De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn."— Transcript van de presentatie:

1 OPENINGSCASE: Gallo Winery aan de top door het combineren van business en informatietechnologie

2 Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn. Andere factoren zijn de organisatiecultuur, bureaucratie, politiek, bedrijfsprocessen en toeval.

3 In de micro-economische definitie van organisaties worden kapitaal en arbeidskracht (de belangrijkste productiefactoren vanuit de omgeving) door de onderneming in productieprocessen getransformeerd tot producten en diensten (output voor de omgeving). Deze producten en diensten worden geconsumeerd door de omgeving die weer nieuw kapitaal en arbeidskracht als input in de feedbacklus stopt.

4 Vanuit een gedragsoogpunt worden de groepsrelaties, waarden en structuren in een organisatie benadrukt.

5 Alle ondernemingen zijn opgebouwd uit individuele routines en gedragingen die samen een bedrijfsproces vormen. Een verzameling bedrijfsprocessen vormt de onderneming. Nieuwe toepassingen van informatiesystemen vereisen dat individuele routines en bedrijfsprocessen veranderen teneinde de onderneming goed te laten presteren.

6 Omgevingen bepalen wat organisaties kunnen doen, maar organisaties kunnen hun omgeving beïnvloeden en besluiten de omgeving helemaal te veranderen. Informatietechnologie speelt een cruciale rol door organisaties te helpen bij het opmerken van veranderingen in de omgeving en bij het reageren op deze omgeving. Informatiesystemen fungeren als filter tussen organisaties en hun omgeving. Ze hoeven de realiteit niet direct te weerspiegelen, maar filteren de veranderingen in de omgeving uit door middel van een aantal criteria.

7 Veel typen specialisten en groepen zijn verantwoordelijk voor het ontwerp en beheer van de IT-infrastructuur binnen organisaties.

8 Ondernemingen groeiden in het verleden om de transactiekosten te verlagen. IT kan de kosten reduceren en de curve van de transactiekosten ombuigen, waardoor er mogelijkheden worden gecreëerd om de omzet te doen groeien of zelfs omzetgroei te bereiken met een kleinere organisatie.

9 Ondernemingen groeien qua omvang en complexiteit en krijgen te maken met hogere agentkosten. IT verschuift de agentkostencurve naar onderen en naar rechts, waardoor de onderneming kan blijven groeien terwijl de agentkosten lager worden.

10 Informatiesystemen kunnen het aantal niveaus binnen een organisatie verminderen. Ze bieden managers informatie om grotere aantallen medewerkers te kunnen begeleiden en geven medewerkers met een lagere rang zelf de informatie voor het nemen van beslissingen.

11 Het implementeren van informatiesystemen heeft gevolgen voor de taken, structuren en mensen. Volgens dit model moeten alle componenten tegelijk worden veranderd om de verandering te implementeren.

12 Verschillende voorbeelden van strategische informatiesystemen voor primaire en ondersteunende activiteiten binnen een onderneming en van het waardenetwerk dat een marge van waarde toevoegt aan de producten of diensten van de onderneming.

13 Het waardeweb is een genetwerkt systeem dat de waardeketens van zakenpartners binnen een bedrijfstak kan synchroniseren om snel in te springen op veranderingen in de voorraad en de vraag.

14 De just-in-time-methode reduceert de voorraadeisen van de klant, terwijl het lege magazijn ervoor zorgt dat de klant helemaal geen voorraad meer nodig heeft. Er wordt elke dag bezorgd, soms direct bij de afdelingen die de producten nodig hebben.

15 Efficiënte klantrespons- en supply chain managementsystemen zijn vaak aan elkaar gekoppeld, waardoor bedrijven klanten en leveranciers ‘binnen’ kunnen houden, terwijl de bedrijfskosten lager worden. Andere soorten systemen kunnen worden gebruikt om productdifferentiatie, geconcentreerde differentiatie en lagere productiestrategieën te ondersteunen.

16 Er zijn verschillende krachten die het vermogen van een organisatie om te concurreren beïnvloeden en die dus de ondernemingsstrategie beïnvloeden. Er zijn dreigingen van nieuwkomers op de markt en van vervangende producten en diensten. Klanten en leveranciers hebben veel onderhandelingsmacht. Traditionele concurrenten passen hun strategieën constant aan om hun marktpositie te behouden.

17 Het tijdperk van de digitale onderneming vereist een dynamischer visie op de grenzen tussen ondernemingen, klanten en leveranciers, waarbij men binnen industriële groepen met elkaar concurreert.


Download ppt "Deze complexe relatie wordt beïnvloed door veel factoren, waarvan beslissingen die het management wel of niet neemt, waarschijnlijk de belangrijkste zijn."

Verwante presentaties


Ads door Google