VREDE VOOR DE STAD n.a.v. Jeremia 29:1-13

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Mattheus 12: Toen antwoordden Hem enige der schriftgeleerden en farizeeën en zeiden: Meester, wij zouden wel een teken van U willen zien. Maar Hij.
1 De HERE zeide tot mij: Ga weder heen, bemin een vrouw, (die zich door een ander laat beminnen en overspelig is), gelijk de HERE de Israëlieten bemint,
Betuigd door een vuurkolom.. Exodus 3:2 Daar verscheen hem de Engel des HEREN als een vuurvlam midden uit een braamstruik. Hij keek toe, en zie, de braamstruik.
Hoe voel jij je?.
Discipelschap.
Koninkrijk van God.  Amos 9:11 Te dien dage zal Ik de vervallen hut van David weder oprichten, Ik zal haar scheuren dichten en wat daarvan is ingestort,
STAD IN BLOEI Jeremia 29:4-7.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Bestemming God eren ….
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Proud to be a man Proud to be a woman Waarom zijn jongens
NIET OP DOOIEND IJS !!.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1Korinthe 6 : Korinthe 6 : Alles is mij geoorloofd, maar niet alles is nuttig...
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
1 donderdag 21 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 24 donderdag 21 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 24.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
= spelen met vuur in een cultuur van eer
Godsdienst 1 1.
WELKOM OP TOV!.
Math.23 : 39,  Want Ik zeg u, gij zult Mij van nu aan niet meer zien, totdat gij zegt: Gezegend Hij, die komt in de naam des Heren !
Galaten 1:11-12 Want ik maak u bekend, broeders, dat het evangelie, hetwelk door mij verkondigd is, niet is naar de mens. Want ik heb het ook niet van.
God is trouw Hij gaf zijn woord
Opstand tegen Racisme 8 juni PINKSTEREN- Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg De Prachtige Revolutie Deel 9.
Verlangens van God.
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
2 Petrus 1:21 21 want nooit is profetie voortgekomen uit de wil van een mens, maar, door de Heilige Geest gedreven, hebben mensen van Godswege gesproken.
Verander je wereld 1 Koningen 3:5-7
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, en (>de Jood Elymas) trachtte de landvoogd (=Sergius.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
1Korinthe 7 32 En ik wilde wel, dat gij zonder zorgen waart. Wie niet getrouwd is, wijdt zijn zorgen aan de zaak des Heren, hoe hij de Here zal behagen.
Geest, gaven, vruchten & talenten deel 1 29 maart 2015 R.Rausch © Serie: Geest & gaven (drie delen Q&A) Evangelische Baptisten Gemeente Tilburg.
17 En het overkwam mij, toen ik te Jeruzalem was teruggekeerd* en in de tempel aanbad, dat ik in zinsverrukking (lett. extase) geraakte… Handelingen.
VASTEN.
1Korinthe OM NIET 18 Wat is dan mijn loon? Dit: door mijn evangelieprediking HET EVANGELIE OM NIET te mogen brengen, en zo van mijn bevoegdheid.
21 juni 2015 R.Rausch © Christus ONZE HEILIGMAKER -VADERDAG 2015-
De doop in de Heilige Geest
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
OPSTANDING de levende boodschap deel 2: ‘evangelist’ n.a.v. Hand. 17: juni 2015 R.Rausch © Serie: Wandelingen door Handelingen Evangelische Baptistengemeente.
Jezus volgen kan niet in deeltijd
EEN VOOR ALLEN allen voor één n.a.v. Joh. 16:32-33, Mt. 26:31, Joh. 16:4-7, Hd. 1: mei 2015 R.Rausch © HEMELVAART Evangelische Baptistengemeente.
2 Romeinen 1:16 Want ik schaam mij niet voor het evangelie; want het is Gods kracht tot behoudenis voor ieder die gelooft, eerst voor de Jood, en ook.
Zondag 18 oktober welkom in de middagdienst Voorganger: ds. M. Hogenbirk Ouderling van dienst: Cors Visser Muziek: Nanne Kamerbeek.
Curieuze Kinderen Basis Levens Vragen 1.Begin: Wat is onze oorsprong? 2.Betekenis: Waarom leef ik? 3.Bestemming: Waar gaan we heen? 4.Bewustheid: Hoe.
3Toen Hij op de Olijfberg gezeten was, kwamen zijn discipelen alleen tot Hem en zeiden: Zeg ons wanneer zal dat geschieden, en wat is het teken van uw.
In deze dienst zal Ds. Tigelaar voorgaan Voor de dienst zingen we Ps. 84 : 1 Schriftlezing: Jeremia 29 : Tekst: Jeremia 29 : 11.
11 februari 2016 Hendrik Ido Ambacht Het Koninkrijk van de hemelen.
GODS WOORD WORDT WAAR BIJ JEZUS. Deel 2: In Christus komt God zelf Deel 1 was: Het Oude Testament laat zien dat Jezus komt.
10 april 2016 Zoetermeer. Matteüs Maar Hij antwoordde hun en zeide: Een boos en overspelig geslacht verlangt een teken, maar het zal geen teken.
Evangelische Baptistengemeente Tilburg Een volk van vreemdelingen en ballingen n.a.v. 1 Pet. 2: maart 2016 R.Rausch © Deel 10 van een serie over.
10 maart 2016 Bodegraven. Johannes 4 35 Zegt gij niet: Nog vier maanden, dan komt de oogst? Zie, Ik zeg u, slaat uw ogen op en beschouwt de velden, dat.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Vorige keer sprak Jan over: Waarom is de geest uitgestort? We zijn gekocht met een doel. God wil door jou heen zijn vrucht aan de volkeren geven.
15 mei 2015 Urk 10 kenmerken van Gods geest in Romeinen 8.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
Evangelische Baptistengemeente Tilburg ZALIG EN ‘ARM VAN GEEST’ 25 september 2016 R.Rausch © n.a.v. Mattheus 5:1-3 ‘Samen Kerk Zijn: ZALIG’ (deel 2)
DE JUNIORCOMMISSIE ORGANISEERT EEN… BBQ!! VOETBAL TOERNOOI!! ALLES MAG OP ZATERDAG!! HET IS ALWEER DE LAATSTE KEER…
23 april 2017 The day after Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties.
30 april 2017 The day after 2 Vanuit de relatie met God bouwen aan relaties.
Les 14 De Zoon bidt Wat doe ik hier vandaag?
Gods Verlangen ???.
Mattheüs 28:18-20 En Jezus trad naderbij en sprak tot hen, zeggende: Mij is gegeven alle macht in de hemel en op (de) aarde. Gaat dan henen, maakt al de.
Transcript van de presentatie:

