Nieuwe kerndoelen voor het basisonderwijs. Kerndoelen zijn streefdoelen, zij geven aan wat iedere school in elk geval nastreeft bij leerlingen. Daarbij.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De historie & de toekomst
Advertisements

Globaal geformuleerde examenprogramma’s vmbo Jacqueline Kerkhoffs Programmamanager beroepsonderwijs (vmbo en mbo) Henny Jacobs Senior.
Integraal onderwijs met ict
3-jarigen in het basisonderwijs
Basisvorming.
WebQuestsWebQuests Voor het basisonderwijs Ververs Foundation Seminar 29 januari 2009 Peter Blijleven.
Tussendoelen in de praktijk van groep 1/2
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerkrachten 2 de graad.
Milieuzorg Op School FOCUSGROEP visie en standpunten leerlingen 2 de graad.
onderwijsstromingen Ontwikkelingsgericht onderwijs
Een impressie van de werkwijze in groep 3 en 4
De school wil meer dan de inspectie vraagt ?! Ronde tafel bijeenkomst Vrijdag, 9 april 2010.
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Collectief portfolio groep 3
Geletterdheid….. Wat is dat?
Beroepsproduct Domeinverdieping Owe 62 Heidi van Cuijk 2010/2011
Leerlingen voorbereiden op een digitale samenleving: scholen en internet Els Kuiper (VU) en Monique Volman (VU/HAN)
Samenwerken in burgerschap
de ouderbetrokkenheid vergroten
Onderwijskunde Presentatie 10 december 2007
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
Moderne Vreemde Talen in het mbo Actuele ontwikkelingen Netwerk EVC 17 maart 2011 Rianne Reichardt.
(G)een kwestie van knippen en plakken?
De communicatieve methode voor Frans in het basisonderwijs
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood
Rekenproblemen en Dyscalculie
Leerlijnen in een Wiki
Wat is Mibo en wat kan ik ermee?. Wat is Mibo? Mibo is gratis educatieve software via het internet Mibo wordt U aangeboden door: APS (
Leren in nieuwe contexten
Visie: rapport en portfolio
Competentiegericht leren vmbo
Welkom. Even voorstellen. Wie is Silvo Steenkamer?
PLUSKLAS.
TC&M UNESCO unites us all.
Een kansrijke veilige school!.  Het Stroink is een openbare Daltonschool.  Openbaar betekent dat de school open staat voor iedereen met respect voor.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
Stel je voor, je bent weer kind…. En de wereld mag lekker helemaal om jou draaien.
Deze presentatie kan als hulpmiddel gebruikt worden om het programma te presenteren aan het bestuur of bv aan sponsoren. Advies: voeg gerust dia’s toe.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
LeerlijnenWiki 13 augustus 2010 Wie kan uitleggen wat de LeerlijnenWiki is? Introductie LeerlijnenWiki.
Hoogbegaafdheid van leerlingen in het primair onderwijs Ontwikkelingen en samenhangen met kenmerken van thuis, de groep en de school     Uitgegeven.
IPC Nederland.
Informatieve bijeenkomst
INFORMATIE AGENDAGEBRUIK EN HUISWERK IN GROEP 7 EN 8. Welkom.
Basisvorming. 2/3 kerndeel  58 kerndoelen 1/3 differentieel  iig 2e MVT & profilering 1040 klokuren (max 69 dagen)
verhoudingen – breuken – procenten - kommagetallen
Toekomstgericht onderwijs
Welkom ik maak me sterk.
VIAVINCI PRIMO Opleiding Taalexpert Keuzemodule NT Blok 6 Taaldoelen, leerstof en toetsing / NT1,NT2 en effectief onderwijzen / Taalbeleid 20 april.
Pemwjk3. Programma tafeltjesronde over ruimte en materiaal Bespreek de inzichten die naar aanleiding van de tafeltjesronde over ruimte en materialen hebt.
Mei 2013 Welkom 19.15u: Inloop met koffie/thee 19.30u: Opening en presentatie 19.45u: Vragenronde 20.00u: Presentatie clusters 21.00u: Tips en tops 21.15u:
Talentgebieden – Interesses –Leervoorkeuren
1 van 10 Hoofdstuk 10 Taalbeleid. 2 van 10 Taalbeleid is schoolbeleid Interne en externe kwaliteitsimpulsen Verankering van het taalbeleid in het algemene.
Schoolplan Een verdere uitwerking van onze visie op toekomstig leren.
Rekenen voor nu en later. Welke kennis en vaardigheden hebben leerlingen nodig om te kunnen functioneren in hun toekomstige beroep? Welke kennis en vaardigheden.
ICC Module Dans op School Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / instelling.
ICC Module Drama op School Bijeenkomst 1 Datum Naam trainer / Instelling.
Basiscursus Onderzoekend en Ontwerpend Leren De rol van taal Carmen Damhuis & Heleen van Ravenswaaij.
Jeelo van harte welkom. De wereld-oriënterende vakken in projecten Voor kinderen bestaat de wereld niet uit aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Zij.
LES 3 LESMODULE LAAGGELETTERDHEID
De nieuwe onderbouw.
Onderwijsproces en Examinering en diplomering
Wat is coöperatief leren?
Business School Handels- en Administratieve opleidingen
Gepersonaliseerd leren
Workshop leerdoelen over druk en ruimte
Sint-Jozefsinstituut
Sint-Jozefsinstituut
Scholenmarkt 17 mei 2017 OBS ‘t hout.
Kenniskring OPP Brenda Roepert en Amber Pompe Onderwijsadviseurs
Transcript van de presentatie:

