Door Jeroen Lagae 1BaSwC. Inhoud Verschraling van zorg? Tekort aan zorg Oorzaken van zorgverschraling Toename druk van andere portefeuilles Nieuwe COTG–richtlijn.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 juni ’14 Toekomst AWBZ: welke richting Jan Coolen Zorgverzekeraars Nederland maart 2008.
Advertisements

De POH-GGZ in de huisartsenpraktijk
QUICK SCAN OP KWALITEIT EN EFFICIËNTIE VAN DE SERVICES
DE EERSTE LIJN IN HET NIEUWE REGEERAKKOORD
Financiering van HIC Tessa de Bruin Michiel van Hees
Congres Bekostiging 2013 / 22 november 2012
De vijfde pijler : het PAAZ en Art 107 Wie is nu de naaf in het wiel ?
Een hersenletsel; 3 jaar later
Strategisch personeelsbeleid
Planning & Controll Groninger Griffiers 24 maart 2006 Michiel Verbeek.
Redzaam ouder Zorg voor niet-redzame ouderen vraagt om voorzorg door iedereen Wim Groot, RVZ, PRV Maastricht, 26 juni 2012.
Veranderingen in rol Familieraden
PGB ‘Breed’ ‘Maak gebruik van het persoonsgebonden budget;
Intensive care In de geestelijke gezondheidszorg
Toekomst van de GGZ en de ziekenhuispsychiatrie
Het medisch continuum: bent u daar nog? Toute ça change……
Algemene ledenvergadering HVE 26 september 2012
Aansluiting nazorg gevangeniswezen
Trends in de zorgsector
Beter worden doe je thuis! DE KLINIEK EN HET FACT-TEAM
Ontstaansreden Formulierenbrigade (1)
Diseasemanagement in de praktijk
Proeftuin Populatiemanagement Pelgrim “op weg naar duurzame zorg”
 1 op 3 heeft ooit al eens last gehad van overbezorgde periode  1 op 4 heeft ooit al eens last gehad van sombere of depressieve periode  Komt meer.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Catharina-ziekenhuis Eindhoven Mark Scherders psychiater
Strategische doelen van het hbo en de arbeidsmarkt Kees Zandvliet SEOR Erasmus School of Economics Presentatie voor de themabijeenkomst ‘Nieuw licht op.
Domotica beleid en inzet VWS
Missie, visie, strategie & jaarplan
Valkuilen bij snelle groei van de organisatie
Zorg nieuwe stijl.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Een vloeiende GGZ.
Klinische psychologen in het algemeen ziekenhuis
Armoede en verschraling van zorg in het APZ. Verschraling van zorg? Zorg in vergelijking met vroeger: ondermaats -Roosters komen niet rond -Te weinig.
Gids naar een betere GGZ door de realisatie van zorgcircuits en netwerken
P RAKTIJKONTWIKKELING, ONDERZOEK EN BELEID Instrumenten voor een effectievere jeugdzorg Chaliny Dever 1 BaSWa Info Vaardigheden.
Inleiding Sinds 1970: deïnstitutionalisering
Suïcidegevaar en onvrijwillige opname
Onthaal en service.
Trends en ontwikkelingen OPDC nieuwe stijl Lunteren, 3 oktober 2014.
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Huisartsenzorg & integrale zorg
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
“De Rode Draad…” De levensbeschouwelijke analyse.
Casus 2 Door Sanne Bakker.
Dak- en thuisloze jongeren met zwaardere problematiek tussenrapportage, 2 e meting Cas Barendregt, Jessica Baars, Marianne Snijdewind en Carola Schrijvers.
En wat als het woonzorgcentrum de context wordt
Stappenplan transparantie
Probleemstelling Motivaction Onderzoek 2014 (publiek) 1.Zelfstandige Openbare Apotheek heeft Meerwaarde 2.Publiek (h)erkent deze meerwaarde (nog) niet.
Carpaal tunnel syndroom (CTS)
Inkoop 2014 Informatiebijeenkomst zorgaanbieders 23 april 2013.
Workshop Assen1 Stichting Nieuw Nabuurschap (een ouderinitiatief)
1 Presentatie Symposium “”Ketenzorg loont” Ontwikkelingen en resultaten Geriatrische revalidatie Donderdag 6 december 2012 Jocelyn Daris.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Workshop bevolkingskrimp en detailhandel SER 1 november
Nadja Jungmann Lector schulden en incasso Onoplosbare schuldsituaties.
Veranderingen bij GGz Breburg Door Guus van Weelden Voorzitter Raad van Bestuur 23 mei 2012.
Maatwerk is goedkoper dan standaard GEMEENTE ROTTERDAM Bestuurs- en Concernondersteuning.
Woningbedrijf Oirschot Privatiseren of handhaven vanuit financieel perspectief 16 januari 2007 Henk van Rens Leon van den Hoogen.
WGA en ARBO VEB congres 23 maart 2017.
De Kwaliteitsslag.
Risicodeling Jeugdzorg ZOU
Basis kennis over inkomsten en uitgaven.
Visieontwikkeling Les
Samenwerking HA en SO in verzorgingshuis
Oud, niet out. Samenwerking tussen de sectoren ouderenzorg, personen met een beperking en eerstelijnszorg Joyce Vansteenkiste, ortho-agoog vzw den.
Toepassing van geneesmiddelen
Transcript van de presentatie:

Door Jeroen Lagae 1BaSwC

Inhoud Verschraling van zorg? Tekort aan zorg Oorzaken van zorgverschraling Toename druk van andere portefeuilles Nieuwe COTG–richtlijn Nieuwe COTG–richtlijn Resocialisatie van ‘betere cliënten’ Kosten vermaatschappelijking Verklaringsmodel Slot

Verschraling van zorg? zorgverschraling in het APZ (minder zorg per patiënt, zowel kwalitatief als kwantitatief) Belangrijkste indicatoren van zorgverschraling minder handen aan het bed minder besteedbaar zak– en kleedgeld cliënten minder budget per APZ

Tekort aan zorg De zorg is minder geworden dan vroeger. De huidige APZ–populatie is anders van samenstelling dan de vroegere. Het APZ neemt tegenwoordig een andere positie in de GGZ. Er is minder personeel, minder geschoold personeel, minder contacttijd met cliënten, minder diensten en faciliteiten en minder service dan gewenst.

Oorzaken van zorgverschraling onzekerheid bij het personeel klachten van patiënten over afnemende zorg, zwaardere problematiek meer intensieve en tijdrovende behandeling en zorg kostbare zorgvernieuwing en extramuralisering stijgende kosten

Toename druk van andere portefeuilles optelsom van ondoelmatig management en een te kleine marge om alle vernieuwingen vorm te geven Managementprobleem, professionaliteit van de bedrijfsvoering is onvoldoende

Nieuwe COTG–richtlijn nieuwe richtlijn nadelig uitpakken voor APZ

Resocialisatie van ‘betere cliënten’ een toename van het aantal gedwongen opnamen en de toepassing van middelen en maatregelen cliënten die vordering aangeven worden vlugger aangezet om zich weer in de maatschappij te begeven

Kosten vermaatschappelijking Veel respondenten wijzen op de kosten van deconcentratie, kleinschaligheid en normalisatie van de zorg Met als gevolg: centrale dienstverlening en service en de georganiseerde vrije tijd en recreatie zijn verdwenen

Verklaringsmodel probleem dat samenhangt met alle veranderingsprocessen in de sector complex probleem, waarin verschillende kwesties elkaar beïnvloeden en versterken de gelijktijdige invloed van verschillende factoren, zoals het beleid van het management, het beleid op de werkvloer, de marge die het management van de overheid en de uitvoeringsorganen krijgt om beleid te voeren, de financiële positie van cliënten en niet te vergeten de veranderde opvattingen over de kwaliteit van leven en zorg

Verklaringsmodel Het zorggebruik van cliënten hangt samen met het zorgaanbod, de zorgbehoefte en het besteedbaar inkomen. Het zorgaanbod hangt samen met het beleid op de werkvloer, en dat op zijn beurt hangt samen met het beleid van het management. Het beleid van het management hangt samen met de managementmarge en deze hangt samen met het overheidsbeleid. Het zorgaanbod hangt samen met de zorgzwaarte van de afdeling of groep. Het besteedbaar inkomen hangt samen met het overheidsbeleid, het beleid van het management, het beleid op de werkvloer en het zorgaanbod.

Slot De overheid koerst standvastig aan op substitutie van bedden, schaalverkleining, deconcentratie van intramurale zorg, normalisatie en integratie van langdurige zorg Er zijn allerlei vormen van zorgvernieuwing, professionalisering en kwaliteitsbeleid die op korte termijn resulteren in minder contacttijd met cliënten, minder aandacht van het personeel en afbouw van de voorzieningen en diensten van het ooit zo gesmade totale instituut