Gebiedsteam Opsterland

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Advertisements

C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
Centrum voor Jeugd en Gezin CJG-Ameland
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Werken in de wijk 17 april 2013 Karin Landuyt
Inrichting Sociaal Domein Drechterland
Gelukkig oud worden CDA GELDERLAND Janny Bakker 13 mei 2013.
Opzet van de workshop Kennismaken
Nieuwe Wmo – Platform VO
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Auteur:titel/onderwerp Informatieve bijeenkomst Gemeenteraad Sliedrecht Transitie AWBZ: Pilot Joost van den Vondel Brigitta Müller 19 februari 2013.
Het Wmo loket 7 februari 2007 Floor Kaspers. De achtergrond van de Wmo Motto: Meedoen Decentraliseren Financieel: AWBZ.
Wmo-beleid Drechtsteden Lenne van de Merwe 2 juni 2014.
Basismodel CJG Om de naam CJG te mogen gebruiken moet
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Zorg nieuwe stijl.
Directe Hulp bij Huiselijk Geweld
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Samen verder!.
Transitie-arrangement Wmo Regio Amersfoort
Verbinden van zorg en onderwijs
Kennismaken Sociaal Wijkteam
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
Implementatie Wmo 2015 De Wolden en Hoogeveen
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Transitie sociaal domein Haarlem Toegang tot voorzieningen
Gemeente Ede.
De veranderingen in de zorg…..
3 Decentralisaties De opgave, Bergense visie en aanpak
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Feroaringen yn’e soarch foar it individu en it doarp ledengearkomste feriening doarpsbelangen Garyp Doeke A. Fokkema / Wethâlder gemeente Tytsjerksteradiel.
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
Bijeenkomst Transities Wijkteams District Oost 29 september 2015.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Toegang Jeugdhulp Zutphen
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Bijeenkomst medewerkers 22 en 24 april Programma 1 e deel: Plenair informeren doel programma en werkwijze 2 e deel: Workshops werkgroepen 3 e deel:
Jeugd&gezinsteams Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Quirien van der Zijden - Projectleider.
Mee®doen. Visie Mee®doen Participatie gaat voor ons over de trotse, zelfstandige inwoner die volop in de samenleving staat en die alleen indien nodig,
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Jeugdhulp K ip met de gouden eieren door slimme en betere samenwerking tussen 1e en 2e lijn in de lokale jeugdzorg Henny Luppes Manager Welstad Stadskanaal.
Lokale ontwikkelingen Peter van der Terp, wethouder Jeugd 17 oktober 2013.
Evangelisch Begeleidingscentrum Klaas van der Hoeven.
VGN ledenbijeenkomst 8 december 2011 Korrie Louwes Vernieuwing Zorg Welzijn en Participatie in Rotterdam.
Transformatie van het sociale domein Maatschappelijke kansen en risico’s Decentralisatie-conferentie Provincie Limburg 24 oktober 2013.
Decentralisatie - Awbz-begeleiding. Hoe is het nu? De Kanteling; de vraag achter de vraag Eigen verantwoordelijkheid ook in financiële zin Sociale netwerk.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Transities sociale domein VV Uitleg Introductiefilmpje roltraproltrap Kanteling Het gesprek Begrippen.
Doorontwikkeling gebiedsgericht werken Sociaal Domein 7 juni 2016 Presentatie voor Wmo-raad.
Financiering van de zorg
Nederlanders en de decentralisaties in het sociale domein
MEE maakt meedoen mogelijk
Cliëntenraad Sociaal Domein
Welkom w.
Presentatie Heerlen STAND-BY! voor …….. 14 maart 2017
Wmo beleid in de Drechtsteden
Informatie Inkoop Langdurige Zorg Volwassenen in Rotterdam
Informatiebijeenkomst aanbesteding regionale resultaatgerichte inkoop
Toezicht Wmo Toezicht WMO
[powerpoint openen, openen]
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Gebiedsteam Opsterland Workshop Symposium NAH bij kinderen en jongeren Door: Marissa Feiken en Gerrit Zielman 13 oktober 2015

