De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou."— Transcript van de presentatie:

1 Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou dat geld eigenlijk weer terug moeten geven aan de eigenaar. Het eigen vermogen verandert door: - privéopnamen dan wel privéstortingen; - verkopen van goederen met winst (of verlies); - het maken van kosten. Om de oorzaak van de verandering van het eigen vermogen duidelijk in kaart te brengen, gebruiken we hulprekeningen van het eigen vermogen. De boekingsregels voor hulprekeningen van het eigen vermogen zijn al eerder genoemd, maar vooruit: Een hulprekening van eigen vermogen debiteer je bij afname. Een hulprekening van eigen vermogen crediteer je bij toename.

2 Er zijn heel veel hulprekeningen van het eigen vermogen:
Opbrengst verkopen: welk bedrag heeft de verkoop opgeleverd? Inkoopwaarde van de omzet: welk bedrag hebben de goederen mij zelf gekost? Korting: je kunt een korting krijgen (bij inkopen) of een korting geven (bij verkopen). Privé: de eigenaar stort geld (of goederen) in de onderneming of neemt geld (of goederen) uit de onderneming. Diverse baten en lasten: daar boek je resultaten op (winst of verlies) die niet veroorzaakt door de verkoop van goederen. Huurkosten: ……………. Interestkosten: ……………… Onderhoudskosten: …………. Loonkosten:…………… ……kosten:………….. Zo zijn er nog veel meer hulprekeningen van het eigen vermogen; de bedoeling zal duidelijk zijn. Aangeven door welke oorzaak het eigen vermogen verandert.

3 Hoe gaat het nu in zijn werk? Een paar voorbeelden:
De eigenaar stort € 500 op de bankrekening van de onderneming. - Bank….. Bezit…..toename…….debiteren…..€ 500 - Privé….. Eigen vermogen….. toename…… crediteren……€ 500 Verkocht op rekening goederen voor € De inkoopwaarde van de goederen bedroeg € Factuur en goederen verzonden. - Opbrengst verkopen…… Eigen vermogen…..toename …….crediteren…. - Debiteuren……..Bezit……toename……debiteren…….€ - Inkoopwaarde van de omzet……..Eigen vermogen…….. afname…. Debiteren…… € 9.600 - Voorraad goederen…..bezit……afname…….crediteren……€ 9.600 Loon betaald per kas € 350. - Loonkosten…….Eigen vermogen…..afname….debiteren….€ 350 - Kas…….Bezit…..afname…….crediteren……..€ 350 Op rekening gekocht goederen voor € exclusief 5% korting. Goederen en factuur zijn ontvangen. - Voorraad goederen……Bezit…..toename….debiteren….€ 3.420 - Crediteuren…..Schuld……toename……crediteren…..€ 3.420

4 N.B: = x 0,95 : een ontvangen korting boek je dus niet op de rekening kortingen. Het gaat jou om de betaalde waarde van de goederen. Huur betaald per postbank € - Huurkosten…….Eigen vermogen…..afname….debiteren….€ 1.800 - Postbank….Bezit….afname….crediteren…..€ 1.800 Contant verkocht goederen voor € 800, excl. korting. De inkoopwaarde was € 550. Wegens contante betaling een korting gegeven van 3%. De goederen zijn afgeleverd. - Kas…..Bezit….toename…..debiteren…..€ 800 - Opbrengst van de verkopen……Eigen vermogen….toename…… crediteren….€ 800 - Korting…..Eigen vermogen….afname….debiteren….€ 24 - Inkoopwaarde van de omzet….Eigen vermogen…..afname…. debiteren….€ 550 - Voorraad goederen…bezit….afname….crediteren….€ 550 Een korting bij verkoop boek je dus wel op de hulprekening van het eigen vermogen “kortingen”! Een korting bij inkoop boek je niet op “kortingen”; de korting gaat af van de waarde van je goederen!

5 Retourontvangen goederen voor € 150; de inkoopwaarde bedroeg € 95
Retourontvangen goederen voor € 150; de inkoopwaarde bedroeg € 95. Creditnota verzonden; goederen ontvangen. N.B: Retourontvangen?....Dan moet de onderneming de goederen dus eerst verkocht hebben. : Tip: draai de “orginele” posten om. Dwz: waar je eerst debiteerde nu crediteren; waar je eerst crediteerde nu debiteren. - Voorraad goederen……bezit…toename…..debiteren….€ 95 - Opbrengst verkopen…..Eigen vermogen…..afname…..debiteren….€ 150 - Debiteuren…..bezit….afname…..crediteren….€ 150 - Inkoopwaarde van de omzet….Eigen vermogen….toename…crediteren.. € 95 Verkocht een machine voor € per bank. De machine had een boekwaarde van € - Bank….Bezit…..toename….debiteren…..€ - Machine….Bezit….afname….crediteren….€ - Diverse baten en lasten….Eigen vermogen…toename….crediteren…. € 1.500 Maak de opgaven 3.4/3.6/3.7/3.8


Download ppt "Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou."

Verwante presentaties


Ads door Google