De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN

Verwante presentaties


Presentatie over: "LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN"— Transcript van de presentatie:

1 LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN

2 Hoe wonen de senioren nu?

3 Hoe is de woonomgeving nu?
De woonomgeving van senioren sluit vaak niet aan op wat zij nodig hebben. Maar passend aanbod schiet tekort. Thuiswonende senioren blijken in de praktijk meer hulp en ondersteuning nodig te hebben dan buren, familie en vrienden kunnen bieden. Een ander knelpunt is het gebrek aan samenhang en afstemming in de keten van ouderenzorg. Er is meer aandacht voor wensen en behoeften van ouderen en meer maatwerk moet ertoe leiden dat senioren kunnen leven zoals bij hen past.

4 Tekort aan sociale huurwoningen voor senioren!
Ruim zeven van de tien woningcorporaties is op dit moment niet goed voorbereid op de toenemende vergrijzing en de stijging van het aantal bewoners met een lichamelijke of verstandelijke beperking, blijkt uit onderzoek van de koepelorganisatie: CorporatieNL. De corporaties geven aan dat minder dan 60% van het vastgoed geschikt is voor langer zelfstandig wonen. Als er niets gebeurt, zullen in 2040 meer dan plussers geen geschikte woning hebben. Een groot deel hiervan zal moeten worden opgevangen door het aanpassen van de eigen woning.

5 Hoe staat het met eigen woningen?
Veel woningen in eigendom zijn niet zgn. “ouderenproof” en niet berekend op het wonen door senioren (Vinex woningen?) Problemen zijn dikwijls: slaapkamer boven, alleen toilet beneden , lastig gebouwde keuken, smalle trap, te bewerkelijke tuin etc. Er worden weinig betaalbare (koop)woningen gebouwd die wel ouderenproof zijn, b.v. appartementen en één verdieping woningen. Aanpassing van de woning via de overwaarde van het huis is dikwijls niet mogelijk vanwege een te laag inkomen.

6 Woonmogelijkheden voor Senioren?
Aanleun woningen Gemeenschappelijk wonen (woongroepen) Kangoeroe woningen Woonzorgcomplexen Serviceflats Levensbestendige woning Mantelzorg woning in de tuin Maar de meeste Senioren zullen in hun eigen vertrouwde huis moeten blijven!

7 Aanpassing van bestaande woningen.
Woningcorporaties doen dit wel, maar slechts in beperkte mate Dit wordt meestal gevolgd door een huurverhoging ( moet ergens uit betaald worden! Indien het aangetoond kan worden dat het blijven wonen alleen maar mogelijk is met aanpassingen is een subsidie vanuit de Wmo mogelijk, maar wordt “mondjesmaat” verleend. Dit is per gemeente verschillend. Indien men deze aanpassingen op eigen kosten laat uitvoeren in huurwoningen is toestemming van de verhuurder noodzakelijk!

8 Toepassing van elektronica (E-health & Domotica) in de woning.
Er zijn vele aanbieders die van alles in uw woning willen aanleggen en verbeteren. Te denken valt aan: trapliften, verhoogde keukenbladen, drempels weghalen, vloeren ruwer maken, verlichting automatiseren, etc. Er zijn hulpcentrales voor alarmering die alarm installaties en/of camerasystemen aanleggen waarmee men buitenaf kan worden gecontroleerd of waarmee u zelf alarm kan slaan. Denk goed na wat u wil en laat u goed adviseren en niet overdonderen!

9 Woon- en Zorgcoöperaties. Zorgcöoperaties
In vele steden en dorpen zijn door burgers, al dan niet met hulp van de gemeenten zgn. Zorg- wooncöoperaties opgericht. Dit zijn burgerinitiatieven veelal bemenst door vrijwilligers Er zijn er al meer dan 250 en het aantal stijgt snel. Zij hebben vele namen: In Amsterdam : Stadsdorpen, in dorpen: Hulpcentrales, maar veelal: Zorgcoöperatie Het initiatief wordt altijd genomen door de burgers of door verenigingen, niet door de overheid!

10 WEBSITES. www.woonkeur-skw.nl www.lieverthuis.nl www.ikwoonleefzorg.nl
Zoeken naar “zorgcoöperaties” op internet!


Download ppt "LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN"

Verwante presentaties


Ads door Google