De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren."— Transcript van de presentatie:

1 Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren

2 Doel module talentontwikkeling
Op een beredeneerde wijze ontwikkelen van onderwijs voor talentontwikkeling in de onderbouw VO, met behulp van de instrumenten van

3 Opzet module talentontwikkeling
Bijeenkomst 1: Onderzoeken Bijeenkomst 2: Ontwerpen Uitvoeringsfase Bijeenkomst 3: Evalueren

4 Bijeenkomst 3: Evalueren
Vooropdracht: Voorafgaand aan deze bijeenkomst schrijven deelnemers een korte reflectie op de uitvoeringsfase (de pilot: het geven van lessen talentontwikkeling met het (zelf ontworpen) lesmateriaal voor talentontwikkeling. Tijdsindicatie voor deelnemers: Vooropdracht: 1 uur Bijeenkomst: 2 uur Huiswerk: 1 uur

5 Doel bijeenkomst 3: evalueren
Leraren kunnen de kwaliteit van het (uitgevoerde) lesmateriaal onderzoeken en verbeteren door het (uitgevoerde) lesmateriaal te koppelen aan: Het vastgesteld leerplan voor talentontwikkeling in de onderbouw VO. De vastgestelde criteria voor uitdagend aanbod voor talentontwikkeling in de onderbouw VO. In deze afsluitende bijeenkomst wordt het geheel geëvalueerd en wordt er een koppeling gelegd tussen de gestelde uitgangspunten en de uitvoering. Dit vormt het uitgangspunt voor de vervolgstappen voor 'talentontwikkeling op school'.

6 Hulpmiddel bijeenkomst 3: evalueren
9. Ga na of de ontwikkelingen naar wens verlopen en maak een eindbalans op. Gebruik de checklist om na te gaan of het project nog volgens planning verloopt. Monitorinstrument (checklist 4) Zie ook beschrijving handreiking ontwikkelcyclus. Onderdeel van het leerplan dat geëvalueerd is Wat moet er aangepast worden? Waarom moet iets aangepast worden? (met verwijzing naar problemen/opmerkingen van respondenten) Wie past aan? Wanneer is de eerste aanpassing gereed?

7 Opzet bijeenkomst 3: evalueren
Nabespreken huiswerkopdracht bijeenkomst 2: ontwerpen Nabespreken uitvoeringsfase Vooropdracht: Reflectieverslag uitvoeringsfase Bijeenkomst 3: Pilot lesmateriaal evalueren en suggesties voor verbeteringen verzamelen. Vervolgstappen bepalen voor ontwikkelen lesmateriaal. Monitorinstrument invullen en bespreken Huiswerk: Vervolgstappen formuleren en planning maken. Uitleg opzet bijeenkomst 3.

8 Terugblikken vorige bijeenkomst
Het leerplan en lesmateriaal voor talentontwikkeling: Wat waren ook alweer de uitgangspunten, hoe verliep het invullen van het monitorinstrument (checklist 2 en 3) en de uitvoeringsfase: heeft iedereen een klein reflectieverslag van de uitvoeringsfase geschreven: zijn er nog vragen of dilemma's?

9 Uitvoeringsfase evalueren
Korte ronde ervaringen opschrijven (denk aan voorbereiding, uitvoering en lesmateriaal: wat werkte wel/niet?). Ervaringen delen met de groep. Deelnemers van de groep stellen verhelderende vragen aan elkaar. Elk groepslid formuleert een aanbeveling voor elk ander groepslid. Alle deelnemers hebben een reflectieverslag n.a.v. de uitvoeringsfase beschreven. Daarbij is in de voorgaande dia gekeken naar de eerder geformuleerde uitgangspunten voor talentontwikkeling. Dit vormt de opstart voor de volgende werkvorm (bij voorkeur met max. 4 personen): Deelnemers beschrijven kort hun bevindingen t.a.v. de uitvoeringsfase. Daarna lezen de deelnemers één voor één hun ervaringen voor aan de rest van de groep. De overige groepsleden noteren verhelderende vragen, maar stellen die pas in een volgende ronde. In ronde 3 kunnen deelnemers elkaar bevragen over hun (opgeschreven) ervaringen. In de laatste ronde formuleren deelnemers aanbevelingen voor elk groepslid. Indien er meer dan één groep met deelnemers is kunnen de aanbevelingen van de groepen gedeeld worden.

10 Pauze

11 Evalueren: monitorinstrument
Individueel invullen monitorinstrument (checklist 4) Uitkomsten ingevuld monitorinstrument delen Deze bijeenkomst wordt afgesloten met het invullen en bespreken van het monitorinstrument (checklist 4). De checklist kan eerst individueel ingevuld worden en dan besproken worden. Doel van dit instrument is het verzamelen van ervaringen t.a.v. de ontwikkelcyclus, deze te delen én om verbeteringen of vervolgstappen voor de volgende ronde te formuleren.

12 Evalueren: module en bijeenkomsten
Elke deelnemer geeft een korte beschrijving van ervaringen over de module en de bijeenkomsten. Elke deelnemer formuleert een aanbeveling voor de training/trainer Als trainer/opleider en ontwerper van de module is het goed om feedback te krijgen op hoe deelnemers de module en de bijeenkomsten ervaren hebben. Hiervoor kunnen richtvragen (bijvoorbeeld uitgesplitst naar de inhoud van de verschillende bijeenkomsten) een handig hulpmiddel zijn. Vertel deelnemers ook wat er met de feedback gedaan wordt. Deelnemers kunnen eventueel ook achteraf feedback geven. (Verstuur de richtvragen bijvoorbeeld digitaal.)

13 Huiswerkopdracht: Aanscherpen huidig lesmateriaal.
Vervolg lesmateriaal ontwikkelen. Vervolgstappen en planning formuleren voor talentontwikkeling >link Maak al tijdens deze bijeenkomst afspraken over het vervolgtraject. De evaluatie zou kunnen uitmonden in een aantal verbetersuggesties. In de praktijk blijkt het handig te zijn deze in een format vast te leggen :

14 Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren


Download ppt "Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren."

Verwante presentaties


Ads door Google