Workshop Penningmeesters

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
SEPA Migratie in Nederland
Advertisements

Als vereniging over op SEPA
Migratie naar SEPA Bernard Juffermans Programmamanager SEPA Nederland 249 dagen te gaan Sepa Seminar VNO-NCW en MKB-Nederland Herkenbosch 28 mei 2013 De.
De Euro–incasso: wat verandert er?
Overgaan op IBAN en SEPA: wat betekent dat concreet voor Nederland?
Koepels: keuzes die de Intermediair kan maken SBR voorlichtingsbijeenkomsten 2011 Vanaf 1 januari 2013 is SBR de standaard voor financiële rapportages.
Welke stappen moet u zetten om op tijd gereed te zijn? Voorlichtingsbijeenkomst MKB Nederland Helvoirt 12 juni 2012 Gaston Aussems.
Over op SEPA: Eén Europese betaalmarkt
Workshop Penningmeesters
Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou.
De onderneming als boekhoudkundige entiteit
Een volledig voorbeeld
Pensioenfondsen en SEPA Welke support geven de banken?
Boekhouding.
Migratie naar SEPA Bernard Juffermans Programmamanager SEPA Nederland 212 dagen te gaan Den Haag 4 juli 2013 De Nederlandsche Bank.
Sportservice Zuid-Holland
Verenigingen en financiën
Aan de slag met SEPA! EA-netwerk fondsenwerving
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
30 mei 2012 Amsterdam Programmabureau SEPA Betaalvereniging Frans van Beers Wat verandert er? Wat doen de banken? Waar moeten klanten zelf actie ondernemen?
1 Kennisplatform Administratieve Software ECP-ECN 11 februari 2010 Frans van Beers - NVB SEPA Migratie in Nederland.
Dienstverlening Dyade in het kader van SEPA. Overzicht Quick scan Projectmanagement Advies acceptgiro’s Machtigingenadministratie.
Sport en BTW in de gemeente Capelle aan den IJssel 15 december 2010
Bedrijfsadministratie EcoMo 3.1 De Balans Havo 3.
Vrijwilligersorganisaties over op IBAN en SEPA
SEPA-monitor voorjaar 2012 SEPA-voorlichtingsmiddag VNO-NCW en MKB-Nederland, Den Haag 17 april 2012 Michiel van Doeveren.
Basiskennis Boekhouden
Ineke Bussemaker Den Haag voorzitter Stuurgroep SEPA 4 oktober 2012 Overgang naar SEPA samenwerking van bedrijf, software leverancier en bank.
SEPA: Europa gaat over op IBAN
H1 Stichting of vereniging
Boekhoud- en administratie oplossing in Microsoft Excel
Watersportvereniging en fiscaliteit
Grootboek Er vinden voortdurend veranderingen plaats op de balans.
Balans Een overzicht van je bezittingen en schulden op een bepaald moment. Een balans op zich hoeft niet veel te zeggen; morgen kan de balans er heel anders.
Niet-commerciële organisaties
Balans Schematische weergave
Agenda  Lessen 34 tm 35  7 en 8 december 2011  hs 31  bestuderen 31.1 tm 31.4 maken 31.1 tm 31.5.
Goedemiddag H3b.
Goedemorgen H3b.
Welkom H3b.
BSN - Financieel Management Executive A 8 april 2009
BEZITTINGEN -> debet
Impact SEPA op processen en ICT Informatiebijeenkomst SEPA VNO-NCW 17 april 2012 Gaston Aussems.
H 17 Kasstroomoverzicht (Staat van herkomst en besteding van middelen)
Verslag penningmeester
DE BALANS.
De juridische context van de digitale factuur.
Budgetteren in de praktijk
HLB Van Daal & Partners, opgericht in 1979, is een ambitieuze accountants- en belastingadviesorganisatie met 8 kantoren in Midden- en Oost-Brabant.
Sport & btw Mr. drs. Ronald Brouwer, Caraad Belastingadviseurs Utrecht
Ondernemen moet je doen
SEPA: Europa gaat over op IBAN 23 januari Agenda Waarom SEPA? Wat verandert er? Wat betekent dit voor de vereniging Actielijst SEPA.
HET JAARVERSLAG BE Heezen – Hoofdstuk 14. Onderdelen verslaggeving HAN - ILS - Ec - KPSW Het Jaarverslag - Bedrijfseconomische analyses Hoofdstuk 14 2.
Permanence Kosten en opbrengsten
Bedrijfs-administratie les 1: hoofdstuk 1
Opdracht Rob van der Laan En de balans, solvabiliteit en current ratio dan? Uhhhhh, welluk?????
H3 Financiering van een bedrijf
Coöperatieve Vereniging BRES U.A.
Hoofdstuk 25.1 Permanentie: Kosten & Uitgaven
Kassaldo en Staat van baten en lasten
Liquiditeitsbegroting
Welkom Havo/vwo 3..
Beste havo 4..
Beste ath 4..
liquiditeitsbegroting
Rekening courant krediet Crediteuren €
De Openingsbalans Bij een startend bedrijf bestaat de openingsbalans uit een investeringsbegroting en een financieringsbegroting.
De Eindbalans De prognose eindbalans wordt opgesteld na 1 jaar met als basis de openingsbalans en de prognose resultatenrekening.
Basiscursus boekhouden
Touroperator SunShine
Transcript van de presentatie:

Workshop Penningmeesters Mischa Boeren

Wettelijke eisen voor de jaarrekening Eenvoudige regelgeving Opstellen van een balans Opstellen van een staat van baten en lasten Toelichting Ondertekening door bestuur binnen 6 maanden na start boekjaar Controle door kascommissie

Wettelijke eisen voor de jaarrekening Criteria eenvoudige regelgeving Balanstotaal < €4,4 miljoen Netto-omzet < €8,8 miljoen Werknemers < 50

Balans

Resultatenrekening

Ratio’s berekenen a.d.h.v. de balans Liquiditeitsratio: Vlottende activa/kort vreemd vermogen = 600/500 = 1,2 Solvabiliteitsratio: Eigen vermogen/totaal vermogen = 1.100/2.000 = 0,55 7.3.1 Liquiditeitsratio De liquiditeitsratio geeft de verhouding tussen de direct beschikbare gelden en de direct opeisbare schulden weer. Hoe hoger de liquiditeitsratio, hoe beter. Indien het cijfer van de liquiditeitsratio onder de 1 ligt, zijn er op korte termijn niet voldoende gelden aanwezig om te voldoen aan de direct opeisbare schulden, met als gevolg dat de continuïteit van de club in gevaar zou kunnen komen. De liquiditeitsratio van de sportvereniging uit ons voorbeeld kan als volgt worden bepaald: Vlottende activa/kort vreemd vermogen = 600/500 = 1,2 De sportvereniging beschikt dus over voldoende liquide middelen om op korte termijn aan haar verplichtingen te kunnen voldoen. 7.3.2 Solvabiliteitsratio De solvabiliteitsratio geeft aan in hoeverre de sportvereniging financieel onafhankelijk is. Bestaat het vermogen van de club geheel uit eigen vermogen, dan is de solvabiliteit 100%. Hoe groter de afhankelijkheid van de club van vreemd vermogen, des te lager de solvabiliteit. De solvabiliteitsratio van de sportvereniging uit ons voorbeeld kan als volgt Eigen vermogen/totaal vermogen = 1.100/2.000 = 0,55 In ons voorbeeld is de sportvereniging derhalve voor 45% afhankelijk van vreemdvermogenverschaffers.

Controles op de jaarrekening de post liquide middelen bepalen en controleren Kassaldo Banksaldo De post vorderingen bepalen en controleren Debiteurenadministratie Aanmaningen Reservering? Controleer of de ledenadministratie aansluit op de financiële administratie. • Voer een cijferbeoordeling uit ten opzichte van het vorige boekjaar. • Voer een afloopcontrole uit. Dit houdt in dat wordt vastgesteld of de vordering in het nieuwe jaar is voldaan. • Controleer of het intern aanwezige aanmaningsbeleid correct wordt nageleefd. • Beoordeel of de waardering van de vordering aanvaardbaar is. Indien er twijfels zijn over de inbaarheid van de vordering zal hiervoor een reservering moeten worden getroffen of zal de vordering moeten worden afgeboekt.

Eindejaarsverwerking

Goed leden-(debiteuren)beheer Fiscale bewaarplicht Wettelijke eisen facturen Ga digitaal factureren Duidelijke betaalcondities Stel een aanmaningsprocedure op Debiteurenbeheer is relatiebeheer

Wel of geen BTW administratie BTW is een belangrijk onderwerp voor vrijwilligersorganisaties Er zijn twee BTW tarieven: 6% en 21% Gebruik maken van vrijstellingen? Niet afdragen? Dan ook niet terugvragen! Voorwaarde van vrijstelling: géén winstoogmerk Exploitatieoverschot moet aangewend worden voor vrijgestelde verenigingsdoelstelling (sporten)

