Ouderen niet allemaal hetzelfde Vijf ouderensegmenten Vitalen: brede interesse, veel op reis, gezond Toekomstgerichte vitalen:

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kwaliteit van leven voor ouder wordende mensen en de betrokkenheid van familie Zorg en ondersteuning voor ouder wordende mensen met een verstandelijke.
Advertisements

Informele zorg in Nederland Mirjam de Klerk Alice de Boer
Zelf waarde maken in de wijk Jan Brouwer Ede, 18 mei 2011.
‘Wie met ouderenbeleid begint is te laat’
Ervaringen in samenwerking
Zorg voor autonomie van ouderen met een psychiatrische achtergrond in het verzorgingstehuis Lambert Liza.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
over wie hebben we het en wat beweegt hen ?
Financieringsmogelijkheden van de geestelijke verzorging
Ouderenweekcampagne Actief ouder worden, een leven lang • Ouderenweek 2012: november • Europees Jaar 2012 ‘Actief ouder worden en solidariteit tussen.
De Bloemenbuurt belicht Presentatie Seniorenplatform BloemRijk ‘kijken naar de toekomst’ Ron Bertels, Projectleider adviseur Regionaal Zorgberaad.
Meer dan Voetbal 17 november 2010 VSG Zuid De maatschappelijke rol van voetbal.
Veranderingen in de zorg
KBO BUDEL – 25 maart 2014 Oog voor elkaar! In Cranendonck doen we
400 jaar Rijksuniversiteit Groningen 15 mei t/m 15 juni 2014.
Vrijwilligerswerk voor of door ouderen?
Nederland telt in 2021 volgens CPB 17,3 miljoen inwoners. In 2011 was dat 16,7 miljoen. Het aantal 65– plussers stijgt de komende tien jaar met bijna.
Financiële sturing van het sociale domein in Eindhoven
De zorgbehoevende oudere in de samenleving. Inleiding: Zorgverlening in Vlaanderen.
Workshop Wonen en zorg voor mekaar?!
Tinka van Vuuren Nederlands Congres Volksgezondheid 2013
Randstad Werkmonitor state of mind arbeidsmarkt (werknemer perspectief) juli – augustus 2007 B
Werk&Mantelzorg is een initiatief van Mezzo en Qidos. Powered by het Ministerie van VWS. MANTELZORGQUIZ Copyright © Werk&Mantelzorg.
Welkom op de conferentie De gemeente geeft thuis 6 maart 2012.
Inhoud van deze synthese :
Onderzoek gefinancierd door de Vlaamse Regering in het kader van het programma ‘Steunpunten voor Beleidsrelevant Onderzoek’ Conferentie SSL 24/02/2011.
INTEGRATIE van de OUDEREN in het BELEID. 1 De komende ouderengolf is een zeer groot maatschappelijk succes Lang leven, in goede gezondheid, met zijn tweeën,
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Ouderen op de arbeidsmarkt: werkt dat?
Ouderen aan zet in de samenleving Gemeentelijke senioren raad Mol
Amerpoort ondersteunt 2200 mensen met een verstandelijke beperking in de provincies Utrecht, Flevoland en in ’t Gooi. Van jong tot oud, van licht tot ernstig.
Arbeidsparticipatie van oudere werknemers Discussiemiddag Leeftijd en Gezondheid op het Werk Utrecht, 27 oktober 2009 Dr. Rob Gründemann, Senior Onderzoeker/Adviseur.
Gemeenten, Wmo en GGZ Bob van der Meijden VNG 9 februari 2006.
Leeftijd en Beleid De OR aan zet Platform voor medezeggenschap in bibliotheken 5 maart 2008 Silvia van den Heuvel.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Werkhervatting van zieke en niet-zieke werklozen. R. Steenbeek en K. Jettinghoff.
Actief burgerschap voor en door ouderen: wat mogen we verwachten?
Ouder worden met een verstandelijke beperking, volgens mensen zelf en hun familie (Mieke Cardol en Tineke Meulenkamp) Ine Mestdach 1BaO b2.2.
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
DEBAT De KRACHT van HAAGSE OUDEREN
Visie en strategie gemeente Huizen Aanpak gemeente Huizen
Doel onderzoek : ALGEMEEN : De kwaliteit van leven in de verschillende zorggroepen. Is er een verband tussen : veranderingen in fysieke, psychische en.
WMO en DIACONAAT regionale avonden 2014
Vrijwilligerscentrale Haarlem e.o.
Gezondheid oudere migranten in Utrecht (selectie)
MANTELZORG IN ONZE MAATSCHAPPIJ
Hoe spelen we daar in de dorpen op in? Presentatie: 4 maart 2015 Veranderingen in de zorg.
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Technologie, innovatie en warme zorg
Symposium: (Geen) zorgen om leegstand #bbdebat. Uitdagingen in zorgvastgoed Willemijn Souren 24 september 2015.
Van cijfers naar kennis
“Hoe ver is Friesland” programma: uur: Welkom door dagvoorzitter Jan de Keijzer uur: Dementiezorg, hoe ver is Friesland? Roelof Jonkers
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Onderzoek op basis van de Waarstaatjegemeente Burgerpeiling Waarom ‘meedoen’ niet voor iedereen vanzelf gaat Eric de Kruik.
| Aukje Nauta | Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid Duurzame inzetbaarheid, van wens naar werkelijkheid.
1 Presentatie Symposium “”Ketenzorg loont” Ontwikkelingen en resultaten Geriatrische revalidatie Donderdag 6 december 2012 Jocelyn Daris.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Gezondheid telt! in Boxmeer Kernboodschappen voor lokaal beleid M van Bon-Martens en M Rutten 22 maart 2007.
Presentatie Ugchelen 8 april Rolf Striekwold Atlant Zorggroep.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Huishoudelijke ondersteuning bij de cliënt met dementie.
Gezondheid & Groen Noordwijk – 22 november 2016 Arthur Hilgersom.
LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN
Eenzaamheid, welzijn en zorg
Visie ontwikkeling 10 mei 2017.
Intergenerationele zorg en samenwonen in de Genkse Turkse gemeenschap
Molenhoek Doorkijk naar de toekomst Janine Meesters BAZ/O&S.
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Vier het Leven 2019.
Transcript van de presentatie:

