35% 12% 11% N = 814 N = 1878 N = 1267 Prevalentie ondervoeding in eerstelijnszorg en thuiszorg J.Schilp, Nutrition, 2012

5 Screenen op ondervoeding op de polikliniek! Vroege herkenning kan veel opleveren / voorkomen Steeds meer aandacht voor ondervoeding in alle sectoren van de gezondheidszorg Prevalentie bij ziekenhuisopname daalt nauwelijks Opnameduur steeds korter Transmurale voedingszorg!

6 Thuis Opname Thuis Symptomen Diagnostiek Interventie Herstelfase Tijd  Voedingstoestand  De route van de patiënt 

7 Richtlijnen Pre-operatief (2007)Geriatrie (2010)Oncologie (2012)

8 PI traject tot nu toe 2013 verplichte screening op POS 2014 verplichte screening op POS en poli geriatrie

9 Inhoud PI screening op de polikliniek ‘preoperatief’ Gebaseerd op richtlijnen peri operatief en geriatrie!

10

11 Stap 1 Prevalentie ondervoeding op de polikliniek

12 Prevalentie van ondervoeding op de polikliniek? A – 5% B – 10% C – 20% D – 25%

13 Prevalentie ondervoeding POS: 2 studies in VUmc 8% 7%

14 Prevalentie onderzoek door Eva Leistra, 2008 Voedingstoestand Slechte voedingstoestand – BMI 10% in 6 maanden of >5% in 1 maand Matige voedingstoestand – BMI ≥ 18.5 en 5-10% onbedoeld gewichtsverlies in 6 maanden Geen ondervoeding – BMI ≥ 18.5 en geen onbedoeld gewichtsverlies Multicenter studie: 9 ziekenhuizen Bij aanmelding op de poli  vragenlijst, gewichtsbepaling, lengtemeting (of nagevraagd)

15 Prevalentie en herkenning N= op de 20 patiënten ernstig ondervoed 1 op de 6 ondervoede patiënten wordt herkend Ongeveer 400 patiënten per polikliniek per dag Landelijk (100 ziekenhuizen):  Zo’n 2000 ondervoede patiënten per dag  Ruim 1600 geen voedingsbehandeling

16 Stap 2 Vaststellen hoog risico afdelingen

17 Hoog risico afdelingen * *

18 Stap 3 Hoe gaan we screenen?

19 MUST Screeningsinstrumenten kliniek

20 Diagnostische waarden MUSTSNAQSNAQ+BMI Sensitiviteit75%43%95% Specificiteit94%99% Positief voorsp. waarde43%78%89% Negatief voorsp. waarde98%96%100% Lage sensitiviteit: te weinig ondervoede mensen worden herkend door het instrument Lage positief voorspellende waarde: het instrument wijst meer mensen aan dan dat er daadwerkelijk ondervoed zijn

21 1. Bij voorkeur: definitie ondervoeding 2. SNAQ + BMI 3. MUST* * te veel mensen worden onterecht doorgestuurd i.v.m. slechte voedingstoestand Welk screeningsinstrument? ≤ 65 jaarBMI < 18.5 : 3 punten BMI 18.5 – 20: 2 punten > 65 jaarBMI < 20 : 3 punten BMI 20 – 22 :2 punten

22

23

24 Comprehensive Geriatric Assessment: De voedingstoestand als onderdeel van een uitgebreid klinisch geriatrisch onderzoek. Geen screening, maar uitgebreide multidisciplinaire assessment “De werkgroep adviseert de MNA te gebruiken voor het objectiveren van de voedingstoestand in geriatrische patiënten” En hoe screenen we de geriatrische patiënten?

25 Mini Nutritional Assessment (MNA)


Download ppt "Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding op de polikliniek."

Verwante presentaties


Ads door Google