De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in de eerstelijnszorg en thuiszorg Datum Naam.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in de eerstelijnszorg en thuiszorg Datum Naam."— Transcript van de presentatie:

1 Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in de eerstelijnszorg en thuiszorg Datum Naam

2 Casus de heer van den Burg 81 jr. sinds 1 jaar weduwnaar, woont zelfstandig met hulp van dochter. Sinds 2007 klachten van dementie, na overlijden vrouw klachten duidelijker zichtbaar voor familie.  Consult: dochter maakt zich zorgen. Vader is vergeetachtig, onrust, heeft meer hulp nodig bij de dagelijkse handelingen. De zorg begint haar te zwaar te worden.  Na doorvragen vertelt dochter dat vader bij alle maaltijden wat eet, maar minder, vergeet ook regelmatig tussendoor iets te eten en te drinken. Gewicht is lang niet bepaald. Kleding zit wel ruimer.  Na wegen blijkt de heer 4,5 kg te zijn afgevallen in 6 maanden Hoe beoordeelt u de voedingstoestand?

3 Inhoud  Achtergrond ondervoeding  Herkennen van ondervoeding  Ondervoed en dan?  Multidisciplinaire samenwerking

4 Prevalentie ondervoeding in Nederland Thuiszorg: 15-20% is ondervoed! Bron: Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen. Halfens et al. 2009

5 Gevolgen ondervoeding in de thuissituatie Algehele fysieke en psychische achteruitgang Ondervoeding Afname gewicht en spiermassa Hogere mortaliteit Verhoogde kans op: -Ziekenhuisopname -Extra thuishulp -Opname in verpleeg-of verzorgingsnhuis -Vallen Afname kwaliteit van leven Vertraagd herstel en verminderde afweer Kans op sociaal isolement

6 De route van de patiënt Thuis Opname Thuis Symptomen Diagnostiek Interventie Herstelfase Tijd   Voedingstoestand

7 Chronische & acute ondervoeding

8 Risicogroepen eerstelijnszorg  Inzet thuiszorg, wonen in woonzorgcentrum  Ouderen (> 80 jaar)  Meerdere ziekten, chronisch ziekte COPD, hartfalen, CVA, depressie, dementie, IBD, decubitus, RA, maligniteiten  Polyfarmacie  Lichamelijke beperkingen (fractuur)  Niet passende gebitsprothese, kauw- of slikproblemen  Rond opname in het ziekenhuis  Psychosociale problemen en verwaarlozing;  Alcohol- of drugs misbruik  Vereenzaming

9 Wat is ondervoeding?  Definitie Ondervoeding 1  BMI < 18,5 (< 65 jaar) of < 20 (≥ 65 jaar)* en/of  >10% onbedoeld gewichtsverlies in de laatste 6 maanden en/of > dan 5% in de laatste maand  Definitie risico op ondervoeding  BMI 18,5 -20 (<65 jaar) of (≥ 65 jaar) en/of  5-10% gewichtsverlies in de laatste 6 maanden * bij COPD BMI < 21 ¹ Meijers JMM. Awareness of malnutrition in healthcare: the Dutch perspective. Thesis Maastricht University

10 Herkennen van ondervoeding bij ouderen: SNAQ 65+

11 onbedoeld gewichtsverlies afgelopen 6 maanden bovenarmomtrek verminderde eetlust afgelopen week 15 treden trap op en aflopen zonder te rusten ondervoedniet ondervoedrisico op ondervoeding < 25 cm ≥ 25 cm ≥ 4kg < 4kg nee ja nee SNAQ 65+ beslisboom Stap 1 Stap 4 Stap 3 Stap 2

12 Casus de heer van de Burg (vervolg) SNAQ 65+  Gewichtsverlies: > 4 kg in zes maanden: ondervoed Definitie ondervoeding  Nodig: huidige gewicht (67 kg)  Gewichtsverlies 5-10 % in zes maanden: risico op ondervoeding

13

14 Kernpunten LESA Ondervoeding  Aandacht voor ondervoeding bij risicogroepen is van groot belang en samenwerkingsafspraken zijn nodig  Ondervoeding komt in de thuiszorg en in de verzorgingshuizen bij meer dan 20% van de cliënten voor, over prevalentie in de huisartspraktijk zijn weinig gegevens bekend (en ze lopen sterk uiteen: 0-15%)  SNAQ 65+ en Gewicht- en gewichtsverlies 65- zijn geschikte instrumenten (naast definitie ondervoeding)  De LESA werkgroep is van mening dat alle cliënten met ondervoeding naar een diëtist moeten worden verwezen

15 De kunst van een energie- en eiwitverrijkt dieetadvies  Is er meer dan een scheutje slagroom, Fantomalt, Protifar of drinkvoeding?  Ja, adviezen geven over aanpassing van de dagelijkse voeding, uitgaande van de bestaande gewoonten en rekening houdend met de specifieke pathologie.  Het gaat om energie, eiwit EN andere nutriënten. De verklaring dieetpreparaten kan door diëtist en huisarts getekend worden. Formulier via de site van Zorgverzekeraars Nederland. Bij ondervoeding geldt het criterium dat de diagnose is gesteld met een gevalideerd screeningsinstrument.

16 Casus de heer van den Burg (vervolg) Consult diëtist. Voedingsanamnese:  Maximaal 1 sneetje brood per maaltijd en een glas melk  halve porties warm eten, meestal geen nagerecht  eet en drinkt nauwelijks tussendoor, soms fruit Voeding bevat 40 gram eiwit en 900 kcal. Behoefte: 70 gram eiwit en 1800 kcal. Advies: eiwit- en energieverrijking inclusief 1 compacte drinkvoeding. Thuiszorg wordt geregeld. Rapportage aan huisarts: Evaluatie na 1 week

17 Doet u mee?  Screenen op één of meer risicogroepen  Multidisciplinair behandelen  Experiment evalueren  Tergukoppeling  N.B. Ondersteuning vanuit de Stuurgroep Ondervoeding


Download ppt "Vroege herkenning en behandeling van ondervoeding in de eerstelijnszorg en thuiszorg Datum Naam."

Verwante presentaties


Ads door Google