De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wanneer eet een cliënt voldoende? Is dit genoeg? Of dit?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wanneer eet een cliënt voldoende? Is dit genoeg? Of dit?"— Transcript van de presentatie:

1 Wanneer eet een cliënt voldoende? Is dit genoeg? Of dit?

2 een heel bord:  2 à 3 aardappels  150 gram groente  portie vlees (75 – 100 gram)  150 ml nagerecht (melkproduct) een half bord:  1 à 2 aardappels  100 gram groente  een klein stukje vlees (50 gram)  100 ml nagerecht (melkproduct) een kwart bord:  1 aardappel  een klein beetje groente  geen vlees en wel een melkproduct als nagerecht OF  een klein stukje vlees en geen nagerecht Wat is een goede warme maaltijd? Genoeg Redelijk Te weinig

3 een heel bord:  2 boterhammen  besmeerd met margarine  2 x vleeswaren / kaas beleg  een melkproduct een half bord:  1 boterham  zoet beleg  een melkproduct een kwart bord:  1 boterham of beschuit of cracker  zoet beleg  geen melkproduct Wat is een goede broodmaaltijd? Genoeg Redelijk Te weinig

4 Bronnen van informatie over de voedingsinname  De inhoud van de koelkast  De hoeveelheid voorraad  De versheid: houdbaarheidsdata  Restjes  De mogelijkheden om boodschappen te (laten) doen en/of te (laten) koken  Eetlust, gebitsproblemen (kauwproblemen), slikproblemen, conditie (vermoeidheid)

5 Wanneer is er een probleem?  Als een cliënt de afgelopen week meer dan 3 dagen te weinig heeft gegeten  Als een cliënt langer dan een week redelijk eet  Als er sprake is van:  Lege koelkast  Producten in de kast die over de houdbaarheidsdatum heen zijn  De cliënt problemen heeft met boodschappen doen en/of koken en/ of eten  Geen eetlust en / of misselijkheid  ……

6 Wat kun je als verpleegkundige doen?  Geef informatie over de gevolgen van te weinig of redelijk eten en het belang van een goede voeding  Adviseer normale hoeveelheden, volle producten en extra eetmomenten (6x per dag)  Overleg indien nodig met huisarts of diëtist  Geef een folder mee (bijv. ‘Denk niet te licht over uw gewicht’)  Bespreek of een andere maaltijdvoorziening mogelijk/nodig is  Adviseer over hygiëne

7 Aanbevolen hoeveelheden Gratis folder: Voedingscentrum: Eet gezond! Schijf van vijf

8 Praktische adviezen bij (risico op) ondervoeding  Eet meerdere keren per dag: 3 hoofdmaaltijden en meerdere tussenmaaltijden  Kies voor volle producten  Besmeer brood royaal en gebruik dubbel broodbeleg  Bereid de warme maaltijd met wat extra boter, olie of room  Probeer samen met anderen te eten  Kies voor energierijke dranken  Zorg voor voldoende variatie (warm/koud, zoet/hartig)  Zorg voor lichaamsbeweging  Eet rustig en kauw goed

9 Tussenmaaltijden  Adviseer twee tot drie maal per dag een tussentijdse verstrekking die voldoende eiwit en energie bevat. Denk aan:  Volle (vruchten)kwark  Chocolademelk  Ragout  Cracker met een gekookt ei  Enkele blokjes kaas en/of plakjes worst  Evergreen  Amandelbroodje  Pannenkoek  Roomijs


Download ppt "Wanneer eet een cliënt voldoende? Is dit genoeg? Of dit?"

Verwante presentaties


Ads door Google