De ideale zorgstructuur…

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Samen werken aan inzetbaarheid en mobiliteit 1. Grote veranderingen • Jeugdzorg heeft te maken met grote veranderingen: • Transitie • Gemeenten worden.
Advertisements

Transitie en transformatie Jeugdzorg
IMPIAN ANAK in 12 vragen…veel meer informatie en foto’s vind je op www
‘Op deze school wordt niet gepest!?’
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Alert4you Wethouders voor Kindcentra 3 februari 2012.
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Functioneel Ontwerp Transitie Jeugdzorg Zuid-Holland Zuid Zorg voor Jeugdigen
Transitie Jeugdzorg.
Welkom Presentatie Passend Onderwijs voor ouders 11 februari 2014
Prima Pleegzorg Op volle kracht vooruit! 12 juni 2012
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Project Jong in De Friese Meren Jongerenparticipatieproject in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2013 Presentatie 28 augustus 2013 Het PAC, Lemmer.
C entrum J eugd en G ezin Tynaarlo Opvoeden en opgroeien daar praat je over!
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Veranderingen in de zorg
Samenwerking Voorne-Putten jeugd(gezondheids)zorg Ambtelijke Werkgroep Jeugd Voorne-Putten.
passend onderwijs en zorg voor de jeugd
Edgar Edith van Ruijven Onlangs las ik deze brief van Edgar.
Kinder- en jeugdpsychotherapie en jeugd-ggz na de transitie © 2013 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie –
Zorgstructuur Jeugd Gemeente Hengelo, juni Huidige inrichting zorgstructuur 0-4: voorposten JGZ 4-12: voorposten JGZ/ AMW 12+: ZAT VO en ROC, stedelijk.
ZUID-HOLLAND NOORD. Pilot Integrale ondersteuningstoewijzing Zuid-Holland Noord (Holland Rijnland) KETENAANPAKJEUGDKETENAANPAKJEUGD.
Toekomstmodel Jeugdstelsel Waarom het anders moet & hoe het anders kan
Pedagogische Ruggengraat van het CJG
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Context CJG = Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
juni Transitie jeugdzorg
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Basismodel CJG Om de naam CJG te mogen gebruiken moet
Analyse  Kinder en ouders niet centraal - Ontschotting en meer samenwerken  Beperkt bereik van risicogroepen - Vindplaatsen jeugdproblematiek.
Variya leeft! Samen onderweg naar morgen! Kenniskring mentoring 7 december 2009.
Uitgangspunten Focus op talenten en competenties, op wat de jeugd (al) wél kan = eigen kracht Leefwereld van jeugd en ouders staat centraal.
De jeugd- en gezinsgeneralist in de eerste lijn
Anders kijken naar zorgsignalen. Het is pas zorg als
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Zorg voor jeugd in Achtkarspelen. Waarom jeugdwet? Jeugdzorgstelsel is versnipperd Samenwerking schiet tekort Druk op gespecialiseerde zorg te groot Afwijkend.
Jeugd Pastoraat Westerkerk.
Zorg voor de jeugd, het Utreg’s verhaal. Commissie Jeugd UHV 5-6 actieve leden weinig verloop zo’n tien jaar actief.
Basisteam jeugd en gezin “de basis van het nieuwe Jeugdstelsel” Voorlichting VO 22 januari 2015.
1G1P voor de JGT’s ZUID-HOLLAND NOORD November 2014.
Ouderavond over pesten in het voortgezet onderwijs
PESTEN JULIANASCHOOL.
Decentralisatie van de jeugdzorg  decentralisatie jeugdzorg  Per 1 januari 2015 gaan in één keer alle taken en  verantwoordelijkheden naar de gemeenten.
Presentatie Gemeente Heeze-Leende Transitie jeugdzorg Aanleiding Hoofdlijnen concept jeugdwet Reikwijdte Gebruik jeugdzorg Samenwerking Model.
Stelselwijziging zorg voor jeugd Regiobijeenkomsten MO-groep September/oktober 2012 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
(mee)Bewegen in de jeugdzorg. Kaders 1.Landelijke visies op opvoeding en jeugdzorg 2.Transitie jeugdzorg 3.Gedeelde missie en visie in Overijssel 4.Organisaties.
Samenhang in het sociaal domein Sociale visie, decentralisaties Commissie S&V 17 april 2012.
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Wraparound care in de Utrechtse praktijk Marlies Kennis (Gemeente Utrecht) Projgrammamanager jeugd en zorg gemeente.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat.
Toekomst JGZ Aad Koster VNG, 24 januari 2008 Platform GGD bestuurders.
Peuterspeelzaal De Woezel Een kleine partner met een grote visie. Of hoe klein duimpje het hart wil laten kloppen………………….
1 Gemeenteraad Gouda 17 september 2008 Ineke van Kampen JGZ GGDHM Rita Siegers.
Samenwerken en niet concurreren binnen SPIL Eindhoven
H & S Consult Effectieve opgroei- en opvoedhulp Op weg naar een nieuw stelsel Jo Hermanns UvA HU H&S Consult.
Werkatelier Transitie 18 juni Transitie: een mooie klus!
Transformatie/transitie jeugdzorg Zeeland Cora Schout 16 april 2013.
Wat vinden jongeren belangrijk? Cliëntenraad GGZ Kinderen en Jeugd.
1Gezin1Plan BOJOZ 27 januari 2012 Partners in Jeugdbeleid Karel Diephuis.
Omgaan met verandering Elke verandering is een vernieuwing…
Buurtteams Jeugd en JGZ drs. Geert van der Velde/ Qraad Adviseur Strategisch beleid en Zorgvernieuwing.
Stichting School & Veiligheid ondersteunt scholen bij het bevorderen van een sociaal veilig klimaat. Ouderavond over pesten in.
Werkbezoek ambtenaren SRE-gemeenten 25 september 2012.
Decentralisatie jeugdzorg: transitie en transformatie Informatiebijeenkomst gemeenteraden en WMO-raden Parkstad 21 en 27 mei 2014.
Decentralisatie Jeugdzorg
Lespakket Opleidingen
Innovatief leiderschap Ervaringsverhaal & lessons learned Jac
Complexe problematiek vereist integrale jeugdzorg
Transcript van de presentatie:

De ideale zorgstructuur…

Opvoeden versterken Wat ons bindt is dat we willen investeren in de mensen die het dichtst om de kinderen heen staan: in de eigen kracht van ouders, leerkrachten, peuterspeelzaalleidsters, jongerenwerkers.

Opvoeden versterken Meer aandacht voor de kwaliteit van het gewone opvoeden Vraag naar intensieve zorg verminderen Als hulpverlening nodig is, dan deze in de eigen omgeving aanbieden Effectiviteit en efficiency verhogen: geen overbodige bureaucratie

Zorg voor jeugd Zorgen voor jeugd betekent dat kinderen en jongeren zoveel mogelijk en zo lang als het mogelijk is in hun meest vertrouwde omgeving worden ondersteund: in het gezin, op school, tussen leeftijdsgenoten.

Toekomst stelsel Regeerakkoord is kantelpunt, maar sluit aan bij visie die al breed geaccepteerd is Invent-groep/Gideonsgemeenten Operatie Jong Jeugd en Gezin Cie Paas Parlementaire cie Advies prof. Tom van Yperen en Peter Stam (Paas) ‘Opvoeden versterken’ Hoe kan de stelselherziening vorm krijgen? Inclusief bestuurlijke aanbevelingen

Huidige stelsel Opvoeden versterken Opvoeding overnemen

Opvoeden versterken = inclusie Niet kinderen uitsluiten maar aansluiten bij vertrouwde context

Regeerakkoord Eén financiering voor de hele jeugdzorg (nu veel verschillende geldstromen en dito versnippering) Alle jeugdzorgtaken (incl. jeugd ggz en jeugd lvg) worden gefaseerd naar gemeentelijk niveau overgeheveld De Centra voor Jeugd en Gezin worden het logistieke hart van de jeugdzorg, in combinatie met zorg in en om de school

