De evaluatie van een project

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Hoe duurzaamheid inbouwen in je project.
Advertisements

Menno Karres Lead Auditor
PROFIELWERKSTUK Hoe kunnen wij je helpen?.
Aspecten van evaluatieonderzoek
Onderzoek naar de effecten van het Thuisadministratie programma
Marktonderzoek als proces
Conditietest als basis voor samenwerking. De conditietest is een hulpmiddel voor vrijwilligersgroepen om: de huidige kwaliteit van de groep te meten en.
Het opzetten van een kwaliteitssysteem
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Wie het begrijpt mag het uitgeven
Impact van Goede Doelen Organisaties 13 december 2010
Hoofdstuk 3 Van begin tot eind
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
EVALUATIE & PLANNING Ondersteuning kwaliteitshandboek IBO/KDV
Workshop opstellen adviesrapport
ICTB/NB Projectmanagement.
De eerste bevindingen in de Regio’s Raak Jo Hermanns.
Marktonderzoek als proces
Hoofdstuk 12 Je projectverslag schrijven en presenteren Methoden en technieken van onderzoek, 5e editie, Mark Saunders, Philip Lewis, Adrian Thornhill,
O pdracht, O pdrachtgever, Product en P roces. I nhoudsopgave De opdracht De sturing.
Integraal Toezicht Jeugdzaken
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis.
Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
Valkuilen bij snelle groei van de organisatie
LauwersCollege Buitenpost Informatica
Onderzoek doen Hoofdstuk 1 - Onderzoek.
Mentorschap uit de startblokken! Evaluatie Mentorschap Netwerk Nederland en de regionale stichtingen Mentorschap.
Arboteam 13 oktober 2009 Karen de Groot Agis en stressmanagement.
Opzet, planning en uitvoering van projecten
KPA - Wilde Ganzendag Vergroot je succes, evalueer je project Den Haag 1 november 2008 Context, international cooperation Utrecht.
Zachte waarden klinkende resultaten?!. Uitgangspunten van de werkgroep De deelnemende ROC’s delen de notie dat (kern)waarden onderscheidend en legitimerend.
Moreel Beraad in het Sociaal Domein
Workshop Fondsen werven
INLEIDING ONDERZOEK MARKETING, MARKTONDERZOEK & COMMUNICATIE
Startbijeenkomst ptaak jaar 2
Presentatie projectplan werkgroepen
Plan van Aanpak (PvA) = Projectplan
“Help mij het zelf te doen”
Afnemende en toenemende verantwoordelijkheid
Inhoudsopgave 1.Introductie aanvrager(-s) en project(-idee) 2.Oplossing en FIWARE-relevantie 3.Markt en concurrentie 4.Team (intern/extern) 5.Mijlpalenplanning.
Hogeschool Rotterdam, Opleiding Vastgoed & Makelaardij drs. ing. M.M.A. Scheepers Collegejaar college.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
Methoden & Technieken van Onderzoek Maurice Scheepers Kamer H4.318
Onderzoeksvaardigheden 3
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
SKILLS KWARTAAL 4 Kwartaal 4 les 1. Indeling kwartaal 4 WeekInhoud les Week 1Canvas business model en oefenen Week 2Theorie over schrijven technisch paper.
Verpleegkundig redeneren
AOS docentonderzoek bijeenkomst 5 Onderzoeksplan
Leraareffectiviteit – wat weten we (niet)? Daniel Muijs, University of Southampton.
Les: Ondernemings plan LBB – Module Groen Ondernemen Coen van Wetering.
Op weg naar een duurzaam zelfvoorzienend Someren.
Didactiek rondom practicumverslagen: Inhouden, werkvormen en materialen voor de lerarenopleidingen Gerald van Dijk, Hogeschool Utrecht W. Kuiper, H. Eijkelhof,
Financiën en sturing Krijgt u wat u wilt met de beschikbare middelen en welke risico‘s loopt u?
‘Een heel onderzoek in 90 minuten. Kan dat?’
Marktonderzoek © 2011 | Noordhoff Uitgevers bv College 3 Hoofdstuk 5 Kwalitatief marktonderzoek Hoofdstuk 15 Rapporteren over marktonderzoek.
Thema 1 Studie en beroep in beeld Inhoud thema Taak 1 – Project Taak 2 – Werkplek in beeld brengen Taak 3 – Relatie studie en werkplek Centrale.
K LIK OP DE KNOP VOOR MEER INFORMATIE. NSE: In samenwerking met de FSR onderzoekt de JB, naar aanleiding van de Nationale Studenten Enquete, hoe de werkplekvoorzieningen.
De toetsing getoetst: De kwaliteit van toetsing op de lerarenopleiding onder eigen loep Martijn Peters Fedor de Beer Tamara van Schilt-Mol.
Het onderzoeksverslag
What is the meaning of? Student centered learning
Het probleem definiëren en de onderzoeksdoelstellingen
Analyseren, ontwerpen en evalueren van projectonderwijs Bijeenkomst 3
Evaluatie [Projectnaam]
Cursus Interne auditor
Methodisch handelen Week 6 les 5. Methodisch handelen Week 6 les 5.
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
Transcript van de presentatie:

