Betere Performance met soft controls

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
2010 CENTRAAL FONDS VOLKSHUISVESTING Borging Waarden Woningcorporaties Nulmeting Integriteitsbeleid Regiobijeenkomsten voor interne toezichthouders bij.
Advertisements

Regie op locatie een middel op weg naar een Goed Leven voor cliënten, Mooi Werk voor medewerkers en een Financieel gezonde organisatie!
Ervaringen in samenwerking
situationeel leiderschap
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Module B: De ‘Whole School Approach’
Feb 2014 Leiderschap & Professionele Ruimte Joost van der Stoep Organisatiewetenschappen (VU Amsterdam) Organisatie en Personeelsbeleid Rijk (BZK)
RESULTAATGERICHT WERKEN in verbinding met de totale organisatie
Over consumenten, gedrag en marketing
Hoe HPO is de Kinderopvang? High Performance Organisaties
Risico’s en gevaren van techniek
Visie op HNW juni Belang van een Visie Een Visie op Werken is de overkoepelende beschrijving hoe een organisatie werk in de toekomst ziet. De visie.
Een (gans)andere kijk op ... high performance
Interne Communicatie Masterclass NFK 24 november 2012 Marjan Engelen.
Motivatie van de professional Willy Limpens
Impact van Goede Doelen Organisaties 13 december 2010
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
COMPETENTIEONTWIKKELING
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
De HR-Businesspartner als servant-leader
Taakinvulling door de rekenkamer
The Human side of Enterprise Douglas Mcgregor. conventional view ► Het management is verantwoordelijk de productie elementen ► Werknemers moeten aangemoedigd.
Organisatie-ethiek Wat is het ? Wat heb je er aan ?
Management van gedrag Hoofdstuk 8 Leiderschap 1.
De aard en effectiviteit van management
Organisatiestructuur en
Gedrag in organisaties, 10e editie
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Leiderschap in het publieke domein Observaties en ervaringen Leo Lenssen Boardroom Bestuurders Primair Onderwijs 10 december 2009.
© de vries business consultancy, 2008
Organisatie in verandering De implementatie van digitaal werken
inzicht op de invloed van veranderingen op het gedrag van medewerkers
Met Stakeholders Gedeelde Visie
Workshop ‘visieversneller’
Procesbetrouwbaarheid, efficiency, kwaliteit en veiligheid
Een zorgsysteem voor betere arbeidsomstandigheden
Connected Company & The Digital WorkSpace Roland Hameeteman 29 april 2015.
7 Kernwaarden van Delta Lloyd Groep
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Mind Us INCLUSIE Voorwoord De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) veronderstelt dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Maar hoe vanzelfsprekend.
Agenda Inleiding en Lagerhuis: Proces management en proces keten optimalisatie gaat ons helpen inzicht te krijgen in de impact van toekomstige veranderingen.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Organisatie en Beleid Bijeenkomst 1: Werken in een organisatie I
Naar een duurzaam HRM beleid
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
1 Cultuur Profielen & Programma’s GEDRAG Visie op leiderschap persoonlijke beleving business strategie transfer.
Regie op locatie een middel op weg naar een Goed Leven voor cliënten, Mooi Werk voor medewerkers en een Financieel gezonde organisatie!
Certificering van assetmanagement
PERSONEELSMANAGEMENT PPT 3 Onderdeel : LEIDING GEVEN.
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Workshop Rendement in opleiden Transvorm – 1 juni 2015 Stephan Obdeijn en Carlijn Hoedemaker.
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
Ondernemend gedrag VECON 14 juni 2016.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Financiële rechtmatigheid
the digital workspace Connected Company & The Digital WorkSpace
Psychologie Les 1: Introductie.
Everyone's dream can come true if you just stick to it and work hard.
Een vergadering organiseren
Het Sociale Consumenten Brein
Vergadering Personeelsdienst
OPENINGSCASE: HSBC Malaysia: meester in veranderingsmanagement
Return On I…. Bestaat sinds We doen al tijdje mee
Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn.
STRATEGIE MANAGEMENT STRUCTUUR CULTUUR PROCESSEN MEDEWERKERS
Veiligheidsprogramma’s toen…
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Aan de slag met werkdruk: nieuwe plannen uit de sector
Vernieuw je HR-cyclus.
Transcript van de presentatie:

Betere Performance met soft controls 12 mei 2015

Agenda Welkom Introductie Stellingen Theorie Dilemma’s Discussie / presentatie Evaluatie Afsluiting

Introductie Frank Bieleman Martijn Nuijten

Introductie | In de media Bron: Tijdschrift Controlling november 2014 10 september 2014 © Het Financiële Dagblad Management ‘Medewerkers en patiënten De regie geven over hun eigen locatie’ Bron: FD 17-11-2014 Levenslessen Pieter de Kroon “weg met de bazen” Lars Kolind en Jacob Bøtter in Tijdschrift Controlling mei 2014

Stellingen Weet iedereen wat soft controls zijn? Performance verbetering leidt tot meer winst Iedere organisatie stuurt met soft controls Soft controls dragen bij aan sneller reageren op actuele ontwikkelingen Soft controls zijn de controls voor de toekomst Verandering van mix hard en soft controls stelt andere eisen aan CFO’s Soft controls zijn de verantwoordelijkheid van het management en niet van de controller Soft controls kun je niet bewijzen, je kunt ze niet eens waarnemen laat staan gebruiken als stuurmiddel Soft controls kun je niet meten Soft controls kennen geen normenkader

Theorie | Vandaag gaan we nader in op: Wat is betere performance? Hard vs Soft controls Wat is definitie van soft controls? Voorbeelden van soft controls Waarom soft controls?

