BaSO-fiche regio Gent ‘Zorg’ gedragen door basisonderwijs & secundaire onderwijs.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleuterparticipatie: netoverstijgende CLB-ervaringen • Kleuters als prioritaire doelgroep • CLB-begeleiding: drie invalshoeken: • Schoolondersteuning •
Advertisements

CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Omgaan met leerstoornissen in het secundair onderwijs
Het zorgsysteem en de 1-zorgroute
Werken met de BaSO-fiche
Warme overdracht naar het voortgezet onderwijs
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Het ontwikkelingsperspectief
Beroepsgeheim en cliëntperspectief
Netwerk VOCODI WELKOM Vrijdag 30 oktober 2009.
MS Landen Tiensestraat Landen 1. Begeleiders  Directie  Leerkracht voor begeleiding van leerstoornissen  Begeleider huiswerkklas  Leerlingbegeleider.
Scolaris... School Met Een Visie. Wij bieden: Verschillende richtingen In een aangenaam klimaat Met aandacht voor de noden van uw kind Individuele begeleiding.
PITSTOP. Programma 9u15 – 9u30: ontvangst 9u30 – 10u: evaluatie ‘09-’10 10u – 10u45: ervaringen scholen ‘09-’10 10u45 – 11u15: projectvoorstel ‘10-’11.
Zorg op school.  Optimale ontwikkeling  Aangepast aan de onderwijsbehoeften  Structurele samenwerking met andere scholen.
Evaluatie van een proces
VERENIGING VOOR ALCOHOL- EN ANDERE DRUGPROBLEMEN (VAD) Een alcohol- en drugbeleid voor het secundair onderwijs.
Implementatie HGD/ HGW
Vrije-CLB-Koepel vzw Maak kennis met het CLB. 2 Voor wie?  Leerlingen  Ook los van de school  En los van de ouders  Ouders  Met hun zorgen en vragen.
GOK in de bijzondere bepalingen Inspiratie- en begeleidingsdocument VCLB- project kansenbevordering.
Vrije-CLB-Koepel vzw Driemaal Taal Kansenbevordering in de hedendaagse CLB- praktijk taalstimulering
2de collegagroep Roze korrels voor zorg!
Terugkoppeling OLB Collegagroep zorg Valérie De Smet 16/1/2014.
De kern van het arrangeren
Lokaal Overlegplatform Antwerpen Secundair Centraal Meldpunt
TIENERZWANGERSCHAP BINNEN DE SCHOOLCONTEXT IVIO Binnenhof Gent
Handelingsgericht samenwerken
Het voortgangsbezoek Inspectie Basisonderwijs schooljaar
Ondersteuningstoewijzing Studieochtend SWV PO RiBA 24 januari
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
Communicatie met ouders
Zorgtoewijzing Passend Onderwijs. Nieuwe aanpak zorgtoewijzing Deze power point geeft een korte impressie van de nieuwe ontwikkelingen van Passend onderwijs.
Kansarmoede en ouderbetrokkenheid
KICK-OFF Planlast 24 maart 2015.
Het Mezennestje vzw KDV & BOKDV.  Voorschoolse opvang van 6u30 tot 9u  Naschoolse opvang van 15u30 tot 19u  Woensdagnamiddag van 12u tot 19u  Vakantie-
LOP Geraardsbergen Basisonderwijs Beleidsintenties 2008 – 2011 Algemene vergadering 3 juni 2008.
GROENE ZORG OOST-VLAANDEREN Boeren aan welzijn Welzijn met boeren EFRO Zorgboerderijen en Onderwijs.
LOP SECUNDAIR 7/6/ Betrokken ouder, tevreden ouder.
Passend onderwijs. Opbouw presentatie Passend onderwijs Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Het liefst een school in de buurt. De beste kansen.
Afdeling PGL 17 november KSE examens  Procedure niveautoetsen en examens  Aanvraag extra faciliteiten - Uitstroom  Vervolgonderwijs MBO  Arbeid/dagbesteding.
Weigering van lln met specifieke onderwijsbehoeften Inschrijven onder de ontbindende voorwaarde van onvoldoende draagkracht.
Evaluatie van de voorbije werking SG via CODI (én het CASS). “ Kijken naar het verleden met het oog op het nemen van beslissingen voor de toekomst ”. Een.
Infopunt Onderwijs Wat vragen ouders? “De juf zegt dat mijn kind niet mee is in de klas. Maar ik vind dat hij heel slim is! Kan ik mijn kind laten testen.
GO! onderwijs voor anderstalige nieuwkomers Wat zijn in het kort de regels voor het organiseren van onthaalonderwijs in het basis- en secundair onderwijs.
M-decreet Een korte toelichting.
STUURGROEP KZ 25 februari AGENDA Opvolging vorige bijeenkomst 19 maart 2015 Pedagogisch raamwerk. Alle documenten van de studiedag via onze website:
Infopunt Onderwijs Gedeeld belang Voor alle partijen: Geslaagde schoolloopbaan/succesvol onderwijstraject als gemeenschappelijk belang.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
Kindcentrum [naam] Voor ieder kind van 0 tot 13 jaar!
Departement Onderwijs en Opvoeding Stad Gent Departementshoofd Luc Heyerick.
Passend onderwijs.
Brugfiguren onderwijs…. hulpverleners met een toverstokje?
Studiedag: Hoe werken LOP’s mee aan gekwalificeerde uitstroom
Johan van de Watering en Gerard Kusters
Visie op zorg DOOSG – IVA SOG
Het zorgcontinuüm.
Het iCLB Gent in het Atheneum Wispelberg
Gelijke Onderwijskansen LOP/SO Gent
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Bedenkingen over beroepsgeheim en ambtsgeheim (discretieplicht)
Hasselt LOP BaO en SO Algemene Vergadering
Nieuwe onderwijsregelgeving basisonderwijs
Info-avond aanmelden Welkom LOP/SO Gent.
Infodag onderwijs Welkom!
Wie is Meester Cédric ? Mijn ervaring - Ik geef al les sinds 2003.
Pedagogische begeleiding Mechelen-Brussel
LOP Secundair onderwijs
Getuigschrift BaO en getuigschrift bereikte doelen
Het iCLB Gent in het Atheneum Wispelberg
VCLB Kernprocessen Waarom gemaakt
Inschrijvingen voor schooljaar Wat verandert er
Transcript van de presentatie:

BaSO-fiche regio Gent ‘Zorg’ gedragen door basisonderwijs & secundaire onderwijs

BaSO-fiche regio Gent schooljaar BaSO-fiche regio Gent Visie op zorg Visie op zorg ‘Partners’ in een ‘proces’ ‘Partners’ in een ‘proces’ Wat is de BaSO-fiche niet? Wat is de BaSO-fiche niet? Principes Principes Gevraagd engagement van het basisonderwijs Gevraagd engagement van het basisonderwijs Gevraagd engagement van het secundair onderwijs Gevraagd engagement van het secundair onderwijs Gevraagd engagement van het CLB Gevraagd engagement van het CLB De Baso-fiche vandaag De Baso-fiche vandaag Planning schooljaar … Planning schooljaar …

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Visie op zorg Continuïteit in de zorg voor elke leerling Continuïteit in de zorg voor elke leerling Warme overdracht Warme overdracht Maximale zorg voor elk kind. Maximale zorg voor elk kind. Degelijke opvang + onthaal in het secundair onderwijs Degelijke opvang + onthaal in het secundair onderwijs Zorgzaam inschrijvingsbeleid Zorgzaam inschrijvingsbeleid Zorg om de privacy Zorg om de privacy Positieve benadering Positieve benadering Sterke betrokkenheid van ouders én leerlingen Sterke betrokkenheid van ouders én leerlingen Handelingsgericht Handelingsgericht Gedeelde zorg Gedeelde zorg

BaSO-fiche regio Gent schooljaar ‘Partners’ in een proces Drie scholengemeenschappen secundair onderwijs regio Gent Drie scholengemeenschappen secundair onderwijs regio Gent Scholengemeenschappen basisonderwijs regio Gent Scholengemeenschappen basisonderwijs regio Gent Buitengewoon onderwijs Buitengewoon onderwijs Vrij CLB regio Gent Vrij CLB regio Gent Diocesane pedagogische begeleiding Diocesane pedagogische begeleiding

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Partners in een ‘proces’ Afstemming van zorg van het secundair onderwijs op het basisonderwijs. Afstemming van zorg van het secundair onderwijs op het basisonderwijs. De BaSO-fiche is een ‘experimentele’ stap in het geheel van initiatieven. De BaSO-fiche is een ‘experimentele’ stap in het geheel van initiatieven. Aandacht voor een gedeeld proces is hier erg belangrijk. Zoeken naar een dragend zorgdocument moet een meerwaarde zijn voor elke partner. Aandacht voor een gedeeld proces is hier erg belangrijk. Zoeken naar een dragend zorgdocument moet een meerwaarde zijn voor elke partner.

