Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
Van schaamte naar vrijmoedigheid
De Geest wil je met kracht vervullen! Philip Nunn November Nunspeet.
Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
Geloof in werking GEMEENTE DOK MARCEL GENEZING GAVEN VAN DE GEEST.
Wie of wat bepaalt jouw identiteit?
Tussen Pasen en Pinksteren.
Jezus over het koninkrijk 1. Marcus 1: 14. Nadat Johannes gevangen was genomen, ging Jezus naar Galilea, waar hij Gods goede nieuws verkondigde 15 Dit.
Welkom in de samenkomst
Denken en dienen Romeinen 12-15
Mijn antwoord op Gods zegeningen. Sabbat 1 maart 2014 “Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem.
Relaties Van levensbelang…….. Relaties Profetie: 19 september 2010 – Relatie met God is het belangrijkste in een mensenleven – Belangrijk om missionair.
DE GEMEENTE Jezus wil ons leiden naar,de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus. Zalige gemeente van de Here Jezus Blessed, gezegend, bevoorrecht.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
Preek n.a.v. Johannes 9 en HC Zondag 7
Urk 1 december Want ALLEN hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden OM NIET GERECHTVAARDIGD uit zijn GENADE, door de verlossing.
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Woord van Leven Woord van Leven April 2012 April 2012.
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
13 maart 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe Want gelijk het lichaam één is en vele leden heeft, en al de leden van het lichaam, hoe vele ook, een lichaam.
HOEZO BIDDEN?.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"Saulus, anders gezegd Paulus" Handelingen
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
4 mei 2014 Zoetermeer 4 mei 2014 Zoetermeer. 1Timotheüs 6 12 Strijd DE GOEDE STRIJD DES GELOOFS, grijp het eeuwige leven, waartoe gij geroepen zijt.
6 oktober 2013 Den Haag 1. tijd: ± 60 AD plaats: Caesarea 2.
Marcus Marcus En toen Hij weder uit het gebied van Tyrus vertrokken was En Jezus ging vandaar en trok Zich terug naar de omgeving.
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Wat is je positie? God echter, die rijk is aan erbarming, heeft, om zijn grote liefde, waarmede Hij ons heeft liefgehad, ons, hoewel wij dood waren.
Geloven en nu….
Preek over 1 Korintiërs 12 Bijbelzondag 2013
ABC van het geloof Soms doen mensen alsof het een soort hogere wiskunde is, het geloof in God de Drie-enige. Met een simpel sommetje kom je niet uit:
Woord van Leven November 2012.
1. Jezus verhoogd Aan Gods rechterhand
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Woord Van Leven Mei 2014 “Namens Christus vragen wij: laat u met God verzoenen.” 2 Korintiërs 5,20.
Juni 2013 Woord van Leven "Het is een blijk van Gods genade, wanneer u verdraagt wat u moet lijden voor uw goede daden." 1 Petrus 2,20.
De kerk: gegeven liefde, beloofde trouw - de poorten der hel zullen haar niet overweldigen -
EEN CHRISTELIJKE KIJK OP HET LICHAAM. Leviticus 19,1-2: De heer sprak tot Mozes: 2 ‘Zeg tegen heel de gemeenschap van de Israëlieten: Wees heilig, want.
Proviand voor onderweg Verder aan de slag met de visietekst Dekenale avonden voor team 2013 Powerpoint bij de slotbezinning.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
10 april 2014 Bodegraven 1. 2 Terugblik en overzicht (I) 1Korinthe 12 t/m 14: "de geestelijke uitingen" (12:1) spreken in tongen/talen: de laagste in.
VREDE.
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Zondag 52 HC Franeker 16 augustus 2009
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Preek Jakobus 2:
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Wegwijzer naar Jezus Handelingen 8:26-40
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
De wapenrusting van God 5. SCHILD, HELM & ZWAARD.
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Gedachteniszondag 23 november 2014 Matteüs 5 vers 1-10 Gelukkig wie nederig van hart zijn, want voor hen is het koninkrijk van de hemel en zij zullen God.
De doop in de Heilige Geest
9 juli 2015 Rotterdam. voorgaande keren het Evangelie van 1."het Evangelie van het Koninkrijk" het Evangelie van 2."het Evangelie van mij" het Evangelie.
Samen met de Heer 1 Thessalonicenzen 5:4-11. En tot die de duiven verkopen zei Hij: "Neemt deze weg van hier, maakt van het huis van Mijn Vader geen handelshuis!“
Gn 1,26a En God zei: ‘Nu gaan Wij de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend;
Een baan, groei in hun gemeente, kinderen vertellen wie Jezus is: dat zijn de dromen van jonge christenen wereldwijd. Het is Biddag! Bid je mee? Voor.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
… DOOR LEVENDE CHRISTENEN Leerdienst evangelisatie - 2 LEEF HET DOOR! 1.God wil dat het doorgaat 2.door levende christenen 3.door een bewegende kerk Gods.
Hartelijk bedankt voor uw inzet let op: Op het parkeerterrein bij de toren zijn er extra paaltjes geplaatst, let hier vooral op tijdens het parkeren en.
1 Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij met eigen ogen gezien en aanschouwd hebben, wat onze handen hebben aangeraakt, dat verkondigen.
HOOP doet LEVEN! 12 februari 2017 Zoetermeer.
Bediening van het Woord
Ik geloof in God die de wereld heeft bestemd
Transcript van de presentatie:

Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch

Huidige situatie in de Kerk Hoe staat u erin? Optimistisch of pessimistisch? Als christenen hebben we … hoop! “Dit is het doel van al ons zwoegen en strijden, want wij hebben onze hoop gesteld op de levende God, die een redder is voor alle mensen, in het bijzonder voor de gelovigen.” I Tim. 4,10

Huidige situatie in de Kerk Als christenen hebben we … hoop! “Laten wij, die behoren aan de dag, nuchter zijn, de borst gepantserd met geloof en liefde, de helm van de hoop op redding op het hoofd.” I Thes. 5,8

Wat is evangelisatie? “Allen zouden de vreugde moeten ervaren zich door God bemind te voelen, de vreugde van het heil! En het is een gave die men niet alleen maar voor zichzelf mag houden, maar die men samen moet delen. Als wij haar alleen maar voor ons zelf willen houden, zullen wij geïsoleerde, onvruchtbare en zelfs zieke christenen worden.

Wat is evangelisatie? De verkondiging van het evangelie maakt deel uit van het leerling zijn van Christus en is een voortdurende inzet die heel het leven van de Kerk bezielt. Het missionaire elan is een duidelijk teken van de rijpheid van de kerkgemeenschap.” (Paus Franciscus t.g.v. Wereldmissiezondag, 19 mei 2013).

Wat is evangelisatie? Evangeliseren is de kunst van het leven leren, mensen de weg naar het geluk laten zien. (Ratzinger, 2000). Evangelisatie is mensen uitnodigen en leiden tot een ontmoeting met God: tot een persoonlijke relatie met Jezus Christus. Hoe? In woord en in daad.

Wat is nieuwe evangelisatie? Nieuwe evangelisatie (Johannes Paulus II, 1983) 1.Nieuw in geestdrift, methoden en uitdrukkingswijze 2.“Nieuwe” doelgroep: gedoopten 3.Geen nieuw programma of nieuwe inhoud

Hoe evangeliseren? (1) Handelingen 8, Laten we leren van Filippus

Hoe evangeliseren? (2) De rol van de heilige Geest (vers 29): de hoofdagent van de evangelisatie. Filippus loopt met deze man mee (vers 29 en 30): evangelisatie gebeurt meestal via het persoonlijke contact ‘ Begrijpt u eigenlijk wel wat u leest?’ Daarop zei hij: ‘Hoe zou ik dat kunnen als niemand mij wegwijs maakt?’ (vers 30 en 31)  Filippus legt hem vrijmoedig het geloof uit.

Om verder te lezen Paus Franciscus: Moedige getuigen voor het evangelie. Wereldmissiezondag 2013, 19 mei 2013, via: Sherry A. Weddell: Forming intentional disciples. The path to knowing and following Jesus, 2012.

Vragen voor uitwisseling 1. Wat is uw droom voor uw parochie/regio/gemeenschap voor over 20 jaar? 2. Wat vindt u persoonlijk nu het moeilijkste, als u kijkt naar uw parochie/regio/gemeenschap? Wat belemmert u om te evangeliseren? 3. Wat geeft u hoop? Waar merkt u dat (nieuwe) evangelisatie “werkt” en hoe komt dat volgens u?