Samenwerking Zorgverzekeraar - Gemeente

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Informatiebijeenkomst cliëntenraden en cliëntenorganisaties Verpleging, Verzorging & Thuiszorg 22 mei 2014.
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Innoveren voor gezondheid
Resultaatgericht Samenwerken
Ervaringen in samenwerking
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Lezing NVAG Romke van der Veen Utrecht, 12 januari 2012
Wet maatschappelijke ondersteuning De Kracht van verbinden November 2010.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Wmo-AWBZ in regio Alblasserwaard- Vijfheerenlanden
Decentralisatie AWBZ april 2013
Handen in Een Burgers, zorgaanbieders en zorg- en welzijnsprofessionals werken met plezier samen en zijn tevreden over de resultaten. Een zorgmodel waarin.
WMO - Communicatie- Inspraak belangenbehartigers Praktijk WMO-adviesraad in de gemeente Brummen.
Opzet van de workshop Kennismaken
Kansen & uitdagingen Een b r e d e participatiewet
Opdracht Processtappen formuleren om te komen tot afbakening van geldstromen rond wijk- ondersteuningsteams (WOTs of sociale wijkteams SWTs)
Voorzitter programmacommissie NPO
Agenda voor een Nationaal Programma Preventie NPP Inzet NPHF Federatieraad mei 2013.
Geintegreerde eerstelijns Zorg (GEZ)
Programma Zichtbare schakel De wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt
Beleid dementiezorg VGZ 2013
Zorg nieuwe stijl.
Presentatie Geert Keser 5 november 2010
Kernprocessen van de Act methodiek
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
Integrale zorg een stap verder brengen
Transitie-arrangement Wmo Regio Amersfoort
Integrale zorg ‘Het geheel zien in elk deel én in elk deel in het geheel zien’ Wat gebeurt er? Integrale zorg koopt zorg in met een focus op kwaliteit,
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Sociale teams wat werkt (en in welke situatie)?
Hervorming langdurige zorg
Van AWBZ naar Wmo Individuele Begeleiding Dagbesteding Vervoer
Transitie langdurige zorg
Met taal versta je elkaar
De rol van de zorgverzekeraar bij populatiebekostiging
Opnieuw samen leven met elkaar Presentatie Congres 25 november 2014.
Prof.dr. Micha de Winter Universiteit Utrecht
Leiden Grip op nieuwe taken Gevolgen, risico's en sturingsmogelijkheden bij de decentralisatie van de jeugdzorg en de AWBZ.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Positieve gezondheid FLOW: Centrum voor revalidatie & preventie chronische ziekten Máxima Medisch Centrum 15 juni 2015 Nicole Tenbult, verpleegkundig specialist.
Gemeentelijke monitor Sociaal Domein
Dorpen en zorg in Drenthe 1. 2 Inwoners:ca. 5,4 mln.Verzekerden: ca. 5 mln. ZorgkantoorZorgverzekeraar Zorgkosten: ca. 7 mld.Zorgkosten: ca. 10 mld. RepresentatieEigen.
Fact pack GGZ NHN_Jko1.pptx VGZ Curatieve GGZ Sep 11.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Decentralisatie AWBZ Gemeentelijke aanpak. College Zorg en Welzijn (CZW) Bestuurlijk overlegplatform Zeeuwse gemeenten (13) en Provincie (sinds 2005)
Ontwikkelingen in de Dordtse wijken 15 mei drs Jan Schalk.
Hervorming Langdurige Zorg Transitie Vivent Thuiszorg Terug naar de Bedoeling.
Verzekeraars actief in gemeenten MO groep / Utrecht Pieter van Haren 10 juni 2013.
OP DE TOEKOMST VOORBEREID investeringen in vernieuwing van het sociaal domein Adviescommissie 19 maart 2013.
Bestuurlijke aanbesteding Beschermd wonen en 24-uursopvang Fysieke overlegtafel 9 juni 2016.
2 jaar Veens: Verhalen & Feiten Gemeente: Veranderingen in het sociale Domein: het moet anders in Veenendaal ! Model Veenendaal - aanbesteding Vitras,
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Campagne en coalitievorming Contact met politieke partijen 30 januari 2014.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Positieve gezondheid in de praktijk
De sociale wijkteams in Leiden
Resultaatgericht Samenwerken
Sturen op ambitie in het sociaal domein
Definitie Thuisondersteuning (concept) - 1
Sociaal Juridische Dienstverlening
Sturen op resultaat in Jeugd en Wmo
Vluchtelingen en asielzoekers
SamenOud Herontwerp van het zorgaanbod: naar vraaggerichte, samenhangende, proactieve en preventieve zorg en begeleiding voor ouderen (75+) Coen Ronde Leergemeenschap.
bij kwaliteit en outcome
Maatschappelijk partnerschap in kwaliteit
Blended Care .. Meer E I G E N R E G I E door
Wmo beleid in de Drechtsteden
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Monitoring Vooral om van te leren.
Transcript van de presentatie:

Samenwerking Zorgverzekeraar - Gemeente Leonie Voragen Walter Klein Bleumink

Wat is een wijknetwerk?