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Wat is de BaSO-fiche niet ? Een registratieformulier voor de statistieken Een registratieformulier voor de statistieken Een middel om jongeren kansen te ontnemen (stigmatiseren) Een middel om jongeren kansen te ontnemen (stigmatiseren) Een toelatingsvoorwaarde Een toelatingsvoorwaarde Een selectiecriterium bij inschrijvingen Een selectiecriterium bij inschrijvingen Een formulier voor het CLB-dossier Een formulier voor het CLB-dossier

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Principes(1) Win-win voor BaO en SO: wederzijds engagement Win-win voor BaO en SO: wederzijds engagement Voor elke leerling een fiche Voor elke leerling een fiche Minimale planlast – inbouwen in zorgbeleid Minimale planlast – inbouwen in zorgbeleid Info aankruisen of kort formuleren Info aankruisen of kort formuleren Alleen info die relevant is voor SO Alleen info die relevant is voor SO Niet bedreigend, wel het kind kansen geven Niet bedreigend, wel het kind kansen geven

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Principes (2) Stimulans tot communicatie met ouders en leerlingen: geen fiche zonder gesprek!! Stimulans tot communicatie met ouders en leerlingen: geen fiche zonder gesprek!! Binnen de basisschool ontstaat een Baso-fiche enkel en alleen na constructieve communicatie met ouders en leerlingen. Binnen de basisschool ontstaat een Baso-fiche enkel en alleen na constructieve communicatie met ouders en leerlingen. Ouder blijft houder en overdrager van de informatie Ouder blijft houder en overdrager van de informatie Ouder geeft toestemming om contact op te nemen met de basisschool Ouder geeft toestemming om contact op te nemen met de basisschool Privacy wordt gerespecteerd Privacy wordt gerespecteerd

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Gevraagd engagement van het basisonderwijs De BaSO-fiche groeit uit het overleg binnen het MDO in samenwerking met het CLB De BaSO-fiche groeit uit het overleg binnen het MDO in samenwerking met het CLB Fiches worden met de nodige zorg samen met leerling en ouders ingevuld Fiches worden met de nodige zorg samen met leerling en ouders ingevuld Contactpersoon – zorgcoördinator – maakt de nodige tijd vrij voor vragen vanuit het SO Contactpersoon – zorgcoördinator – maakt de nodige tijd vrij voor vragen vanuit het SO Aandacht voor positieve taal bij de formulering Aandacht voor positieve taal bij de formulering

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Gevraagd engagement van het secundair onderwijs Erkenning van de gegeven zorg in het BaO Erkenning van de gegeven zorg in het BaO Verder zetten van de gepaste zorg Verder zetten van de gepaste zorg Duidelijkheid nastreven: kunnen we deze leerling de nodige zorg geven? Duidelijkheid nastreven: kunnen we deze leerling de nodige zorg geven? Discreet omgaan met de aangereikte informatie Discreet omgaan met de aangereikte informatie Het informeren van de basisscholen i.v.m. leerresultaten oud-leerlingen Het informeren van de basisscholen i.v.m. leerresultaten oud-leerlingen Het informeren over de bereikbaarheid van de Baso-fiche. Het informeren over de bereikbaarheid van de Baso-fiche.

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Gevraagd engagement van het CLB BaSO fiche inwerken in de procedure schoolloopbaanbegeleiding BaSO fiche inwerken in de procedure schoolloopbaanbegeleiding Betrokkenheid bij schooloverleg rond BaSO-fiche Betrokkenheid bij schooloverleg rond BaSO-fiche Het verduidelijken van de zorgbehoeften (multidisciplinair) ook in afspraak met ouders en leerling. Het verduidelijken van de zorgbehoeften (multidisciplinair) ook in afspraak met ouders en leerling. Hulp bij handelingsplanning Hulp bij handelingsplanning Contact verzorgen met externe diensten Contact verzorgen met externe diensten

BaSO-fiche regio Gent schooljaar BaSO-fiche Schooljaar Evaluatie – follow-up Evaluatie – follow-up Outputgegevens (registratielijst Baso-fiche) Outputgegevens (registratielijst Baso-fiche) Procedure Procedure Inhoudelijk Inhoudelijk Timing : Timing : Wanneer in de loop van het schooljaar ? Wanneer in de loop van het schooljaar ? Integratie met eigen zorgfiche Integratie met eigen zorgfiche

