De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Opdracht: ‘Tel uit je winst’

Verwante presentaties


Presentatie over: "Opdracht: ‘Tel uit je winst’"— Transcript van de presentatie:

1 Opdracht: ‘Tel uit je winst’

2 Instructie Maak op het lege blaadje, dat je van je docent hebt gehad, aantekeningen zodat je de opdrachten straks gemakkelijker kunt maken.

3 inleiding Dagelijks wordt er in vele bedrijven in ons land heel wat geld binnengehaald. Dit is nodig om als bedrijf te kunnen blijven bestaan. Immers als er geen geld binnen komt kan het personeel niet betaald worden en kan de eigenaar zelf geen brood op de plank brengen.

4 Omzet. Het is dus belangrijk dat bedrijven winst maken!!!
Maar niet al het geld wat bij een bedrijf binnenkomt is winst. het geld wat bij een bedrijf binnenkomt in ruil voor het leveren van goederen of diensten noemen we omzet!!

5 Inkoopwaarde van de verkopen:
Als een bedrijf producten verkoopt, gaan we er vanuit dat deze ook door het bedrijf ingekocht zijn. De inkoopwaarde van de verkochten goederen moeten we van de omzet af halen.

6 Een Voorbeeld Fietsenspeciaalzaak ‘Biker’ heeft in een week 25 fietsen verkocht van € 600,- per stuk. Toen hij deze fietsen ingekocht heeft betaalde hij er zelf € 400,- voor.

7 De inkoopwaarde van deze verkopen zijn: 25 X € 400,- = € 10.000,-
De omzet van ‘Biker’ in die week was: 25 X € 600,- = € ,- De inkoopwaarde van deze verkopen zijn: 25 X € 400,- = € ,-

8 Trekken we dit vervolgens van elkaar af dan krijgen we:
Omzet € ,- Inkoopwaarde verkopen € ,- -- € ,- Bruto winst Dit noemen we:

9 Bruto winst: Als we de inkoopwaarde van de verkochte fietsen hebben afgehaald dan houden we een bedrag over wat we de ‘bruto winst’ noemen. We noemen dit ‘bruto winst’ omdat er nog diverse ‘bedrijfskosten’ af moeten.

10 Bedrijfskosten Om fietsen te kunnen verkopen is heel wat voor nodig. We hebben bijvoorbeeld nodig: Winkel Elektriciteit Personeel gereedschappen

11 Voor onze fietsenspeciaalzaak waren deze kosten € 3000,-
Al deze kosten moeten we dan ook van de brutowinst af halen. We krijgen dan het volgende: Omzet € ,- Inkoopwaarde verkopen € ,- -- Bruto winst € ,- Diverse bedrijfskosten € ,- Netto winst € ,-

12 Nettowinst: Wat we overhouden na aftrek van de bedrijfkosten is de ‘Netto winst’. Dit is wat het bedrijf Netto overhoudt van het verkopen van fietsen.

13 Opdrachten: Maak de volgende opdrachten en verwerk het antwoord met uitgebreide berekening in Excel.

14 Opdracht 1. Tjabbe Tjipsma heeft een eigen winkel en verkoop gordeldieren Bij hem in dienst als verkoper is Bob. De afgelopen week zijn er 1500 stuks verkocht voor € 15,- per stuk. De inkoopprijs voor Tjabbe is € 6,- De gemaakte kosten die week zijn € 550,- Wat is de Bruto winst van Tjabbe de afgelopen week? Wat is de Netto winst van Tjabbe de afgelopen week?

15 Opdracht 2. Groenteman Henk Stubbe heeft in de afgelopen maand voor € ,- aan groenten verkocht. Op de veiling heeft hij hiervoor € 8.000,- betaald. Aan kosten heeft hij € 3.000,- voor zijn winkel moeten betalen en €1.200,- voor personeel. Als laatste was hij nog € 2.800,- kwijt aan diverse kosten. Bereken voor Henk: Zijn brutowinst Zijn totale kosten Zijn nettowinst.

16 Opdracht 3. Dorste dirk heeft voor zijn limonadekraam de volgende kosten. Huur van zijn kraam € 250,- p/maand. inkopen € 600,- loonkosten € 500,- bekertjes € 100,- Zijn Omzet was afgelopen maand € 2700,-. Bereken voor Dirk: a.) Zijn brutowinst b.) Zijn totale kosten c.) Zijn nettowinst.

17 Ben je hiermee klaar? Lever je werk in bij de docent.


Download ppt "Opdracht: ‘Tel uit je winst’"

Verwante presentaties


Ads door Google