1. Wat is betere performance? Het behalen van gestelde doelen met steeds minder middelen waarbij het niet alleen gaat om de technische aspecten met de verbruikte middelen maar ook om de motivatie en gedrag van de medewerkers (Otley 1999) Stijging of daling van een waarde over een bepaalde periode ten opzicht van een vergelijkingsmaatstaf (De Waal, 2003) Interactief gebruik van performance measurement systeem gericht op het verzamelen van input voor strategische keuzes en daarmee het behalen van concurrentievoordeel (Simons, 1990) Begrijpen wat de performance inhoud en hoe deze kan leiden tot concurrentie voordelen (Chenhall, 2005) Performance is beter als de prestaties leiden tot structureel concurrentievoordeel.

2. Hard vs Soft controls Wetenschap Hard controls Soft controls Aardema en Puts (2008) Tight Loose Merchant en Van der Stede (2007) Result controls Diagnostic controls Personnel controls Cultural controls Simons (1995) Boundary controls Belief systems Interaction controls Hofstede (1981) Cybernetisch Routine control Expert control Trial & error control Niet cybernetisch Intuitive control Judgement control Political control

2. Hard vs Soft controls Hard controls: Beheersingsmaatregelen die kunnen leiden tot directe gedragsveranderingen Goed waarneembaar en dus goed toetsbaar Zoals planning en control, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden (De Heus en Stremmelaar, 2000) Soft controls: The human dimension of control (COSO, sinds 1992) People’s integrity and ethical value (James Roth, 1997) Beheersingsmaatregelen die meer dan hard controls appelleren aan het persoonlijk functioneren van medewerkers. (De Heus en Stremmelaar, 2000) Beheersingsmaatregelen gericht op sociale, culturele en psychologische factoren die bepalend zijn voor de doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid in organisaties. (F. Leeuw, 2008) Sturings- en beheersingsmaatregelen die erop gericht zijn om gewenst, integer gedrag bij medewerkers en management te bevorderen. (Lückerath, 2011)

3. Wat is de definitie van soft controls? Werkdefinitie voor soft controls: “Sturings en beheersingsmaatregelen die gericht zijn op gedrag, integriteit, ethiek, creativiteit en vertrouwen, maar vooral aanspraak maken op de intrinsieke motivatie van medewerkers en management”

4. Voorbeelden soft controls Tone at the top Invloed Autonomie Creativiteit Leergedrag Integriteit Leiderschap Vertrouwen

5. Waarom soft controls? Hard controls door technische ontwikkelingen steeds vaker programmeerbaar Managers zijn steeds vaker zelf in staat de hard controls toe te passen Soft controls hebben invloed op motivatie van medewerkers en leiden daarmee tot een hogere bijdrage op de lange termijn voor de organisatie Een organisatie is een groep mensen. Het resultaat van de organisatie wordt bepaald door het gedrag van de mensen. Dit is vooral afhankelijk van normen, waarden en mentale modellen. Inzicht hierin heeft een verklarende werking en heeft een voorspellende waarde voor het resultaat van de organisatie

Voorbeeld gewenst gedrag:

Dilemma’s Wie is verantwoordelijk voor implementatie van soft controls? Wie rapporteert over soft controls? Hoe en aan wie wordt er met betrekking tot soft controls gerapporteerd? Wat is de rol van de controller? Hoe monitor je soft controls?

Discussie/ presentatie Benoem de drie belangrijkste soft controls die je in de eigen organisatie tegenkomt Wat zijn de ervaringen met soft controls als controller? Hoe worden soft controls binnen de organisatie gemonitord en wat wordt met die informatie gedaan? Stuurt de organisatie op soft controls? En hoe stuurt men op soft controls? Wat is de rol van de controller met betrekking tot soft controls?

Evaluatie Doel van deze sessie is om u handvatten te bieden om: Beter te kunnen overzien wat nut en bereik van soft controls is Zelf soft controls te herkennen en mogelijk te implementeren Als organisatie beter in control te raken Daarnaast: Middels discussie te komen tot inzicht in het meetbaar maken van soft controls Inzicht verkrijgen in wat de verantwoordelijkheid is van de controller met betrekking tot soft controls Verkennen hoe soft controls als stuurinstrument ingezet kunnen worden

Martijn Nuijten | m.nuijten@hofmeier.nl | 06-14362753