Efeze 1:1-10 Tekstboekje Hoofdstuk 1-3

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Oog in oog op de Berg Autoriteit, kracht en heerlijkheid …
Advertisements

Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Is er leven na de dood?.
Overwinnend leven, vandaag en morgen
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Efeze 3:1-13 Tekstboekje Hoofdstuk 12 en 13
Gods wijsheid kun je alleen aanvaarden door de Geest 1 Korintiërs 2:6-16.
Efeze 2:19-22 Tekstboekje Hoofdstuk 11
Jezus onze Hogepriester
Urk 1 december Want ALLEN hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden OM NIET GERECHTVAARDIGD uit zijn GENADE, door de verlossing.
Bestemming God eren ….
IS ER MEER? ONTDEK HET ZELF!.
Dit sprak Jezus Dit nu is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, die Gij gezonden hebt. (Joh.17:3) Meent niet,
Efeze 1:11-14 Tekstboekje Hoofdstuk 4
Welkom kruis Lijden hoort tot het standaardpakket en het basisonderwijs van het christen-zijn. Petrus’ eerste reactie daarop was: God verhoede het Heer!
‘Met de Bijbel kun je alle kanten op…’ LEERMEESTER DER HEIDENEN 7 En ik ben daartoe als een verkondiger en een apostel gesteld – ik spreek waarheid en.
Genade en veroordeling
Zegen & vloek deel II.
Welke apostel heeft God uitverkoren om de heidenen bekend te maken met het Evangelie? 2.
Romeinen 15:29-33 Slot en zegenbede.
Romeinen 15:23-28 Plannen van Paulus.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Pasen & Pinksteren op één dag!
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
De Ben Adam Psalm 8.
8 sept Zoetermeer 1. EVANGELIE EU ANGELION 2.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
Johannes 1:17 (NBV) De wet is door Mozes gegeven, maar goedheid (grondtekst: genade) en waarheid zijn met (in de persoon van) Jezus Christus gekomen. 14.
God zegent je zodat je zult heersen 1.
God maakt zijn zegen waar 1.
“De andere kant van de medaille”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
De strijd Romeinen 7:14 - 8:4.
Hoofdstuk 4 Op de kring Bijbelstudie Van de VEG Amstelland 2 Emmeloord Over het boek Jozua Hoofdstuk 4.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Doopdienst 10 november 2013 Koen Minderhoud
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
God Vertrouwen is Jezus kennen
“Met Christus gezeten in de hemel”
“Met Christus opgestaan”
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Ik wil jou van harte dienen
Doopdienst 22 juni 2014 Koen Minderhoud
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
17 jan Urk. Galaten 3 16 Nu werden aan Abraham de beloften gedaan en aan zijn zaad. Hij zegt niet: en aan zijn zaden, in het meervoud, maar in.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
Niets zonder Gods zegen
1 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21 donderdag 7 juni 2012 bespreking vanaf Kolosse 1 21.
22 maart 2015 Zoetermeer 1. terugblik...  de relatie van Christus & de ekklesia wordt ten voorbeeld gesteld aan man & vrouw;  Hoofdschap = voorop gaan,
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
De doop in de Heilige Geest
Preek psalm 115 Niet ons, HEER, niet ons, geef uw naam alle eer,
Dienst:. 2 augustus 2015 Spreker:. D. Gorter Tekst:
VREUGDE.
Wie worden met kracht weggenomen bij de bazuin van God? 1 Thessalonicenzen 4:13-18.
DE KIEZENDE GOD SPREEKT DOOR JEZUS CHRISTUS – WAT EEN ZEKERHEID! - welke zekerheid heb je over je uitverkiezing - 1. Zekerheid in Christus – - niet ‘later.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 4 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen I Blz. 714 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, De leer over de.
11 juni 2016 Maarn. 1 Paulus, afgevaardigde van Christus Jezus door Gods wil aan de heiligen die ook gelovigen zijn in Christus Jezus 2 genade met jullie.
Brief aan de Galaten -14- De twee evangeliën en twee apostelschappen.
Transcript van de presentatie:

Efeze 1:1-10 Tekstboekje Hoofdstuk 1-3 Welkom op de gezamenlijke Kring Bijbelstudie van de Vrije Evangelische gemeente De Brug.

Sleutelvers Het boekje noemt de tekst : Efeze 1:4-5 Lees in uw Bijbel ! Wij gaan nadenken over vier woorden in dit sleutelvers nl: Uitkiezen. Voor de grondlegging. Heilig zijn voor Hem. Voorbestemd.

Uitkiezen Woorden boek : ἐκλέγομαι  eklegomai heeft gekozen of geroepen voor hem zelf. Uitkiezen, aanwijzen, uitkiezen voor Hemzelf a) kiezen uit vele. Jezus koos zijn discipelen b) kiezen voor een dienst . (gaat niet in de eerste plaats om ons behoud, maar het gaat om wie wij kunnen zijn voor God) c) Kiezen wie Hij genade wil bewijzen Rom 8:28-30. Hij heeft mij gezien dat ik Hem aan zou nemen. d) God kiest zijn kinderen en zet hen apart voor Hemzelf Jakobus 2:5 ( zoek de tekst op) Zalig ( uitverkoren ) zijn de armen van geest.

