De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Financiële rechtmatigheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "Financiële rechtmatigheid"— Transcript van de presentatie:

1 Financiële rechtmatigheid
Zekerheid over juistheid bestedingen vervoer Financiële rechtmatigheid

2 Feestje U bent zeer succesvol geweest dit afgelopen jaar.
Reden voor een feestje. Voor uw medewerkers van de afdeling wilt u een leuk bedrijfsuitje organiseren. Lekker eten op een mooie locatie incl. een overnachting. Welke stappen gaat u ondernemen zodat u zeker weet dat uw medewerkers met een voldaan en tevreden gevoel terugkijken op uw bedrijfsuitje?

3 Beslissen, beslissen, beslissen
Wat willen wij doen? Met wie? Wanneer? Arrangement? Vervoer? Bijzonderheden? Fotograaf?

4 Factuur Heb ik dit besteld? Voor deze prijs? Op dit tijdstip?
Juistheid? Voor u verzorgd! Voor deze prijs! Op dit tijdstip!

5 Een detail Kan ik deze factuur zonder meer goedkeuren?

6 Nog een detail Kan ik deze factuur zonder meer goedkeuren?

7 Financiële - Rechtmatigheid
Er is een onderscheid tussen het juridische begrip rechtmatigheid en de rechtmatigheid in het kader van de accountantscontrole Juridische rechtmatigheid Het juridische begrip rechtmatigheid heeft betrekking op alle geldende wetten en regels. Rechtmatigheid is dan het handelen in overeenstemming met alle wetten en regels. Rechtmatigheid in de accountantscontrole Vastgesteld moet worden dat baten, de lasten en balansmutaties rechtmatig tot stand zijn gekomen. Met andere woorden: het gaat om de financiële beheershandelingen.

8 Financiële beheershandelingen
Overdrachten aan of van natuurlijke personen en rechtspersonen (bijvoorbeeld subsidies, uitkeringen, belastingen en heffingen); Transacties waarbij een tegenprestatie wordt verkregen of geleverd. Het normenkader voor een rechtmatigheidscontrole betreft de inventarisatie van de relevante regelgeving van hogere overheden en van de gemeente zelf. De inventarisatie bestaat uit de externe wetgeving en de eigen regelgeving, waarbij de verordeningen, raadsbesluiten en de collegebesluiten kunnen worden onderscheiden.

9 De interne beheersomgeving
De regelgeving moet nader uitgewerkt in kaders, richtlijnen en beheersmaatregelen. Op basis van de relevante bepalingen kan aan de hand van een risicoanalyse worden bepaald, welke beheersmaatregelen moeten worden genomen. De beheersorganisatie moet zodanig zijn ingericht dat de naleving van wet- en regelgeving (= het normenkader) met voor de gemeente financiële consequenties zichtbaar en toetsbaar wordt vastgelegd. Het uiteindelijk resultaat zal moeten zijn dat een gemeente zichtbaar in “control” is.

10 Intern beheersingssysteem
Tone at the top – integriteit betrokken partijen Verantwoordelijkheden – hoe zijn deze toebedeeld / functiescheidingen dienen op adequate wijze in processen ingebouwd zijn. Zuivere scheiding tussen beschikkingen en opdracht van vervoer, planning, uitvoering, facturering en controle op de geleverde vervoerprestaties cf normenkaders; Procesbeheersing Performance / leveranciers Financieel beheer Operationeel beheer Monitoren en bijsturen / controleren effectiviteit beheersingssysteem

11 Leerlingenvervoer

12 Beoordeel opzet –bestaan dan werking door middel van PDCA borgen
Uitvoeren risicoanalyse – minimaal bij start schooljaar Normenkaders / huidige procesinrichting cf. evaluatie framework Beoordelen rest risico’s – advies verbetering interne beheersing _____________ Actieve inrichting PDCA cyclus – beheersing operationeel uitvoeringsrisico Financieel beheer Niet financieel beheer / leveranciers

13 Hartelijk dank

14


Download ppt "Financiële rechtmatigheid"

Verwante presentaties


Ads door Google