Nieuwe kerndoelen voor het basisonderwijs

Kerndoelen zijn streefdoelen, zij geven aan wat iedere school in elk geval nastreeft bij leerlingen. Daarbij kunnen drie kanttekeningen geplaatst worden: 1.In de eerste plaats omschrijven de doelen het eind van een leerproces, niet de wijze waarop ze bereikt moeten worden. Met andere woorden: kerndoelen doen geen uitspraken over didactiek. 2.In de tweede plaats dienen einddoelen en inhouden zoveel mogelijk op elkaar te worden afgestemd, verbinding te hebben met het dagelijks leven en in samenhang te worden aangeboden. 3.In de derde plaats dient er aandacht te worden besteed aan doelen die voor alle leergebieden van belang zijn: goede werkhouding, gebruik van leerstrategieën, reflectie op eigen handelen en leren, uitdrukken van eigen gedachten en gevoelens, respectvol luisteren en kritiseren van anderen, verwerven en verwerken van informatie, ontwikkelen van zelfvertrouwen, respectvol en verantwoordelijk omgaan met elkaar, zorg voor en waardering van de leefomgeving.

Waarom komen er nieuwe kerndoelen? Een veranderende maatschappij eist ook een regelmatige herziening van de kerndoelen. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie blijkt dat de huidige kerndoelen scholen minder houvast bieden in hun onderwijspraktijk. De huidige kerndoelen geven leerkrachten te weinig ruimte om in te spelen op de verschillen tussen kinderen. De huidige kerndoelen bieden scholen te weinig ruimte om zich duidelijk te profileren wat betreft de inhoud van het programma van andere scholen.

Wat zijn de grote verschillen tussen de huidige kerndoelen en de nieuwe kerndoelen? Het aantal kerndoelen is sterk verminderd. Nu zijn het er ruim honderd, vanaf augustus nog maar 58. De nieuwe kerndoelen zijn globaler geformuleerd, zodat er meer interpretatie wordt toegelaten.

In welke domeinen zijn de kerndoelen verdeeld? Nederlandse taal Engels Friese taal Rekenen / wiskunde Oriëntatie op jezelf en op de wereld Kunstzinnige oriëntatie Bewegingsonderwijs

Welke voordelen bieden de nieuwe kerndoelen? De nieuwe kerndoelen kunnen beter met elkaar gecombineerd worden, zodat er vakoverstijgend gewerkt kan worden. Doordat ze minder precies geformuleerd zijn, kan er binnen bepaalde werkvormen overlapping plaatsvinden van verschillende kerndoelen. De kerndoelen bieden mogelijkheid om meer aandacht te schenken aan de verschillen tussen kinderen en de verschillen in visies van scholen.

Hoe kun jij wegwijs worden in de nieuwe kerndoelen en er je voordeel meedoen in je eigen onderwijspraktijk? Op kerndoelen.onderwijsmaakjesamen.nl vind je informatie over de nieuwe kerndoelen. Zo kun je daar bijvoorbeeld alle nieuwe kerndoelen downloaden, artikelen lezen over de nieuwe kerndoelen, maar vind je ook links naar lesideeën waarin de nieuwe kerndoelen al geïntegreerd zijn. Ook deze powerpointpresentatie kun je daar downloaden.

Veel inspiratie gewenst! Bron:

Ellen Emonds © OMJS 2006