SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese Les 3 – 20 september 2014.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SCHOOL VOOR GELOOFSVERDIEPING Weten wat je gelooft Welkom
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Woord van Leven Januari 2010.
Woord van Leven Januari 2014.
De beroemdste persoon die er is …
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is mijn roeping?
EEN GOD, GROOT IN LIEFDE. De ervaring van de voorkomende liefde van God is de grootste schat van ons leven. Ze geeft vreugde, versterkt onze verbondenheid.
Het profiel van een christen
N God roept, geeft gaven en leidt ons met Zijn Geest. Christus verlossingswerk is de basis. n Hij roept ons om te dienen, liefdevol, bescheiden en integer.
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 maart 2014 “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem.
Relaties Van levensbelang…….. Relaties Profetie: 19 september 2010 – Relatie met God is het belangrijkste in een mensenleven – Belangrijk om missionair.
Denkstof seizoen 3 aflevering 12
DE GEMEENTE Jezus wil ons leiden naar,de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus. Zalige gemeente van de Here Jezus Blessed, gezegend, bevoorrecht.
Welkom Thuis Karpos Leerhuis.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Hoe kun je Geloven? 1.
De christelijke boodschap
Pastoraal op school.
Woord van Leven Februari 2010.
Christen God Relaties Geloof Werk Bidden Tijd Bijbellezen Geld kerk
H E E R U B E N T W E L K O M...geloven, getuigen, groeien...
Godsdienst.
Jezus vroeg zijn leerlingen: `Wie is de Mensenzoon volgens de mensen?' Matt 16/13.
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
Kommer en kak Of Vrijheid?.
Geloven en nu….
Godsdienst.
Echt of nep?.
Hoofdstuk 3 vers 1- 5 Een vermaning om standvastig te blijven in het geloof.
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
December 2013 Woord van Leven "Moge de Heer uw liefde voor elkaar en ieder ander groter maken, zodat uw liefde even overvloedig wordt als onze liefde.
Mijn antwoord op Gods zegeningen! Sabbat 5 april 2014 “Groot is de Heer, hem komt alle lof toe. In de stad van onze God, op zijn heilige berg …” (Psalm.
School voor geloofsverdieping – 2 de jaar – I. GOD VERLANGT EEN VOLK. OVER DE KERK 1. Kerk in deze wereld: problematisch 2. Waarom moet er Kerk.
Kindermoment.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.
Christelijke Vrijheid
Woord van Leven Oktober 2009.
Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
Zijn we werkelijk anders?!
Dopen U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. Galaten 3: 27 Vooraf: Marga kondigt video-interview aan Na.
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
Ik ben christen In het Nederland van 2014 na Christus.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Arthur Japin, de niet-gelovige hoofdredacteur van de #Jezusglossy, over vergeving.
Een catechesejaar plannen.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Godsdienst. Ben jij een christen? Wat is een christen?
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Wetenschappelijke Revolutie, Verlichting en Franse Revolutie
Hebreeen 10: 22 laten wij tot Hem naderen met een waarachtig hart, in volle zekerheid van het geloof, nu ons hart gereinigd is van een slecht geweten en.
Kinderen van het Licht Wandel in het Licht II. 1 Thess.5:1Maar wat de tijden [?] en de gelegenheden [?] betreft, broeders, is het voor u niet nodig dat.
DE ZEGEN VAN EVANGELISATIE Huh?? Zegen??. WELK BEELD HEEFT U?
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 1 De boodschap waar wij voor gaan.
Leerdienst thema 2 ‘Christen zijn: naar Christus toe bewegen’ 1 Thema 2: Christen worden, christen zijn christen blijven Wat is christen zijn ? 1.Duidelijke.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
29/06/2017 Campagne 2017.
OVER VERKONDIGING EN CATECHESE
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
Efeziërs (3) WELKOM 1.
Wat doe ik hier vandaag? Ik zie dat christenen van alle tijden en alle plaatsen zich verbonden voelen met dezelfde God. Ik denk na over de manier waarop.
SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese
Bediening van het Woord
Onze (geestelijke) zintuigen oefenen
Transcript van de presentatie:

SPREKEN VAN GOD Over verkondiging en catechese Les 3 – 20 september 2014

‘ Kata’ en ‘echein’  “De zending van de Kerk bestaat er in dat ze een ‘echo’ wordt van het Woord opdat iedereen het zou kunnen horen alsof het tot hem of haar gericht is.”

DE VERKONDIGING VAN HET EVANGELIE  1. De context van de evangelisering  II. Waarom evangeliseren?  III. Wat en hoe evangeliseren?

DE VERKONDIGING VAN HET EVANGELIE  Vooraf : het begrip ‘missie’ in kerkelijke sleutelteksten

Gezonden om te verkondigen (2003) “Als we het over de verkondiging van het evangelie hebben, denken we spontaan aan bepaalde initiatieven en activiteiten. Toch zien we zo het meest wezenlijke over het hoofd. De verkondiging van het evangelie is niet iets dat de Kerk naast al de rest ook nog kan doen. Door het feit zelf dat ze bestaat en door zo authentiek mogelijk te beantwoorden aan haar roeping (missie, zending), is de Kerk zelf levende en daadwerkelijke verkondiging van het evangelie. In die zin doet de Kerk niet alleen aan verkondiging, ze is verkondiging. “

 “Verkondig altijd het evangelie. En doe het met woorden als het echt nodig is.”