BaSO-fiche regio Gent schooljaar BaSO-fiche – bijsluiter (1) 1. Identificatiegegevens 1. Identificatiegegevens Functie contactpersoon kan verschillen Functie contactpersoon kan verschillen 2. Belangstellingspunten of bijzondere 2. Belangstellingspunten of bijzondere vaardigheden vaardigheden Positieve insteek Positieve insteek Focussen op wat het kind goed kan Focussen op wat het kind goed kan Aanstippen via motiverend gesprek Aanstippen via motiverend gesprek Belangrijk bij zoeken mogelijke schoolloopbaan Belangrijk bij zoeken mogelijke schoolloopbaan Minstens 1 item aankruisen Minstens 1 item aankruisen

BaSO-fiche regio Gent schooljaar BaSO-fiche – bijsluiter (2) 3. Gekregen zorg in de basisschool 3. Gekregen zorg in de basisschool Alleen invullen wat echt relevant is Alleen invullen wat echt relevant is Duur ≠ studiejaar Duur ≠ studiejaar Verdient opvolging = signaalfunctie Verdient opvolging = signaalfunctie 4. Officieel vastgestelde leer- en ontwikkelingsstoornissen 4. Officieel vastgestelde leer- en ontwikkelingsstoornissen Geen officieel attest ≠ geen zorg Geen officieel attest ≠ geen zorg Officieel attest van CLB of andere instantie Officieel attest van CLB of andere instantie CLB-er als vertrouwenspersoon CLB-er als vertrouwenspersoon Correcte informatie = verantwoordelijkheid ouders Correcte informatie = verantwoordelijkheid ouders

BaSO-fiche regio Gent schooljaar BaSO-fiche – bijsluiter (3) 5. Schoolloopbaanadvies 5. Schoolloopbaanadvies Optiegedeelte of beroepenveld wordt aangevuld. Optiegedeelte of beroepenveld wordt aangevuld. Officiële lijst gebruiken Officiële lijst gebruiken Keuze van de ouder, het kind en de school kan en mag verschillen Keuze van de ouder, het kind en de school kan en mag verschillen 6. Vak van de ouders/kind 6. Vak van de ouders/kind Wordt door ouders en/of kind ingevuld Wordt door ouders en/of kind ingevuld

BaSO-fiche regio Gent schooljaar BaSo-fiche Planning schooljaar Doorgeven van leerlingresultaten gekoppeld aan het speicifieke zorgverhaal Doorgeven van leerlingresultaten gekoppeld aan het speicifieke zorgverhaal Dit betekent dat elke secundaire school bij het doorsturen van de resultaten ook doorgeeft of de baso-fiche werd doorgegeven. Dit betekent dat elke secundaire school bij het doorsturen van de resultaten ook doorgeeft of de baso-fiche werd doorgegeven. Dit binnen een bepaalde tijd : voor de kerstvakantie Dit binnen een bepaalde tijd : voor de kerstvakantie Het uniformiseren van attesten Het uniformiseren van attesten De aangeboden attesten kunnen best door logopedisten of CLB uitgeschreven te worden De aangeboden attesten kunnen best door logopedisten of CLB uitgeschreven te worden

BaSO-fiche regio Gent schooljaar Veel gestelde vragen -Wat gebeurt er met de BaSO-fiche in de -Wat gebeurt er met de BaSO-fiche in de school en wie zal er allemaal gebruik van school en wie zal er allemaal gebruik van maken? maken? -Kunnen ouders gerust zijn dat er geen -Kunnen ouders gerust zijn dat er geen misbruik gemaakt wordt van de misbruik gemaakt wordt van de gegevens? gegevens? Ouders zijn soms bang dat hun kind op Ouders zijn soms bang dat hun kind op voorhand een stempel zal krijgen! voorhand een stempel zal krijgen! -Krijgen de scholen de gegevens niet vanuit het CLB? -Krijgen de scholen de gegevens niet vanuit het CLB? -Zal er ook met de ouders geëvalueerd worden i.v.m. de ervaringen -Zal er ook met de ouders geëvalueerd worden i.v.m. de ervaringen met het gebruik van de BaSO-fiche? met het gebruik van de BaSO-fiche? -……. -…….