De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Els Pereboom, diëtist Diëtistenpraktijk Els Pereboom Wanneer spreek je van genoeg goede voeding 12.00 – 12.40 uur 13 juni 2013.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Els Pereboom, diëtist Diëtistenpraktijk Els Pereboom Wanneer spreek je van genoeg goede voeding 12.00 – 12.40 uur 13 juni 2013."— Transcript van de presentatie:

1

2 Els Pereboom, diëtist Diëtistenpraktijk Els Pereboom Wanneer spreek je van genoeg goede voeding – uur 13 juni 2013

3 1.Voorstellen 2.Stellingen 3.De rol van voeding bij ziekte en behandeling 4.Voedingstoestand, herkennen van ondervoeding 5.Wanneer eet een patiënt/cliënt voldoende 6.Welke adviezen 7.De praktijk, opdracht 8.Stellingen Inhoud:

4 Els Pereboom - Sinds 1988 werkzaam als diëtist - Eerste 20 jaar gewerkt in de thuiszorg - Vanaf 1 januari 2010 een eigen praktijk - Aandachtsgebied oncologie, ondervoeding en sondevoeding 1. Voorstellen

5 1.Bij een BMI van 32 kan géén sprake zijn van ondervoeding. 2.Bij ondervoeding let je op de eiwitten en voldoende calorieën in de voeding. 3.Drinkvoeding is noodzakelijk bij ondervoeding 4.In de palliatieve fase screen je op ondervoeding 5.Tijdens de behandeling is regelmatig screenen op ondervoeding niet nodig 2. Stellingen: waar of niet waar

6 1.- Voeding en Kanker 2.- ondersteunende rol 3.- voldoende en goed kunnen eten niet vanzelf sprekend 4.- het maligne proces kan een negatieve invloed hebben op de voedingstoestand en lichaamssamenstelling 5.- de behandeling: operatie, chemo en/of bestraling 6. kan de mogelijkheden om goed te eten verstoren. Waardoor de voedingstoestand verslechterd 3.De rol van voeding bij ziekte en behandeling

7 •Definitie Ondervoeding 1 –BMI < 18,5 (< 65 jaar) < 20 (≥ 65 jaar) < 21 bij COPD en/of –>10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en/of > dan 5% in de laatste maand •Definitie risico op ondervoeding –BMI 18,5 -20 (<65 jaar) of (≥ 65 jaar) en/of –5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden ¹ Meijers JMM. Awareness of malnutrition in healthcare: the Dutch perspective. Thesis Maastricht University 4. Voedingstoestand, Wat is ondervoeding?

8 cachexie : ziekte + voeding (Verlies van spiermassa 70-80%) Gewichtsverlies Overlap! Maar de reden voorspelt het gevolg sarcopenie : veroudering en beweging! + voeding (eiwit/D): bedrust: 3% ↓ in 7 dagen! wasting: voeding + sociaal/psychologisch/ medisch (Verlies spiermassa 20-30%)

9 Gevolgen ondervoeding Algehele fysieke en psychische achteruitgang Ondervoeding Afname gewicht en spiermassa Hogere mortaliteit Verhoogde kans op: -Ziekenhuisopname -Extra thuishulp -Opname in verpleeg- of verzorgingshuis -Vallen Afname kwaliteit van leven Vertraagd herstel en verminderde afweer Kans op sociaal isolement

10 Voedingstoestand Thuis Opname Thuis Symptomen Diagnostiek Interventie Herstelfase Tijd   De Route van de patiënt

11 •Bagatelliserende patiënt èn (huis)arts: korte voedingsanamnese is niet goed te interpreteren •Tevreden dokter & verpleegkundige •Diagnostische voortvarendheid, voedingstoestand vergeten •Er is nog zoveel meer aan de hand, geen tijd voor vragen en klachten over eten en gewicht •Goede BMI is geen goede voedingstoestand •Let op bij oedeem •Communicatie •Wat is de motivatie om in te grijpen? Valkuilen onbedoeld gewichtsverlies

12 Herkennen van ondervoeding : SNAQ 65+ Gewicht en Gewichtsverlies 65-

13

14 Ontwikkeld voor de jongere populatie die thuis woont : Gewicht en Gewichtsverlies 65-

15

16

17 • • Voor : - Bestellen screeningsinstrumenten - Toolkit met informatie voor ziekenhuis, verpleeg/verzorgingshuis, thuiszorg, revalidatiekliniek Stuurgroep ondervoeding

18 •Voorbeeld •Man, 37 jaar, 87 kg, 183 cm, BMI 26 •Eiwit behoefte: 1,5 gram per kg lichaamsgewicht (BMI<27) •Energie behoefte : Harris & Benedict forumule •2700 kcal en 130 gram Eiwit 5. Wanneer eet een patiënt/cliënt voldoende

19 •2700 kcal en 130 gram eiwit •10 tosti’s met ham en kaas •25 glazen of 5 liters melk •9 flesjes drinkvoeding bv nutridrink/ensure •Praktijk ontbijt met 2 beschuiten en kop thee •Lunch met 2 beschuiten en beker melk •½ portie warm eten….. •Welke adviezen?

20 •http://www.stuurgroepondervoeding.nl/filead min/dbc/documenten/Meet___Weet_Uitlegk aart.pdfhttp://www.stuurgroepondervoeding.nl/filead min/dbc/documenten/Meet___Weet_Uitlegk aart.pdf 5. Wanneer eet een patiënt/cliënt voldoende

21 •Eiwit: 1,2 – 1,5 g kg lichaamsgewicht (bij BMI >27  gewicht bij BMI 27) •Energie: minimaal H&B (1984) + toeslag van 30% voor activiteit •Monitoring gewicht en inname •Voorkeur voor enterale weg 6. Welke adviezen

22 •6-8 kleine maaltijden over de dag •Volle producten •Geef de folder mee •Overleg met huisarts of diëtist •Bij verder gewichtsverlies opnieuw screenen •Verwijzen naar diëtist Risico op ondervoeding

23 De verklaring dieetpreparaten kan door diëtist en (huis)arts getekend worden. Formulier via de site van Zorgverzekeraars Nederland. Bij ondervoeding geldt het criterium dat de diagnose is gesteld met een gevalideerd screeningsinstrument. Vergoeding diëtist 2013 : - via dbc van ziekenhuis - eerste lijn, 3 uur basisverzekering en extra uren bij aanvullend verzekerd (afhankelijk pakket) Onkostenvergoeding

24 •Bedenk in jouw praktijk 2 patiënten die ondervoed kunnen zijn. •Voor de diëtisten die aanwezig zijn: Bedenk 2 patiënten/cliënten die jij doorverwijst naar de diëtist in 1 ste of 2 de lijn. •Welke adviezen geef je. •Doorverwijzen naar (1 ste of 2 de lijn) diëtist ? Hoe pak je dat aan. Opdracht

25 Stellingen: waar of niet waar 1.Bij een BMI van 32 kan géén sprake zijn van ondervoeding. 2.Bij ondervoeding let je op de eiwitten en voldoende calorieën in de voeding 3.Drinkvoeding is noodzakelijk bij ondervoeding 4.In de palliatieve fase screen je op ondervoeding 5.Tijdens de behandeling is regelmatig screenen op ondervoeding niet nodig

26 Vragen

27

28


Download ppt "Els Pereboom, diëtist Diëtistenpraktijk Els Pereboom Wanneer spreek je van genoeg goede voeding 12.00 – 12.40 uur 13 juni 2013."

Verwante presentaties


Ads door Google