Voor de grondlegging. Woordenboek καταβολή katabolē = smijten neerleggen funderen. Voordat de fundamenten van de;( let op! Niet aarde of wereld maar ) kosmos gelegd werden heeft God jou al gezien en uitverkoren voor Hemzelf. κόσμος kosmos = dus de hele schepping. Kan je ook vertalen met sieraad. Lees ! in dit verband ook Jeremia 1:5 God wist dat jij een dienst mocht doen in Joure samen met de broeders en zusters van de Vrije Evangelische Gemeente de Brug.

Heilig zijn voor Hem Woordenboek: ἅγιος hagios = afgezonderd en toegewijd aan God. Het Hebreeuwse woord Kadosh heeft dezelfde betekenis. In het Hebreeuws zijn twee woorden Heilig en Hoer nauw aan elkaar verwant. Vergelijk Efeze 1:4 met Col 1:22

Voorbestemd Woordenboek. προορίζω proorizō = proörismos voorverordineert in het Latijn Praedestinatio. Dit woord betekent van te voren bepalen hoe iets zal verlopen voor dat het gebeurt, voorbeelden kunnen zijn: Hand 4:28 en 1 Cor 2:7 Twee meningen uitverkiezing: Vrije Wil – mensen kiezen voor God, nemen Hem aan zonder dat God dit van te voren ziet of wil. ( Arminus) Vrije Genade – mensen nemen God met blijdschap aan, maar waren al uitverkoren voor de grondlegging. ( Gomarus)

Onderwerp = de gemeente Het onderwerp van de brief aan de Efeze is de gemeente . Kahal Jahwe = de vergadering van Israël. Kinderen van het verbond. Ekklēsia = vergadering van burgers ( zij worden bijvoorbeeld opgeroepen om te stemmen in een democratie) Als de bazuin gaat roepen 1 Tes 4 gaan wij naar de grote vergadering in de hemel. Wij gaan uit = ek deze wereld. Wij zijn burgers van een hemels rijk. Lees Filp 3:20 en Kol 1:13

Zegeningen. A. Van het verleden. ( 4-6) 1. Om heilig te zijn vers 4 2. Om geadopteerd te worden. Vers 5 3. Om te aanbidden. Vers 6 B Van het heden ( 7-9) 4. God schenkt verlossende genade ( vs 7a) 5. God schenkt overvloedige genade ( 7b-8a) 6. Wij zijn betrokken in Gods plan. (8-10) C Van de toekomst. ( vs 10-14) Dit behandelen wij volgende maand.

Om heilig te zijn vers 4 Wij mogen heilig zijn om God daarmee te eren in ons leven. De eerste christenen vielen op dat zij zich niet overgaven aan allerlei uitspattingen. Die heel gewoon waren. Wat is het een zegen dat wij in deze donkere wereld mogen laten zien dat wij heilig voor God willen leven. Aan zonde hangt een prijskaartje Het is goed om Hem gehoorzaam te zijn.

Om geadopteerd te worden. Vers 5 Adam was een kind van God en was geschapen naar zijn beeld en gelijkenis. Hij viel in zonde en van zijn kind staat geschreven: Seth dat hij naar het beeld en de gelijkenis was van Adam. In het oude testament Ben adam = zoon van Adam. In het nieuwe testament = zonen van God (door Christus de ZOON VAN GOD) Gal 4:5 en 6 Zie Joh 15:15 en Rom 8:14 Rom 8:19

3. Om te aanbidden. Vers 6 Wij mogen God aanbidden in de Geest Joh 4:24 Heidenen mogen aanbidden Hand 8:27 Engelen aanbidden Hebr. 1:6 Als wij aanbidden wordt Gods troon gebouwd. Openbaring 5:13 Aanbidden is de kracht van God aanwenden. Muren vallen dan. Jericho Vijanden worden verslagen. Josefat Celdeuren gaan open. Paulus en Silas

4. God schenkt verlossende genade ( vs 7a) Genade = geschenk. Wij hebben de verlossing niet en nooit verdiend. Wij hebben het om niet gekregen. Hoe ? Door Jezus aan te nemen. Hand 4:12

4. God schenkt overvloedige genade ( vs 7b en 8) Bijvoorbeeld : Rust. Vrede. Blijdschap. Alle Geestelijke zegeningen hebben wij van God ontvangen.

6. Wij zijn betrokken in Gods plan. (8-10) Geloof zonder werken is dood. Jakobus 2:26 Het is een getuigenis voor mensen die niet geloven. 1 Petrus 2:12 God ziet onze werken in zijn Raadsplan . Openb. 2 :2 Wij mogen de werken doen in zijn raadspaln die Hij voor ons heeft voorbestemd. Dat heet uitverkiezing van de werken.