Ouderen niet allemaal hetzelfde Vijf ouderensegmenten Vitalen: brede interesse, veel op reis, gezond Toekomstgerichte vitalen: kijken al naar mogelijke aanpassingen Eenzame redzamen: negatieve instelling, cognitieve beperkingen, behoefte aan hulp, beperkte interesse Cognitief beperkte eenzamen: veel aanpassingen en zorg nodig, vooral huishoudelijke hulp Hulpbehoevenden: uitgebreid hulp nodig om thuis te blijven

Levensfasen Ouderen zijn niet oud meer Vroeger drie fasen, jeugd, gezin/werkfase en ouderdomsfase Nu: Tot 25 jaar jeugdfase 25-55 jaar volwassenheid 55-75 jaar fase van de kroon op het leven,autonome zelfbepaling Boven 75 jaar ouderdomsfase

Derde levensfase= tweede adolescentie Identiteitscrisis na stoppen met werken Zoeken naar een nieuwe invulling Manifesteren van nieuwe sociale productiviteit, dienstbare opstelling naar de samenleving Heroriëntatie op de samenleving Nieuwe carrière: flexibel ingevuld,parttime

Veranderingen in de leefsituatie en levensloop In 2005 werkte 52% van de mannen en 27% van de vrouwen van 55-64 jaar. In 1992 was dit nog slechts 40% en 11% Ouderen vervullen een belangrijke rol in het vrijwilligerswerk en bij de mantelzorg; Veel ouderen stoppen na hun 75ste levensjaar met vrijwilligerswerk en recreatieve activiteiten, ook daalt hun aanbod van informele zorg.

Op naar de verzilverde samenleving Prof Dr Op naar de verzilverde samenleving Prof Dr. Dick Sipsma in zijn essay: “Van oude mensen, de dingen die komen gaan” hierover: Zolang men er van uit gaat dat ouderen chagrijnige, egocentrische en krakkemikkige wezens zijn, blijft een samenleving met een groot aantal grijsaards een doem. Zodra je positief naar hen probeert te kijken, rijst het beeld op van een gezegende samenleving die in elk geval beter en evenwichtiger is dan de onheilsprofeten ons nu schetsen. Grondige bezinning nodig over alle aspecten van een maatschappij met een omgekeerde bevolkingspiramide.

Consequenties van de vier fase-indeling Ouderenbeleid pas voor 75-plussers Senioren tot 75 jaar inzetten in vooral de zorg en dienstverlening op basis van vrijwilligheid Ouderenzorg runnen met derde levensfase mensen Ervaring gebruiken AOW alleen voor de 10% oudsten in de samenleving?

