Spreuken: De nederige wijze.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Loverboys alles over loverboys.
Advertisements

Wat is geloven? Voor de één een vraag, voor de ander een weet… !
Uitleg bijwoordelijke bepaling (bwb)
Leven in de kracht van de Heilige Geest
GOD is liefde.
De beroemdste persoon die er is …
Waarom stierf Jezus aan het kruis?
Alles wat een begin heeft, heeft ook een einde
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Uitleg lijdend voorwerp (lv)
Muziek: Anastacia: You never be alone
STUUR DIT AAN EEN SLIMME VROUW. EN AAN MANNEN. DIE ER TEGEN KUNNEN
Een kruikenverhaal Een waterdrager vervoerde twee kruiken welke op een stuk hout over zijn schouders hingen. Maar één van de twee had een barst. Terwijl.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn, maar dat wìj verantwoorde- lijk zijn voor wie.
De pittige smaak van de uitverkiezing
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
Hoe kun je Geloven? 1.
MARKUS 2 vers 1 t/m 12 Toen Jezus enkele dagen later terugkwam in Kafarnaum, werd bekend dat Hij weer thuis was. Er stroomden zoveel mensen toe, dat er.
Waarom zijn er zoveel oorlogen ?
GOD.
Zou dat GOD… kunnen zijn?
Push for life!. Een man was ‘s nachts aan het slapen toen zijn kamer plots verlicht werd en God hem verscheen. De Heer zei hem dat hij een opdracht had.
Godsdienst 1 1.
Ik red mij wel … "Natuurlijk, ik heb mijn vrienden nodig. Geld is natuurlijk ook belangrijk. Een prettige plek om te wonen. En goed contact met m’n ouders.
WELKOM OP TOV!.
TOV! Openingsavond Het thema is Spreuken. Bidden.
Leiderschap en zelfbedrog:
Pinksteren Nu de Heilige Geest in ons blijft.... Pinksteren Johannes 2:10 ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de.

Lev. 10:1-2 En de zonen van Aäron, Nadab en Abihu, namen ieder zijn vuurpan, deden daar vuur in en legden daar reukwerk op; zo brachten zij vreemd vuur.
Job 38 :1 – 4 1 En de HEER antwoordde Job vanuit een storm. Hij zei: 2 Wie is het die mijn besluit bedekt onder woorden vol onverstand? 3.
Wat willen we vandaag doen?
Interpreteren van data
WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Met handen en voeten geloven 1
Mijn verjaardag..
Nachts am Wolgastrand - Die Flippers
Vrienden.
Communiceren met Marloes
Praten is zilver zwijgen is goud.
Dienstverlening voor integere en geweldloze communicatie Presentatie door R.R. Annema.
„Heb je het gehoord? Onze chef is gestorven." „Ja, en ik vraag me de hele tijd al af, wie met hem gestorven is." „Hoezo met hem?" "Nou, in de annonce stond.
Woord van Leven Woord van Leven Augustus 2012 Augustus 2012.
Vers 1 O allerhoogste Majesteit, die in het rijk der heerlijkheid de heem'len hebt tot Uwen troon, wij roepen U, in Uwen Zoon, die voor ons heeft genoeg.
Rustgevende beelden en teksten om over na te denken.
Fantasie Gemaakt door Kristie!.
Welkom in deze kerkdienst
De handicap.
Liefde Randi V.d.A. Hoe begint het ? ●Eerst vindt je hem/haar knap. ●Dan kom je in contant (praten met elkaar). ●Dan leer je hem/haar kennen. ●En als.
Heer, hoe zal ik weten dat wat mij beloofd is, mij ook gegeven wordt
15 feiten die u nog niet wist of waarover u nog niet nagedacht heeft.
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
Rouw & Verlies Les 3.
De doop in de Heilige Geest
Uitspraken in prediker:
Voorganger: ds. G. Rohaan Organist: Mans Kuipers
DE BERGREDE (5) WELKOM.
Luisteren en feedback Hoofdstuk 15 VP15 Begeleidingskunde
Het kwetsbare vertrouwen van ouders in de jgz Justine Pardoen Ouders Online.
Hoofdstuk 1 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk Augustus 2015.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
Diverse spreuken en gezegde`s
Aanwijzingen voor een bezinning in kleine of grote kring.
De zegen van de HERE maakt rijk! Welvaartsevangelie?
Vijf vormen van contact 1. De buschauffeur 2. Een noodgeval 3
(Bijbelteksten uit de HSV, tenzij anders aangegeven)
Transcript van de presentatie:

Spreuken: De nederige wijze

De indeling van Spreuken I. 1:1 – 9:18 Spreuken van Salomo, zoon van David en koning van Israël (1:1) II. 10:1 – 22: 16 Spreuken van Salomo (10:1) III 22:17 – 24:22 Luister naar de woorden van de wijzen (22:17) IV 24:23 – 34 Ook deze zijn van de wijzen (22:23) V 25:1 – 29 Spreuken van Salomo, bijeengebracht door de dienaren van koning Hizkia (25:1) VI 30:1 – 33 Woorden van Agur, de zoon van Jake (30:1) VII 31:1 – 31 Onderricht van koning Lemuël (31:1) Deel 1 Deel 2 Deel 3

Hebt u wel eens een punt bereikt waar u het gevoel had zo moe te zijn, niet omdat u zwaar fysiek werk had gedaan, maar gewoon omdat u zich in een situatie bevond waar u niets van begreep? Na zoveel weken de spreuken te hebben bestudeerd waarom denkt u dat het begin van alle wijsheid, kennis van God is? En wat is dan die kennis van God? Puur intellectueel, feitelijk of juiste kennen zoals je vrienden kent? In vers 2 zegt de schrijver dat hij dommer is dan ieder ander en dat elk menselijk inzicht hem ontbreekt. Als je vers 3 als parallel tekst ziet (het zegt op een andere manier hetzelfde). Wat heeft hij dan niet opgedaan waardoor hij zich dom voelt en waarvan weet hij niets, zodat hij elk menselijk inzicht ontbreekt? In welk opzicht maakt hem dat nou dom?

vers 5 vers 6 Elk word van God is getoetst , hij is een schild voor wie bij hem hun toevlucht zoeken, vers 5 vers 6 Voeg niets aan zijn woorden toe, anders straft hij je en blijk je een leugenaar

Geldt het ook in uw leven dat elk woord van God getoetst is Geldt het ook in uw leven dat elk woord van God getoetst is? Elke uitspraak van God bleek altijd waar te zijn? Of concludeert u meteen dat als het niet klopt, dat het dan geen uitspraak van God was? Hoe ervaart u het als iemand zijn mening geeft, maar tegelijkertijd duidelijk maakt dat dat niet zijn mening is maar eigenlijk die van God? Heeft u zich zelf daar ook wel eens schuldig aan gemaakt? Wat vindt u wijsheid? Letterlijk de woorden van God nemen of juist in de woorden van God zijn geest ontdekken?

Maak me niet arm, maar ook niet te rijk, voed me slechte met wat ik nodig heb.

Ervaart u rijkdom in uw leven als een zegen van God of kunt u de schrijver van Spreuken in dit geval ook begrijpen? Iedereen heeft wel eens een moment van relatieve armoede meegemaakt in zijn leven. Heeft u toen die armoede wel eens als excuus gebruikt om bepaald gedrag van uzelf goed te praten? Als iedereen “genoeg” nastreeft, hoe zou onze wereld er dan uit zien? In hoeverre is dat meer of minder een zegen dan dat iedereen rijkdom nastreeft?