Vrijstellingen en drempels Hoofdactiviteiten Diensten aan leden (contributies) zijn vrijgesteld van BTW Nevenactiviteiten Levering van goederen < €68.067,= Levering van diensten < €31.765,= Kantineomzet < €68.067,= Bij overschrijding van een categorie-drempel wordt deze voor het gehele bedrag alsnog belast Toegangsgelden 6% Overige nevenactiviteiten 21% Het is verstandig aparte opbrengsten rekeningen aan te maken om de vrijstellingsdrempels in de gaten te houden. D.a. bijvoorbeeld: Opbrengsten contributies Kantineopbrengsten Opbrengst verkopen goederen (verkoop clubmaterialen, dassen, speldjes etc…) Opbrengst verkopen diensten (entreegelden, sponsorgelden, reclame)

Vrijstellingen en drempels Gebruik van vrijstellingen is een recht, geen plicht, míts fondswervende activiteiten niet onder €50,000,= komt. Anders is het een plicht. Het was mogelijk wél BTW te gaan afdragen, ook als de omzet onder de vrijstellingsgrens valt. Bijvoorbeeld bij de voorgenomen bouw van een nieuwe kantine. Dit is echter komen te vervallen. Let op! Nieuwe regelgeving per 1-1-2013 Voor de huidige periode geldt een overgangsregeling

SEPA SEPA en verenigingen Vanaf 1 augustus 2014 vervalt BBAN & ClieOp03 Huidige bankrekeningnummer wordt IBAN/BIC

SEPA Direct Debet (SDD) Welke gevolgen voor incasso? twee soorten incasso’s: de standaard incasso en de zakelijke incasso Standaard incasso: betalingen van particulieren Langere terugboekingstermijn (56 dagen) Huidige machtigingen blijven van kracht Pre-notificatie verplicht (-14 dagen) Clieop03 verdwijnt definitief 1-8-2014

4 Corner model incasso Mandaat Debiteur Crediteur Prenotificatie Mandaat referenties Mandaat Debiteur Crediteur Prenotificatie Incasso opdracht Evt..stornering Debiteur bank creditering Crediteur bank debitering

Nieuwe standaard voor incasso SEPA Nieuwe standaard voor incasso Incassant ID Kenmerk van de machtiging IBAN van de debiteur Datum van de ondertekening van de machtiging Bedrijven moeten een aantal gegevens gaan toevoegen aan de machtigingen:   Incassant ID – Deze ontvangt elk bedrijf van zijn bank. Kenmerk van de machtiging – Elke bestaande machtiging krijgt een uniek kenmerk van maximaal 35 tekens. Dit kenmerk mag door het bedrijf zelf bepaald worden. Denk bijvoorbeeld aan het debiteurennummer, contractnummer of gewoon een volgnummer. IBAN van de debiteur – Dat kan gevonden worden via www.ibanbicservice.nl, een tijdelijke overgangsservice van de banken. Datum van de ondertekening van de machtiging – De datum van ondertekening wordt tot op heden niet altijd vastgelegd. Daarom is bepaald dat bij alle huidige, bestaande machtigingen de datum geldt van 1 november 2009. Voor nieuwe machtigingen geldt de datum van ondertekening.

SEPA Sommige banken werken geheel volgens de XML-implementatierichtlijnen voor Nederland. Er zijn echter ook banken met extra specificaties. Bijvoorbeeld voor: Het maximale aantal betaal- of incassotransacties (per bestand/batch) maar ook voor aanlevertermijnen en rapportage details. De bank stelt hier dan zelf een addendum document voor op. Hierin staat de interpretatie van die bank of een verduidelijking van de richtlijnen. http://www.betaalvereniging.nl/europees-betalen/sepa-documentatie/bankspecifieke-informatie/

Veranderingen binnen de software SEPA Veranderingen binnen de software IBAN/BIC velden Conversietool BBAN >> IBAN CLIEOP03 >> PAIN formaat (SCT & SDD) Elektronische afschriften >> MT940 S of CAMT Mandaat administratie Acceptgiro verdwijnt 1-1-2019 Bedrijven moeten een aantal gegevens gaan toevoegen aan de machtigingen:   Incassant ID – Deze ontvangt elk bedrijf van zijn bank. Kenmerk van de machtiging – Elke bestaande machtiging krijgt een uniek kenmerk van maximaal 35 tekens. Dit kenmerk mag door het bedrijf zelf bepaald worden. Denk bijvoorbeeld aan het debiteurennummer, contractnummer of gewoon een volgnummer. IBAN van de debiteur – Dat kan gevonden worden via www.ibanbicservice.nl, een tijdelijke overgangsservice van de banken. Datum van de ondertekening van de machtiging – De datum van ondertekening wordt tot op heden niet altijd vastgelegd. Daarom is bepaald dat bij alle huidige, bestaande machtigingen de datum geldt van 1 november 2009. Voor nieuwe machtigingen geldt de datum van ondertekening.

Hartelijk dank voor uw aandacht!