Sociaal domein per 2015 Gemeente verantwoordelijk voor belangrijkste deel van de ondersteuning voor kwetsbare burgers. Bredere verantwoordelijkheid gevolg van: Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Jeugdwet Participatiewet Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor bijvoorbeeld ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor uw kind. Of voor ondersteuning in de huishouding of begeleiding in uw dagelijks leven. Als u er zelf niet uitkomt, kunt u een beroep doen op de professionele hulp. Vanaf 2015 moet u hiervoor bij de gemeente zijn. Dit is geregeld in de nieuwe Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) en de nieuwe Jeugdwet. De AWBZ verdwijnt. Vormen van ondersteuning die niet door de Wmo en/of de Jeugdwet worden vergoed, zijn terecht gekomen in een nieuwe wet: de Wet langdurige zorg (Wlz) of in de Zorgverzekeringswet(Zvw). De Wlz vergoedt vanaf 1 januari 2015 de zwaarste, langdurige zorg en wordt uitgevoerd door het Rijk. Voorbeeld: mensen die een blijvende behoefte hebben aan permanent toezicht of aan 24 uurs zorg in de nabijheid. Verpleging en verzorging is vanaf 1 januari 2015 onderdeel van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Ook de geestelijke gezondheidszorg gericht op behandeling en herstel valt dan onder de Zvw. De Zvw wordt uitgevoerd door zorgverzekeraars. 2

Nieuwe verantwoordelijkheden, nieuwe doelgroepen Gemeente verantwoordelijk voor ondersteuning nieuwe doelgroepen: Individuele en groepsbegeleiding bij participatie en zelfredzaamheid Kortdurend verblijf ter ontlasting van mantelzorgers Vervoer i.v.m. begeleiding, kortdurend verblijf en beschermd wonen voor mensen met psychische beperkingen. Alle soorten jeugdhulp, inclusief jeugdbeschermingsmaatregelen en –reclassering Wajong Nieuwe doelgroepen vragen om aanvullende expertise en daarmee om aanpassing van de organisatie.

Gebiedsteam Opsterland Eind 2014 gestart met voorbereidingen Gebiedsteam (pilot) Per 1 januari 2015 start Gebiedsteam Opsterland Keuze voor 1 multidisciplinair samengesteld team Werkt dorpsgericht vanuit Beetsterzwaag 2016 evaluatie om te komen tot definitieve inrichting van Gebiedsteam Voor wie? Voor alle inwoners van Opsterland met ondersteuningsvragen Voor professionals en instanties Het Gebiedsteam is een onafhankelijk werkend team dat bestaat uit verschillende disciplines die integraal werken binnen het brede sociale domein. Het Gebiedsteam zorgt in geval van (aan)vragen van inwoners op het gebied van wonen, welzijn, zorg, werk&inkomen en jeugd&gezin waar nodig/mogelijk voor: - Verbinding met nulde lijn (burger in zijn kracht –eigen verantwoordelijkheid en zelfoplossend vermogen/inschakeling eigen netwerk) - Toekenning voorzieningen/ondersteuning - Uitvoering eerstelijns hulpverlening - Toegang tot en regie over tweedelijns hulpverlening Het Gebiedsteam kan ook helpen bij vragen van zorgaanbieders van buiten de gemeente. Soms gaan klanten naar een zorgboerderij of zorginstelling die bijv. buiten de gemeente is. Het Gebiedsteam Opsterland bestaat uit beroepskrachten met deskundigheid vanuit verschillende organisaties verdeeld in 2 clusters. 4

Gebiedsteam Opsterland

Gebiedsteam binnen het sociaal domein Contactpersonen voor de dorpen/dorpssteunpunten, huisartsen, JGZ, wijkverpleegkundigen en scholen GEBIEDSTEAM Eerstelijns (lichte) hulp en ondersteuning Mienskip: dorpssteunp. vrijwillsorg. kerken burenhulp mantelzorg Basis- Voorzie ningen Front office Cluster Maatschappelijke Participatie Back office Cluster Jeugd en Hulpverlening

