De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012 Buikklachten en voeding: feiten en fictie door Laurens van der Waaij, MDL-arts Janneke Stevens, diëtist.

Verwante presentaties


Presentatie over: "GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012 Buikklachten en voeding: feiten en fictie door Laurens van der Waaij, MDL-arts Janneke Stevens, diëtist."— Transcript van de presentatie:

1 GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012 Buikklachten en voeding: feiten en fictie door Laurens van der Waaij, MDL-arts Janneke Stevens, diëtist

2 ONDERWERPEN Ondervoeding bij ouderen IBS en FODMAP Coeliakie en glutenvrij dieet Lactose-intolerantie

3 Ondervoeding bij ouderen Chronische ziekte (ernstig COPD, hartfalen) Dementie, depressie Minder zelfredzaam Kauw- en/of slikproblemen, Immobiliteit Oncologie Medicijnen Ziekenhuisopname

4 ONDERVOEDING meten is weten

5 Vrouw 73 jaar, 5 kg afgevallen in 1 maand Wat nu ?

6 Vrouw 73 jaar, 5 kg afgevallen in 1 maand Wat nu ? 1.Globale voedingsanamnese: - Warme maaltijd - Aantal maaltijden 2. Adviezen om de inname te verbeteren

7 Maatregelen bij (risico op) ondervoeding Extra tussendoortjes (stukje kaas, worst, haring, nootjes, gevulde koek) Extra melkprodukten ( 4-5 x daags een beker/schaaltje) Volle produkten (roomboter, volle melk) Kant en klare maaltijden Tafeltje Dekje, Apetito Drinkvoeding Sondevoeding

8 IBS en FODMAP IBS: soms invaliderende klachten Behandelingen vallen tegen (mebeverine, hypnotherapie) Voeding speelt rol: vb lactose, fructose, koolsoorten Lactose intolerantie geeft IBS-achtige klachten Pijn ontstaat door drukverhoging bij patienten met een gevoelige darm Drukverhoging: gas of extra volume in de darm: 1. Gas: fermentatie van onverteerde moleculen 2. Volume: osmose: veel kleine moleculen trekken water aan

9 FODMAP Dus, drukverhoging ontstaat door: 1. veel kleine onverteerde moleculen in het colon 2. die gefermenteerd kunnen worden door de darmflora Welke moleculen zijn dit ? 1. niet resorbeerbaar door mensen 2. niet resorbeerbaar door een deel van de mensen (vb lactose, fructose) FODMAP

10 FODMAP F ermenteerbare O ligosacchariden : fructanen en galactanen (brood, pasta, broccoli, kool, uien, peulvruchten) D isacchariden vb lactose (melk, yoghurt) M onosacchariden vb fructose (appel, peer, gedroogd fruit) And P olyolen (perzik, pruimen, bloemkool, mais, champignon, kunstmatige zoetstoffen (sorbitol, xylitol e.d.))

11

12 Wat mag dan nog wel ? voeding met weinig FODMAP Fruit banaan, aardbeien, grapefruit, kiwi, sinaasappel Groente wortel, spinazie, sperziebonen, sla, tomaat Aardappelen Zuivel harde kaas, lactosevrije melk, boter Granen: geen tarwe: glutenvrij, spelt, rijst Zoetstoffen suiker (sucrose), glucose Kleine beetjes van de rest (vb halve boterham)

13 Studies Meeste studies door een groep in Australie Engels onderzoek: IBS, N=82, gerandomiseerd: effectiviteit (pijn, opgeblazen gevoel e.d.) : p< low FODMAP dieet 86% - standaard dieet 49%

14 Plannen We gaan kijken of we dit dieet in het MZH kunnen opstarten: - bv testfase (8 wk) streng dieet - Indien effectief: volwaardig acceptabel dieet Wetenschappelijk evalueren d.m.v. gerandomiseerd onderzoek

15 Coeliakie Diagnose: IgA anti-TTG is goede methode Cave IgA deficientie Bewijs: duodenumbiopt tijdens normaal dieet

16 Coeliakie Klachten m.n. door malabsorptie: IBS-achtige klachten voedingdeficienties, gewichtsverlies osteoporose, infertiliteit, vermoeidheid vaak ook: vrijwel geen klachten

17 Levenslang GLUTENVRIJ

18 Wat vinden patiënten het meest belastend?

19 Levenslang GLUTENVRIJ Wat vinden patiënten het meest belastend? a. glutenvrij brood b. uit eten gaan, bij familie, feestjes c. onduidelijkheid etikettering d. kosten glutenvrije produkten

20 Levenslang GLUTENVRIJ “Ik wil niet overal moeten vragen wat er in zit of hoe ze het maken. Ik ben het zo zat.” Wat voor drankje neem ik? Hooghoudt dubbele graanjenever Of Bols advocaat Of een biertje van de tap Of een glaasje prosecco

21 Levenslang GLUTENVRIJ Livaad: de electronische database van Glutenvrije productenLivaad: de electronische database van Glutenvrije producten Niet alleen voedingsmiddelen kunnen gluten bevatten! Medicijnen (Dexamethason, Co-trimoxazol, Bisacodyl)

22 Levenslang GLUTENVRIJ Wat kost een halfje glutenvrij wit?

23 Levenslang GLUTENVRIJ

24 Lactose intolerantie

25 Lactosebeperkt dieet

26 Lactose komt voor in Melk - ook geite-, paarde-, schapemelk- Melkprodukten -vla, pap, chocolademelk, koffiemelk, slagroom, roomijs- Zure melkprodukten -karnemelk, yoghurt, kwark, Roomboter en sommige soorten margarine en bak- en braadvet- Weidranken zoals Rivella en Taksi- Probiotica zoals Yakult, Actimel, Vivid - Kaas - smeerkaas, zachte kaassoorten als Brie, Feta, cottagecheese, behalve….

27 Lactosebeperkt zijn Harde Hollandse kaassoorten (bv Goudse)

28

29 TOT SLOT handige websites


Download ppt "GE 2012 Martini-nascholing Groningen, 19 april 2012 Buikklachten en voeding: feiten en fictie door Laurens van der Waaij, MDL-arts Janneke Stevens, diëtist."

Verwante presentaties


Ads door Google