SCP rapportage ouderen 2006 Vrijwilligerswerk en mantelzorg 45% van de 50-69 jarigen doet vrijwilligerswerk (Bijna 40% geeft informele zorg, Een kwart geeft hulp aan kleinkinderen Een derde heeft in een periode van twee jaar tijd deelgenomen aan collectieve acties. Mannen houden zich vaker bezig met vrijwilligerswerk en politieke activiteiten Vrouwen zijn vaker actief met informele zorg en de zorg voor kleinkinderen De maatschappelijke inzet is het grootst onder hoog opgeleide en jongere ouderen.

Wat willen ouderen Onderzoek Hendrik Jan Bijsterveld in Friesland Goed wonen als eerste wens Zolang mogelijk in eigen huis In eigen omgeving blijven Hulp voor in en om het huis Maaltijdenvoorziening Veiligheid: alarmering Thuiszorg ook bij verregaande hulpbehoevendheid

Nieuw beleid Vraagsturing is leidend principe Kleinschaligheid Wijksteunpunten Extramuralisering verzorging/verpleging In eigen omgeving blijven Wonen en zorg scheiden Probleem is de invulling van de menskracht

Ouderen een grijze ramp? REA-advies: vergrijzing positief benaderen Vergrijzing is een succesverhaal van emancipatie, innovatie en keuzevrijheid Zorgkosten stijgen niet door vergrijzing alleen Baten van de vergrijzing wegen tegen de kosten op: vermogende ouderen met veel consumptie Vergrijzing wordt een probleem als de angst blijft regeren De maatschappij kan zich ruim van te voren op de gevolgen van de vergrijzing voorbereiden

Vergrijzing geen ramp Zorgkosten stijgen niet door vergrijzing alleen Nederland is een van de meest vermogende landen Baten van de vergrijzing wegen tegen de kosten op: grotere consumptie Vergrijzing wordt een probleem als de angst blijft regeren Maatschappij kan zich ruim van te voren op de gevolgen van de vergrijzing voorbereiden

Dementie als volksgezondheidsprobleem Toename van 170.00 tot 400.000 in 2050 Totale kosten € 18 miljard Nieuwe aanpak nodig: - tijdige diagnostiek in geheugenpoli - belevingsgerichte zorg - cholinesteraseremmers: memantine - preventie: vasculaire risicofactoren - bij gedragsstoornissen: omgangsadviezen - dementia care mapping - ondersteunignsprogramma’s

Problemen in de toekomst Kostenontwikkeling vrijwilligers en mantelzorg kleinschalig wonen=extramuralisatie: eenzaamheid

Eenzaamheid Bijna een derde van de bewoners van verpleeg- en verzorgingshuzien voelt zich eenzaam Eén op de tien mensen komt nooit buiten Drie-kwart van de verpleeghuisbewoners is afhankelijk van anderen voor persoonlijke verzorging en het naar buiten gaan

Preventie bevorderen Verbetering leefstijl: Bewegen Voeding alcohol beperking geheugentraining roken Participatie aan samenleving Overgewicht aanpakken

Een uitdaging Meer gebruik maken van ouderen en hen niet afschrijven Kosten van vergrijzing nu al proberen op te vangen Fondsvorming Menskracht in zorg met ouderen opvangen: ouderen moeten zich bekommeren om ouderen Ouderen stimuleren om gezond ouder te worden

Levensfase bewust vakbondsbeleid volgens J. Dijkema VAKBONDSBELEID, niet: personeelsbeleid. Senioren zijn geen ‘personeel’. Oók voor senioren is het hebben van ‘werk’ (betaald of onbetaald) naast het (pensioeninkomen) belangrijk. Vrijheid beleef je pas in gebondenheid Minister Donner heeft de afgelopen zomer de opening geboden om tussen je 65e en 70e levensjaar ‘op aanvraag’ met pensioen te kunnen gaan. Zijn voorstel ligt nu bij de SER. Ontwikkelen van een adequaat levensfase bewust vakbondsbeleid

Wat doen we in Wezep? Extramuraliseren Kleinschalig wonen Scheiden wonen/zorg Levensloopbestendig: in Wezep blijven Nieuwbouw op drie locaties Verpleegbedden in de drie locaties Samenwerking Verpleging/Verzorging/Thuiszorg

Perspectief