VREDE VOOR DE STAD n.a.v. Jeremia 29:1-13 Evangelische Baptistengemeente Tilburg VREDE VOOR DE STAD n.a.v. Jeremia 29:1-13 23 augustus 2015 R.Rausch ©

JEREMIA 29 NBG 1951 [1] Dit is de inhoud van de brief die de profeet Jeremia uit Jeruzalem zond aan het overblijfsel van de oudsten der ballingen, aan de priesters, de profeten en het ganse volk dat Nebukadnessar uit Jeruzalem naar Babel in ballingschap had weggevoerd,  …

JEREMIA 29 NBG 1951 [2] nadat koning Jechonja, de gebiedster, de hovelingen, de vorsten van Juda en Jeruzalem, de handwerkslieden en de smeden Jeruzalem hadden verlaten,  [3] door bemiddeling van Elasa, de zoon van Safan, en Gemarja, de zoon van Chilkia, die Sedekia, de koning van Juda, tot Nebukadnessar, de koning van Babel, naar Babel zond: …

JEREMIA 29 NBG 1951 [4] Zo zegt de Here der heerscharen, de God van Israël, tot al de ballingen die uit Jeruzalem naar Babel in ballingschap zijn weggevoerd: …

JEREMIA 29 NBG 1951 [5] Bouwt huizen en woont daarin, legt tuinen aan en eet de vrucht daarvan;  [6] neemt vrouwen en verwekt zonen en dochters, neemt vrouwen voor uw zonen en geeft uw dochters aan mannen, opdat zij zonen en dochters baren; vermeerdert daar en vermindert niet.  [7] Zoekt de vrede voor de stad waarheen Ik u in ballingschap heb doen wegvoeren, en bidt voor haar tot de Here, want in haar vrede zal uw vrede gelegen zijn.