 “De moderne mens luistert eerder naar getuigen dan naar leraars en als hij naar leraars luistert, dan is het omdat zij getuigen zijn. ” (EN 41)

 “Iedere christen is missionair in de mate dat hij de liefde van God in Christus heeft ontmoet. Wij zeggen niet meer dat wij ‘leerlingen’ en ‘missionarissen’ zijn, maar altijd dat we ‘leerlingen-missionarissen’ zijn?” (EG 120)

Twee mijlpalen

 “MISSIE”?

 Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’

Ad Gentes (Vat II)  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “de volkeren die veraf zijn”

Evangelii Nuntiandi (Pl VI)  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “de volkeren die veraf zijn”  “toenemende ongeloof in de moderne wereld” (secularisme) / “naamchristenen”

Ad Gentes (Vat II)  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “de volkeren die veraf zijn”  “toenemende ongeloof in de moderne wereld” (secularisme) / “naamchristenen”  “het versterken van het noodzakelijk voedsel en onderhoud voor het geloof van de gelovigen”

Redemptoris Missio (Joh Pl II)  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “de volkeren die veraf zijn” (ad gentes)

Redemptoris Missio (Joh Pl II)  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “de volkeren die veraf zijn” (ad gentes)  “het versterken van het noodzakelijk voedsel en onderhoud voor het geloof van de gelovigen” (pastoraal)

Redemptoris Missio (Joh Pl II)  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “de volkeren die veraf zijn” (ad gentes)  “het versterken van het noodzakelijk voedsel en onderhoud voor het geloof van de gelovigen” (pastoraal)  “toenemende ongeloof in de moderne wereld” (secularisme) / “naamchristenen” (nieuwe evangelisatie of herevangelisatie)

 “De missiegeest ad intra is een geloofwaardig teken en een stimulans voor de missiegeest ad extra en omgekeerd.”

Evangelii Gaudium  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “het versterken van het noodzakelijk voedsel en onderhoud voor het geloof van de gelovigen” (gewone pastoraal)

Evangelii Gaudium  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “het versterken van het noodzakelijk voedsel en onderhoud voor het geloof van de gelovigen” (gewone pastoraal)

Evangelii Gaudium  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “het versterken van het noodzakelijk voedsel en onderhoud voor het geloof van de gelovigen” (gewone pastoraal)  “toenemende ongeloof in de moderne wereld” (secularisme) / “naamchristenen” (nieuwe evangelisatie of herevangelisatie)

Evangelii Gaudium  Missie ‘ad extra’ en ‘ad intra’  “het versterken van het noodzakelijk voedsel en onderhoud voor het geloof van de gelovigen” (gewone pastoraal)  “toenemende ongeloof in de moderne wereld” (secularisme) / “naamchristenen” (nieuwe evangelisatie of herevangelisatie)  “de volkeren die veraf zijn” (ad gentes)

 De Kerk groeit niet door proberen te bekeren, maar door aantrekking.”  “L’Église ne grandit pas par prosélytisme, mais par attraction.”

 Missie ‘ad extra’ of ‘ad intra’?

DE VERKONDIGING VAN HET EVANGELIE  1. De context van de evangelisering  II. Waarom evangeliseren?  III. Wat en hoe evangeliseren?

feature=player_detailpage

 “Je bent niet als christen geboren, je moet het worden.” (Tertullianus, 2 de -3 de eeuw)

 “Je bent niet als christen geboren, je moet het worden.” (Tertullianus, 2 de -3 de eeuw)  “Je bent als christen geboren, en je kunt het niet niet zijn.” (4 de eeuw)

 “Je bent niet als christen geboren, je kan het worden.” (Tertullianus, 2 de -3 de eeuw)  “Je bent als christen geboren, en je kunt het niet niet zijn.” (4 de eeuw)  “Je bent niet als christen geboren, je kan het worden, maar het wordt niet ervaren als onontbeerlijk om een goed menselijk leven te leiden.” (21 ste eeuw)

 “Het christendom toont dat er geen tegenspraak hoeft te zij tussen het concrete leven met zijn negatieve en positieve ervaringen,  en de zoektocht naar morele en spirituele vervulling die het immanente kader overstijgt.”

 “Het christendom toont dat er geen tegenspraak hoeft te zij tussen het concrete leven met zijn negatieve en positieve ervaringen,  en de zoektocht naar morele en spirituele vervulling die het immanente kader overstijgt.”  INCARNATIE  ‘Het Woord is vlees-en-bloed geworden.”

Enzo Biemmi  “In een multiculturele samenleving krijgt het christelijke geloof zijn origineel statuut terug van ‘proposition libre et adhésion libre’.”