De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Getuigschrift BaO en getuigschrift bereikte doelen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Getuigschrift BaO en getuigschrift bereikte doelen"— Transcript van de presentatie:

1 Getuigschrift BaO en getuigschrift bereikte doelen
Dicocodidag 14 december 2018

2 Getuigschrift bereikte doelen
MAATREGELEN beslist of te beslissen tijdens deze legislatuur Om te voldoen aan volgende doelstellingen uit het masterplan 20) Op een eenduidige wijze omgaan met de objectieve maatstaf voor de uitreiking van het getuigschrift basisonderwijs. 21) Verbeteren overgang basisonderwijs - secundair onderwijs.

3 Wijziging via onderwijsdecreet XXIX
Dit schooljaar zouden basisscholen voor het eerst een getuigschrift basisonderwijs óf een getuigschrift bereikte doelen uitreiken aan elke leerling die het lager onderwijs verlaat. Leerlingen die het getuigschrift basisonderwijs niet behalen, zouden vanaf dit schooljaar, conform een wijzigingsbepaling in onderwijsdecreet XXVII (uitgesteld met een schooljaar d.m.v. OD XXVIII), een “getuigschrift bereikte doelen” ontvangen. Het draagvlak voor dat laatste blijkt echter te klein. Daarom besliste de Vlaamse Regering - onder voorbehoud van goedkeuring door het Vlaams Parlement - het niet in te voeren. Dit getuigschrift bereikte doelen wordt nu geschrapt, wat betekent dat een leerling ofwel het getuigschrift basisonderwijs ontvangt, ofwel geen getuigschrift ontvangt. Concreet: in onderwijsdecreet 29 wordt hiervoor een wijzigingsbepaling opgenomen.

4 Voorgeschiedenis Masterplan hervorming SO 2013
Op een transparante en eenvormige manier omgaan met het uitreiken van een getuigschrift basisonderwijs (doel op middellange termijn). Sept of 2016: BVR dat de toegang tot de A-en B-stroom strikt regelt. Enkel wie geen getuigschrift basisonderwijs behaalt, heeft toegang tot de B-stroom; leerlingen met een getuigschrift basisonderwijs moeten naar de A-stroom (cfr. structuur 1ste graad) met als doelstelling dat elke leerling op de juiste plaats terechtkomt bij de instroom in het SO De Vlor onderschreef in zijn advies over de oriëntatienota al de nood aan een versterking van de betekenis van het getuigschrift basisonderwijs als basis voor de instroom in het secundair onderwijs maar stelde een alternatief voor om de procedure voor het uitreiken van een getuigschrift basisonderwijs te verbeteren.

5 Voorgeschiedenis Onderwijsdecreet XXVII
aanpassing van de regelgeving inzake het getuigschrift basisonderwijs. Het is voortaan de bedoeling dat elke leerling een getuigschrift krijgt: Hetzij een getuigschrift dat zoals voorheen aangeeft dat een leerling in voldoende mate de doelen uit het leerplan bereikt hebben en dat dan toegang geeft tot het eerste leerjaar A. Hetzij een getuigschrift dat – indien de leerling de genoemde doelen niet in voldoende mate bereikt heeft – aangeeft welke doelen wel bereikt zijn en toegang geeft tot het eerste leerjaar B.

6 Voorgeschiedenis Koppeling met SO:
de toelating tot 1A en tot 1B op basis van deze getuigschriften wordt later ingeschreven in de regelgeving secundair onderwijs (= toelatingsvoorwaarden secundair onderwijs). Het getuigschrift basisonderwijs zal toegang verlenen tot 1A, het getuigschrift van bereikte doelen tot 1B. Onderwijsdecreet XVIII Invoering werd met één schooljaar uitgesteld tot

7 Voorgeschiedenis Uitwerking model getuigschrift bereikte doelen
Loutere oplijsting/afvinklijsten – meerwaarde door alle partners in vraag gesteld (incl. VLOR)

8 Decreet basisonderwijs
Art. 53 decreet basisonderwijs: Het schoolbestuur van een erkende school kan, op voordracht en na beslissing van de klassenraad een getuigschrift uitreiken aan de regelmatige leerlingen uit het gewoon lager onderwijs. De klassenraad oordeelt autonoom welk getuigschrift een leerling krijgt: - 1° hetzij een getuigschrift basisonderwijs, dat aangeeft dat de regelmatige leerling in voldoende mate die doelen uit het leerplan die het bereiken van de eindtermen beogen heeft bereikt; - 2° hetzij, indien de leerling het in punt 1° vermelde getuigschrift basisonderwijs niet krijgt, een getuigschrift dat aangeeft welke doelen de leerling wel bereikt heeft.

9 Decreet basisonderwijs
Art. 54bis decreet basisonderwijs Leerlingen in het gewoon en het buitengewoon lager onderwijs die het getuigschrift basisonderwijs niet behalen, ontvangen een verklaring met het aantal en soort gevolgde jaren lager onderwijs, een schriftelijke motivering waarom het getuigschrift basisonderwijs niet uitgereikt werd, alsook aandachtspunten voor de toekomst.

10 Waarom schrapping getuigschrift BD?
Uit herhaalde signalen bleek dat het onderwijsveld de keuze voor een “getuigschrift bereikte doelen” in het geheel niet als een meerwaarde ervaart en er ook planlastvermeerdering inziet. Het onderwijsveld wil blijven kunnen inzetten op een brede evaluatie van leerlingen en op een systeem van brede informatiedeling tussen basisonderwijs en secundair onderwijs. Zo kan informatie over welke doelen de leerlingen op het einde van het basisonderwijs hebben verworven, beter deel uitmaken van de BASO-fiche die basisscholen gebruiken om de secundaire school te informeren. Geciteerd uit de memorie van toelichting OD 29

11 Wat met toegang tot SO? De bestaande praktijk voor het basisonderwijs blijft dus kracht. Voor het secundair onderwijs zijn nieuwe toelatingsvoorwaarden in het BVR modernisering SO opgenomen (m.i.v. 01/09/2019) A-stroom  houders van het getuigschrift basisonderwijs B-stroom  1° de houders van het getuigschrift dat aangeeft welke doelen de leerling in het basisonderwijs heeft bereikt; 2° de leerlingen die geen houder zijn van het getuigschrift van basisonderwijs of van het getuigschrift dat aangeeft welke doelen de leerling in het basisonderwijs heeft bereikt, maar uiterlijk op 31 december na de aanvang van het schooljaar de leeftijd van twaalf jaar bereiken; 3° de leerlingen die tijdens het schooljaar overgaan van het eerste leerjaar A naar het eerste leerjaar B op voorwaarde van een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad.”.

12 Evaluatiepraktijk in basisonderwijs
Waarop baseert de klassenraad zich? Heeft de leerling in voldoende mate de doelen uit het leerplan die de eindtermen beogen bereikt? Totaalbeeld van het kind, het gaat dus noch om een verenging tot enkele leergebieden, noch om een ‘afvinken’ van alle leerplandoelen = breed evalueren Rol en functie van de BASO-fiche? Zoveel mogelijk relevante informatie in functie van de leerbehoeften van een leerling doorgeven

13 Evaluatiepraktijk in basisonderwijs

14 Evaluatiepraktijk in basisonderwijs

15 Vragen? Contactgegevens:
Anja Preuveneers – team leerplichtonderwijs (OOP) Els Gallin – hoofdadviseur PBD


Download ppt "Getuigschrift BaO en getuigschrift bereikte doelen"

Verwante presentaties


Ads door Google