JEREMIA 29 NBG 1951 [8] Want zo zegt de Here der heerscharen, de God van Israël: Laten uw profeten die in uw midden zijn, en uw waarzeggers u niet misleiden, en luistert niet naar uw dromers, die gij laat dromen;  [9] want zij profeteren u vals in mijn naam; Ik heb hen niet gezonden, luidt het woord des Heren. …

JEREMIA 29 NBG 1951 [10] Want zo zegt de Here: Neen, als voor Babel zeventig jaren voorbij zullen zijn, dan zal Ik naar u omzien en mijn heilrijk woord aan u in vervulling doen gaan door u naar deze plaats terug te brengen.  …

JEREMIA 29 NBG 1951 [11] Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koester, luidt het woord des Heren, gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven.  [12] Dan zult gij Mij aanroepen en heengaan en tot Mij bidden, en Ik zal naar u horen;  [13] dan zult gij Mij zoeken en vinden, wanneer gij naar Mij vraagt met uw ganse hart.

INTRO: JEREMIA Profeet in een onmogelijke tijd

INTRO: JEREMIA Profeet in een onmogelijke tijd Duiding In totaal is Jeruzalem in de tijd van Jeremia 3x belegerd, wat resulteerde in 3 wegvoeringen. 1. In 604 v.C. Daniel en zijn vrienden (o.a.) 2. In 597 v.C. Ezechiël (o.a.) 3. In 587 v.C.: Jeruzalem verwoest Ten tijde van de brief staat 3. voor de deur. 

INTRO: JEREMIA Profeet met een onmogelijke boodschap 1. God is weg uit Jeruzalem (Vgl. Ezechiël 8-11) 2. De profeten die ‘vrede’ verkondigen profeteren vals 3. Onderwerp je aan de koning van Babel zoals je je aan God onderwerpt 4. Zoekt de vrede dáár …, want 5. God is betrokken in de situatie 6. God heeft daarin het beste met jullie voor… EN … 7. God is jullie dáár vooruit en gaat nieuwe dingen doen

JEREMIA VANDAAG Profeet in een nieuwe tijd De Kerk is ‘in ballingschap’ … en het is maar de vraag of we ooit terugkeren naar ‘het Jeruzalem-model’. ‘De cultus’ … en alles wat we liefhadden ligt overhoop en verkeert in staat van beleg. … en het zoeken naar nieuwe wegen gaat niet vanzelf. Bovendien is het hart ‘arglistig’ (Jer.17:9) en worden we liever ‘naar de oren gepraat’ over ‘vrede’ (Jer. 29:8-9).

JEREMIA VANDAAG God spreekt 1. God is weg uit Jeruzalem (Vgl. Ezechiël 8-11) 2. De profeten die ‘vrede’ verkondigen profeteren vals 3. Onderwerp je aan de koning van Babel zoals je je aan God onderwerpt 4. Zoekt de vrede dáár …, want 5. God is betrokken in de situatie 6. God heeft daarin het beste met jullie voor… EN … 7. God is jullie dáár vooruit en gaat nieuwe dingen doen Als ‘kritisch tegenover’ én (1)… Met een boodschap van hoop (2): God is erbij en wil spreken in de situatie

JEREMIA 29 NBG 1951 Maar… HOE dan? [5] Bouwt huizen en woont daarin, legt tuinen aan en eet de vrucht daarvan;  [6] neemt vrouwen en verwekt zonen en dochters, neemt vrouwen voor uw zonen en geeft uw dochters aan mannen, opdat zij zonen en dochters baren; vermeerdert daar en vermindert niet.  [7] Zoekt de vrede voor de stad waarheen Ik u in ballingschap heb doen wegvoeren, en bidt voor haar tot de Here, want in haar vrede zal uw vrede gelegen zijn. Maar… HOE dan? Jeremia is duidelijk over het ‘hoe’. De sleutel ligt voor ons in het feit dat we het niet moeten doen ‘in eigen kracht’. Het antwoord op ‘hoe’ komt pas daarna.

