De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Efeziërs (3) WELKOM 1.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Efeziërs (3) WELKOM 1."— Transcript van de presentatie:

1 Efeziërs (3) WELKOM 1

2 Psalm 122: 1 Ik was verheugd, toen men mij zei:
Laat ons naar ‘t huis des HEREN gaan, Om voor Gods aangezicht te staan. Kom ga met ons en doe als wij. Jeruzalem, dat ik bemin, nu treden wij uw poorten in. Daar staan, o Godsstad, onze voeten. Jeruzalem is hecht gebouwd, Wel saamgevoegd, wie haar aanschouwd, Zal haar als stad van vrede groeten. 2

3 Efeziërs (3) GEBED 3

4 Efeziërs (3) VRAGEN 4

5 Efeziërs (3) Lezen: Efeziërs 2:1-10
Opnieuw de vraag: hoe beleeft u deze tekst? Wat leert u van deze tekst?

6 Efeziërs (3) Enkele kerngedachten (blz. 14 en 15): Ellende – dood
Begeerte als oorzaak (Gen 3:6). Verlossing – leven Als christen niet los te denken van Christus Alles is Gods werk! – verbinding 1:3-13 Dankbaarheid – nieuwe schepping Ontspanning – vergelijking met HC

7 Efeziërs (3) Let op tegenstelling: “in de lucht” en “hemelsferen”
De vijand – “heerser over de macht in de lucht” Persoonlijk denk ik: wij onderschatten deze macht verschrikkelijk Vraag: hoe ziet u / ervaart u deze macht – in welke concrete situaties – (dicht bij uzelf houden)

8 Efeziërs (3) Let ook op de verheven toon
Woorden als : overweldigend / hoe goed Vraag: straalt u ook uit? Stelling: het christelijk geloof is voor veel mensen niet meer aantrekkelijk, omdat het (lees: christenen) niet zoveel uitstraling heeft.

9 Efeziërs (3) Efeziërs 2:1-10 is pas goed mee te voelen na de (krachtdadige) bekering. Ervaring gesprek met niet-gelovige. Reacties….

10 Efeziërs (3) Efeziërs 2:10 Goede werken? Hoe dan?
Aanbidding + verwondering Luisteren + vertrouwen (geloof) Liefde + gehoorzaamheid

11 Efeziërs (3) Lezen Efeziërs 2:11-22
Hij richt zich in het bijzonder tot de heidenen in Efeze. Schitterende opbouw: Geen burgerrecht (11-13) Vrede / vijandschap / vrede / vrijandschap / vrede (14-18) Wel burgerrecht (19-21)

12 Efeziërs (3) Hoezo de wet met zijn voorschriften buiten werking? (vers 15) Altijd lezen in context – namelijk die wet die onderscheid maakte tussen heidenen en joden. Paulus maakt hierbij gebruik van de tempel- symboliek.

13 Efeziërs (3) Beelden: De ene nieuwe mens – in Christus
De tempel – waar God woont Voorzichtige opmerking over nieuwe hermeneutiek… Houdt het u bezig?

14 Efeziërs (3) De gemeente als tempel van Gods Geest…. Reacties?

15 Efeziërs (3) Lezen: Efeziërs 3:1-13 (blz. 19-21)
Een persoonlijk deel van de schrijver – gevangen / gemeente verliest de moed Wat is het geheim? Heidenen delen in het evangelie, niet door toetreding tot het Joodse volk, maar door de schepping van de nieuwe mens. Daarvoor is KRACHT nodig (3:7).

16 Efeziërs (3) En die kracht is nu aan de kerk gegeven, de kracht van de verkondiging van de verzoening… en de praktijk van de verzoening! Opnieuw een voorzichtig kritische opmerking: Ervaring van de verzoening in de verkondiging? Ervaring van de verzoening in de liturgie? Ervaring van de verzoening in het avondmaal en doop?

17 Efeziërs (3) Voor de volgende keer… Lees Efeziërs 3:1-5:2
En blz van de cursus. De powerpoint kunt u vinden op: 17

18 Psalm 122: 3 Vraagt vrede voor Jeruzalem.
Dat wie u liefheeft en bemint, Binnen uw muren vrede vindt. Rust zij er in uw burcht voor hem. Jeruzalem, dat ik bemin, Nu treden wij uw poorten in. Gods vrede moge u bezoeken: Om vriend en broeder spreek ik nu. Om ‘s HEREN tempel binnen u Wil ik het goede voor u zoeken. 18

19 Efeziërs (3) DANKGEBED 19


Download ppt "Efeziërs (3) WELKOM 1."

Verwante presentaties


Ads door Google