Inrichting Gebiedsteam Opsterland Frontoffice: 2 clusters Cluster Maatschappelijke Participatie Consulenten met specialisme Wmo Schuldhulpverlening Werk en Inkomen Het Gebiedsteam Opsterland bestaat uit 2 clusters. Het Cluster Maatschappelijke Participatie. Hierin zitten consulenten met als specialisme: Wmo, Schuldhulpverlening en Werk en Inkomen NB: Er is bewust gekozen om in deze presentatie de Backoffice niet op te nemen, ook al staan ze er wel bij op de foto. Als er vragen komen over beschikkingen e.d. kun je er zelf natuurlijk wel antwoord op geven. 7

Inrichting Gebiedsteam Opsterland 2. Cluster Jeugd en Hulpverlening Consulenten met specialisme: (School) Maatschappelijk werk Jeugd GGZ MEE Systeemtherapeut Leerplichtambtenaar Preventie en voorlichting Het Gebiedsteam Opsterland bestaat uit 2 clusters. Het Cluster Jeugd en Hulpverlening. Hierin zitten de consulenten met die eerder werkzaam waren bij organisaties als MEE, Jeugdhulp, Regiecentrum Bescherming en Veiligheid (was eerder Bureau Jeugdzorg), de GGZ etc. 8

Inrichting Gebiedsteam Opsterland Backoffice gebiedsteam Medewerkers die zich bezig houden met: Afhandeling aanvragen Applicatiebeheer Financiën

Voor welke vragen kunt u terecht? Vragen en/of ondersteuning op het gebied van o.a.: Wmo voorzieningen Opvoeden en opgroeien Psycho-sociale problematiek Schuldhulpverlening Dagbesteding Begeleiding Sociale activering Geestelijke en lichamelijke gezondheid 10

Toegang tot het Gebiedsteam De vraag komt via verschillende manieren binnen bij het gebiedsteam: telefonisch, loket of via mail Loketmedewerker verheldert de vraag Wmo-vraag: direct uitgezet bij Wmo-consulent Vraag voor Jeugd en Hulpverlening: Bij spoed: direct opgepakt Overige vragen: verdeeld afhankelijk van benodigde expertise en ruimte caseload Consulent neemt contact op met cliënt, uitgangspunt is dat daarna een huisbezoek volgt. De vraag wordt toegewezen op specialisme (bij hulpverlening) of op dorp (bij maatschappelijke participatie) Als er geen huisbezoek wordt afgesproken is dat omdat de vraag via de telefoon opgelost kan worden, bijv. toesturen van informatie o.i.d. 11

Werkwijze gebiedsteam Brede intake/onderzoek naar vragen op andere leefgebieden bv. sociaal netwerk, vervoer, financiën, opvoeding Gekantelde werkwijze, waar mogelijk samenwerking dorpssteunpunt/ maatschappelijk middenveld Indien nodig maatwerkplan waarin benodigde expertise wordt betrokken Expertise gebiedsteam: meedenken in oplossingen en waar nodig toekennen voorzieningen, regiefunctie en/of lichte ambulante hulpverlening In sommige gezinnen zijn meerdere hulpvragen op verschillende gebieden en heeft het gezin te maken met meerdere hulpverleners. De consulent van het Gebiedsteam is de regiehouder / aanspreekpunt voor het gezin gedurende het hele (hulp)traject. De consulent houdt in de gaten of de afspraken in het plan van aanpak gehaald worden en of de hulpverlening of ondersteuning op elkaar afgestemd is. 12

Werkwijze gebiedsteam Volgens het schema: Wat kan de cliënt zelf Wat kan het netwerk betekenen en hoe kunnen we dat versterken Wat kan ik als consulent voor het gezin betekenen Welke expertise heb ik nog meer nodig en kan ik dat uit het team halen Welke expertise of voorziening moet ik inkopen Door de brede expertise binnen het gebiedsteam kunnen we veel casussen zelf oplossen Snel schakelen Korte lijnen Direct hulp kunnen inzetten hierdoor vaak kortdurend Piket dienst, hierdoor zijn we 24 uur per dag bereikbaar In sommige gezinnen zijn meerdere hulpvragen op verschillende gebieden en heeft het gezin te maken met meerdere hulpverleners. De consulent van het Gebiedsteam is de regiehouder / aanspreekpunt voor het gezin gedurende het hele (hulp)traject. De consulent houdt in de gaten of de afspraken in het plan van aanpak gehaald worden en of de hulpverlening of ondersteuning op elkaar afgestemd is. 13

