De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De vijfde pijler : het PAAZ en Art 107 Wie is nu de naaf in het wiel ?

Verwante presentaties


Presentatie over: "De vijfde pijler : het PAAZ en Art 107 Wie is nu de naaf in het wiel ?"— Transcript van de presentatie:

1 De vijfde pijler : het PAAZ en Art 107 Wie is nu de naaf in het wiel ?
Evolutie van de positie van de PAAZ in het GGZ landschap

2 Heden/ pre-art107 Aanbodgericht werken, pat moet zich schikken naar het aanbod = instelling staat centraal PAAZ als go-between tussen eerste, tweede en derde lijn = naaf in het wiel van de GGZ ?

3

4

5 Toekomst ? Werken vanuit de zorgvraag van de patiënt, vraaggericht.
Dan komt de pt centraal te staan samen met de eerste lijn/huisarts in een visie waarbij de pt als één geheel ( biopsychosociaal) en niet meer als een gefragmenteerd probleem wordt behandeld = vermaatschappelijking GGZ Waar is dan de positie van de PAAZ ? zorgpaden ontwikkelen binnen het zorgcircuit als antwoord op zorgvraag.

6

7

8 Wat is het aanbod vanuit het PAAZ op de zorgvragen binnen een zorgpad/zorgnetwerk ?
ambulante behandeling voor en na ( individueel of in groep op de poli, in groep op dagtherapie) = functie 1 Acute opname voor fysieke ontwenning = functie 2-4 Kortdurend programma = functie 4 Interne liaison op somatische afdelingen om alcoholproblemen op te sporen, delirium vermijden en eerste aanzet geven tot minderen of stoppen = functie 4 Externe liaison naar eerste lijn ( telefonische ondersteuning huisarts, collaborative care…), algemene ziekenhuis zonder PAAZ. = functie 1

9 Probleem ! Hoe middelen naar de eerste lijn als we deze willen centraal stellen, herwaarderen ?

10 Probleem ! Momenteel gaan de meeste middelen naar de kleinste groep ptn in derde lijn (wat ook in het buitenland zo was). Afbouw bedden via art 107 zou hier een antwoord op kunnen bieden, doch beperkt zich tot de herallocatie van deze middelen in opnieuw “veel geld voor weinig ptn” teams ( hoe zinvol zo ook zijn). Terwijl er veel noden in de eerste lijn liggen, cfr optimale mix aan GGZ-voorzieningen WHO.

11

12 Via art107 middelen herverdelen !
Verdeling van middelen = omgekeerde piramide 3de lijn 2de lijn 1ste lijn

13 art107 dode letter voor goed gebalanceerde GGZ ?
Federaal Herverdelen middelen Vlaams Vlaams Schaarste blijft

14 Probleemstelling ! Er kan blijkbaar geen geld gaan naar het versterken van de eerstelijns GGZ, want er is blijkbaar spagaat Vlaamse materie vs Federale materie. Nochtans is er een grote nood aan een “basis GGZ” voor de “alledaagse” GGZ problemen. Niet meer wachten op een uitslaande brand vooraleer te blussen (functie 2-4), maar de (mogelijkheid tot ) brand tijdig opsporen en aanpakken (functie 1). Naaf = gehele patient met zijn klachten in de eerste lijn


Download ppt "De vijfde pijler : het PAAZ en Art 107 Wie is nu de naaf in het wiel ?"

Verwante presentaties


Ads door Google