Basis ideale zorgstructuur: visie en vertrouwen Regeerakkoord Eén financiering voor de hele jeugdzorg (nu veel verschillende geldstromen en dito versnippering) Alle jeugdzorgtaken (incl. jeugd ggz en jeugd lvg) worden gefaseerd naar gemeentelijk niveau overgeheveld De Centra voor Jeugd en Gezin worden het logistieke hart van de jeugdzorg, in combinatie met zorg in en om de school Basis ideale zorgstructuur: visie en vertrouwen

De ideale zorgstructuur…

ZORGSTRUCTUUR! Hoop en verwachting Relatie Model en techniek Cliënt-specifieke factoren  Effecten van de diensten van de zorg op school

Informatie- en hulpbronnen van pubers “Ik zoek het eerst dichtbij en als het echt niet anders kan, verder weg.” internet (google) ervaringsverhalen vrienden / broers / zussen ouders boeken / tijdschriften / folders Jeugdhulpverlener vertrouwenspersoon / decaan / mentor / docent hulpverlener / bureau Jeugdzorg / psycholoog

Wat vinden ouders met pubers belangrijk (als ze vragen/zorgen hebben)? Erkenning dat het een moeilijke periode is waarin je nooit weet of je het goed doet Gehoord worden, serieus genomen worden Deskundige beoordeling hoe normaal of extreem de situatie is => geruststelling of verder geholpen worden Praktische tips uit betrouwbare bron Achtergrondinformatie (voor sommigen) Uitwisselen van ervaringen met andere ouders (dan weet je dat het normaal is, kun je er even om lachen)

Wat willen pubers als ze vragen/zorgen hebben? Ik wil privé dingen alleen delen met iemand die ik vertrouw. Mensen die je niet kennen kunnen je niet helpen met privé dingen. Voor algemene informatie kun je wel naar vreemden. Je gaat naar iemand die je kent en die zelf alles goed onder controle heeft. Het is wel fijn om met iemand te praten die zelf het één en ander heeft meegemaakt.

Wat willen pubers als ze vragen/zorgen hebben? Het moet iemand zijn die nog jong is en met wie je ook kunt lachen. Bij ons op school is een vertrouwenspersoon, maar die vertrouw ik dus niet. Wij hebben ook zo iemand maar ik weet niet eens hoe ze eruit ziet. Onze mentor is zelf een stresskip, hoe kan die nou goede raad geven. En hij laat je nooit uitpraten, dan gaat hij er doorheen praten en dan verdraait hij alles wat je zegt. Iemand die rustig is en echt luistert, die je serieus neemt en die het niet doorvertelt.

ZAT, CJG, Veiligheidshuis: de kern van de zaak school gezin openbare ruimte ZAT CJG Veiligheidshuis Figuur 1: De drie leefgebieden van jeugdigen

OOK pedagogische expertise groep CJG JGZ Kennemerland GGD Kennemerland Bureau Jeugdzorg Jongerenwerk Jeugdriagg Kinderopvang St. Kontext Het CJG is een netwerkorganisatie in een netwerk Voortgezet onderwijs Bureau HALT Peuterspeelzalen Primair onderwijs St. MEE OOK pedagogische expertise groep

1 gezin 1 plan 6 uitgangspunten Versterk de zelfregulering van gezinnen Draag concreet bij aan het ‘herstel van het gewone leven’ Werk multisystemisch Versterk het sociaal netwerk Werk planmatig en doelgericht Zorg voor continuïteit Het gezinsplan is van het gezin zelf. De doelen van het gezin staan centraal. Van hulpverleners vraagt dit de vaardigheid om samen met ouders, kinderen en jongeren doelen te formuleren. Hulpverleners houden hun verantwoordelijkheid voor ontwikkeling en veiligheid van het kind. Soms extra stuurmanskunst om verbinding te maken tussen de doelen van de ouders en de eigen verantwoordelijkheid als hulpverlener. Vooral bij vermoeden kindermishandeling, een kind onder toezicht of als één van de ouders zwakbegaafd is.

VRAGEN. wim. hoddenbagh@vng. nl annemiek. vanwoudenberg@vng VRAGEN? wim.hoddenbagh@vng.nl annemiek.vanwoudenberg@vng.nl marianvanleeuwen@dejeugdzaak.nl TRANSITIE JEUGDZORG! OP DE HOOGTE BLIJVEN? www.twitter.com/invoeringcjg