De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4."— Transcript van de presentatie:

1 ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4

2 Waar zijn we begonnen.. ● Ons eerst artikel ging over gedachtelezen en hoe het wetenschap er steeds dichter bij komt. Vanuit daar wouden we dus ingaan op hersenen en kijken wat we er nog meer over konden vinden. Uiteindelijk zijn we het meest ingegaan op de vrije wil en als dat werkelijk bestaat of niet en als het lichaam in dienst staat van de hersenen of juist andersom. We zijn hier op ingegaan omdat we er allemaal meer over wouden weten. Je wilt natuurlijk wel weten of je werkelijk zelf beslissingen neemt of als het eigenlijk gewoon allemaal door je brein wordt gedaan. ● Op de blog zie je een artikel boom en daar kun je heel duidelijk zien op welk volgorde de artikels staan. In deze presentatie zullen we de artikel boom nog meer toelichten zodat je ons rode draad en gedachte gang zal begrijpen. ● Tenslotte zullen we afsluiten met ons onderzoekvraag en hypothese.

3 onze eerste tak ● Na ons eerst artikel zijn we na 2 andere artikelen gaan kijken. Eentje ging erover of het lichaam in dienst staat van hersenen of juist andersom, de andere ging over de hersenfuncties. We wouden daarmee algemene informatie zoeken zodat we meer kennis zouden hebben en dan vervolgens op een ding konden richten. ● In het artikel ‘Het brein staat in dienst van ons lichaam en niet andersom’ staat dus juist dat wij controle hebben over ons hersenen en niet andersom. Je zou daarop kunnen concluderen dat we wel vrije wil hebben ● Het artikel over hersenfuncties ging letterlijk echt over de functies en was algemene informatie we zijn ook niet meer op dat artikel ingegaan. ● Na het artikel ‘Het brein staat in dienst van ons lichaam en niet andersom’ zijn we wel ingegaan en zijn 2 takken van gekomen. ● In die tak zijn we gaan kijken naar wat er gebeurd met je hersenen als je ouder wordt. We kwamen erachter dat er dus een verouderingsproces is en toen zijn we gaan kijken naar wat er nou goed is voor je hersenen om ze gezond te houden. ● We ontdekte dat slapen gezond is voor je hersenen en dat bewegen je hersenen beschermt. Ook dat soms eens een powernap nemen ook heel veel voordelen voor je heeft.

4 de tak van vrije wil…. ● We begonnen bij ons eerste artikel, met het idee om op het gedachtelezen in te gaan. ● Toen kwamen we bij het tweede artikel dat ging over gedachten die konden worden voorspeld door middel van hersenscans. Op die manier kon in een korte tijd voordat de persoon wist wat hij/zij ging zeggen al worden gezegd wat hij iets later ging zeggen. ● We vonden het wel interessant, dat er al iets vast staat voor dat je het zelf weet, dus besloten we om daar op in te gaan. We kwamen er toen achter dat ‘vrije wil’ er iets mee te maken had. Dat vonden we interessant en daar zijn we dus ook op in gegaan. ● We kwamen op een artikel uit die de vraag stelde of wij doen wat onze hersenen willen dat we doen of dat onze hersenen doen wat ons lichaam wil dat ze doen. ● We kwamen tot de conclusie dat er wetenschappers zijn die zeggen dat men geen vrije wil heeft en dat er wetenschappers zijn die zegt dat men wel een vrije wil heeft. ● Er doken allerlei theorieën op die aantoonden dat een vrije wil hebben heel onwaarschijnlijk is, maar die theorieën werden ook tegen gesproken door middel van experimenten die er bij werden gehaald. ● In bijna elk artikel dat over de vrije wil gaat, werd Dick Swaab genoemd, dat is waarom we hem ook als wetenschapper hebben gekozen.

5 ….tot het einde ● In een paar artikelen werd gezegd dat je geen vrije wil hebt op het moment dat je bezig bent met een reflex en als je slaapt. ● Toen we over de vrije wil gingen nadenken, vroegen we ons af of de toekomst al vaststaat (als er geen vrije wil is). Omdat je keuzes dan als vaststaan. ● Ook vroegen we ons af of je vrije wil niet iets te maken had met een drang om iets te doen ● En of iedereen een vrije wil heeft, juist niemand of maar een paar. ● Als er iets is als een vrije wil staat dat dan in je genen? ● Dus als conclusie hebben we een onderzoeksvraag gemaakt en dat is: “Kun je aan de genen van een mens zien of die vrije wil heeft of niet en ALS je dat wel kan zien of er een verschil is in genen tussen mensen die een sterke vrije wil hebben en mensen met zwakke vrije wil of is daar geen verschil in tussen mensen?” ● Ons hypothese is dan: Als het te zien aan ons genen, dan kun je ook een verschil zien met mensen met verschillende sterktes van vrij wil.

6 Het einde


Download ppt "ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4."

Verwante presentaties


Ads door Google