Werkwijze gebiedsteam We werken vanuit één Gebiedsteam dorpsgericht Elk dorp heeft een contactpersoon Wmo, Jeugd en Hulpverlening Zij hebben de opdracht om samen met de andere contactpersonen zoals wijkagent, wijkverpleegkundige, huisarts, scholen, voorschoolse voorzieningen, kerken, dorpssteunpunten, Jeugdgezondheidszorg af te stemmen In sommige gezinnen zijn meerdere hulpvragen op verschillende gebieden en heeft het gezin te maken met meerdere hulpverleners. De consulent van het Gebiedsteam is de regiehouder / aanspreekpunt voor het gezin gedurende het hele (hulp)traject. De consulent houdt in de gaten of de afspraken in het plan van aanpak gehaald worden en of de hulpverlening of ondersteuning op elkaar afgestemd is. 14

Contactpersonen voor de dorpen Beetsterzwaag / Olterterp: Nij Beets: - Margriet Welling (Wmo) - Aukje Veninga (Wmo) - Jannie Eppinga (Jeugd) - Jannie Eppinga (Jeugd) - Gertjan Jansen (HV) - Gertjan Jansen (HV) Hemrik: Ureterp: - Willy Donker (Wmo) - Agatha Loonstra (Wmo) - Jannie Eppinga (Jeugd) - Jantina Uijterlinde (Wmo) - Gertjan Jansen (HV) - Wytske Hoitinga (Jeugd) - Tiny Boscher (HV) Bakkeveen: Wijnjewoude: - Agatha Loonstra (Wmo) - Jantina Uijterlinde (Wmo) - Adriaan Afman (Jeugd) - Adriaan Afman (Jeugd) - Atta Denninger (HV) - Atta Denninger (HV) 15

Contactpersonen Dorpen Frieschepalen: Siegerswoude: - Agatha Loonstra (Wmo) - Jantina Uijterlinde (Wmo) - Adriaan Afman (Jeugd) - Adriaan Afman (Jeugd) - Atta Denninger (HV) - Atta Denninger (HV) Jonkersland: Luxwoude: - Marissa Feiken (Wmo) - Marissa Feiken (Wmo) - Saskia Reneerkens (Jeugd) - Saskia Reneerkens (Jeugd) - Gerrit Zielman (HV) - Gerrit Zielman (HV) Langezwaag: Terwispel: - Marissa Feiken (Wmo) - Willy Donker (Wmo) - Saskia Reneerkens (Jeugd) - Giny Feenstra (Jeugd) - Gerrit Zielman (HV) - Willie van der Meulen (HV) 16

Contactpersonen Dorpen Tijnje: Lippenhuizen: - Jantina Uijterlinde (Wmo) - Willy Donker (Wmo) - Giny Feenstra (Jeugd) - Tino Krist (Jeugd) - Willie van der Meulen (HV) - Willie van der Meulen (HV) Gorredijk: - Marissa Feiken (Wmo) - Willy Donker (Wmo) - Aukje Veninga (Wmo) - Janneke Nijholt (Jeugd) - Tino Krist (Jeugd) - Saskia Reneerkens (Jeugd) - Tollie Douwes (HV) - Gerrit Zielman (HV) 17

Hoe kunt u ons bereiken? Gemeentehuis Beetsterzwaag : dagelijks 9 uur - 12.30 uur Bibliotheek Gorredijk: maandag van 13.30 uur - 16.30 uur Bibliotheek Ureterp: woensdag van 15 uur - 17 uur gebiedsteam@opsterland.nl Telefoon: 0512-386 222 (9 uur – 17 uur) buiten kantoortijden idem (alleen spoedgevallen) Meer info: www.opsterland.nl 18

Vragen?