Samenwerking met gemeenten De traditionele driehoek wordt een ruit: burger zorgverzekeraar zorgaanbieder gemeente

Convenanten Beleidsagenda’s altijd uitgangspunt Doel is samenwerking op snijvlakken vormgeven en daardoor nieuwe infrastructuur van zorg en welzijn creëren Nu met 21 gemeenten convenanten Looptijd verschilt van 3 – 5 jaar Uitvoeringsprogramma’s per gemeente

Wat willen we weten (film) Vanuit een multidisciplinair team +/- 150 indicatoren geduid in relatie tot het wijkteam Esther Interventies = Het werk van het wijkteam.

Monitoring Wijknetwerken richt zich op stuurinformatie Stakeholders (zorgkantoor, gemeente, wijkteam) en VGZ willen stuurinformatie om vast te stellen: Of de investering in wijknetwerken legitiem is (kosten vs kostenbesparing) Of de interventies positief bijgedragen aan gezondheid en welzijn in de wijk (kwaliteit van leven, klantbeleving, zelfredzaamheid) Of de huidige werkwijze van de stakeholders effectief is met betrekking tot outcome die we constateren Duiden van resultaat voor Esther is klantervaring en kwaliteit afgezet tegen de zorgkosten. 5 augustus 2013 – Werkgroep Monitoring & Indicatoren

Focus van wijknetwerken gaat buiten de cure-gerichte definitie; een integrale blik... Meer dan alleen ‘zorg’ conform de ‘Zvw’ definitie; Care én Cure én Participatie én …. Zvw (VGZ); WLZ (zorgkantoor VGZ); én Gemeente Meer dan alleen kosten: uitkomst van (goede) zorg, is (betere) gezondheid of welzijn. Startpunt is niet een ‘zorgvraag’ maar een ‘hulpvraag’; dat kan zelfs buiten het zorg-veld liggen (welzijnskarakter), bijvoorbeeld met de insteek om een toekomstige zorgvraag te voorkomen

…en benadert de burger vanuit dimensies van positieve gezondheid Dimensies van positieve gezondheid (Machteld Huber): Lichaamsfuncties Mentale functies & - beleving Spirituele dimensie Kwaliteit van Leven Sociaal-maatschappelijke participatie Dagelijks functioneren Focus cure Focus cure Focus cure Wijknet-werken Focus cure Focus cure Focus care

Indicatoren vertaald in 4 instrumenten De populatie scan en de kritische succes factoren resulteren samen met de werkwijze in outcome indicatoren Kwaliteit, Klantbeleving Zorgkosten Outcome Populatie scan Kritische Succes Factoren Mate van integratie Professionaliteit leden Opbouw wijkteam In totaal 11 Instrument voor ophalen Kwaliteit en Klantbeleving Zelfredzaamheid Participatie Kwaliteit van leven Toegankelijkheid Bejegening Beschikbaarheid Zorgkosten Monitor ZVW AWBZ (WMO) Het wijkteam Kenmerken van de burger Demografisch Sociaal economisch Diagnoses /aandoeningen Korte toelichting belang meten van Outcome; is het enige waarop je daadwerkelijk kan aantonen dat iets succesvol is geweest. Proces en structuur moet je in beeld hebben om de outcome te kunnen duiden voor zover je daar ZELF, als organisatie wat aan kan doen (met wijknetwerken, het wijkteam, de gemeente en VGZ) Burgers en hun kenmerken en gedrag moet je in beeld hebben om dat deel van de outcome te kunnen duiden en verschillen met resultaten bij gelijksoortige interventies (andere wijken, andere gemeenten) te kunnen duiden.

Klant onderzoek Samen met onderzoeksinstituut ITS (Radboud Universiteit Nijmegen) Samen met Gemeenten Medemblik, Venlo, Nijmegen, Rotterdam, Gouda, Den Bosch en NPCF en Zorgbelang Vorig jaar een gevalideerd instrument Inzetbaar per wijkteam Uitkomsten worden geïntegreerd in dashboard Onderwerpen zijn: Persoonlijke gegevens (5) Kwaliteit van leven (5) Participatie (6) Hulpvraag (6) Kwaliteit wijkteam (46) Achtergrond informatie (7)

Aan het werk Stimuleren van eigen kracht nog gering en het merendeel van respondenten geeft aan dat er geen zorgplan is opgesteld Samenwerking tussen formele en informele zorg komt nog niet van de grond Meer dan een kwart vindt dat ze te weinig mensen spreken in de wijk en een ruime meerderheid doet zelden of nooit mee met georganiseerde activiteiten in de wijk In de meeste gevallen heeft de cliënt zelf contact opgenomen met het wijkteam en de hulpvraag heeft het vaakst betrekking op gezondheidsproblemen

Veel plezier vandaag