De evaluatie van een project Workshopleider: Johanne van Dijk Workshopbegeleider Merit Fierstra

Rapportage: Een verslag van de projectactiviteiten geschreven door en voor de organisatie die het project heeft uitgevoerd (de PE!) en voor de donor Evaluatie: Een systematische objectieve studie van een afgerond project.

Belangrijkste redenen voor een evaluatie: Op een objectieve wijze verantwoording afleggen naar donoren (achterban van PI of fondsen); Leren van de ervaringen die werden opgedaan tijdens de uitvoering van het project.

Evaluatie criteria Betekenis Relevantie Dit is de mate waarin het projectdoel beantwoordt aan de behoeften van de doelgroep. Efficiëntie De mate waarin de beschikbare middelen (fysiek, mensen, geld en tijd) efficiënt gebruikt om het projectdoel te bereiken Effectiviteit Het kloppend hebben van de projectlogica; de relatie tussen de activiteiten, resultaten en het projectdoel. Kwaliteit Kwaliteit wordt geleverd als de succesvolle uitkomsten van het project voort zullen blijven bestaan, nadat de externe assistentie is stopgezet. Impact De bredere effecten van het projectdoel op de maatschappelijke omgeving.

Stappen voor de uitvoering van een evaluatie Het selecteren en contracteren van het evaluatieteam Het opstellen van de Taakomschrijving of Terms of Reference (ToR); De planning en voorbereidend werk van de evaluatie; De uitvoering van de evaluatie; Het schrijven van het evaluatierapport

Voorbeeld opzet ToR (1):  achtergrond van het project doel van de evaluatie, incl. wat wil de initiatiefnemer van de evaluatie doen met de uitkomst van de evaluatie gewenste resultaten, waar moeten de evaluatoren in ieder geval naar kijken

Voorbeeld opzet ToR (2): aanpak of methode, hoe moet er geëvalueerd worden? planning, hoe ziet het tijdspad van de evaluatie eruit? budget beschikbaar voor het doen van de evaluatie

Relevantie wat waren de problemen of behoeften van de doelgroep voordat het project was uitgevoerd? wat zijn ze nadat het project is uitgevoerd? in hoeverre is het projectdoel bereikt? welke onderdelen van het projectdoel vond de doelgroep goed? Welke niet?

Efficiënt wat heeft het project uiteindelijk gekost t.o.v. wat gepland was? is er afgeweken van het originele budget of tijdschema, zo ja, waarom? hoeveel mensen (mannen, vrouwen, kinderen) zijn door het project bereikt (direct en indirect)?

Effectief (1) welke activiteiten zijn achteraf gezien niet nodig geweest? wat is er gedaan om ervoor te zorgen dat de resultaten geleverd werden d.m.v. de activiteiten?

Effectief (2) welke aanpassingen zijn gemaakt m.b.t. de activiteiten/resultaten wanneer het ontwerp vergeleken wordt met het uiteindelijk geleverde project?

Kwaliteit wat is de bijdrage geweest van de doelgroep bij de uitvoering van het project (eigenaarschap)? wat is de bijdrage geweest van de lokale overheid bij de uitvoering van het project (politieke steun)? is de gebruikte techniek lokaal goed te repareren (onderhoud)?

Voorbeeld van een evaluatierapport Hoofdstuk Wat staat erin? 1. Inleiding   wat is de reden van de evaluatie? hoe is de evaluatiestudie verlopen? vooruitblik op het rapport 2. Aanpak en methode Geef een beschrijving hoe de evaluatie is uitgevoerd. Welke onderzoeksmethoden zijn gebruikt? Bv. vragenlijsten, observatie, interviews. 3. Uitkomsten Hierin geef je zowel cijfers als kwalitatieve bevindingen van het onderzoek. 4. Conclusies & Aanbevelingen Op basis van hoofdstuk 3 brengt hier de evaluator zijn eigen kennis en ervaring in. Allereerst trekt hij zijn conclusies en vervolgens geeft hij aanbevelingen aan de opdrachtgever van de evaluatiestudie. Dit kunnen aanbevelingen zijn m.b.t. het leren van opgedane ervaringen en/of verantwoording afleggen.