Even terug: Christus, Onze Heiligmaker Preek van 21 juni 2015 (staat nog op www.ebgtilburg.nl/downloads; Kinderen van de Vader) ‘I long for Jesus to live through me, because I like His character better than mine…’ ‘IK VERLANG ER NAAR DAT JEZUS DOOR MIJ LEEFT, WANT IK HOU MEER VAN ZIJN KARAKTER DAN VAN DAT VAN MIJ…’

MATTHEUS: JEZUS IS (DE) IMMANUËL, GOD MET ONS Mattheus 1:23 Zie, de maagd zal zwanger worden en een zoon baren, en men zal Hem de naam Immanuël geven, hetgeen betekent: God met ons. Mattheus 28:19-20 (lees thuis óók vers 17!) [18] En Jezus trad naderbij en sprak tot hen, zeggende: Mij is gegeven alle macht in de hemel en op [de] aarde. [19] Gaat dan henen, maakt al de volken tot mijn discipelen en doopt hen in de naam des Vaders en des Zoons en des Heiligen Geestes en leert hen onderhouden al wat Ik u bevolen heb. [20] En zie, Ik ben met u al de dagen tot aan de voleinding der wereld.

JOHANNES: JEZUS IS DE (NIEUWE) TEMPEL Joh. 1:14 Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond.. (Grieks: ‘onder ons getabernakeld’) Joh. 2: (lees thuis: vs. 13-25) [19] Jezus antwoordde en zeide tot hen: ‘Breekt deze tempel af en binnen drie dagen zal Ik hem doen herrijzen.’ … [20] De Joden dan zeiden: Zesenveertig jaren is over deze tempel gebouwd en Gij zult hem binnen drie dagen doen herrijzen? [21] Maar Hij sprak van de tempel zijns lichaams.

PAULUS: GELOVIGEN IN JEZUS ZIJN DE NIEUWE TEMPEL 1 Korinthe 6 [19] Of weet gij niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, die in u woont, die gij van God ontvangen hebt, en dat gij niet van uzelf zijt? Vgl. 1 Kor. 3:10-17, 6:12-20, 2 Kor. 6:11-18, Ef. 2:19-22 Kolossers 1:26-27 [26] het geheimenis, dat eeuwen en geslachten lang verborgen is geweest, maar thans geopenbaard aan zijn heiligen.  [27] Hun heeft God willen bekendmaken, hoe rijk de heerlijkheid van dit geheimenis is onder de heidenen: Christus onder u (Gr. ‘In u’), de hoop der heerlijkheid. 

EN… HOE ZIT DAT IN TILBURG? Wie vertelt het hen…? (En hoe?)

DE BRUG - 1: LICHT VOOR DE WERELD Mattheus 5:14 “Gij zijt het licht der wereld. Een stad, die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven.” 

DE BRUG - 2: VERZOENING (VREDE) Johannes 14:27 “Vrede laat Ik u, mijn vrede geef Ik u; niet gelijk de wereld die geeft, geef Ik hem u. Uw hart worde niet ontroerd of versaagd.” Johannes 20:21 “[Jezus] dan zeide nogmaals tot hen: Vrede zij u! Gelijk de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u.” 

EN… HOE ZIT DAT IN TILBURG? Mattheus 5 Gij zijt het licht der wereld. Een stad, die op een berg ligt, kan niet verborgen blijven.  Ook steekt men geen lamp aan en zet haar onder de korenmaat, maar op de standaard, en zij schijnt voor allen, die in het huis zijn. Laat zo uw licht schijnen voor de mensen, opdat zij uw goede werken zien en uw Vader, die in de hemelen is, verheerlijken. Jeruzalem Broekhoven? ‘Kerkelijke activiteit’ weergegeven in bollen Korvel? Fatima?

Mailen mag ook: roccorausch@gmail.com NAPRATEN? Dat kan! Je kunt na de dienst met iemand doorpraten. Je kunt ook voor je laten bidden. Je kunt ook samen met iemand bidden. LAAT JE GELOOF ‘BELICHAMEN’! Mailen mag ook: roccorausch@gmail.com